Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 15 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

AB’nin kültür projesine dâvet

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Mustafa İsen, Türkiye’deki tüm kurum ve kuruluşları, AB’nin ‘’Kültür 2000 ve Kültür 2007’’ projesine katılmaya davet ederek, ‘’Bu ilgi ne kadar yoğun olursa, o kadar bu programlardan istifade etme şansımız mümkün olacaktır’’ dedi.

İsen, Swissotel’de düzenlenen tanıtım toplantısında, Avrupa Komisyonu programlarından ‘’Kültür 2000 ve Kültür 2007’’ hakkında bilgi verdi. AB ile ilgili ilişkilerde çalışmaların projeler üzerinden yürüdüğünü belirten İsen, bu projelerle ilgili kontak noktaların belli kurumların yönetiminde geliştiğini ifade etti.

İsen, ‘’Kültür 2000 ve Kültür 2007’’ programlarının koordinatörlüğünün Kültür ve Turizm Bakanlığınca yapıldığını kaydederek, bakanlığın bu konuyla ilgili bir proje yönetme ve değerlendirme biriminin olduğunu söyledi. Bu birim aracılığıyla programın tanıtımını yapacaklarını belirten İsen, ‘’Özellikle üniversitelerin ve sivil toplum kuruluşlarının ilgisini bekliyoruz. Bu ilgi ne kadar yoğun olursa, o kadar bu programlardan istifade etme şansımız mümkün olacaktır’’ diye konuştu.

AB’nin projelere katkı sağladığını, Türkiye’nin bazı alanlarda bu katkıdan gerektiği gibi yararlanamadığını ifade eden İsen, şunları söyledi: ‘’Çünkü gerektiği kadar proje sunulmamaktadır. Pek çok proje vardır ki bu projelerden ödediğimiz paranın daha azı katkı alabilmekteyiz. Bu durumda Türkiye adeta başka ülkelerin projelerini finanse eder bir konuma düşmektedir.’’ İsen, bu konuda Türk üniversiteleri ve sivil kuruluşlara büyük iş düştüğünü belirterek, sivil kuruluşların Türkiye’ye yapabilecekleri en büyük katkının proje yapmak, yürütmek ve sonuçlandırmak olduğunu söyledi.

AB’nin hibe kredisi olarak tanımlanan katkılarının dahi bu projelere bağlı olduğunu kaydeden İsen, proje olmadan bu imkânlardan yararlanmanın mümkün olmadığını dile getirdi. İsen, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bir birim oluşturduğunu ve bu birimin 2 yıldır AB’den ciddî anlamda proje desteği aldığını belirterek, ‘’Bütün kurum ve kuruluşları, AB’nin kültürle ilgili en önemli projelerinden biri olan Kültür 2000 ve Kültür 2007’ye katılmaya dâvet ediyorum’’ dedi.

Proje Koordinatörü Mesut Özbek de AB’nin, Kültür 2000 olarak adlandırılan hibe programı kapsamında, üye ülkelerdeki kuruluşlarla ortak projeler yürüten kültür kurumlarına ve san'ata destek verdiğini söyledi. Kültür 2000 programının yeni bir isimle 2007-2013 programlama döneminde de devam edeceğini kaydeden Özbek, ‘’Bütçesi 7 yıl için toplam 352 milyon Avro olarak öngörülmüştür’’ dedi.

Özbek, projenin hedeflerinin kültürler arası diyaloğun artırılması, san'atçıların ve kültür alanında çalışanların sınır ötesi dolaşımının geliştirilmesi ve kültür-san'at eserlerinin ve san'at çalışmalarının uluslar arası dolaşımının geliştirilmesi olduğunu kaydetti.

/ ANKARA

15.09.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  AB’nin kültür projesine dâvet

  Tuluyhan Uğurlu, G. Antep Kalesinde konser verecek

  Mozart vapurda

  Zeugma’da sanal gezi

  İstanbul ve sis...

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004