Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 30 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Suriye: Barışa hazırız

Suriye Enformasyon Bakanı Muhsin Bilal, Orta Doğu’da barış için yeni bir uluslararası konferansa hazır olduklarını söyledi. İspanya’da görevli bir grup yabancı basın mensubuna Şam’da açıklama yapan Bilal, 31 Ekim 1991 tarihinde Madrid’de Orta Doğu’da barış için düzenlenen uluslar arası konferansın yenisinin Madrid’de organizeedilmesine taraftar olduklarını ifade etti.

“Onurlu barış ve müzakere istiyoruz. İsrail, işgal ettiği Golan Tepeleri ve Filistin topraklarından çekilirse biz barışa hazırız” diyen Suriye Enformasyon Bakanı Bilal, şunları söyledi: “Avrupa’ya çağrımız, 1995 Barselona sürecinin gerçekleşmesini desteklemesidir. Ortak ekonomi, hayat ve güvenlik için Arap dünyasının 1 numaralı partnerinin AB olması gerek. AB ve Arap dünyası anlaşırsa medeniyetler ittifakı gerçekleşir ve AB çok olumlu bir rol oynar. Ancak AB’nin iki sorunu var. Tek ses olamamak ve ABD.’’ Türkiye ile ilgili konularda konuşmak istemediğini belirten Bilal, terör örgütü PKK ile olan sorunun çoktan çözüldüğünü vurgulayarak, ‘’Şu anda Suriye’nin en büyük dostlarından biri Türkiyedir. Özellikle Erdoğan hükümetiyle ilişkiler daha da yoğunlaştı ve resmi ziyaretlerin yanı sıra özel ziyaretler de gerçekleşti” demekle yetindi. Suriye’nin en büyük dostunun Zapatero yönetimindeki İspanya ve daha sonra Prodi yönetimindeki İtalya olduğunu söyleyen Bilal, AB ülkeleri arasında en fazla Suriye’ye ziyaret yapan dışişleri bakanının İspanya Dışişleri Bakanı olduğunu belirterek, İspanya ve İtalya’nın başbakanlarının gelecek ay içinde Şam’a gelmelerinin gündemde olduğunu kaydetti.

Fransa ile Suriye arasındaki ilişkilerin Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’dan kaynaklanan sebeplerle çok yıprandığını söyleyen Bilal, “Çok üzgünüz ama Fransa ile karşılıklı dostluk kayboldu” dedi.

Bu arada Suriye’nin sorumlu tutulduğu eski Lübnan Başbakanı Refik Hariri’nin öldürülmesi olayına da değinen Bilal, “Lübnanlılar bizim kardeşlerimizdir. Onlarla hiçbir kriz yaşamadık. Her Suriyelinin Lübnan’da akrabası vardır. Hariri’nin ölümünde Suriye’yi suçlayanlar, Irak’ı şimdi bölmek istedikleri gibi büyük hata yapıyorlar. Suriye’nin hiçbir suçu yok” dedi.

Suriye Enformasyon Bakanı Bilal, İran-Suriye ilişkileriyle ilgili olarak da şunları söyledi:”İran’da Şah zamanı, şimdiki İsrail gibiydi. Ama Şah sonrası, İsrail’e, anti emperyalizme karşı olan İran ile çok iyi ilişkilerimiz var ve dost bir ülkeyiz. Aynı düşmana sahibiz. Fransa, İspanya, İtalya nükleer silâha sahipken neden İran halkının çıkarı için nükleer güce sahip olamasın. İsrail ve ABD Suriye ve İran’dan nefret ediyor.”

Irak’ın işgalinden sonra Sünni, Şii ve Kürt bölgeleri olarak 3’e bölünen bir Irak oluşturulmaya çalışıldığını vurgulayan Bilal, Irak’taki işgal güçlerinin bir an önce ayrılması gerektiğini savundu. Bilal,“Irak-Suriye ilişkileri, Batılıların düşündüğünden çok daha sıkı” dedi.

ABD POLİTİKASI TEHLİKELİ

“ABD’nin politikası çok tehlikeli, bölgede fanatizmi, aşırılığı ve terörizmi körükledi” diyerek ABD’yi sert bir dille suçlayan Bilal, buna rağmen ABD olmadan barışın gerçekleşemeyeceğinin farkında olduklarının altını çizdi. Suriye Enformasyon Bakanı, “ABD’nin ürpertici bir gücü var ama istemesem de ABD barış süreci için gerekli. ABD’yi AB istiyor. Çünkü AB’nin yumruklarını masaya vurma inisiyatifi yok. Barış için AB ve ABD gerekiyor” dedi. Bilal ayrıca, ABD’ye karşı olan Latin Amerika ülkelerine Suriye’nin sempatisinin arttığına dikkati çekerek, “Latin Amerika’da, kendilerini yiyip bitiren ABD filine karşı başlatılan, “Yankeelere yeter” denilen demokratik halk hareketlerine büyük bir şevkle ve parıldayan bir gözle bakıyoruz” şeklinde konuştu.

/ ŞAM

30.10.2006


 

İngiliz hükümetinin terör itirafı

İngiltere’de yayımlanan The Sunday Telegraph gazetesi tarafından ele geçirilen gizli bir kabine yazışması belgesinde, Irak ve Afganistan’daki İngiliz askeri varlığının, İngiltere’de terör tehdidini artırdığının kabul ve itiraf edildiği bildirildi.

Gazetenin haberinde, üst düzey kabine yetkilileri tarafından kaleme alınan belgede, İngiltere’nin gelecek 10 yılda sınırları dışında attığı her adımın, “öncelikle İngiltere’ye yönelik olanlar olmak üzere, terör tehditlerini ortadan kaldırmayı hedeflemesi gerektiği” uyarısının yer aldığı kaydedildi.Geçen haftalarda kabine üyelerine dağıtıldığı belirtilen belgede ayrıca, dünyanın çeşitli yerlerindeki çatışma bölgeleriyle ilgili olarak İngiliz hükümetinin gerçekleşmesini arzu ettiği çözümlere ve bu çerçevede İngiltere’nin dünyanın çeşitli yerlerindeki askeri varlığının azaltılması dileğine yer verildiği bildirildi.İngiliz hükümet yetkililerinin geleceğin dünyasıyla ilgili temenni ve önerileri arasında, Müslümanların İngiliz dış politikasını düşmanca bulmaktan uzaklaştırılması temennisi ilk sırada yer alırken, İngiltere’nin Irak ve Afganistan’daki askeri varlığının aşırı dinci terör gruplarının daha çok sempatizan toplamasına hizmet ettiği de kabul edildi.

/ LONDRA

30.10.2006


 

İran'ın nükleer ısrarı sürüyor

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Muhammed Ali Hüseyni, nükleer faaliyetleri durdurmak için mantıklı bir neden görmediklerini söyledi.

Hüseyni, haftalık basın toplantısında, uranyum zenginleştirme çalışmalarında akıcılığı sağlayacak ikinci nükleer santrifüj ünitesine uranyum gazı UF6 doldurulmasına ilişkin soruları yanıtlarken, bunun İran’ın nükleer araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin devamı olduğunu kaydetti. Bütün faaliyetlerin Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması (NPT) kuralları çerçevesinde yapıldığını, İran’ın nükleer başmüzakerecesi Ali Laricani ile AB Ortak Dış Politika ve Savunma Yüksek Temsilcisi Javier Solana görüşmesinde de konunun görüşüldüğünü ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) müfettişlerinin de geçen hafta sonu faaliyetleri denetlediklerini, BM müfettişlerinin rapor hazırlayarak konuyu UAEK Başkanı Muhammed El Baradei’ye ilettiklerini söyleyen Hüseyni, “Sayın El Baradei de bu faaliyetlerden haberdar.

Bu yeni bir olay değil. İran’ın bütün nükleer faaliyetleri UAEK denetiminde sürmektedir” dedi.

Ülkesinin nükleer sorununun müzakereyle çözüleceğine inandığını ifade eden Hüseyni, Laricani-Solana görüşmesinin devamının, 5+1 ülkeleriyle müzakere için iyi bir temel olduğunu, bu görüşmelerin devam etmesini istediklerini belirtti. “Nükleer faaliyetlerin askıya alınması için hiçbir mantıklı neden görmüyoruz” diyen Hüseyni, gizli hiçbir faaliyetlerinin olmadığını, bütün nükleer çalışmaların barışçıl amaçlı ve şeffaf olduğunu kaydetti.

/ TAHRAN

30.10.2006


 

Afganistman'da kanlı çatışma: 55 ölü

Afganistan’ın güneyinde NATO ve Afgan güçlerin bulundukları bir merkeze önceki gün direnişçilerin düzenlediği saldırıyla başlayan çatışmalarda 55 direnişçi öldürüldü.

NATO’dan dün yapılan açıklamaya göre, Uruzgan bölgesindeki Tarin Kowt yakınlarında bulunan güçlere, 100-150 dirnişçinin katıldığı bir saldırı düzenlendi. NATO ve Afgan kuvvetlerinin, saldırı helikopterlerinin de kullanıldığı karşı saldırısında, ilk belirlemelere göre 55 direnişçi öldürüldü.

Yine Uruzgan bölgesinde dün bir NATO konvoyu saldırıya uğradı. Konvoyun geçişi sırasında yolda meydana gelen patlamada 1 NATO askeri öldü, 8 asker de yaralandı. Patlamada, 3 de sivilin yaralandığı kaydedildi.

Bu arada Afganistan’ın güneyinde yola yerleştirilen bir bombanın patlaması sonucu bir NATO askeri öldü. NATO güçlerinden yapılan açıklamada, Uruzgan vilayetinde önceki gün düzenlenen saldırıda, 8 askerle 3 sivilin de yaralandığı belirtildi. Ölen askerin milliyeti açıklanmadı, ancak Uruzgan’da Danimarka ve Avustralya askerlerinin görev yaptığı biliniyor.

/ KABİL

30.10.2006


 

Esad, Mutteki'yi kabul etti

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki’yi kabul etti. Mutteki, dün yapılan görüşme sonrasındaki açıklamasında, ‘’Irak sorununu’’ da ele aldıklarını belirterek, ‘’iyi bir görüşme oldu’’ dedi.

‘’Irak’ta işgalin sona erdirilerek, barış ve istikrara ulaşılması ihtiyacı üzerinde durduklarını’’ ifade eden Mutteki, ‘’Irak vatandaşlarının, ülkelerinin kaderini belirleme hakkını ve iki ülkenin Irak hükümetine olan desteğini teyit ettiklerini’’ kaydetti.

Mutteki, bugün Şam’da, Hamas ve İslamî Cihad’ın da dahil olduğu Filistinli grupların temsilcileriyle görüşecek.

/ ŞAM

30.10.2006


 

Mısır'dan Gazze sınırına yığınak

Mısır’ın Gazze sınırına 5 bin güvenlik görevlisi yığdığı bildirildi.

Mısırlı bir yetkili, İsrail’in, Mısır’dan Filistin topraklarına gizlice silah sokmakta kullanılan sınırdaki tünelleri bombalayacağı yönündeki haberler üzerine, sınırdaki güvenlik görevlilerinin sayısının 5 bine çıkarıldığını belirtti.

Yetkili, “İsrail’le ilgili haberler ve Filistinli direnişçilerin Mısır ile Gazze arasındaki sınır duvarını ihlal ettiği endişeleri üzerine sınıra takviye gönderildiğini” söyledi.

/ KAHİRE

30.10.2006


 

Savaş karşıtları California'da yürüdü

Irak Savaşı ve ABD Başkanı George W. Bush’un bu konudaki söylemleri savaş karşıtları tarafından protesto edildi.

Binlerce gösterici California’da biraraya gelerek protesto yürüyüşü gerçekleştirdi. Savaş karşıtları California’da biraraya gelerek Irak Savaşı ve ABD Başkanı Bush’un bu konudaki tutumunu protesto etti. Yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı yürüyüş Hollywood’ta düzenlendi. Sık sık “Barışa şans tanıyın” , “Eğer isterseniz savaş biter” şeklinde sloganlar atan göstericiler, ellerinde taşıdıkları pankartlarla da ABD hükümetine göndermelerde bulundu.

/ LOS ANGELES

30.10.2006


 

Bulgaristan halkı ikinci tur için sandığa gitti

Bulgaristan’da 1989 yılında yaşanan rejim değişikliğinden sonraki 4’üncü cumhurbaşkanının belirleneceği seçimin ikinci turu dün yapılıyor. Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu için saat 07.00’de başlayan oy verme işlemi olaysız sürdü.

Bulgar vatandaşları beklendiği gibi seçime ilgi göstermiyor. 6 milyon 446 bin kayıtlı seçmenin bulunduğu Bulgaristan’da sabah saatlerinde seçime katılım oranı ülke genelinde ortalama yüzde 4 oldu. Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda, 22 Ekim Pazar günü yapılan ilk turda en fazla oyu alan iki aday Georgi Pırvanov ile ırkçı ve aşırı milliyetçi lider Volen Siderov yarışıyor. Son kamuoyu araştırmaları, ikinci kez aday olan ve iktidardaki Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) ile üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) tarafından desteklenen Cumhurbaşkanı Georgi Pırvanov’un büyük bir sürpriz yaşanmazsa seçimi açık farkla kazanacağını ortaya koyuyor. Pırvanov seçimin ilk turunda geçerli oyların yüzde 64’ünü, rakibi Volen Siderov ise yüzde 21’ini aldı. Georgi Pırvanov, ilk turda yüzde 51 barajını aşmasına rağmen, seçime katılım oranı yüzde 50’nin altında kaldığı için ikinci turda yeniden yarışa girmek zorunda kaldı. En çok Bulgaristan vatandaşının yaşadığı Türkiye’de çeşitli illerde toplam 43 seçim merkezinde oy kullandı. Seçim kesin sonuçlarının oy sayım ve döküm işlemlerinin ardından açıklanması bekleniyor.

/ SOFYA

30.10.2006


 

İsrail Başsavcısı: Katsav, resmî görevinden çekilsin

İsrail Başsavcısı Menahem Mazuz, hakkında tecavüzden soruşturma açılan Cumhurbaşkanı Moşe Katsav’ın soruşturma tamamlanıncaya kadar resmî yetkilerini bırakmasını teklif etti.

İsrail Radyosu’nun haberine göre, Yüksek Mahkeme’nin görüş istemesi üzerine Başsavcı Mazuz, Cumhurbaşkanı’nın, hakkında açılan soruşturmanın selâmeti için resmi görevlerinden çekilmesini teklif etti. Polis, Katsav’ın (60) bazı kadın memurlara tecavüz ettiği ve cinsel tacizde bulunduğuna dair delil olduğunu söylerken, Katsav iddiaları reddediyor.

/ KUDÜS

30.10.2006


 

Bangladeş'te kanlı protesto

Bangladeş’te Ocak ayında yapılacak genel seçimlerden önce protesto gösterileri sürüyor. Begüm Halide Ziya başkanlığındaki hükümeti, gelecek seçimlere hile karıştırmaya çalışmakla suçlayan binlerce protestocu, başşehir Dakka’ya giden tüm yolları kapattı.

Emekli Başyargıç K. M. Hasan’ın, muhalefetin tarafsız olmadığı eleştirilerinin ardından, ülkeyi seçimlere taşıyacak geçici hükümete başkanlık etmeyeceğini önceki gün açıklamasıyla 3 gündür süren şiddet olayları önceki gece azalmasına rağmen, protestocular dün sabah yolları kapatarak oturma eylemi yaptı. Bangladeş’te rakip siyasi gruplar arasında çıkan çatışmalarda önceki gün ve dün 18 kişi öldü. Şiddet olayları nedeniyle okullar kapatıldı.

/ DAKKA

30.10.2006


 

Davul çalarak rekor kırdılar

Hindistan’ın kuzeydoğusundaki Meghalaya eyaletinde yaklaşık 8 bin kişi, aynı anda davul çalarak Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi.

Eyaletin başkenti Şillong’daki stadyumda toplanan, çoğu öğrenci ve aşiret mensuplarından oluşan 7951 kişi, binlerce seyircinin eşliğinde gösteri yaptı. Guinness Rekorlar Kitabı yetkilisinin de bulunduğu gösteri, kitaba girmeye hak kazandı. Daha önceki rekor, geçen yılın şubat ayında Hong Kong’da toplanan 7727 davulcuya aitti.

/ GAUHATI

30.10.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004