Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 29 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Bilişim-Teknik

Internet Explorer 0-1 Firefox

Microsoft, Internet Explorer’ın 7.0 Full sürümünü geçtiğimiz günlerde ücretsiz olarak yayınladı. Bunun üzerine Internet Explorer’ın en büyük ve güçlü alternatifi olan Firefox, Mozilla tarafından Firefox 2.0 olarak yayınlandı. Firefox zaten open source, yani açık kaynak kodlu olduğu için o da ücretsiz. Buraya kadar her şey güzel, sorun yok. İkisi de rekabet halinde. Rekabetin olduğu yerde de daha güzel yazılımların ortaya çıkacağı aşikâr.

Ancak sorun şu: Internet Explorer’ı yüklerken internet üzerinden bir validation yapılıyor. Kurulum sırasında Microsoft’un sitesine bağlanılıyor ve lisansınız kontrol ediliyor. Eğer işletim sisteminizin lisans sorunu varsa, daha açık bir ifade ile işletim sisteminizi kaçak olarak kullanıyorsanız, Internet Explorer 7.0 sürümünü yükleyemiyorsunuz.

Microsoft, ticarî bir firma ve kazandığı paraların hemen hemen hepsini yazılımdan kazanıyor. Dolayısıyla, işletim sistemi ya da diğer tüm yazılımlarının haklarını korumak adına mutlaka tedbir alacaktır ve bu konuda sonuna kadar da haklı. Çünkü bu yazılımlar ne olursa olsun çok büyük emekler sonucunda oluşturulmuş yazılımlar. Bu yazılımlar için muazzam paralar harcanıyor ve “hadi bakalım, yazdım oldu” şeklinde hemen piyasaya sürülmüyor. Birçok deneme aşamasından geçiyor ve çoğu program yazıldığı süreden daha uzun bir deneme aşamasına tabi tutularak, bu aşamada birçok hata ve eksiklikler giderilerek, yayınlanıyor.

Gelelim asıl konuya. Internet Explorer ve Firefox, kalitelerini tartışamayacağımız en çok kullanılan browserlar. Dünya üzerinde Internet Explorer yaklaşık olarak % 85, Firefox ise % 11’lik bir kullanıcı kitlesine sahip. Aradaki farkın bu kadar fazla olmasının en büyük sebeplerinden birisi ise Internet Explorer’ın Microsoft Windows işletim sistemleriyle birlikte built-in’den yani kurulum sırasında direkt olarak gelmesi. Dolayısıyla herhangi bir Windows işletim sistemini bilgisayarınıza kurduğunuzda Internet Explorer da ücretsiz olarak geliyor ve ek bir kuruluma gerek kalmıyor.

Burada temas etmek istediğim konu ise şu: Madem Internet Explorer 7.0 ücretsiz, o zaman lisansın kontrol edilmesine ne gerek var!

Sonuçta Internet Explorer’ın ciddî bir rakibi var: Firefox. Böyle bir durumda Microsoft’un yapması gereken aynen Firefox gibi kuruluma izin vermesi. Aksi halde çok kullanıcı kaybedilecektir. Çünkü kimse “Tüh, Internet Explorer’ı kuramıyorum” diye üzülmez. Firefox’u indirir ve kurar. Biraz meşakkatli olur ama sonuçta Internet Explorer ile Firefox arasında dağlar kadar fark yok yani. Belki Firefox’un bazı scriptleri çalıştıramamasından kaynaklanan ufak tefek sorunlarla karşılaşılır o kadar. Kaldı ki zaten Internet Explorer’ın betası yayındayken bu validation olayı hackerlar tarafından kırılmıştı. Şimdi de en geç 2 hafta içerisinde yine kırılacağına adım gibi eminim. Hatta belki kırılmıştır bile. Yani Microsoft’un daha fazla düşman edinmesine gerek yok. Sokaktaki insanı çevirseniz, “Microsoft” deseniz, bilen ya da bilmeyen herkesin cevabı aynı oluyor: “Aaa Microsoft kötü, Bill Gates kötü”…

Peki Microsoft kötü mü? Değil. Aksine, çok iyi ve bugün herkesin evinde ya da elinin altında bir bilgisayar varsa bunda en büyük pay sahibi kuruluş hiç şüphesiz ki Microsoft’tur. Microsoft, ürettiği tüm yazılımlar için istediği ücreti fazlasıyla hak ediyor. Microsoft bugün işletim sistemleriyle olsun, Office’siyle olsun ya da Visual Studio .NET ile olsun tüm programlarıyla çok güzel işleri başarıyor ve kullanıcılarının işini çok kolaylaştırıyor.

Microsoft ya da diğer yazılım firmaları eğer ürünlerinin kaçak olarak kullanılmasını tamamen önlemek istiyorlarsa yapacakları şey basit: BSA*’ya bildirirler. BSA zaten bu işler için yetkili bir kuruluş. Hukukî açıdan BSA gibi kuruluşların evlere girmeye izinleri var mı bilmiyorum. Ama eğer varsa BSA tüm evleri ve işyerlerini basar. Daha sonra kaçak yazılım kullananlara cezayı keser ya da ilgili yazılımı satın aldırır. Olay bu kadar basit. Sonra ne olur? 1-2 sene bilgisayar kullanıcıları zahmet çeker. Sonra Linux’a da alışırlar, sorun kalmaz. Türkiye’de meselâ Microsoft’un 100 kullanıcısı varsa, bu sayı 50’ye düşer. Microsoft Windows işletim sistemleri ve Linux kullanıcıları sayısı birbirine yaklaşır. Bu riski göze alan bir kuruluş varsa, dediğim gibi BSA’ya yetkiyi verirsiniz, BSA gerekli işlemleri bir şekilde yapar.

Son olarak, başlıkta Internet Explorer 0 – 1 Firefox dedim. Eğer Microsoft bu uygulamaya devam ederse, yani validationu Internet Explorer 7.0’dan kaldırmazsa Firefox şimdilik deplasmanda 1 farkla öne geçecektir. Validation’u kaldırırsa zaten Internet Explorer’ın kalitesi ve avantajları ortada. Dolayısıyla Internet Explorer kullanıcıları artacak ve Firefox’a fark atacaktır. Peki bence Linux mu Windows mu? MS Office mi Open Office mi? Internet Explorer 7.0 mı Firefox 2.0 mı? Cevabım şu: Kullanıldığı yere göre birinin diğerine olan üstünlüğü değişir. Ama bence işletim sistemi olarak Windows, Office olarak MS Office, Browser olarak Internet Explorer 7.0. Karar sizin…

Dipnot:

BSA - http://www.bsa.org/turkey

Ahmet Sait DURAN

29.10.2006


Meşhur “şifre kırıcı”nın son marifeti

22 yaşındaki bir Norveçli, iPod kullanıcılarının iTunes mecburiyetine son verdi. 15 yaşından beri kırdığı şifrelerle “duâ ya da bedduâ alan” Johansen, rakip firmaların umudu olabilir. Norveçli 22 yaşındaki bir genç, iPod kullanıcılarının Apple Bilgisayar’ın iTunes adlı müzik dükkânı dışındaki web sitelerinden şarkı indirmesini engelleyen kodu kırdı. 15 yaşında yazıp dağıttığı programla DVD’ler üzerindeki şifrelemeyi kırarak ünlü olan Jon Lech Johansen, “DVD Jon” olarak biliniyor ve San Francisco’da yaşıyor.

Bugün, Apple’ın çevrimiçi iTunes müzik dükkânından satın alınan şarkılar, başka şirketler tarafından üretilen cihazlarda dinlenemiyor. Bunun sebebi, bu cihazların Apple’ın desteklemediği bir kopya koruması (copy-protection) kullanması. Bu kez lisans alıp satacak.

Johansen, bu sınırlamaları aşmak için, Apple’ın kopya koruma sistemini taklit eden bir kod oluşturduğunu söylüyor. Fakat eskiden yaptığı gibi, çalışmasını bedavaya dağıtmayı düşünmüyor, kodu için lisans alarak, satmayı planlıyor. Norveçli ‘DVD Jon’un amacı, kendisine ait Kaliforniya merkezli Redwood Shores şirketine sermaye oluşturmak. Şirketin diğer çalışanı ve genel müdürü Monique Farantzos, adını vermediği bir müşterinin yakında bu teknolojiyi kullanarak, kopya-korumalı muhtevasını iPod’larda çalınabilmesini sağlayacağını açıkladı, fakat konu hakkında daha fazla detay vermedi. Farantzos, “Apple bizim başımıza bir miktar sorun açabilir, fakat bu bizi durdurmaya yeterli olmaz. Tamamen yasal yollarla ilerliyoruz, avukatlarımız bize yeşil ışık yaktı” dedi.

Apple sözcüsü Kristin Huguet şirketin açıklama yapmayı reddettiğini belirtti. Johansen’in kodu kırmasının Microsoft, Nokia, Sony Ericsson ve Samsung gibi, geçtiğimiz aylarda Apple’la mücadele etmek için, müzik indirme hizmetlerini birleştireceklerini ilân eden şirketlere yardımcı olabileceği düşünülüyor. iTunes, ABD’de yasal şarkı indirilebilen sitelerin yüzde 88’ini oluşturuyor, iPod ise dijital müzikçalar pazarının yüzde 60’ına hâkim.

Neslihan ÖZGÜL

29.10.2006


Mozilla, Microsoft’a meydan okuyor!

Dünyanın bir numaralı yazılım şirketi Microsoft’un en büyük rakibi Mozilla’nın “açık kaynak” internet tarayıcısı Firefox’un yeni sürümü çıktı.

Microsoft’un geçen hafta İnternet Explorer’ın 7.0 sürümünü çıkarmasından sonra kullanıcıların hizmetine giren Firefox 2.0, online hırsızlığı önlemek için “anti-phishing teknolojisi”, yazım kılavuzu ve arama motoruyla donatıldı.

Mozilla firması, Firefox’un yeni sürümü için bir milyondan fazla kullanıcının yardımcı olduğunu belirtirken, yeni sürümde özellikle, online bankacılık veya diğer malî işlemler sırasında kullanıcıyı kandırmaya çalışan bir web sitesine girildiğinde uyarıda bulunan anti-phishing teknolojisi göze çarpıyor. Benzer özellik, IE 7’de de bulunuyor.

Firefox 2.0’deki bir başka yenilik, imlâ hatalarını tarayarak bulan yazım kılavuzu ile yeni arama motoru ve reklâm engelleme düzenleyicisi olarak göze çarpıyor.

Yeni sürüm ayrıca, bilgisayarın kendiliğinden veya kazara kapanması ya da yeniden başlaması durumunda, kalınan oturumdan devam etme imkânı sağlıyor.

Mozilla yöneticileri, 40 dilde kullanıma uygun Firefox’un yeni sürümünün IE 7 ile aynı tarihlerde çıkmasının tesadüf olduğunu savunarak, yeni sürümü çıkarmak için özel bir tarih belirlemediklerini söylüyor. Onestat’ın son istatistiklerine göre, Ağustosta bir puan kayıpla Firefox yüzde 11, IE yüzde 86, Opera da yüzde 1 oranında tercih edildi.

29.10.2006


Cep telefonu standartları değişiyor!

Amerikan bilişim devi Qaulcomm’un CEO’su Paul Jacobs, beş yıl içinde piyasaya çıkması beklenen “yeni nesil” cep telefonlarında standart olarak bulunması beklenen özellikleri Fortune dergisine anlattı.

Buna göre sadece önümüzdeki birkaç yıl içinde cebimizde televizyon, dijital kimlik, hatta özel doktorumuzu bile taşıyabileceğiz. Yeni standartlar şöyle:

1) Tüm telefonlar TV özelliğine kavuşacak. Geniş ekranlarından TV seyredilecek (1 yıl içinde piyasada).

2) Kişisel bilgiler çipe kaydedilecek, telefon dijital kimlik olarak kullanılacak (2-3 yılda piyasada).

3) Megapiksel artışı, kameraların gelişmesi derken kameraların tüm işleri cepten yapılacak (5 yıl içinde).

4) Telefonun üzerindeki sensörler, kullanıcının sağlığını kontrol edecek. Kalp atışı ve tansiyon telefon tarafından ölçülüp bir aksilik varsa bilgiler doktora SMS ile gönderilecek (1-2 yıl).

5) Telefonun üzerindeki tuşlar kaybolacak. Onun yerine dokunmatik geniş ekran gelecek. Tuşlar dijital olacak ve kullanıcı istediği şekilde düzenleyebilecek (1 yıl).

6) Telefonlar GPS işlevine sahip olacak. Bu sayede daha önce hiç ziyaret etmediğiniz bir şehri bile avucumuzun içi gibi bileceğiz (1-2 yıl içinde çıkacak).

29.10.2006


Microsoft kampanya başlattı

Microsoft, yeni bilgisayar alacak tüketicilerin Windows Vista ve 2007 Office yazılımlarına ücretsiz veya indirimli yükseltme yapabilmesi için üreticilerle iş birliğine gittiğini duyurdu. Microsoft’tan yapılan açıklamaya göre Microsoft, 26 Ekim 2006 - 15 Mart 2007 tarihleri arasında alış veriş yapan tüketicilerin, Windows Vista ve 2007 Office System’e bedava ya da indirimli geçiş yapabilmesine imkân tanıyan bir program başlattığını duyurdu.

Microsoft, müşterilere Windows Vista’ya ‘’Ekspres Yükseltme’’ ve ‘’Microsoft Office Teknoloji Garantisi’’ programlarından yararlanma imkânı sunabilmek için, Windows XP ya da Microsoft Office 2003 yüklü bilgisayar satmayı planlayan bilgisayar üreticileri ile birlikte çalışıyor. Windows Vista’ya, Ekspres Yükseltme programı altında, ‘’Windows Vista Uyumlu’’ logosu taşıyan bir bilgisayar satın alan müşteriler, Ocak ayında Windows Vista tüketicilerin kullanımına sunulduğunda bu yeni sürüme, ücretsiz veya indirimli yükseltme imkânına sahip olacak. Acer, Dell, Fujitsu-Siemens, Hewlett-Packard, Lenovo, Sony, Toshiba gibi uluslar arası markalar ve Arçelik, Aidata, Beko, Casper, Escort, Exper, Keysmart, Pro2000 ve Vestel’in aralarında bulunduğu yerli bilgisayar üreticileri de bu programlara katılma planlarını açıkladı.

Müşterilerin, istedikleri bilgisayar üreticileri veya bu ürünlerin satışa sunulduğu perakende mağazaları ile iletişime geçerek, söz konusu firmanın programları tam olarak nasıl uygulamaya koyacağına ilişkin ayrıntıları öğrenmesi gerekiyor. Microsoft ve bilgisayar üreticileri, 26 Ekim 2006 ve 15 Mart 2007 tarihleri arasında gerçekleşecek Microsoft Office 2003 yüklü bilgisayar satışları için de bu Office sürümlerinin 2007 Microsoft Office System’e yükseltilmesini sağlayacak benzer teşvik programları sunacak.

Microsoft Office Teknoloji Garantisi programı, 2007 Microsoft Office System tüketicilerin kullanımına sunulduğunda, mevcut sürümlerin yalnızca medya ve kargo ücreti karşılığında bu yeni sürüme yükseltilmesi imkânını sunuyor. Microsoft, Windows XP yüklü bilgisayar satın almayı düşünen tüketicilere, Premium Ready işareti taşıyan ve Windows Vista Uyumlu ürünleri tavsiye ediyor.

29.10.2006


Toshiba 40 bin pili geri çağırdı

Japonya’nın önde gelen dizüstü bilgisayar üreticisi Toshiba, bilgisayarlarında kullandığı Sony marka 40 bin pili daha geri çağırdı.

Toshiba’nın, geri çağırdığı pil sayısı 870 bini buldu. Toshiba, 29 Eylül tarihinde yaptığı açıklamada, Dynabook, Qosmio, Satellite Portege ve Tecra marka dizüstü bilgisayarlarda kullanılan 830 bin pili geri çağırdığını açıklamıştı.

Sony şirketi de geçen hafta yaptığı açıklamada, küresel düzeyde, pillerin çok ısındığı gerekçesiyle bilgisayarlarda kullanılan 9,6 milyon adet lityum pili geri çağırdığını bildirmişti.

29.10.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004