Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 02 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Bu bir savaş suçu

Uluslararası Af Örgütü, İsrail’den, Lübnan savaşı sırasında kullanılan misket bombaları konusunda bir soruşturma yapılmasını kabul etmeye ve bundan sonra başka insanların ölmesinin önlenmesi için bu bombaların nerelerde bulunduğunu açıklamaya çağırdı. Yapılan yazılı açıklamada, ‘’İsrail tarafından misket bombası kullanılması ve İsrail’in Hizbullah ile arasındaki savaş boyunca uluslararası hukuku ihlâl etmesi, BM’nin bu konularda acilen ve derinlemesine bir soruşturma başlatmasını gerektirmektedir’’ denildi.

Uluslararası Af Örgütü, İsrail’den, Lübnan savaşı sırasında kullanılan misket bombaları konusunda bir soruşturma yapılmasını kabul etmeye ve bundan sonra başka insanların ölmesinin önlenmesi için bu bombaların nerelerde bulunduğunu açıklamaya çağırdı.

Örgütten yapılan yazılı açıklamada, ‘’İsrail tarafından misket bombası kullanılması ve İsrail’in Hizbullah ile arasındaki savaş boyunca uluslar arası hukuku ihlâl etmesi, BM’nin bu konularda acilen ve derinlemesine bir soruşturma başlatmasını gerektirmektedir’’ denildi.

İnsanların yaşadığı yerlerde misket bombası kullanılmasının uluslararası kuralların açıkça ihlal edilmesi anlamına geldiği belirtilen açıklamada, BM’nin resmi isteklerine karşın İsrail’in misket bombası bulunan yerlerin haritasını hala vermemesinin skandal olduğu ifade edildi ve başta çocukların olmak üzere Lübnanlı sivillerin hayatlarının tehlikeye atıldığına işaret edildi.

BM’ye göre, bu bombaların yüzde 90’ının savaşın son 72 saatinde atıldığı hatırlatılan açıklamada, ABD’den İsrail’e bu tür bombalar sağlamaması da istendi. İsrail ise, Hizbullah’a karşı Lübnan’da açtığı savaşta misket bombaları kullanmasının tamamıyla yasal olduğunu savunmuştu.

İsrail Hükümet Sözcüsü Miri Eisin, savaşın üzücü olduğunu, ancak İsrail’in savaş boyunca uluslararası kurallara uygun davrandığını söylemiş, ‘’İsrail, kullandığı savaş gereçleri konusunda hiçbir uluslar arası hukuku ihlal etmemiştir. Bunların kullanımı uluslar arası standartlara uygundur’’ dedi.

BM İnsanî Yardım Koordinatörü Jan Egeland, önceki gün New York’ta düzenlediği basın toplantısında, Güney Lübnan’da 100 bin civarında patlamamış misket bombası bulunduğunu ve bu yüzden her gün insanların yaralandığını ve öldüğünü söylemişti.

/ LONDRA

02.09.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Bush, İslâm düşmanlığını körüklüyor

  Bu bir savaş suçu

  Endonezya, UNIFIL’e asker gönderecek

  Chomsky: Krizin adı, Amerikan-İsrail işgali

  AB'de gündem Ortadoğu

  BM’den Filistin için çağrı

  Hatemi ABD'ye gitti

  Avustralya Başbakanına Müslüman Konseyi tepkisi

  AP üyelerinden saldırılara kınama

  Hıyam’da taş üstünde taş kalmadı

  Atlantis, 6 Eylül’de fırlatılacak

  Pentagon, Irak haberleri için ihale açıyor

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004