Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 12 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Bankaların denetimi hâlâ yetersiz

İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesinin “Toprakbank dâvâsı’’na ilişkin gerekçeli kararında, bankacılık sektörüyle ilgili tesbitlere yer verilirken, bankacılık sektöründe yapılan tüm düzenlemelere rağmen, “Bu düzenlemelerin de yaşanan olaylar nedeniyle tatmin edicilikten uzak olduğu anlaşılmıştır’’ denildi

İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi ‘’Toprakbank Davası’’na ilişkin gerekçeli kararında, bankacılık sektörüyle ilgili tesbitlere de yer verdi. İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesinin 24 Temmuz 2006 tarihli duruşmasında kararını açıkladığı Halis Toprak’ın da aralarında bulunduğu 41 sanıklı davaya ilişkin gerekçeli karar tamamlandı.

Gerekçeli kararın ‘’olay ve gerekçe’’ kısmının giriş bölümünde genel olarak Türk mali sektörünün 1980 yılından başlayarak uygulamaya konulan liberal politikalar sonucunda önemli ölçüde yapısal değişikliğe uğradığı ve dinamizm kazandığı tesbitine yer verildi. Kararda, şöyle denildi:

‘’Finansal işlemlerin gayri safi milli hasıla içindeki payı giderek genişlemiş, mali piyasaların derinliği artmıştır. Bu gelişimde, selektif kredi politikalarının kaldırılması, mevduat ve kredi faizlerine serbesti tanınması, liberal kambiyo düzenlemeleri gibi deregülasyona yönelik uygulamaların benimsenmesinin yanı sıra, sektöre ilişkin mevzuat düzenlemelerinin uluslar arası normlar seviyesine yükseltilmesi için yapılan çalışmalar da rol oynamışsa da yeterli olmadığı ortaya çıkmıştır. Gerek tasarrufların korunması ve bunların etkin ve verimli bir şekilde kullanılması, gerekse malî sektörde doğabilecek olumsuzlukların önlenmesi için, ülkeden ülkeye farklılık arz etmekle birlikte, kanun koyucu bankalara ilişkin mevzuat ile tasarrufları koruyucu önlemler getirmekte ve birer güven ve itibar müessesesi olarak kurulan bankaların likidite, emniyet ve rantabilite ilkeleri çerçevesinde faaliyet göstermelerini ve etkin bir şekilde denetlenmelerini sağlayacak düzenlemeler yapmış olduğu, ancak bu düzenlemelerin de yaşanan olaylar nedeni ile tatmin edicilikten uzak olduğu anlaşılmıştır.’’

/ İSTANBUL

12.09.2006


 

Büyüme beğenilmedi

Büyüme rakamlarını değerlendiren sanayici ve işadamlarından bazıları büyümenin ithalata dayalı olduğunu belirtirken, bazılarıda büyüme sürecinin devam ettirilmesi gerektiğini kaydetti.

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, Türkiye’nin büyümesinin ithalata bağlı bir büyüme olduğunu ifade ederken, ‘’Bu Gayri Safi Milli Hasıla, milli hasıla değil gayri milli hasıladır’’ dedi. İthalata ek olarak Türkiye’nin inşaatla, konutla, konutlara verilen kredilerle büyüdüğünü ifade eden Aygün, sanayide ki yüzde 10,5’e yükselen büyümenin büyemenin olumlu olduğunu ancak sanayideki bu büyümenin ticaret sektörüne yansımadığını söyledi.

TESK Genel Başkanı Derviş Günday da, yaptığı yazılı açıklamada, büyümenin ithalata dayalı olduğunun son derece açık olduğunu belirterek, “İstihdamı artırmayan, piyasalara canlılık getirmeyen bir büyüme, ekonomi literatüründe üretime değil ithalata dayalı büyüme olarak nitelendirilir. Bir büyüme düşünün ki istihdamı artırması gerekirken işsizlik rakamları büyüyor, piyasada canlılık olması gerekirken esnaf ve sanatkarlar siftah dahi yapamıyor. Bu da gösteriyor ki bu büyümenin kökü dışarıdadır” diye konuştu.

Büyüme süreci devam ettirilmeli

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Ömer Bolat, 18 çeyrektir kesintisiz sürdürülen büyüme sürecinin mutlaka devam ettirilmesi ve geniş halk kesimlerinin bu büyümeden yararlanmasını sağlayacak ortamın oluşturulması gerektiğini bildirdi.

“Bu çerçevede kurların düşmemesi, faizlerin inmesi gerekir’’ diyen Bolat, yeni istihdam imkanları oluşturarak işsizliği azaltabilmek açısından da büyüme trendinin mutlaka sürdürülmesi gerektiğini söyledi.

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Zafer Çağlayan, açıklanan büyüme rakamlarının ‘’olumlu’’ olduğunu belirterek, ‘’Bu rakamlar, Merkez Bankasının iç talebi baskı altında tutmak için faizleri düşürmeyeceğini gösteriyor’’ dedi.

İstikrarsız büyüme işsizliği çözmüyor

Türkiye Ekonomi Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ercan Uygur, istikrasız büyümenin işsizlik problemini çözmediğin söyledi.

Türkiye Ekonomi Kurumunun düzenlediği ‘’Uluslararası Ekonomi Konferansı’’nın açılışında konuşan Uygur, Türkiye’nin gelişmekte olan ülkeler içinde, büyümesi en istikrarsız ülkelerden biri olduğunu kaydetti. Türkiye’deki büyüme istikrarsızlığının temel nedenlerinden birisinin finansal istikrarsızlık olduğunu,diğer yandan istikrarsız büyüme ve bunun oluşturduğu belirsizliklerin, istihdam artışını çok sınırladığına işaret eden Prof. Uygur, ‘’sürdürülebilir kalkınma başlığı altında bu konuları tartışmak istiyoruz’’ dedi.

Ekonomi aralıksız büyüyor

Türk ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 8.5 büyüdü. Böylece ekonomi 18 çeyrektir aralıksız büyümeye devam etti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ikinci üç aylık dönemde Gayri Safi Miili Hasıla (GSMH) yüzde 8.5, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla yüzde 7.5 büyüdü. Yılın ilk yarısında ise GSMH’de yüzde 7.5, GSYH’de yüzde 7 oranında büyüme gerçekleşti.

İkinci çeyrekte oluşturulan Türkiye’nin GSMH’si cari fiyatlarla yüzde 14.2’lik artışla 91.6 milyar dolar, altı aylık GSMH’si de yüzde 13.6’lık artışla 172.1 milyar doları buldu. Geçen yıl GSMH 360.9 milyar dolar, GSYH de 361.5 milyar dolar seviyesindeydi.

İkinci çeyrekte inşaat yüzde 13.7 ile en hızlı büyüyen sektör oldu. İnşaat daralmaya rağmen yine en hızlı büyüyen sektör olurken, büyümeye en büyük katkıyı ise sanayi yaptı. İlk çeyrekte yüzde 4.5 büyüyen sanayi sektörü, ikinci çeyrekte dalgalanmanın da etkisiyle yüzde 10.5 büyüme kaydetti.

Tarımda yüzde 1.1'lik gerileme

İthalat vergisi yüzde 13.1, ticaret yüzde 7.3, ulaştırma ve haberleşme yüzd 4.3, konut sahipliği yüzde 2.1 büyüme gösterirken, tarımda yüzde 1.1, mali kuruluşlarda ise yüzde 1.3’lük gerileme yaşandı. Tarım sektörü yılın ilk çeyreğinde yüzde 6.2 büyüme kaydetmişti.

Harcama kalemine bakıldığında ikinci çeyrekte özel nihai tüketim harcamaları yüzde 10.1, devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 18, gayri safi sabit sermaye oluşumu yüzde 10.9, mal ve hizmet ihracatı yüzde 4.3, mal ve hizmet ithalatı yüzde 10 oranında büyüdü.

/ ANKARA/İSTANBUL

12.09.2006


 

Taşıtlara özel kimlik kartı

Türkiye’deki motorlu kara taşıtlarına, ‘’çipli’’ özel kimlik kartları verilecek. Edinilen bilgiye göre, Gelir İdaresi Başkanlığı, akaryakıt pompalarındaki yazarkasa uygulamasının ardından, taşıt tanıma sistemini de yeni yılda devreye sokacak.

Halen üzerinde çalışılan sistem ile her motorlu taşıta plaka ve taşıt sahibinin kimlik bilgilerinin yer alacağı çip takılacak. Bu çip sayesinde, taşıt, benzin pompasının önüne geldiğinde, sistem hemen araç bilgilerini hafızaya yükleyecek. Akaryakıt alımının ardından da sistem, yazarkasa fişini verecek.

Gelir İdaresi Başkanlığı, yeni uygulama için iki yöntem üzerinde duruyor. Bu yöntemlerden ilkinde, çipi tanıyacak alıcının pompaya yerleştirilmesi, çipin de, depo kapağının kenarına yapıştırılması öngörülüyor. İkinci sistemde ise çip, aracın depo kapağına, ya da arka ya da yan camlardan birine yapıştırılıyor. Yılbaşından itibaren devreye girmesi planlanan bu sistem uyarınca firmalar, taşıt sahiplerine çip satışı için akaryakıt istasyonlarında açacakları standlarda, boş çiplere, plaka ve kimlik bilgisi yükleyecek. Çiplerin vatandaşlara maliyetinin 10 dolar civarında olacağı ifade ediliyor.

/ ANKARA

12.09.2006


 

Şener: “Büyümede hedef aşılabilir”

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, yılsonu büyüme hızının, yüzde 5’lik hedefi aşarak yüzde 6’ya yakın gerçekleşebileceğini söyledi.

Şener, düzenlediği basın toplantısında, açıklanan büyüme oranları ve ekonomideki gelişmeleri değerlendirdi.

GSMH’de son 18 çeyrekte sürekli bir artış yaşandığına dikkati çeken Şener, bu doğrultuda büyüme hızının yılın ikinci çeyreğinde de tahminlerin üzerinde gerçekleştiğini belirtti.

Büyümenin sanayi ve hizmetler sektörü kaynaklı olduğunu, harcamalar yönünden ise büyümenin özel kesim tüketim ve yatırım kaynaklı yapısının devam ettiğini bildiren Şener, yılın altı ayında, yüksek cari açığa karşın 28,3 milyar dolar sermaye girişi gerçekleştiğini kaydetti.

/ ANKARA

12.09.2006


 

TOKİ'den 200 bin konut

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), 2006 yılı sonuna kadar 200 bin konut inşaatı başlatma hedefini, eylül ayı itibariyle yakaladı.

TOKİ’den yapılan yazılı açıklamaya göre, 2004 yılı sonuna kadar 100 bin, 2005 yılı sonuna kadar 150 bin ve 2006 sonuna kadar 200 bin konuta başlama hedefini tutturan TOKİ, bu konutlardan yaklaşık 70 binini de teslim etme ve teslim edilme aşamasına getirdi.

Türkiye genelinde başlayan 200 bin konut inşaatının 132 bin 739 adedi alt ve orta gelir grubu için, 19 bin 510 adeti Kentsel Yenileme Projeleri kapsamında, 5 bin 572 adeti Afet Konutu Projeleri kapsamında, 1541 adeti Tarımköy Projeleri kapsamında, 40 bin 638 adeti de Kaynak Geliştirme Projeleri kapsamında başladı.

Türkiye’de 2,5 milyon olduğu düşünülen konut açığının yüzde 10’unu karşılamayı hedefleyen TOKİ’nin 200 bin konutunun sosyal donatılarıyla birlikte toplam yatırım maliyeti 10 milyar YTL olarak gerçekleşirken, bu yatırımlarla 800 bin kişiye de istihdam sağlanıyor.

Öte yandan TOKİ, 2007 yılı için öngördüğü 50 bin konutun büyük bölümünü de kentsel yenileme ve alt gelir grubu projelerine ayıracak.

/ ANKARA

12.09.2006


 

TÜPRAŞ, Irak’tan petrol alıyor

Irak petrol satış şirketi SOMO’nun 6 milyon varil tutarında petrol satışı için açtığı ihalede Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş. (TÜPRAŞ) 1 milyon varil petrol aldı.

SOMO kaynakları, TÜPRAŞ’ın aldığı petrolün Türkiye’ye naklinin 22 Eylül’e kadar tamamlanacağını bildirdi.

Irak’ın söz konusu 6 milyon varillik satış ihalesinde satışa çıkardığı petrolün Kerkük-Yumurtalık hattından dış pazara ulaştırılan kuzey yataklarından olduğunu hatırlatan sektör uzmanları, sabotajlar yüzünden nakliyatta sorun yaşanabileceğini belirtiyor.

/ LONDRA

12.09.2006


 

Fındık alımı başladı

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Giresun’un Bulancak ilçesinde düzenlenen törenle 2006 ürünü fındık alım kampanyasını başlattı.

Eker, TMO’nun müdahil bir kuruluş olarak başarılı görev yapacağına inandıklarını, üreticinin lehine bir alım yaptıklarını kaydetti. Bir vatandaşın ‘’fındık alım fiyatı artacak mı’’ yönündeki sorusunu Bakan Eker, ‘’fındığa fiyat verildi’’ diye cevapladı.

Eker, alımlarda sorun olmadığını vurgulayarak, ‘’İlk günde 1000 kişi 500 ton ürün vermek için bize müracaat etti. Alım ekiplerimiz, depomuz, herşeyimiz hazır’’ dedi.

/ GİRESUN

12.09.2006


 

Cebimizde 8 bin 500 ton YTL var

Türk Lirasından 6 sıfır atılmasının ardından 2005 yılı başında tedavüle giren bozuk para miktarı Ağustos sonu itibariyle 1 milyar 662 milyon 264 bin 969’a ulaştı.

Bozuk paraların tutarı ise 567 milyon 602 bin 199.10 YTL olarak belirlendi. Vatandaşların cebinde taşıdığı bozuk paranın ağırlığı ise 8 bin 499 tona denk geliyor.

/ ANKARA

12.09.2006


 

Antalya’ya 5 milyon turist geldi

Antalya’ya bu yılın başından bu yana havayoluyla gelen turist sayısı 5 milyonu aştı.

Kültür ve Turizm İl Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, Antalya Havalimanı Dış Hatlar Terminaline 9 Eylül Cumartesi günü 33 bin 47, Pazar günü 37 bin 134 turist giriş yaptı. 1-10 Eylül tarihleri arasında Antalya’ya gelen turist sayısı 299 bin 945 oldu. Yılbaşından bu yana bölgeye gelen turist sayısı ise, 5 milyon 38 bin 929’a ulaştı.

Geçen yılın aynı dönemine göre, Antalya’ya gelen turist sayısı yüzde 8 düşüş gösterdi. Turizm sektör temsilcileri, yıl sonuna kadar, geçen yıl 6,5 milyon olan turist sayısını yakalamayı hedeflediklerini bildirdiler.

/ ANTALYA

12.09.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004