Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

BBC: Türkiye’de kadınlar siyasî simge taşımıyor

Türkiye’deki başörtüsü yasağıyla ilgili değerlendirmede bulunan İngiliz BBC kanalı, Türkiye’de bayanların yaklaşık yüzde 63’ünün başörtülü olduğunu ancak bunların çoğunluğunun siyasi simge olarak görülen ve yasaklanan şekilde başlarını örtmediklerini yazdı.

BBC muhabirinin İstanbul sokaklarından görüntüler vererek aktardığı haberinde, İstanbul’da kol kola yürüyen iki bayandan birinin başörtülü diğerinin ise dar pantolon ve başı açık bir şekilde gezdiklerine dikkat çekti. Sokakta bu şekilde vatandaşların istediği şekilde giyindiklerini vurgulayan BBC, ancak üniversitelerde başörtülü hiçbir öğrencinin olmadığı belirtti.

Geçtiğimiz günlerde Cumhuriyet Bayramı Resepsiyonu’na da başörtülü eşlerin davet edilmediğine işaret eden İngiliz kanalı, önümüzdeki aylarda Cumhurbaşkanlığı’na aday gösterilmesi beklenen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eşinin de başörtülü olduğu ve bunun gerçekleşmesi halinde, tarihte ilk kez devletin en üst makamında yer alan birinin eşinin başörtülü olacağına dikkat çekiyor. Başörtüsünün ülkede çok şiddetli tartışmalara neden olduğunu yazan BBC, bu tartışmanın AKP’nin başa geldiği yıllardan sonra iyice alevlendiğini söylüyor.

Başörtülü kadınlarla röportaj yapan BBC kanalı, başörtüsünü çıkarmadığı için okuldan atılan Leyla Şahin adlı bir öğrencinin, “Ben bu başörtüsünü 14 yaşımdan bu yana giyiyorum. Kendimi bu şekilde anlatıyorum. Ben başkalarına bazı şeyleri empoze etmek için giymiyorum. Hiç kimsenin benim bu hakkımı sorgulama hakkı olduğunu zannetmiyorum. Problem ben değilim öteki taraf”sözlerini aktardı.

Başörtüsü konusunda anlam karmaşası var

Türkiye’de başörtüsü ile ilgili anlam karmaşası yaşandığını duyuran İngiliz kanalı, ülkede başörtülü kadınların sayısının her yıl arttığını ve bu başörtülü insanların AKP’nin başa gelmesinden sonra kendilerini toplum içinde daha rahat hissettiklerini iddia etti. Yapılan bir ankete de yer veren İngiliz kanalı, Türkiye’de başörtülü bayanların yüzde 63’ünün başörtülü olduğunu ve bunların birçoğunun ise, ülkede yasaklanmış olan siyasi simge şeklinde başlarını örtmediklerini vurguluyor. Bunların yüzde 11 gibi çok azının çarşaf giydiği de aktarılıyor. Tüm bu anket bilgilerine rağmen 6 yıl önce yapılan anketlere göre Türkiye’de örtülü bayanların sayılarının azaldığını yazan BBC kanalı, yine de Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt’ın yaptığı konuşmada, “Devletin üst kademelerinde laikliği tekrar tanımlamaya çalışan insanlar yok mu? Eğer gerçekten de böyleyse, o zaman irtica tehlikesi var demektir ve her türlü önlemin alınması gerekir” sözlerini aktardı.

/ LONDRA

09.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  BBC: Türkiye’de kadınlar siyasî simge taşımıyor

  Rapor sert değil, dengeli

  İlerleme Raporuna Strateji Belgesi yön verdi

  Arınç: AB’yi çatışmaları engellemek için isiyoruz

  Kıbrıs sadece Türkiye'nin işi değil

  Finlandiya’nın şansı yok

  AB Kıbrıs’ta objektif değil

  Papadopulos yine tehdit etti

  4 bakan selzedelerin yanında

  Ermenilere ret

  Katır sırtında yardım köprüsü

  Genelkurmay'dan belgeli cevap

  Soğuk sınıflarda ders

  ‘Petrol üretimi neden düştü?’

  Kıyıklık: İdeolojik ayırımcılık bizde hiçbir zaman olmaz

  Mehmet Âkif için yarışacaklar

  Beypazarı’nda hacı adaylarına seminer

  Yılan görünümlü biber şaşırttı


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004