Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 10 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Sorumluğun çoğu bende

Bush, Cumhuriyetçi Parti’nin Demokrat Parti karşısında ağır bir yenilgiye uğradığı Kongre seçimlerinin ardından, bu sonuçta sorumluluğun büyük kısmının kendi payına düştüğünü kabul etti. “Seçim sonucundan hayal kırıklığına uğradım” diyen Bush, seçmenlerin yeni bir yöne gidilmesi çerçevesinde oy kullandıklarını söyledi. Rumsfeld’in istifasını kararlaştırdıklarını açıklayan Bush, yardımcısı Cheney için ise “Ona güvenim tam, yerinde kalıyor’’ dedi.

ABD Başkanı George W. Bush, Cumhuriyetçi Parti'nin Demokrat Parti karşısında ağır bir yenilgiye uğradığı ABD Kongresi seçimlerinin ardından, sorumluluğun büyük kısmının kendi payına düştüğünü kabul etti.

Beyaz Saray'da bir basın toplantısı düzenleyen George W. Bush, ''Sonucun sorumluluğunun büyük kısmı benim'' diyerek itirafda bulunurken, seçim sonuçlarının, ABD'li seçmenin Irak'taki durumdan hoşnutsuzluğunu dile getirdiğini, bu çerçevede de ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'da bir değişiklik yapılmasına karar verdiğini söyledi.

Bush, ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld ile yaptığı konuşma sonucunda, Rumsfeld'in görevini bırakmasında karar kıldıklarını ve Pentagon'un başına, 1991-1993 yılları arasında CIA Başkanlığı görevini yürütmüş olan Robert (Bob) Gates'in atandığını açıkladı.

Şu anda Teksas Üniversitesi'nin başında bulunan ve Irak Çalışma Grubu'nda da yer alan Gates'in, bu görev için en uygun isim olduğunu belirten Bush, Rumsfeld'e, hizmetlerinden dolayı teşekkür etti.

Gazetecilerin, Rumsfeld ile aynı çizgide politikalara sahip olduğu bilinen ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney'nin yerinde kalıp kalmayacağı yönündeki sorularına karşılık Bush, ''Cheney'e güvenim tam. Başkan yardımcısı yerinde kalıyor'' yanıtını verdi.

Bush, ''Seçmenler, yeni bir yöne gidilmesi çerçevesinde oy kullandı. Demokratları kutluyorum. Bu sabah temsilciler meclisi ve senatodaki liderlerle konuştum. Başarıyla yürüttükleri kampanya için teşekkür ettim. Elbette seçimin sonucundan düş kırıklığına uğradım. Ancak gelecek 2 yıl Demokratlar ile beraber çalışacağız ve yerleşecekleri odalarında perdeleri yenilemeleri için onlara bazı Cumhuriyetçi Partili iç mimarları tavsiye edebilirim'' dedi.

Washington'da politikaların yürüyebilmesi için ortak bir uzlaşma zemininin bulunmasının şart olduğunu belirten Bush, bunun için elinden geleni yapacağını kaydetti.

IRAK'TAKİ DURUM

''ABD halkı, Irak'taki gelişmelerden hoşnutsuzluğunu gösterecek biçimde oy kullandı'' diyen Bush, gelecek hafta başında Irak Çalışma Grubu'nun, çalışmalarını tamamlayıp bir raporu kendisine iletmesini beklediğini ve Demokratlar ile birlikte çalışmayı umduğunu söyledi.

Seçimin çok şeyi değiştirdiğini, ancak kendisinin Washington'daki sorumluluklarını değiştirmediğini dile getiren Bush, Rumsfeld'in görevden alınması için de, ''Rumsfeld ve ben, Pentagon'da yeni bir liderlik için zamanın geldiği konusunda anlaşmaya vardık'' dedi.

Yeni bakanın Pentagon'a ''yeni perspektif'' getireceğini savunan Bush, ''düşman'' olarak nitelediği kişilere de ''Amerikan demokrasisinin işlemesini, irade yokluğu olarak algılama hatasına düşmeyin'' uyarısında bulundu.

Bush, Irak'tan asker çekme konusundaki bir soruya karşılık ise, ''Ben de askerler eve dönsün istiyorum. Ancak zaferle dönmeliler. Tersi durumda Irak, El Kaide için bir sığınak olacak'' yanıtını verdi.

Seçimde Irak'ın yanısıra başka konuların da önemli rol oynadığını belirten Bush, bazı kongre üyelerine yönelik skandallara işaret ederek, bunların da önemli rol oynadığını ileri sürdü. Ancak Bush ABD'lilerin, Irak'taki gelişmelerden hüsrana uğradıklarını belirtirken, ''Bunu anlayabiliyorum. Ben de hüsrana uğramış hissediyorum. Daha hızlı gelişme olabilir. Rumsfeld de böyle hissediyor'' diye konuştu.

Irak ile Vietnam'ı karşılaştırması istenen Bush, iki durumun birbirinden farklı olduğunu, Irak'ta bir anayasa ve ülkeyi birarada tutma niyeti bulunduğunu, ayrıca Vietnam'da olduğu gibi Irak'ta görev yapan ABD askerlerinin zorunlu değil, gönüllü askerlik yaptıklarını hatırlattı.

/ WASHINGTON

10.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Katilam şoku

  Sorumluğun çoğu bende

  Senata do Demokratların

  Rumsfeld “2009’a kadar görevdeyim diyordu

  Bir dönemin sonu

  Ara seçimler Ermenileri memnun etti

  Fransız bataryası İsrail uçağına kilitlendi

  Belçika camileri resmen tanıyacak

  Amerikan avcısının internet şovu

  Jirinovski: Apo’ya sahip çıkamadık!

  Mahatır hastahaneye kaldırıldı

  “İsrail, Allah’a saygısızlık ediyor”


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004