Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 15 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Dikkat çeken noktalar

DTP’li başkanların, “tabanın sesi ve talebi olarak” yaptıkları “ateşkes ve silâh bırakma” çağrısının hemen ardından gerçekleşen saldırının “provokasyon amaçlı” olduğu yönündeki değerlendirmeler öne çıkarken, saldırıyı, Akın Birdal’a yönelik suikast girişimiyle adını duyuran Türk İntikam Tugayının üstlenmesi ve saldırıda kullanılan bomba düzeneğinin Atabeyler çetesi operasyonunda ele geçirilen düzenekle aynı olması dikkat çekiyor.

Son günlerde gerginliği tırmandırmak isteyen güçler bu sefer Diyarbakır’da ortaya çıktı. 7’si çocuk 10 kişinin ölümü ve 16 kişinin yaralanmasına yol açan patlamaya geniş yer veren Türk basını, saldırının provokasyon olduğuna dikkati çekti. Patlamanın sorumlusunun PKK terör örgütü olduğu üzerinde durulurken, saldırıyı adını ilk defa İnsan Hakları Derneği (İHD) eski Genel Başkanı Akın Birdal’a suikast düzenlemesiyle duyuran Türk İntikam Tugayı’nın (TİT) üstlenmesi kafaları karıştırdı.

Hürriyet gazetesi genel yayın yönetmeni Ertuğrul Özkök, saldırıyı değerlendirdiği dünkü yazısında, saldırı haberini alır almaz “Kim yapmış” sorusunu bile sormadan “Allah belâlarını versin...” dediğini ifade etti. Saldırıyı gerçekleştirenerin provokasyon amacında olduğuna dikkati çeken Özkök, “...Hepsi bu ülkede kardeşi kardeşe, vatandaşı vatandaşa kırdırma peşinde koşan iğrenç, insanlıktan nasibini almamış, aşağılık, korkak insanlardır. Ve Türkiye, hepimiz bu aşağılık çetelerin meydan okumasına, aynı ortak duyguyla cevap vermeliyiz. Ortak tarihimizin en büyük provokasyonu ile karşı karşıyayız. Birileri, “bombanın” coğrafyasını bütün ülkeye yaymak istiyor. Belli ki ‘birileri’, batıdaki şehirlerde attığı bombalara, ülkenin güneydoğusunda gerekçe hazırlıyor. Birileri, vatandaşların bombalarla birbirine girmesini arzuluyor...” diye yazdı.

MAHİR KAYNAK: PKK’NIN İŞİ DEĞİL

Eski istihbaratçı, Star gazetesi yazarı Prof. Dr. Mahir Kaynak da saldırının ülkede tedirginlik ve güvensizliğe yol açarak, huzuru bozup, iktidarı yıpratma amacı taşıdığını belirterek, olayın sanıldığı gibi PKK eylemi olmadığına dikkat çekti. “Saldırılar huzurun bozulmasını ve hükümete güvenin sarsılmasını amaçlıyor” diyen Kaynak, eylemin Diyarbakır’da yapılmış olmasının failinin PKK olduğuna inandırma amaçlı olduğunu söyledi. Kaynak, “Şahsî kanaatim yabancı bir gizli servis tarafından yapıldı. Terör, belirli gurupları hedef aldığında sadece o guruplar tedirgin olur. Hedefi belirsiz saldırılar, ülke genelinde tedirginlik yaratır. Bu eylemin o amaçla yapıldığı anlaşılıyor” dedi.

SALDIRIYI TİT ÜSTLENDİ

Saldırının arkasında terör örgütü PKK’nın olduğu üzerinde duran Emniyet ve istihbarat yetkilileri saldırıda ölen Rojhilat Arslan’ın, 2001 yılında terör örgütü PKK’ya yardım ve yataklıktan gözaltına alındığı belirledi. Bu arada Diyarbakır’daki patlayamayı adını ilk defa İHD Genel Başkanı Akın Birdal’a suikast düzenlemesiyle duyuran TİT’in üstlenmesi kafalarda soru işareti bıraktı. Örgütün Amerika’dan yayın yapan internet sitesinde, eylemin, Eruh’ta hayatını yitiren Er Ali Balıkçı anısına düzenlendiği öne sürüldü. TİT’in saldırıyı üstlenmesini mercek altına alan Diyarbakır Emniyeti, ilk bulgulara göre ‘TİT çıkışının’ hedef şaşırtma amaçlı olabileceğini gösterdiğini belirtti.

BAĞLAR ESNAFI KEPENK KAPADI

Diyarbakır’ın Bağlar beldesinde meydana gelen patlamayı protesto etmek amacıyla bazı işyerleri kepenklerini açmadı. Büyükşehir ve alt kademe belediyeler de binalarına siyah-beyaz bez astı.

Bağlar Beldesi Koşuyolu Parkı yakınlarında önceki gün meydana gelen ve 10 kişinin öldüğü patlama olayını protesto etmek amacıyla Bağlar beldesindeki bir çok işyeri kepenklerini açmadı. Bombalama olayını lânetlediklerini belirten esnaflar, saldırı olayının bir an önce aydınlatılmasını istedi. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve alt kademe belediyeler de hizmet binalarına siyah-beyaz bez astılar. Belediyeler ayrıca hizmet araçlarına da siyah-beyaz bez astı. Belediye çalışanları da siyahla yası, beyazla barışın temsil edildiği siyah-beyaz kurdeleleri yakalarına taktı. Belediyeler tarafından yapılan açıklamada, olayı kınamak ve protesto etmek amacıyla hizmet binalarına, hizmet araçlarına siyah-beyaz bez asıldığını ve çalışanların da yakalarına siyah-beyaz kurdele taktıklarını belirttiler. Açıklamalarda olayın üç gün devam edeceği bildirildi. Bu arada, olay yerinde toplanan grup, Ofis semtine doğru yürüyüşe geçti. Ancak, burada polisin yasal olmadığı gerekçesiyle izin vermemesi üzerine grup, yeniden olayın olduğu yere doğru yürüdü. Kısa yürüyüşten sonra gruptakilerden bazıları olay yerine karanfiller bırakıp mumlar yaktılar.

YENİ ASYA / İSTANBUL

15.09.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Gül’den 301 sürprizi

  Dikkat çeken noktalar

  AB’nin başörtüsü çağrısı, CHP’yi rahatsız etti

  Rumsfeld’e istifa baskısı

  Afrika ilgi bekliyor

  Elkatmış: Vatandaş, insan hakları kurullarını bilmiyor

  Geçen yılın 2 katı orman yandı

  Erdoğan hakkında “takipsizlik” kararı

  3 bin ebe ve hemşire atanacak

  Kretschmer: Reformlar devam etmeli

  Hastahanede yangın paniği

  4 ile yeni emniyet müdürü

  Otoyol ve köprülerde iş yavaşlatma eylemi

  Antalya eğitim-öğretim dönemine hazır

  Öğrencilere kırsatiye yardımı

  YÖK’ün dışı sivil, içi asker

  Camiler Ramazan’a hazırlanıyor

  Pazar’da eğitim şûrası yapıldı

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004