Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 03 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Haydi çocuklar fabrikaya!

Özellikle yoğun göç alan büyük şehirlerin varoşlarında yaşayan dar gelirli ailelerin her 4 erkek çocuğundan 3’ünün, henüz ilköğretim çağında iş hayatına atıldıkları bildirildi. Önceleri, anne ve babalarıyla birlikte gittikleri tarlalarda tarım işçiliği yapan, ardından bulundukları mahalle çevresinde simit satıp, ayakkabı boyacılığı yapan çocuklar, şehir merkezlerinde mendil, çiçek, kalem ve çakmak satarak aile bütçesine katkıda bulunmaya çalışıyor.

Alınan bilgilere göre, İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerle ılıman Akdeniz iklimi ve daha ekonomik hayat şartlarına sahip Adana, Mersin, İzmir gibi yoğun göç alan illerin varoşları, hayat kalitesini onlarca yıl geriden takip ediyor. Bu illerin gecekondu mahallelerinde çocuklar, henüz ‘’oyun ve eğitim çağında’’ kendilerini hayatın içerisinde buluyor.

Önceleri, anne ve babalarıyla birlikte gittikleri tarlalarda tarım işçiliği yapan, ardından bulundukları mahalle çevresinde simit satıp ayakkabı boyacılığı yapan çocuklar, şehir merkezlerinde mendil, çiçek, kalem ve çakmak satarak aile bütçesine katkıda bulunmaya çalışıyor.

Yaşıtları oyun oynayıp okula giderken daha küçük yaşlarda ‘’küçük omuzlarında büyük yük taşıyan’’ çocuklardan bazıları, farklı nedenlerle işledikleri suçlarla küçük yaşta cezaeviyle tanışırken, meslek sahibi olmak isteyen bazı çocuklar da çırak olarak girdikleri kaporta atölyelerinde çekiç sallayıp, berberlerde makas tutmayı öğrenerek meslek sahibi olma telaşı yaşıyor.

Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sosyal Alanlar Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Gümüş, Adana’daki ilköğretim okullarında 868 öğrenciyle yapılan araştırmaya göre, fakir aile çocuklarının, ayakta durabilmek ve diğer gruplarla rekabet edebilmek için hayata erken atıldıklarını söyledi.

Tutunabilecekleri ne güçlü bir aile ne sermaye ne de yeterli kültürel birikim şansı olan fakir aile çocuklarının en önemli hayat stratejisinin ‘’hayata erken atılmak’’ olduğunu belirten Gümüş, böylece diğerleri ile aralarındaki farkı az da olsa kapatmaya çalıştıklarını ifade etti.

Gümüş, bu çocukların eğitimlerini tamamlasalar bile kendilerine sahip çıkacak güçlü bağlantıları olmadan yüksek mevkiye ulaşma imkanının düşük olduğunu belirterek ‘’zengin grubun yüksek gelir getirici rant kaynakları ve birbirlerini kollayan localarına karşı, fakir de marjinal bazı işleri, kendi ralarındaki gruplaşmaları, sülale ve tarikat türü dayanışmaları kullanıyor’’dedi.

Erkek öğrencilerin yüzde 75'i çalışıyor

Gümüş, yapılan ankette alt gelir grubuna mensup ailelerde 4, yoksul kesimlerde yaşayan ailelerde de ortalama 6-7 çocuk bulunduğuna dikkati çekerek şöyle konuştu:’’Fakir ailelerin erkek her 4 çocuğundan 3’ü ilköğretim çağındayken çalışma hayatına atılıyor. Oysa 15 yaş grubunun altında yer alan bu çocukların çalışmaları, öğrenci olmasalar da uluslararası sözleşmelerle aykırılık sergiliyor. Fakir semtlerde ilköğretim çağındaki kız çocukların çalışma oranı ise yüzde 30’lara kadar çıkıyor. Bu oran gelir düzeyi iyi semtlerde yüzde 5’in altına düşüyor.’’ Çalışan çocukların babalarının mesleklerine bakıldığında ise ilk sırada işçilik, ikinci sırada esnaflık, üçüncü sırada da pazarcılığın yer aldığı görülüyor.

/ ADANA

03.09.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Babacan AB turunda

  Resmî yazıyla uyarıldık

  Olli Rehn de uyardı

  STK'lardan tezkereye hayır

  Memurlardan Başbakana çağrı

  Ciddî deprem uyarısı

  Gündoğdu: YÖK’ün yok olmasını bekliyoruz

  Meclis 5 Eylül'de toplanacak

  Şahin: Seçim yaklaşıyor ama...

  Hain saldırılarda 6 asker şehit oldu

  Medeniyetler ittifakı için bir araya geliyorlar

  Alman bakan: “Cami yapımına karşı çıkanlar kışkırtıcılık yapıyor”

  Yurtlara kayıtlar yarın başlıyor

  Haydi çocuklar fabrikaya!

  Öğrenci var, derslik yok

  Fakir öğrenciye ÖSS kursu

  Yaylalardan dönüş başladı

  Rize, yağmura hasret kaldı

  Yeni Asya İzmir Fuarı’nda

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004