Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 28 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Elektriği kesene ceza

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun hazırladığı ve 2007’den itibaren geçerli olacak yönetmeliğe göre, dağıtım şirketi vatandaşa yazılı görsel medya aracılığıyla 48 saat önceden elektrik kesintisi bildirimi yapacak. Ancak bu bildirim yapılmadan arıza gibi sebeplerle alçak gerilim hattı kullanan tüketicinin elektriğini yılda toplam 14 saati aşan miktarda kesen dağıtım şirketi vatandaşa tazminat ödeyecek.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) 2007’den itibaren ‘’Elektrik Piyasasında Dağıtım Sisteminde Sunulan Elektrik Enerjisinin Sürekliliği, Ticari ve Teknik Kalitesi Hakkında Yönetmelik’’ hazırladı.

1 Ocak 2007 tarihinden itibaren başlayıp, 31 Aralık 2010 tarihinde sona ermek üzere Türkiye genelinde elektrik dağıtım bölgelerinde, gerilim seviyelerine göre, tek bir kullanıcı için geçerli olmak üzere bildirimsiz uzun kesintiler için söz konusu yönetmelikte yer alan yıllık maksimum kesinti süresi hedefleri ile yıllık maksimum kesinti sıklığı hedefleri uygulamaya koyacak.

Yönetmelik özelleştirme öncesinde kamu şirketleri, özelleştirmenin ardından da özel şirketler için geçerli olacak. Bu süre 2010 yılında 11 saate kadar gerileyecek. Yıllık maksimum kesinti süresine ilişkin hedeflerin aşılması durumunda dağıtım şirketlerinin ödeyeceği tazminat hedef değerleri aşan kesintinin gerçekleştiği tarih itibariyle en son ödenen elektrik faturasındaki dağıtılan enerji miktarın, kesintinin tekrarına göre kilovat saatte (kWh) 0,37 ile 1,11 YKr arasında değişen bedellerin çarpılması ile belirlenecek.

Yıllık tedarik sürekliliği hedef değerlerinin beş kereden fazla aşılması durumunda dağıtım şirketine uyarıdan lisans iptaline varan işlem yaptırımlar uygulanabilecek. Ayrıca bütün yıl boyunca imarlı alanlarda 6 saati aşan 4. kesintiden sonra da dağıtım şirketi ceza ödemeye başlayacak. Bu hedef değerlerin aşılması durumunda, süre açısından verilen sınırları aşan her bir kesinti için, dağıtım şirketleri mesken abonelerine 20 YTL, diğer abonelere ise 80 YTL ödemek zorunda olacak.

Tazminat için nasıl başvurulacak?

Tazminat miktarları TÜİK tarafından açıklanan yıllık tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) değişimi oranında içinde bulunan yılın ilk ayı içerisinde otomatik olarak yıllık bazda güncellenecek. Tazminatlara ilişkin ödemelerin yapılabilmesi için, tazminat talep eden tüketicilerin faturalarının kendi adına olması, perakende satış lisansına sahip dağıtım şirketlerine herhangi bir şekilde borçlarının olmaması, usulsüz elektrik kullanımlarının ceza almamış olması, en son aya ait elektrik faturasını ibraz edebilmesi gerekecek.

Tazminata ilişkin başvurular elektrik enerjisinin tekrar tesis edildiği günden sonraki 5 iş günü içerisinde yapılacak. Başvurular dağıtım şirketi tarafından 20 işgünü içerisinde değerlendirilerek işleme konulacak. Ödemeler tazminatın kesinleşmesini takip eden ilk elektrik faturasının toplam meblâğından indirim yapılmak suretiyle tüketiciye ödenecek.

Ayrıca, elektrik kesintisinden dolayı arızlanan elektronik eşyanını bedelini de dağıtım şirketi ödeyecek.

/ ANKARA

28.08.2006


 

Tüketicilere ‘’asgarî tutar ödemesi’’ uyarısı

Tüketiciler, Banka ve Kredi Kartları Yasasının 24. Maddesine göre kredi kart borcunun en az yüzde 20’sinin 1 Eylül tarihinden itibaren asgarî tutar ödemesi olarak uygulanacağı konusunda uyarılarak, harcamalarına dikkat etmeleri istendi.

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Bülent Deniz, 1 Mart 2006 tarihinde yürürlüğe giren yasaya göre, kredi kart borcunun en az yüzde 20’sinin, asgarî tutar ödemesi olarak uygulanacağını hatırlattı. Tüketicilerin yıllardan beri kredi kart ekstresinin yüzde 5-10’u tutarındaki miktarı ödediğini belirten Deniz, ‘’Borçlarını bir sonraki aya faizlendirerek öteleyen kredi kart kullanıcılarının yasanın bu maddesinden olumsuz etkilenmesinin önüne geçmek için, bu düzenlemenin 1 Eylül 2006 tarihinden itibaren uygulanması yasada yer alıyor’’ dedi.

Eylül ayının da yakacak ve eğitim gibi mevsimsel giderlerin arttığı bir dönem olduğu dikkate alındığında, tüketicilerin yeni maddî kaynaklara ihtiyaç duyacağını söyleyen Deniz, şunları dedi: “Tüketicilere, (Eylül ayına dikkat) diyoruz. Bu ay kredi kart ekstreleriniz için ödeyeceğiniz tutar daha yüksek olacaktır. İlâve giderler için yeni kredi kartı almak, içinde bulundukları sorunu çözmeyecek, aksine daha da içinden çıkılmaz hale getirecektir.”

/ ADANA

28.08.2006


 

Mağazalar öğrencileri bekliyor

Yıl içerisinde bekledikleri satış rakamlarına ulaşamadıklarından yakınan mağaza işletmecilerinin umudu, eğitim-öğretim yılı öncesi başlayacak okul kıyafeti alış verişi oldu. Yeni eğitim-öğretim yılının başlamasına kısa bir süre kala, okul kıyafeti satışı yapan mağazalarda hareketlilik başladı.

Adana’da kurulu Coşkun Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Coşkun, Ağustos ve Eylül ayındaki dönemlerde yapılan satışların, sektöre canlılık kazandırdığını söyledi. Özellikle Ağustos sonu Eylül ayı başında satışlarında büyük artış olduğunu belirten Coşkun, firma olarak bu yıl 600 bin adet okul kıyafeti hazırlayıp satışa sunduklarını, büyük bir bölümünü de sattıklarını kaydetti. Coşkun, şimdiden satışlarda yüzde 45’lik artış sağladıklarını ifade ederek, önlük fiyatlarının 18-20 YTL, anasınıfı öğrencilerinin kıyafetinin ise 15-18 YTL arasında değiştiğini bildirdi.

Perakende önlük satışı yapan Mehmet Şahin adlı esnaf ise sezonun çok iyi başladığını ve bu şekilde devam etmesini umduklarını ifade etti. Her keseye uygun önlük bulunduğunu anlatan Şahin, en düşük önlüğün fiyatının 5 YTL civarında olduğunu kaydetti.

/ ADANA

28.08.2006


 

Elektronik ihracatı gelişmiş ülkelere

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, elektrik-elektronik ve makine sektöründe 1 Ocak-22 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilen 6,8 milyar dolarlık ihracatın yüzde 70’inin gelişmiş ülkelere yapıldığını bildirdi.

Elektrik-elektronik sektörünün ihracatını değerlendiren Bakan Tüzmen, ‘’Elektrik-elektronik ve makine sektörlerimizin ihracatları her geçen yıl artarak devam ediyor. Bu iki sektörümüz düşük döviz kurlarına rağmen ihracat artışlarını sürdürüyorlar. Üstelik de en gelişmiş ülkelere ihracat yapıyorlar. Bu da bu sektörlerimizin ne kadar kaliteli ürün ürettiklerini göstermektedir’’ dedi.

Elektrik-elektronik sektöründe 1 Ocak-22 Ağustos tarihleri arasında toplam 4 milyar 892 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini belirten Bakan Tüzmen, makine sektörününde yılbaşından bu yana yaklaşık 2 milyar dolar ihracat gerçekleştirmeyi başardığını söyledi.

/ ANKARA

28.08.2006


 

Köprüler darphane gibi

Bu yılın Ocak-Temmuz döneminde İstanbul Boğaz köprüleri ile paralı otoyollardan 213 milyon 539 bin 269 YTL gelir elde edildi.

İstanbul Boğaz köprüleri (Boğaziçi Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü) ile işletmedeki 6 paralı otoyol para basmaya devam ediyor. Karayolları Genel Müdürlüğü verilerine göre, bu yılın Ocak-Temmuz döneminde İstanbul Boğaz köprüleri ile paralı otoyollardan 213 milyon 539 bin 269 YTL gelir elde edildi.

/ ANKARA

28.08.2006


 

Doğalgaz ağı genişliyor

İthal doğal gazın yaygınlaştırılmasına yönelik inşaat çalışmaları sürerken bir taraftan da belirlenen güzergahlarda kullanılacak boruların teminine yönelik ihaleler yapılıyor.

Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. (BOTAŞ) Genel Müdürlüğünün önümüzdeki dönemde doğal gaz götürmeyi planladığı, Çankırı-Gerede-Bolu-Düzce, Eskipazar-Karabük ve Zonguldak-Çaycuma-Bartın ile Kilis-Nevşehir-Merzifon-Erzincan doğal gaz boru hatlarına boru temini için ihaleler açtı.

/ ANKARA

28.08.2006


 

Çeyrek altın yok satıyor

Ramazan ayı öncesi düğünlerin yoğunlaşması, sarraflarda düğün hediyesi olarak tercih edilen çeyrek altın satışlarına ilgiyi artırdı.

Konya’da faaliyet gösteren Özboyacı Altın Ticaret AŞ Yönetim Kurulu Üyesi Bilal Özboyacı, Ramazan ayının her yıl biraz daha yaza doğru kaydığını, bu yıl düğünlerini Ramazan ayına bırakmamak isteyenlerin ise bu dönemde düğün yoğunluğunun artmasına sebeb olduğunu söyledi.

Ramazan ayı öncesi düğünlerin yoğunlaşmasının da sarraflarda, düğün hediyesi olarak tercih edilen çeyrek altın satışlarına ilgiyi artırdığını vurgulayan Özboyacı, “Pek çok kişi hediye altın olarak çeyreği tercih ediyor. Konya’daki toptancı firmalar, sarrafların çeyrek altın taleplerine yetişmekte zorlanıyor’’ dedi.

/ KONYA

28.08.2006


 

Almanlar, ucuz değil ‘kalite’ dedi

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, hazır giyim ve konfeksiyonda Çin’in fiyatlarını yarı yarıya düşürerek girdiği Almanya’da, Türkiye’nin kaliteli ürünle pazar payını koruduğunu bildirdi.

Orakçıoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, İTKİB AR-GE şubesinin Eurostat verilerine dayanarak hazırladığı, 1999-2005 dönemini inceleyen raporunu değerlendirdi. Süleyman Orakçıoğlu, Almanya’nın 2005 yılı itibariyle 21,3 milyar avroluk ithalatla hazır giyim ve konfeksiyonda dünyanın en önemli ülkelerinin başında geldiğini belirtti.

Türkiye’nin hazır giyim ve konfeksiyon ihracatının yüzde 27’sini Almanya’ya yaptığını ve Almanya’nın Türkiye’nin en büyük pazarı olduğunu ifade eden Orakçıoğlu, Çin’in 6 yılda fiyatlarını yarı yarıya düşürerek pazar payını genişletme stratejisine karşılık, Türkiye’nin kaliteye, tasarıma, farklılığa, markalaşmaya önem vererek, değişim ve gelişimi gerçekleştirdiğini, bunun içinde de Almanya pazarında payını koruduğunu vurguladı.

/ İSTANBUL

28.08.2006


 

100 Türk, 150 milyar doları yönetiyor

Haftalık Ekonomist Dergisi’nin yaptığı “En zengin 100 Türk” araştırmasının sonuçlarına göre, Türkiye’nin en zengin ailelerinin mal varlığı 150 milyar dolar dolayında bulunuyor.

Ailelerin borsadaki şirketlerdeki paylarından yapılan hesaplama göre,Koç ve Sabancı ailelerinin 14 milyar doları aşan mal varlıkları ile ilk iki sırayı aldığı listede, Doğan Ailesi üçüncü sırada yer alıyor. Dördüncü sırada Şahenk ailesi, beşinci Şarık Tara ve altıncı Ahmet Nazif Zorlu yer alıyor.

/ İSTANBUL

28.08.2006


 

Yerli tanka adım adım

Türk Silâhlı Kuvvetlerinin ihtiyacı olan tankların yerli imkanlarla karşılanmasına yönelik olarak Savunma Sanayii Müsteşarlığınca (SSM) programa alınan Milli İmkânlarla Tank Üretim Projesi (MİTÜP) ihalesinde geri sayım başladı.

Edinilen bilgiye göre, SSM’nin millî imkânlarla üretimini gerçekleştireceği projenin ihalesinde daha önce teklife çağrı dosyası alarak teklif sunan Türkiye’nin önde gelen şirketleri yarışacak. BMC Sanayi ve Ticaret A.Ş., FNSS Savunma Sistemleri A.Ş. ile Otokar Otobüs Karoseri Sanayi A.Ş.nin ‘’ana yüklenici’’ olarak görev alacağı üretimin en önemli kısmı olan tank zırhlarının da yurtdışında imal edilmesi planlanıyor. Bu üretimde en ileri teknolojiye sahip bulunan Pakistan ile Türkiye arasında ortak üretim konusunda görüşmelerin sürdürüldüğü ve “ana yüklenici’’ ihalesinin sonuçlandırılmasının ardından tank zırhları üretimi için Pakistan’la anlaşma yapılması planlanıyor. SSM’nin en önemli projeleri arasında yer alan MİTÜP çerçevesinde üretilecek tanklarda yerli sanayiinin de görev alması bekleniyor.

/ ANKARA

28.08.2006


 

150 konuta 25 bin başvuru

TOKİ tarafından yaptırılan, Konya Büyükşehir Belediyesince dağıtımı gerçekleştirilen 150 konuta 25 bin 530 kişinin başvurduğu bildirildi.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Mevlânâ Kültür Merkezinde gerçekleştirilen kura çekilişinde, konut sıkıntısı çeken vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamak için özveriyle çalıştıklarını ve bunun meyvelerini de yavaş yavaş yediklerini söyledi. Akyürek, 150 konut için 25 bin 530 kişinin başvurduğunu ancak bunlardan sadece 150’sinin sevineceğini kaydetti.

/ KONYA

28.08.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004