Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 02 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Hıyam’da taş üstünde taş kalmadı

İsrail’in, askerlerinin kaçırıldığı gerekçesiyle Lübnan’a yönelik başlattığı ve 34 gün sürdürdüğü hava, kara ve deniz saldırıları pek çok merkezi hayalet şehre çevirdi. “Sıfır noktası” olarak adlandırılan, İsrail-Lübnan sınırında bulunan Hıyam kasabası ise belki de Lübnan’ın en fazla hasar gören noktası.

35 bin kişinin yaşadığı kasabanın yüzde 85’i artık yok. 750 bina yerle bir olmuş durumda. Yaklaşık 1000 bina da ağır hasarlı, kullanılamaz durumda. Ayakta kalan binalardan, kapı penceresi halen sağlam olanı ise yok denilecek kadar az. İsrail saldırılarından en çok etkilenen güneydeki şehirlere yardım ulaştırmaya çalışan, Deniz Feneri Derneği başkanlığındaki Türk yardım ekipleri, Beyrut’tan, 100 kilometre mesafedeki Hıyam’a ancak üç saatte ulaşabiliyor.

Evler enkaza döndü

Ekipleri, kasabanın hemen girişinde bulunan, bombardımanlarda delik deşik olan caminin görüntüsü karşılıyor. Caminin arkasındaki molozla kaplı alanda ise patlamamış bir bomba, savaşın aslında halen bitmediğini gösteriyor. Ekipler ilerledikçe bombaların mekân ayırt etmediği, okul binalarının, İkinci Dünya Savaşı müzesinin de yerle bir olduğu görülüyor.

Hıyam Belediye Başkan Yardımcısı Muhammed Abdullah, viraneye dönmüş belediye binasında, bir zamanlar 35 bin kişinin yaşadığı kasabada 5-6 bin kişinin kaldığını belirtiyor ve “savaşın ilk günlerinde el uzatan” Türkiye’ye yardımlarından ötürü teşekkür ediyor. Bombalardan kaçan bazı Hıyam sakinleri ümitle evlerine geri dönüyor. Ancak çoğu hayal kırıklığı yaşıyor. Yalnız birkaç duvarı ayakta kalmış bir enkazın içinde dolaşan kadın, “7 gün bombardımana dayanabildiklerini, sonra kasabadan kaçtıklarını” anlatıyor. Savaştan sonra evinin yerinde enkaz bulan kadın, şaşkınlığını ve üzüntüsünü gizleyemiyor.

13 yaşındaki Fatma da çaresizce, bir zamanlar kendi odası olduğu bölümde dolaşıyor, şaşkınlıkla eşyalarının ne hâle geldiğine bakıyor.

Türk sivil toplum örgütleri, Deniz Feneri Derneği önderliğinde Hıyam’da ekmek fırını ve yaklaşan Ramazan sebebiyle bir mutfak kurarak, halka yardımcı olmak istiyor.

Sivil binalar vuruldu

İsrail, “askerî hedefleri” vurduğunu belirtmesine rağmen, Lübnan’da sivil binalar büyük hasar görmüş durumda. Sur şehri yolu üzerindeki Nebatiye kasabasına 3 kilometre mesafede bulunan özürlüler bakım ve eğitim merkezi, harap olan sivil binalardan sadece birisi...

Yetkililer, binanın beş kez bombalandığını, 175 özürlünün bakım ve eğitim gördüğü merkezin tamamen kullanılamaz halde bulunduğunu anlatıyor.

Deniz Feneri Derneği, bu binanın da yeniden inşa edilmesine katkıda bulunmaya hazırlanıyor. (aa)

/ HIYAM

02.09.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Bush, İslâm düşmanlığını körüklüyor

  Bu bir savaş suçu

  Endonezya, UNIFIL’e asker gönderecek

  Chomsky: Krizin adı, Amerikan-İsrail işgali

  AB'de gündem Ortadoğu

  BM’den Filistin için çağrı

  Hatemi ABD'ye gitti

  Avustralya Başbakanına Müslüman Konseyi tepkisi

  AP üyelerinden saldırılara kınama

  Hıyam’da taş üstünde taş kalmadı

  Atlantis, 6 Eylül’de fırlatılacak

  Pentagon, Irak haberleri için ihale açıyor

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004