Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 13 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Riskler de büyüyor

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa KOCA, ekonomideki büyümeyle beraber cari açık gibi risklerinde büyüdüğünü söyledi. Büyüme rakamlarını değerlendiren ASKON Genel Başkanı Mustafa KOCA, ülkenin büyüme trendinde olmasının olumlu olduğunu ifade ederek, yıllık büyüme oranının yüzde 6.5’tan az olmayacağını tahmin ettiklerini kaydetti.

Büyümenin yanında bazı risklerin olduğunu ve asla gözden çıkarılmaması gerektiğini belirten Koca şöyle devam etti; “Bu durum cari açığın büyüme eğiliminin devam etmesidir. Büyüme ile birlikte düşündüğümüz zaman karşımıza çıkan durum hem iç yatırımcıyı hem de dış yatırımcıyı tedirgin edecek düzeydedir. Yani ithalata dayalı olarak büyüyoruz. Cari açık artıyor, dışarıya GSMH’ nın yüzde 7.5 seviyesi civarında döviz borçlanıyoruz. Ne ihracatımız ne turizmimiz ne de net hata noksanımız bu açığı kapatma potansiyeli ümidini vermiyor. Bu oranın olması gereken seviye de yüzed 3’ler olarak kabul edildiğine göre durum ciddiyetini muhafaza ediyor demektir.”

Koca, büyümenin devam etmesi gerektiğini ama sürdürülebilir olması için risk alanlarının problemlerinin çözülmesinin şart olduğunu vurguladı.

Riskler, değerli YTL ve seçimler

Piyasalardaki dalgalanmayı öngören ve bu konuda Türkiye’yi uyaran Johns Hopkins Üniversitesi uygulamalı ekonomi profesörü Steve Hanke, bu kez aşırı değerli YTL ve seçimlerin Türkiye açısından risk teşkil ettiğini kaydetti.

CNBC-de yer alan habere göre Hanke, kısa vadede yeni bir türbülans öngörmediğini söyledi. Hanke, “Şu anda Türkiye’nin önündeki en önemli riskler, aşırı değerli YTL ve seçimler. YTL’nin aşırı değerlenmesi enflasyon hedeflemesine geçişte doğal bir tepki ama dikkat edilmeli. Türk Lirası şu anda gerçek değerinin yüzde 35-40 üzerinde. Diğer bir konu da seçimler. Kimin seçileceği çok önemli. Türkiye IMF, Dünya Bankası, Brüksel ve Washington ile yakın ilişkiler içinde. Bu nedenle seçilecek grubun bu yapıya uygun olması gerekiyor” diye konuştu.

/ İSTANBUL

13.09.2006


 

Babacan: Borç sorun olmaktan çıktı

Devlet Bakanı Ali Babacan, kamu kesiminin borçlanma gereğinin düştüğünü belirterek ‘Borç stokuyla birlikte borçlanma maliyeti de düştü. İlk defa 2006 yılı sonunda, kamu kesiminin fazla vermesini bekliyoruz” dedi.

Finansal istikrar ve borç yönetimi paneline katılan Devlet Bakanı Ali Babacan, kamu sektörü borçlanma gereğinin 2002’de yüzde 12.7 olan Gayri Safi Milli Hasıla’ya oranının 2005 sonunda yüzde 1’in altına düştüğünü söyledi. Bu yıl sonunda ilk kez kamu kesimi fazlası verileceğini belirten Babacan, azalan borç yükünün ekonominin iç ve dış şoklara karşı dayanıklılığını artırdığını söyledi.

Borcun sürdürülebilirliğinin ekonomik sorun olmaktan çıktığını anlatan Babacan, geçtiğimiz aylardaki dalgalanmanın ekonomideki etkilerinin de azaltıldığını belirtti. Enflasyonun düşüş hızının dalgalanma sonrasında yavaşladığını kaydeden Babacan, “Uygulamaya konulan politikalar enflasyonun orta vadede hedefle uyumlu patikaya gelmesini sağlayacaktır. Yapısal reformlara bağlı olarak finans sektörünün güçlenmesiyle dalganın olumsuz etkileri atlatılmıştır. Dalgalı kur rejimi, dışsal şokların emilmesini sağlayarak emniyet sübabı görevi gördü” diye konuştu.

Babacan, Türkiye ekonomisinin bu yıl, yüzde 5’lik hedefin üzerinde büyümesinin beklendiğini söyledi.

/ ANKARA

13.09.2006


 

Hilmi Güler: ‘Yakında enerji terminali olacağız’

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Türkiye’nin yakın gelecekte bir enerji terminali olacağını söyledi.

“İstanbul Konferansı 2006”da konuşan Güler, Türkiye’nin Avrasya’nın tam merkezinde bulunduğunu, coğrafi konumunun çok önemli olduğunu belirtti. Güler, Türkiye’nin bölgede barış ve istikrara büyük önem verdiğini, enerji güvenliğinin de barış ve istikrarı elde etmek için çok önemli olduğunu vurgulayarak, dünyanın enerji ihtiyacının artarak devam edeceğini, fosil yakıtların üretiminde yapılacak artışın OECD ülkelerinin dışında olacağını, bunun için de 16 trilyon dolarlık bir yatırıma ihtiyaç duyulduğunu bildirdi. Petrol ve doğal gaza ilişkin projeleri de anlatan Güler, “Şahdeniz Projesinin” bu yılın sonunda tamamlanacağını, hedeflerinin Yunanistan’a gaz ihraç etmek olduğunu kaydetti. Güler, Doğu-Batı enerji koridorunda çok önemli gelişmeler sağlandığını, projelerin tamamen faaliyete geçmesinin “Avrasya Barış Koridoru” oluşturacağını dile getirerek, yakın gelecekte Kazak petrollerinin de dünya pazarına girmesinin hedeflendiğini söyledi. Boğazları doğal bir boru hattı olarak görmediklerini, İstanbul ve boğazları korumak istediklerini, bu sebeple Samsun-Ceyhan projesinin devreye alındığını kaydeden Güler, projenin gerçekleştirilmesi için gerekli araştırmaların yapıldığını, Ceyhan’ın ileride çok önemli bir koridor olacağını, proje için Hindistan ve diğer Uzak Doğu ülkeleriyle görüştüklerini kaydetti.

/ İSTANBUL

13.09.2006


 

Bütçe 23 yıl sonra fazla verdi

Merkezi yönetim bütçesi, Ocak-Ağustos döneminde 474 milyon YTL fazla verdi. Böylece sekiz aylık dönem itibarıyla 23 yıl sonra ilk kez bütçe fazlası oluştu.

Maliye Bakanlığı, merkezi yönetim bütçesinin bu yıl Ağustos ayında 19 milyon YTL fazla verdiğini, faiz dışı fazlanın da aynı ayda 5.5 milyar YTL olarak gerçekleştiğini açıkladı. Bakanlığın açıkladığı bütçe uygulama sonuçlarına göre, Ocak-Ağustos döneminde ise bütçe 23 yıl sonra ilk kez fazla verdi. Bu dönem içinde faiz dışı fazla ise 34 milyar 609 milyon YTL oldu. Yılın sekiz ayında bütçe giderleri 115 milyar 48 milyon YTL, bütçe gelirleri de 115.5 milyar YTL olarak gerçekleşti. 8 aylık dönemde, 91.3 milyar YTL vergi toplandı.

13.09.2006


 

TİSK: Kamu harcamaları rekor seviyede arttı

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), kamunun tüketim harcamalarının yüzde 41.2 ile rekor seviyede arttığına, yatırım harcamalarının ise yüzde 11.3 oranında azaldığına işaret etti.

TİSK’ten yapılan açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yılın ikinci çeyreğine ilişkin açıkladığı Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH) verilerine göre, Türkiye’nin, Mayıs-Haziran aylarında yaşanan dalgalanmalara rağmen yüzde 6-7 civarında yüksek bir büyüme oranıyla yılı kapatabileceği kaydedildi.

Açıklamada, 2006 yılı ikinci çeyreği ile 2005 yılı ikinci çeyreği karşılaştırıldığında ekonomide benzer eğilimlerin devam ettiğinin görüldüğü belirtildi. TÜİK’in yılın ikinci çeyreğine ilişkin GSMH hesaplamalarına göre, özel sektörün ise yatırım harcamalarını yüzde 14.8 artırarak 10.7 milyar YTL’ye çıkardığı ifade edildi.

/ ANKARA

13.09.2006


 

Ayakta tedavide fark almayın genelgesi

Maliye Bakanlığı, sağlık kuruluşlarını ayakta tedavi için sağlık kurumlarına başvuran hastalardan fark alınmaması, her bir muayene ve tetkik işlem için ayrı sevk kağıdı istenmemesi, tahlillerin kurum dışında yaptırılmaması için uyardı.

Maliye Bakanlığı kurum ve kuruluşlara gönderdiği bir genelgeyle, sağlık harcamaları ve uygulamalarını düzenleyen yönetmeliklere uyulması uyarısında bulundu. Genelgede, “Bu uygulama kapsamında tedavi hizmeti verilen hastalardan vaka için belirlenen tarife dışında hiçbir gerekçe ile fark bedel talep edilmeyecektir” uyarısında bulunuldu.

/ ANKARA

13.09.2006


 

FT: Büyüme yavaşlayacak

İngiliz Financial Times gazetesi, kurdaki dalgalanma ve faizlerdeki artışın etkisini göstermesiyle Türkiye’nin önümüzdeki aylarda daha yavaş büyüyeceğini öngördü.

Gazetenin Vincent Boland imzalı haberinde, “Açıklanan veriler, 18 çeyrektir büyümeyi tetikleyen iç talep ve inşaat sektöründeki yavaşlama nedeniyle, büyümenin üçüncü ve dördüncü çeyreklerde hız keseceği sinyali taşıyor” görüşüne yer verildi.

Büyüme rakamlarının, ekonominin ikinci çeyrekte büyük çapta yavaşlayacağını öngören Merkez Bankası için bir ikilem oluşturduğunu kaydeden gazete, ilkbaharda fiyatlarda yaşanan beklenmedik artışların tepe noktaya ulaştığını ve fiyatların artık eskisi kadar hızlı artmadığını belirtti.

Financial Times, büyüme performansının bankanın beklentilerini aşması halinde faizlerin yıl sonuna kadar daha da artırılması gerekebileceğini kaydetti.

/ LONDRA

13.09.2006


 

Elektrik kesintisine tazminat

Elektrik şirketleri yıllık maksimum kesinti sıklığına ilişkin değerleri aşan her kesinti için mesken abonelerine 20 YTL, diğer abonelere 80 YTL ödeyecek.

Programla kesintiler en az 48 saat önce basın yayın kuruluşları aracılığıyla duyurulacak.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) hazırladığı ve elektrik dağıtım şirketlerinin sorumlulukları belirlendiği tebliğe göre, elektrik dağıtım şirketleri, kullanıcılara sunduğu hizmetin kalitesinden sorumlu olacak. Bildirimsiz uzun kesintiler için yıllık maksimum kesinti süresi ve sıklığına ilişkin hedefler, 1 Ocak 2007 tarihinde uygulamaya konulacak. Yıllık maksimum kesinti sıklığına ilişkin değerleri aşan her kesinti için mesken abonelerine 20 YTL, diğer abonelere 80 YTL ödenecek.

/ ANKARA

13.09.2006


 

Dünya Bankası’ndan EÜAŞ’a kredi

Dünya Bankası, “Elektrik Üretiminin Rehabilitasyonu ve Yeniden Yapılanması Projesi’’ kapsamında kullanılmak üzere Türkiye’ye 280 milyon avro (yaklaşık 350 milyon dolar) tutarında kredi açtı.

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Andrew Vorkink, kredi anlaşmasının imzalanması dolayısıyla yaptığı açıklamada, ‘’Türkiye’nin beklenen ekonomik büyüme ve talep artışına bağlı olarak 2008-2010 yılları arasında potansiyel bir elektrik sıkıntısıyla karşı karşıya olduğunu’’ belirtti. Vorkink, kredinin ‘’bu konudaki riski azaltacağını ve Türkiye’nin özel sektör ve konut ihtiyaçlarını karşılayacak enerjinin sağlanması için sektörün rehabilitasyonuna yardımcı olacağını’’ söyledi.

/ ANKARA

13.09.2006


 

Sabancı’dan 319 milyon YTL kâr

Sabancı Holding, yılın 6 ayında 319 milyon YTL net kâr elde etti. Sabancı Holdingden yapılan açıklamaya göre, holdingin toplam satışları 2005 yılının altı ayına göre yüzde 28 artarken, net kârı 319 milyon YTL olarak gerçekleşti.

Holdingin 30 Haziran 2006 tarihi itibariyle sona eren 6 aylık dönem konsolide mali tablolarında, satışları 8 milyar 125 milyon YTL, faaliyet kârı 1 milyar 204 milyon YTL, vergi öncesi kârı ise 666 milyon YTL olarak gerçekleşti. Sabancı Holdingin varlıkları 30 Haziran 2006 tarihi itibariyle toplam 66 milyar 93 milyon YTL, özkaynakları ise 6 milyar 634 milyon YTL oldu.

/ İSTANBUL

13.09.2006


 

Benzinde 8 kuruşluk indirim

95 oktan kurşunsuz benzinin rafineri çıkış fiyatında yapılan indirim, pompa fiyatlarına 8 Yeni Kuruşluk indirim olarak yansıdı.

İstanbul’un Avrupa Yakası’nda uygulanan fiyatların esas alarak hesaplandığı ortalama kurşunsuz benzin fiyatı 2.86 YTL’den 2.78’YTL’ye geriledi. Benzin fiyatında ortalama yüzde 2.8 oranında bir indirim gerçekleşti. En fazla piyasa payına sahip kuruluşlardan Petrol Ofisi, OPET, Sunpet, Total ve Aytemiz kurşunsuz benzinin pompa fiyatını 2.86 YTL’den 2.78 YTL’ye, As Petrol 2.84 YTL’den 2.76 YTL’ye, BP ise 2.87 YTL’den 2.80 YTL’ye düşürdü.

/ İSTANBUL

13.09.2006


 

Çetinkaya, Beyoğlu Mağazası’nı açıyor

Çetinkaya, bugün düzenlenecek tören ile iki misli büyüyen ve yenilenen Beyoğlu Mağazası’nı hizmete açıyor.

Çetinkaya Yönetim Kurulu Başkanı Fehmi Çetinkaya’nın evsahipliğinde saat 13.00’de gerçekleştirilecek açılışa, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Adalet Bakanı Cemil Çiçek ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül katılacak.

Yeni Asya / İSTANBUL

13.09.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004