Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 28 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Blair'e 'yumuşak başlı' suçlaması

Dünkü The Sunday Telegraph gazetesine konuşan ABD eski başkanlarından Jimmy Carter, İngiltere Başbakanı Tony Blair’i Bush yönetimine karşı ‘yumuşak başlı ve itaatkâr’ olmakla suçladı. Carter, “Dünyadaki diğer bütün insanlardan daha fazla Başbakan Blair’in Washington yönetimi üzerinde mutedil etkisi olacağına inanıyorum, ama Blair bunu yapmadı ” dedi.

“Sadakat ve Özgürlük” adlı kitabının tanıtımını yapan Carter söz konusu gazeteye verdiği demeçte, İngiltere Başbakanı Tony Blair’i, Bush yanlısı politikalarından dolayı eleştirdi.

Carter, “Tony Blair’in tavırları karşısında şaşırdım ve hayal kırıklığına uğradım. Dünyadaki diğer bütün insanlardan daha fazla Başbakan Blair’in Washington yönetimi üzerinde mutedil etkisi olacağına inanıyordum, ama Blair bunu yapmadı” dedi. Carter, Mart 2003’te Irak’ın işgali kararı ile ilgili Bush üzerinde baskı kurmadığı için de Blair’in kabahatli olduğunu söyledi. Carter şunları söyledi: “Şimdi öyle bir durumla karşı karşıyayız ki, dünya genelinde hatta müttefiklerimiz Mısır ve Ürdün’de bile ABD’ye destek yüzde 5’ten de az. Bu acınacak ve utanılacak bir devlet meselesidir. Ve ben ‘yumuşak başı ve itaatkâr’ politikalarından dolayı Başbakan Blair’i gerçek anlamda sorumlu tutuyorum.”

81 yaşındaki Carter, 1977-1981 yılları arasında ABD Başkanı olarak görev yaptı.

/ LONDRA

28.08.2006


 

Hizbullah Lübnan’ın bir parçası

İtalya Dışişleri Bakanı Massimo D’Alema, Lübnan’da görev yapacak BM barış koruma gücünün vazifesinin, “Lübnan toplumunun önemli bir parçası’’ olarak nitelediği Hizbullah’ı yok etmek olmadığını söyledi. D’Alema, Time dergisinin internet sitesinde yer alan demecinde, barış koruma gücünün, 34 gün süren İsrail-Hizbullah savaşının ardından demokratik Lübnan hükümetine destek olmak amacıyla gönderildiğini vurguladı.

İtalya Dışişleri Bakanı Massimo D’Alema, Lübnan’da görev yapacak BM barış koruma gücünün vazifesinin, ‘’Lübnan toplumunun önemli bir parçası’’ olarak nitelediği Hizbullah’ı yok etmek olmadığını söyledi.

D’Alema, Time dergisinin internet sitesinde yer alan demecinde, barış koruma gücünün, 34 gün süren İsrail-Hizbullah savaşının ardından demokratik Lübnan hükümetine destek olmak amacıyla gönderildiğini vurguladı.

Arap dünyasının, ‘’demokratik itici güçlerin, saldırgan dinî kökten dincilikle karşı karşıya geldiği bir yol ayrımında olduğunu’’ söyleyen D’Alema, ‘’Biz, demokratik güçlerin galip gelmesini istiyoruz’’ dedi.

D’Alema, derginin, ‘’bu sözlerin, ABD’nin terörist bir grup olarak kabul ettiği Hizbullah için ne anlama geleceği’’ hakkındaki bir soruyu ise ‘’Bizim amacımız şu an Lübnan toplumunun önemli bir parçası konumunda olan Hizbullah’ı yok etmek değil. Hizbullah’ın meşrû bir siyasî harekete dönüşmesini ümit ediyoruz. Ancak bu örgüt çatışmaları kaldığı yerden devam ettirmek isterse şimdi biliyor ki artık uluslar arası toplumla karşı karşıya gelmek zorunda’’ diye cevapladı. İsrail’in, Lübnan’a saldırması konusuna da değinen D’Alema, bu ülkenin Lübnan’ı bombalamasını, belirli bir strateji olmaktan uzak, düşünülmeden, bir çeşit korunma refleksiyle yapılmış bir hareket olarak gördüğünü kaydetti.

D’Alema sözlerine şöyle devam etti:

‘’Kafanızda böyle bir hareketin sonunun nereye varacağını net olarak canlandırmanız gerekir. İhtilâfın tabiatı değişti. Bu sadece bir İsrail-Arap ihtilâfı olmaktan çıktı. İsrail’in, Batı’nın ilk saldırgan ileri karakolu olarak görülme riski var ve medeniyetler çatışması çağında bu çok tehlikeli.’’

/ WASHINGTON

28.08.2006


 

Laricani: Sonuna kadar gideceğiz

İran, nükleer yakıt üretmede kararlı olduğunu bildirdi. İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri ve Nükleer Başmüzakereci Ali Laricani, dün ülkenin önemli gazetelerinin editörleri ile yaptığı toplantıda, İran’ın kendi nükleer yakıtını kendisinin üreteceğini ve bunda kararlı olduklarını söyledi.

Laricani, “Nükleer yakıt üretimi, İran’ın stratejik hedeflerinden biridir” dedi. Nükleer yakıt üretmek için uranyumun zenginleştirilmesi şart. Bu süreçte atom bombası için patlayıcı nüve elde etmek de mümkün. ABD, İsrail ve müttefikleri, İran’ın asıl amacının atom bombası elde etmek olduğunu savunarak bu ülkeye yaptırım uygulanması için girişimlerde bulunurken, İran nükleer enerji programının sivil enerji üretmeye yönelik olduğunu savunuyor.

BM Güvenlik Konseyi, uranyum zenginleştirmeyi durdurması için İran’a 31 Ağustos’a kadar süre vermişti. İran bu süreye kadar Batılı ülkelerin talebini yerine getirmezse çeşitli yaptırımlarla karşı karşıya kalabilecek.

İran, geçtiğimiz hafta 5+1 grubunun önceki ay sunduğu ‘teklif paketi’ne de cevap vermiş, ancak söz konusu ülkeler, İran’ın cevabını tatmin edici bulmadıklarını açıklamışlardı.

/ TAHRAN

28.08.2006


 

Asefi: İsrail kalıcı barışa engel

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hamid Rıza Asefi, ‘’İsrail varken Orta Doğu’da kalıcı barış sağlanmasının mümkün olmadığını’’ söyledi. Asefi, düzenlediği basın toplantısında, ‘’İsrail’in ateşkese rağmen saldırılarını sürdürdüğünün’’ hatırlatılması üzerine, Tel Aviv yönetiminin şimdiye kadar hiçbir uluslar arası kurala bağlı kalmadığını savundu.

“İsrail’in, ABD’nin desteğiyle bölgedeki cinayetlerini sürdürdüğünü, ateşkesi de defalarca ihlâl ettiğini”söyleyen Asefi, “İsrail varken Orta Doğu’da kalıcı barışın sağlanması mümkün değildir” dedi.

Sözcü, Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın, “İsrail dahil hiçbir ülke için tehdit değiliz” sözlerinin, İran’ın İsrail hakkındaki tutumunda değişiklik anlamına gelip gelmediğinin sorulması üzerine, İsrail’e karşı tavırlarının belli olduğunu ve değişmeyeceğini belirtti.

“İsrail’in İran’ı nükleer silâh peşinde olmakla suçladığını, bunu da kendi cephanelerindeki nükleer silâhları saklamak için yaptığını” savunan Asefi, “İsrail rejiminin bölge ülkeleri için tehdit oluşturduğunu” söyledi.

/ TAHRAN

28.08.2006


 

İsrail taşa kurşun attı

Batı Şeria’nın Nablus şehrinde operasyon düzenleyen İsrail askerleri, kendilerine taş atan Filistinlilere ateş açtı. Olayda 1 Filistinli öldü, 5 kişi yaralandı.

Batı Şeria’nın Nablus şehrine yaklaşık 20 araçla giren İsrail askerleri şehir merkezindeki 4 katlı bir binayı kuşattı. Askerler, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın El Fetih partisinin silahlı kanadı El Aksa Şehitleri Tugayı üyesi iki kişinin teslim olmasını istedi. Taleplerini hoparlörle duyuran askerler, bina sakinlerinden de dışarı çıkmalarını istedi. Süfyan Kandil ve Emin Lubadi adlı örgüt üyelerinin teslim olmayı reddetmesi üzerine, iki buldozer binanın bir kısmını yıktı. Binayı kuşatan İsrail askerleri, kendilerine taş atan Filistinli gençlere ateş açması sonucu 16 yaşındaki bir genç hayatını kaybetti.

/ NABLUS

28.08.2006


 

Fox News muhabirleri serbest

Gazze’de kaçırılan Fox News çalışanı iki gazetecinin serbest bırakıldığı bildirildi. Gazze’deki Yeni Zelandalı bir diplomat, gazetecilerin serbest bırakıldıklarını ve Gazze’deki bir otele getirildiklerini açıkladı.

Fox News daha önce, kaçırılan 60 yaşındaki Amerikalı muhabir Steve Centanni ile 36 yaşındaki Yeni Zelanda doğumlu kameraman Olaf Wiig’in sağlık durumlarının iyi olduğunu duyurmuştu. Gazeteciler, Gazze şehrinde 14 Ağustosta kaçırılmışlardı. Eylemi düzenleyenler, rehineler karşılığında, ABD tarafından tutuklanan tüm Müslümanların serbest bırakılmasını talep etmişlerdi.

/ KUDÜS

28.08.2006


 

Katrina’dan sonra şimdi de Ernesto

Katrina afetinin kurbanı olan ABD’nin New Orleans şehri, felâketin birinci yıldönümünün hemen öncesinde şimdi de kasırgaya dönüşme eğilimi gösteren Ernesto tropikal fırtınasının tehdidi altına girdi.

ABD Ulusal Kasırga Merkezinden yayınlanan açıklamada, Meksika Körfezi’ne yaklaşmakta olan Ernesto’nun, deniz suyunun sıcaklığının yol açtığı yoğun buharlaşmadan dolayı kasırgaya dönüşebileceği duyuruldu.

Halen Haiti yakınlarında bulunan Ernesto’nun, Meksika Körfezi’ne güçlü şekilde girmesi durumunda kasırgaya hedef olabilecek Lousiana eyaletinin valisi Kathleen Blanco, tüm körfez kıyısının alarm durumuna geçtiğini bildirdi.

Lousiana eyaletinde bulunan New Orleans’ın bazı sakinlerinin, muhtemel bir tahliye işlemine hazırlık için eşyalarını topladığı belirtildi. Ernesto’nun, ABD’nin Meksika Korfezi kıyısını vurup vurmayacağı haftanın ilk günlerinde ortaya çıkabilecek. Ernesto’nun, Meksika Körfezi’ndeki petrol tesisleri için de çok büyük bir tehlike oluşturabileceği ve bunun, zaten yüksek olan petrol fiyatlarını olumsuz etkileyebileceği belirtildi. New Orleans ve çevresini geçen yıl 29 Ağustosta vuran Katrina kasırgası, bin 500’den fazla kişinin ölümüne ve maddî zarara yol açmıştı.

/ WASHINGTON

28.08.2006


 

Atlantis bugün fırlatılacak

Dün akşam TSİ 23.30’da uzaya gönderilmesi planlanan Atlantis uzay mekiğinin fırlatılışı, hava muhalefeti sebebiyle bugüne ertelendi.

Atlantis, eğer bir aksilik olmazsa içinde 6 mürettebatla birlikte bugün TSİ 23.30’da uzaya fırlatılacak. Atlantis beraberinde UUİ’nin genişletilmesinde kullanılacak ekipman ve 17.5 ton’luk bir jeneratör bulunuyor.

/ CAPE CANAVERAL

28.08.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004