Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 30 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

TÜYAP Kitap Fuarı, 25. kez okurlarla buluştu

Bu yıl 25.’si gerçekleştirilen ve binlerce kitapseveri biraraya getiren kitap fuarı, Beylikdüzü Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde açıldı. Yüzlerce yazarın okurlarıyla buluştuğu fuarda 500 yayın evi ve sivil toplum kuruluşu yer alıyor.

Fuarın açılışını “Onur Yazarı” Doğan Hızlan ve yazarlar yaptı. Açılışta konuşan Hızlan, okurların mutlaka okudukları yazarları görmek istediklerini kaydederek, fuarların en güzel yayının yazarla okuru bir araya getirmesi olduğunu belirtti.

500 yayınevinin katıldığı fuarda 41’i yabancı olmak üzere 800’e yakın yazar da okurlarıyla biraraya geldi. Fuar, TÜYAP Tüm Fuarcılık A.Ş ile Türkiye Yayıncılar Birliği tarafından düzenleniyor. Türkiye’deki yayınevlerinin yanı sıra; Almanya, Avusturya, Amerika, Arnavutluk, Azerbaycan, Bosna Hersek, İsveç, İtalya gibi çok sayıda ülkenin yayınevleride katılıyor. Dünya çapında tanınan yazarların kitaplarını imzalayacakları ve okuyucularıyla tanışma imkânı bulacağı fuarın dikkat çeken yanlarından biri de 16. kez düzenlenen ARTİST İstanbul Sanat Fuarı ile birlikte açılmış olması.

Fuarın açılışına çok sayıda yazar ile birlikte İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, Yazar Doğan Hızlan ve TÜYAP Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Ünal ile birlikte kitapseverler katıldı.

Yeni Asya da fuarda

25. kez kitapseverlere kapılarını açan fuara, Yeni Asya Neşriyat da bütün ürünleriyle katılıyor. Başta Risâle-i Nur Külliyatı olmak üzere, diğer kitapların da satışı yapılacak olan fuarda, imza günleri de düzenlenecek.

Seyhan ŞENTÜRK / İSTANBUL

30.10.2006


 

Vinci, İstanbul’da da “icat” çıkardı

Leonardo da Vinci’nin orijinal çizimlerinden yapılmış makinelerin replikalarını ihtiva eden ‘Leonardo: Evrensel Deha’ sergisi, 2 Kasım-31 Aralık tarihlerinde Rahmi M. Koç Müzesi’nde.

Leonardo da Vinci’nin icatlarından oluşan uluslar arası üne sahip ‘Leonardo: Evrensel Deha’ sergisi, Leonardo da Vinci’nin 1478-1513 yılları arasında tasarladığı ve çağdaş mühendisler tarafından yeniden yapılan 40 işlevsel, gerçek ebatlarda replikayı ihtiva ediyor.

Da Vinci tarafından tahta, ip, tutkal gibi malzemeler kullanılarak, sadece kendi döneminin aletleriyle, tamamen el işçiliğiyle yapılmış eserleri ihtiva eden sergi, 5 bölümden oluşuyor. Beş bölümden oluşan serginin ilk 4 bölümü, Leonardo Da Vinci’ye eserlerinde ilham veren tabiattaki dört madde ‘toprak, ateş, hava ve su’ya göre tasarlanmış replikalardan oluşurken, 5’inci bölüm ise Da Vinci’nin tasarladığı diğer mekanizmaları ihtiva ediyor.

Türkiye’de ilk defa gerçekleştirilecek olan interaktif sergide, ziyaretçiler, Da Vinci’nin zekâsını anlayıp, bazı makinelere dokunma ve kullanabilme fırsatı da bulacak.

30.10.2006


 

Ziyaretçi rekoru kırdı

Konya’nın Beyşehir ilçesinde bulunan Orta Asya’daki ağaç direkler üzerine ahşap camilerinin Anadolu’da en güzel örneklerin başında gelen 707 yıllık Eşrefoğlu Camii bu yaz ziyaretçi rekoru kırdı.

1297-1299 tarihleri arasında Eşrefoğlu Süleyman Bey tarafından yaptırılan Anadolu da ağaç, çatı ve direkli düz tavanlı ulu camilerin en büyüğü ve en görkemlisi olan Eşrefoğlu Camii’ne bu yıl artan ilgiden memnun olan Eşrefoğlu İmam Hatibi İsmail Efe, “Camimize geçtiğimiz yıllar, yaz dönemlerinde 10-15 bin ziyaretçi gelirdi. Bu yıl bu miktarı geçtiğimizi ve ziyaretçi rekoru kırdığımızı söyleyebilirim.” dedi.

Eşrefoğlu Camii’ne geçtiğimiz yıllarda daha çok yabancı turistik camiye ilgi gösterdiğini ve gelip gezdiğini ifade eden Efe, bu yaz bu geleneğin bozulduğunu vurguladı. Efe, “ Geçmiş yıllarda camiyi ziyaret edenlerin yüzde 70’inden fazlasını yabancı turistler oluşturuyordu. Bu yılda yabancı turistler camimizi ziyarete geldiler, fakat yerli ziyaretçi sayısında müthiş bir artış yaşandı.” diye söyledi.

Yerel ve ulusal medyada yayınlanan Eşrefoğlu Camisi haberlerinin yerli turistleri harekete geçirdiğini söyleyen Efe, “Yerli turist sayısının artmasında hiç kuşku yok ki, ulusal basının Beyşehir’e ve Eşrefoğlu Camisine göstermiş olduğu ilgi çok faydalı oldu. Gelenlerin çoğunluğu camiyi televizyonda veya gazetede gördüğünü, çok beğendiklerini o sebeple de Beyşehir’e gelip görmek istediklerini dile getiriyorlar.” dedi.

/ KONYA

30.10.2006


 

Tarihî Gürcüzade Camisinin, restorasyonu tamamlandı

İzmir’in Ödemiş ilçesindeki tarihî Gürcüzade Camisi (Küçük Cami), restorasyonu tamamlanarak ibadete açıldı. Lozan Meydanı’ndaki cami için İzmir 2 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu ile Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından röleve, restorasyon ve restitüsyon projesi kapsamında çatıdan tabana kadar restorasyon çalışmaları 3 Mayıs’ta başlatılmıştı.

Detay Ltd. Şti. tarafından yapılan restorasyon hakkında bilgi veren şantiye sorumlusu Bülent Akyıldız, tarihî değere sahip böyle bir camiyi restore ederek halkın hizmetine sunmaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade etti. Akyıldız, ahşap işlemeleri eskitme denen ahşaplarla yaptıklarını belirterek, avlu kapıları da dahil kapı, pencere, minber, mihrap, mahvil ve merdivenlerin tamamının elden geçirildiğini söyledi. Bayram sonrası ilk Cuma namazında camiyi dolduran cemaat de memnuniyetlerini ifade etti.

/ İZMİR

30.10.2006


 

Fotoğraf Bienali için son günler

İFSAK’ın 20 senelik Fotoğraf Günleri tecrübesinin üzerine inşa ettiği ilk “Fotoğraf Bienali”, 31 Ekim tarihine kadar, Sony ve aDSLR-A100’ün eş sponsorluğunda devam edecek

Fotoğraf Bienali’nin bu seneki teması, “Kent: Kaos ve Büyü”. Sergiler, tarihi Darphane-i Amire binaları, Karşı Sanat Çalışmaları Galerisi, Kargart, Taksim Sanat Galerisi, Ziraat Bankası Tünel Sanat Galerisi, Ahmet Yıldırım Şehir Hatları Vapuru ve Nişantaşı Parkı gibi pek çok mekânda takip edilebiliyor.

/ İSTANBUL

30.10.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004