Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 05 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

İtici güç özel sektörden

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, ‘’Şu anda kazanılan güven ortamında, Türkiye’nin uluslar arası düzeyde kaybettiği itibarın yeniden kazanılmasında ve sürdürülebilir bir büyüme sürecine ulaşmamızda özel sektörün fevkalade önemli bir yeri vardır’’ dedi.

Kayseri Sanayi Odası’nın (KAYSO) 40. kuruluş yıldönümü faaliyetleri çerçevesinde Hilton Oteli’nde ‘’Sanayi Gecesi’’ düzenlendi.

Türkiye’nin ekonomik krizleri geride bıraktığını belirten Coşkun, şunları kaydetti: ‘’Ekonominin bugünkü durumuna gelmesinde en büyük pay, 58. Hükümeti kuran ve ilk kıvılcımı çakan şimdi Başbakan Yardımcımız olan Abdullah Gül’ündür. Hedefe varmak için ilk adım çok önemlidir. Sorunları yaşayan sektör temsilcileriyle birlikte çözüm yolları ürüterek bugünlere geldik. Şu anda kazanılan güven ortamında, Türkiye’nin uluslar arası düzeyde kaybettiği itibarın yeniden kazanılmasında ve sürdürülebilir bir büyüme sürecine ulaşmamızda özel sektörün fevkalâde önemli bir yeri vardır.

Bu sadece Hükümet’in başarısı değildir. Dolayısıyla bu çalışmaları, bu başarıyı siz Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bir ilke daha imza atarak gerçekleştirdiniz. Sizinle gurur duyuyorum. Türkiye’ye örnek olmasını diliyorum.’’

TOBB BAŞKANI HİSARCIKLIOĞLU

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da Türkiye’yi dünyanın en gelişmiş ülkelerinden biri haline getirmenin, bir inanç ve ülkü işi olduğunu belirtti.

Kayseri’deki değişimin, Anadolu’daki ve Türkiye’deki değişimin aynası olduğuna dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, ‘’(80 yılda bu topraklarda ne yaptınız?) diye soranlara petrolümüz, doğal kaynağımız, başka ülkeler gibi sömürge kaynaklarımız olmadan bir tek kendi gücümüze güvenerek meydana getirdiğimiz bu üretim kapasitesini göstermeyiz’’ diye konuştu.

Ekonomik alandaki başarıda özel sektörün, ticaret ve sanayi odalarının, ticaret borsalarının da pay sahibi olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, Bunun en güzel örneklerinden birinin de Kayseri’de yaşandığını söyledi.

BOYDAK’IN SÖZLERİ

KAYSO Başkanı Mustafa Boydak ise Türkiye ekonomisinin, yakalanan istikrar ortamı sayesinde 5 yıldır büyüdüğünü belirtti. Bunun için Hükümet’e teşekkür eden Boydak, sıkıntı içindeki küçük ve orta boy işletmelere adı ‘’Anadolu Yaklaşımı ya da KOBİ Yaklaşımı’’ da olsa bir şans daha verilmesini istedi.

/ KAYSERİ

05.11.2006


 

Emekli zammı belirlendi

Emekli aylıklarına Ocak ayında yüzde 4.7, Temmuz ayında yüzde 2.18 oranında zam yapılması öngörülüyor.

Resmî Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlanan 2007 Yılı Programı’nda, “emekli aylıklarının önceki 6 aylık kümülatif tüketici fiyat endeksi artışını yansıtacak şekilde Ocak ayında yüzde 4.7, Temmuz ayında ise yüzde 2.18 oranında artırılmasının öngörüldüğü’’ bildirildi.

Emekli aylıklarına Ocak ayında yüzde 4.7 oranında zam yapılması halinde en düşük SSK emekli aylığı yaklaşık 498 YTL’ye, 6. basamaktaki asgarî Bağ-Kur aylığı ise yaklaşık 412 YTL’ye yükselecek. İşçi ve Bağ-Kur emeklileri ise bu yılın ilk 6 ayında emekli aylıklarına yapılan yüzde 3’lük zammın enflasyon oranının gerisinde kalmasından kaynaklanan kayıplarının karşılanmasını talep ediyor.

/ ANKARA

05.11.2006


 

ABD’den helikopter alıyoruz

Deniz Kuvvetleri Komutanlığının, ABD’nin Sikorsky Aircraft şirketinden 17 adet S-70B Seahawk tipi deniz helikopteri alacağı bildirildi.

Sikorsky Aircraft şirketinden yapılan yazılı açıklamada, Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ile firma arasında imzalanan anlaşma çerçevesinde, helikopterlerin Türkiye’ye teslimatının 2009’da başlayacağı belirtildi.

Açıklamada, projenin malî boyutuna ilişkin bilgi verilmedi. Ancak savunma kaynakları, helikopterlerin maliyetinin 500 milyon doların üzerinde olacağını söyledi.

Alınması kararlaştırılan 17 adet yeni S-70B Seahawk helikopteri, Türk Deniz Kuvvetleri’nin halen kullanmakta olduğu aynı tipteki 7 helikoptere eklenecek ve böylece Türkiye’nin sahip olduğu Seahawk helikopterlerinin sayısı 24’e yükselecek. Seahawk helikopterleri, muharebe, arama ve kurtarma, tıbbi tahliye, keşif ve nakliye görevlerinde kullanılacak.

/ WASHINGTON

05.11.2006


 

İşadamlarının GAP buluşması

‘’Avrupa’da Yaşayan Genç İşadamlarımızın II. GAP Buluşması’’ Forumu, Şanlıurfa’da başladı.

Harran Üniversitesi’nde yapılan ve Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) ile GAP Bölge Kalkınma İdaresi (GAP BKİ) Başkanlığınca organize edilen foruma, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ile GAP BKİ Başkanı Muammer Yaşar Özgül, TÜGİAD Başkanı Murat Saraylı’nın yanı sıra Avrupa ve Türkiye’den çok sayıda iş adamı katılıyor. Toplantıda Güneydoğu Anadolu Bölgesinin yatırım potansiyelinin değerlendirilmesi ve bu kapsamda katılımcıların iş ve yatırım alanlarında görüş alış verişinde bulunmalarını sağlamak amacıyla; sunumlar, sektörel toplantılar, gıda, makine ve tekstil sektörlerinde ikili görüşmeler yapılacağı bildirildi.

/ ŞANLIURFA

05.11.2006


 

Sahteciliğin faturası büyüyor

Marka Koruma Grubu Sözcüsü ve Procter&Gamble (P&G) Dış İlişkiler Direktörü Hayrünnisa Aligil, bu yıl devletin sahte ürünlerden dolayı uğrayacağı vergi kaybının 4 milyar doların üzerinde olacağını bildirdi.

Hayrünnisa Aligil, yaptığı açıklamada, Türkiye’de kayıt dışı ekonominin gayrî safi millî hasılaya (GSMH) oranının önemli rakamlara ulaştığını, tarım dışı sektörlerdeki kayıt dışı oranının yüzde 34, tarımda ise yüzde 90 olduğunu belirterek, kayıt dışı yüzünden yıllık vergi kaybının 9-11 milyar dolar seviyesinde bulunduğunu söyledi. Özellikle merdiven altı üretim olarak tanımlanan sahte mal üretimi sektörünün ekonomik boyutlarının tam olarak ölçülebilmesinin imkânlı görünmediğini ifade eden Aligil, dünyada varlığını sürdüren sahteciliğin, tüketicilerin sağlığı başta olmak üzere, işleri, rekabeti, ticareti, araştırma ve geliştirme alanındaki yatırımları tehdit ettiğini söyledi.

/ İSTANBUL

05.11.2006


 

Zamlı vergiler yolda

Bakanlar Kurulu, kendisine tanınan yetkiyi kullanmazsa, yeni yılda çeşitli vergi ve harçlar ile cezalar, yeniden değerleme oranına bağlı olarak yüzde 7,76 oranında zamlanacak.

Maliye Bakanlığınca belirlenen yeniden değerleme oranına esas teşkil eden Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) üretici fiyat endeksi (ÜFE), Ekim ayı sonunda, 12 aylık ortalamalara göre yüzde 7,76 oranında arttı. Bu durumda, 2006’nın yeniden değerleme oranı da yüzde 7,76 olarak belirlenecek. Çeşitli vergi ve harçlarla ilgili kanunlarda, vergi, harç ve ceza tutarlarının her yıl yeniden değerleme oranında artması öngörülüyor. Kanunlarda, Bakanlar Kuruluna belirli limitler içinde bu tutarlarda değişiklik yapma yetkisi de veriliyor. Ancak uzun yıllardır Bakanlar Kurulu bu yetkiyi kullanmıyor, vergi, harç ve cezalar da, her yıl yeniden değerleme oranı kadar artırılıyor. Aynı politikanın bu yıl da devam etmesi durumunda, motorlu taşıtlar vergisi, damga vergisi, çevre temizlik vergisi, harçlar ve vergi cezaları 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren yüzde 7,76 oranında zam görecek. Emlak vergisine tabi değerlerdeki artış ise yeniden değerleme oranının yarısı kadar, yani yüzde 3,88 oranında olacak.

/ ANKARA

05.11.2006


 

Alanya’da gemi bereketi

Antalya’nın Alanya ilçesine, nisan ayından bu yana 112 transit gemiyle 80 bin 650 turist geldi.

Alanya Liman ve Denizcilik İşletmeleri AŞ’den (ALİDAŞ) alınan bilgiye göre, bu yılın Nisan ayından bu yana Alanya Limanı’na gelen gemi sayısı 112 oldu. Bu gemiler ilçeye dün gelen iki gemideki 200 yolcuyla 80 bin 650 turist getirdi.

/ ALANYA

05.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004