Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 24 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Büyük mükellefe özel vergi dairesi

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, ‘’büyük mükelleflere’’ yönelik özel bir vergi dairesi oluşturacaklarını belirterek, ‘’Türkiye’nin en azından en büyük 1000 mükellefine ayrı bir vergi dairesinde, ayrı hizmet sunacağız. Daha iyi bir servis sunacağız, fakat devamlı da gözlerimiz onların üzerinde olacak’’ dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘’Öyle işportacıdan, bakkaldan makkaldan dolaşmak suretiyle vergi toplama olmaz. Babalar var babalar... Onları nasıl takip edeceğiz orası önemli’’ sözlerini anımsatarak, bu yönde bir çalışma bulunup bulunmadığını sorması üzerine Unakıtan, ‘’büyük mükellefler vergi dairesi’’ üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Unakıtan, şöyle konuştu:’’Büyük Mükellefler Vergi Dairesi kuruyoruz. Türkiye’nin en azından en büyük 1000 tane mükellefine, ayrı bir vergi dairesinde, ayrı bir hizmet sunacağız. Daha iyi bir servis sunacağız, fakat devamlı da gözlerimiz onların üzerinde olacak. O bakımdan sayın başbakanımıza da arz ettik biz bunları.’’ Türkiye’nin bu yönde önemli reformlar yaptığını ifade eden Unakıtan, ‘’Bütçe disiplini için çok çok önemli. Ekonomide de kötülüklerin anası bütçe açığıdır, bütçe açığının sebebi de vergilerini iyi toplayamamaktan geçer’’ dedi. Unakıtan, ‘’iyi vergi toplamaya başladıklarını ve bunun daha da iyi olacağını’’ kaydederek, ‘’Hükümete geldiğimizde vergilerin toplamı 43 milyar dolar civarındaydı. Şimdi 103 milyar dolar. Arada 2,5 kat gibi bir fark var, 4 sene gibi bir zamanda’’ dedi.

IMF görüşmelerinde gündem maddesiydi

Gelir İdaresi Başkanlığının yeniden yapılandırılması kapsamında ele alınan Büyük Mükellefler Vergi Dairesi, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yapılan 3 ve 4. gözden geçirme çalışmalarının da gündem maddelerinden birisiydi. Gelir İdaresi, ‘’büyük mükellefler’’, ciro, ödenen vergi, aktif büyüklük gibi belirli kriterlere göre tespit edecek ve liste hazırlayacak. Daha sonra, bu mükelleflere hizmet verecek çalışanlar saptanacak. Büyük Mükellefler Vergi Dairesinde, bankalardaki özel müşteri temsilciliğine benzer bir çalışma sistemi bulunacak.

Dairede, her büyük mükellefe hizmet sunan özel bir görevli olacak.

Mükellefin vergiyle ilgili bütün işlemlerini bu görevli yürütecek. Söz konusu görevli, yeni bir faaliyetin vergisel boyutları konusunda da mükellefe yol gösterecek. Mükellefe yönelik vergi denetimleri ise görevlinin de yardımıyla vergi inceleme elemanları tarafından gerçekleştirilecek.

/ ANKARA

24.09.2006


 

Keşke ‘evet‘ diyebilsek

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Kamu İşveren Kurulu olarak sundukları 2 zam teklifinin Bakanlar Kurulu tarafından değerlendirileceğini ifade ederek, ‘’Bakanlar Kurulumuz bu rakamları konuşurken farklı bir karar verebilir mi? Bu tamamen Bakanlar Kurulumuzun inisiyatifindedir’’ dedi.

Şahin, Başbakanlık Yeni Bina’da Uzlaştırma Kurulu kararının ele alındığı toplantının ardından Mutabakatsızlık Metni’ne imza atan Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu ile açıklamalarda bulundu.

Şahin, şunları kaydetti: ‘’Kamu çalışanlarının aldıkları ücretler yeterli değildir, artırılmalıdır. Keşke biz Uzlaştırma Kurulunun önümüze koyduğu rakamları kabul edebilecek bir bütçeye sahip olabilsek. Ben şu anda aldıkları maaşları da yeterli görmüyorum. Daha fazla olmalıdır. Türkiye’nin imkânları attıkça bu imkânları kamu çalışanlarına yansıtmak durumundayız.’’

Bütçe imkânları nispetinde, enflasyonun üzerinde zam yapma politikasını gelecek yılda devam ettireceklerini vurgulayan Şahin, vermiş oldukları rakamın enflasyonun altında kalması halinde ortaya çıkacak farkı kamu çalışanlarına vereceklerini bildirdi.

Şahin, Kamu İşveren Kurulu olarak, Uzlaştırma Kurulu kararlarından biri dışındakileri kabul etmelerinin mümkün olmadığını daha önce dile getirdiklerini belirtti.

Kurul kararlarının memur maaşları için gelecek yıl ayrılan paraya 3 katrilyon liralık bir ilave getirdiğini söyleyen Şahin, kurulun sunduğu zam önerilerinin gerekçesinin geçmiş yıllardaki enflasyon kayıpları olduğuna işaret etti. Uzlaştırma Kurulu kararlarını, kendi dönemlerinde enflasyondan kaynaklanan bir kayıp olamadığı ve bütçe imkanları el vermediği için kabul etmelerinin mümkün olmadığını vurgulayan Şahin, önceki dönemlerde yaşanan kayıpları da bir çırpıda halletmenin mümkün olmadığını kaydetti.

/ ANKARA

24.09.2006


 

Ortadoğu pazarına açılan kapı: Diyarbakır

Diyarbakır 20–24 Eylül tarihleri arasında 5. Uluslararası Ortadoğu Endüstri Fuarı ve 1. Gap Otomotiv Fuarı’na ev sahipliği yapıyor. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası koordinatörlüğünde Valilik, Büyükşehir Belediyesi ve Dicle Üniversitesi Rektörlüğü’nün de aralarında bulunduğu kurum ve kuruluşların katkılarıyla gerçekleşen fuar, Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenleniyor.

Diyarbakır’dan katılan yerli firmaların yanı sıra İstanbul’dan Batman’a, Rize’den Adana’ya, Mersin’den Ankara’ya Türkiye’nin çeşitli yerlerinden katılan şirketler de fuarda boy gösteriyor. Toplam 105 firmanın katıldığı fuar 4 bin metrekaresi kapalı, 3 bin metrekaresi açık alan olmak üzere toplam 7 bin metrekare üzerinde yer alıyor. Diyarbakır’ın başta Irak ve Suriye olmak üzere diğer Ortadoğu ülkeleri ile coğrafik anlamda yakınlığının olması sadece şehir için değil şehirde düzenlenen fuarların da cazibesini arttırıyor.

Irak’tan 680’i resmi davetli olmak üzere 1000’e yakın kişi fuarı ziyaret ederek çeşitli görüşmelerde bulunduğu belirtiliyor.

Hedeflerinin Ortadoğu ülkelerinin hepsine hitap edebilmek olduğunu kaydeden Bo-Tan Uluslararası Fuarcılık ve Dış Ticaret Ltd. Şirketi Genel Müdürü Necdet Oran, şu an gerçekleştirdikleri tek hedefin Irak’ın kuzey kesimi olduğunu söyledi. Fuarda iyi ticaret ilişkileri kurduklarını belirten Oran, uluslararası ibaresi kullanmalarına karşın henüz istenilen yerde olmadıklarını kaydetti. Devlet politikalarının belirsizliği, Diyarbakır’daki sanayinin istenilen noktaya ulaşamamasının en büyük engeller olduğnu ifade eden Oran, “Bunlar aşıldığı müddetçe inanıyoruz ki en azından 2–3 sene içinde biz burada tamamen Ortadoğu’ya hitap eden bir uluslar arası Ortadoğu Fuarı’nı gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

Hasan ATSIZ - Osman SOLMAZ / DİYARBAKIR

24.09.2006


 

İzmir’den Samsun’a direk uçak seferleri başladı

İZAİR Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, ‘’Uçak seferleriyle hızla gelişen Samsun ile batıya açılan İzmir arasında önemli ticari yararlar sağlanmış olacak’’ dedi.

İZAİR’in Samsun-İzmir karşılıklı seferlerinin başlamasının ardından İZAİR Yönetim Kurulu, Samsun’da tanıtım toplantısı düzenledi. İZAİR’i 111 İzmirli iş adamı ile birlikte kurduklarını söyleyen Demirtaş, İzmir’den Samsun’a ilk kez uçak seferi düzenleyen şirket olduklarını vurguladı.

Demirtaş, talepler doğrultusunda 19 Eylül’de Karadeniz Bölgesi’nden Samsun-İzmir, Trabzon-İzmir arasında seferlerin başladığını hatırlattı.

İzmir Samsun arasında seferlerin pazartesi, çarşamba ve cuma günleri 20.15 ve 21.45’te, Samsun-İzmir arasında ise yine aynı günlerde 22.30-00.10’da yapılacağı bildirildi.

/ SAMSUN

24.09.2006


 

Siyasî irade önünde duran gerçekleri görsün

Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, siyasi iradenin önünde duran gerçekleri görmesi gerektiğini söyledi.

Türk Ölçme Derneği (ÖLÇME-DER) tarafından düzenlenen Teknik Eğitim Seminerinin açılışında konuşan Akyıldız, yanlış işlerle karşı karşıya bulunulduğunu, yanlış başlayan işlerin doğru gitmesinin de mümkün olmadığını ifade etti.

Kamu çalışanlarının dışlandığını kaydeden Akyıldız, ‘’Bunlara neden ihtiyaç duymaktasınız diye sormamız lazım’’ dedi. Ölçü ve değerlendirme işinin denetlenmesinin Sanayi ve Ticaret Bakanlığı bünyesi dışına çıkarılması konusundaki çalışmaları da eleştiren Akyıldız, şöyle devam etti:’’Bunlar yanlış. Bu yanlışlar Bağdat’a kadar gitmemeli, yanlıştan dönülmeli. Son zamanlarda o kadar çok yanlış yapılmakta ki, bu yanlışlardan dönmek biraz zor olacak gibi görülüyor. Bu yanlış, sadece ölçme, değerlendirmeyi devretmekte değil, yönetim tarzında başlıyor. Öyle bir yönetim anlayışı var ki, yönetim kuralları öğrenmek istemiyor. (Ben bilirim, ben yaparım olur) veya (Ben güçlüyüm, yaparım) tavrı sergileniyor. Ama adil olmak için mutlaka kurallar içinde davranılmalı.

/ ANKARA

24.09.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004