Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 10 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Rumsfeld “2009’a kadar görevdeyim diyordu

Başkan Bush, seçim hezimetinden sonra Donald Rumsfeld’i Savunma Bakanlığı görevinden alarak, bu göreve eski CIA başkanlarından Robert Gates’i atadı. Rumsfeld, görevden alınmadan önce, koltuğunun tehlikede olduğu yönünde kendisine yöneltilen sorulara karşılık gazetecilere, “Ocak 2009’a dek görevimdeyim” demişti.

ABD Başkanı George W. Bush, Beyaz Saray'da düzenlenen bir törenle, ABD Savunma Bakanlığı'na (Pentagon), eski CIA başkanlarından Robert Gates'i atadığını açıkladı.

George W. Bush, ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld'in de bulunduğu törenle, Gates'i bu göreve atadığını duyurdu.

Gates'in göreve gelebilmesi için, ABD Senatosu'ndan onay alması gerekiyor.

Bu süre içinde Rumsfeld, ABD Savunma Bakanlığı görevini yürütmeyi sürdürecek.

Atama töreninde Bush, Gates'in, baba George Bush'a, Irak ile ilgili Çöl Fırtınası operasyonu sırasında ulusal güvenlik danışman yardımcılığı yaptığını ve bu konuda çok deneyimli bir isim olduğunu söyledi.

CIA'e 1966 yılında katılan Gates'in, 27 yıllık ulusal güvenlik deneyimi bulunduğunu belirten Bush, ''Gates'in deneyimi, kendisini bu göreve iyi bir biçimde hazırlamış oldu'' dedi.

Rumsfeld'in, kabinesindeki en uzun hizmet veren bakan olduğunu ve gelecek aydan itibaren de ABD tarihinin en uzun hizmet veren savunma bakanı sıfatını kazanacağını anlatan Bush, ''Rumsfeld'in, Gates'in ataması tamamlanıncaya dek hizmetini sürdürme istekliliğini takdir ediyorum. Çünkü savaş zamanında ülkemiz, savunma bakanlığında güçlü bir liderlik eden el olmadan duramaz'' diye konuştu.

Donald Rumsfeld'in, hizmet yaptığı dönemde, ''2 terörist rejimin devrildiği ve 50 milyon insanın özgür bırakıldığını'' ifade eden Bush, aynı zamanda terörist Ebu Musab El Zerkavi'nin ve birçok El Kaide üyesinin adalet önüne çıkarıldığını söyledi. Bush, ''ABD ve dünya, Rumsfeld'in hizmeti ve liderliği sayesinde daha güvenli'' dedi.

Bush'un ardından konuşan Gates de, senato tarafından onay alırsa, bu görevi üstlenmekten onur duyacağını bildirdi ve kendisinin kamuya 40 yıldır hizmet veren bir isim olduğunu söyledi.

Son olarak söz alan Rumsfeld de, Gates'i kutladı ve en iyi dileklerini sundu. Rumsfeld, 6 yıldır Bush'a hizmet etmekten memnuniyet duyduğunu belirtirken, İngiliz devlet adamı Winston Churchill'in bir sözünü hatırlatmakta yarar gördüğünü ifade ederken, ''Eleştiriden önemli ölçüde yararlandım ve hiçbir zaman da eleştirilerin eksikliğinden yakınacak durumda olmadım'' dedi.

21. yüzyılın ilk savaşının geleneksel olmadığı ve çok az kişi tarafından anlaşıldığı değerlendirmesini yapan Rumsfeld, ''Sayın başkan, eminim ki yaptığınız katkılar zaman içinde tarihi kayıtlara geçecek'' diye konuştu.

Bush, daha erken saatlerde düzenlediği bir basın toplantısıyla, Rumsfeld'in istifa edeceğini ve yerine Gates'i atayacağını açıklamıştı.

Bush, zamanlamanın, ABD Kongresi seçimleriyle ilgisi olmadığını, bu karara daha önce varıldığını söylüyor.

Rumsfeld ise, koltuğunun tehlikede olduğu yönünde kendisine yöneltilen sorulara karşılık gazetecilere, ''Ocak 2009'a dek görevimdeyim'' demişti.

Washington'daki yorumculara göre Rumsfeld, o sırada görevden alınacağını bildiği halde, bu durumun Cumhuriyetçi Parti'nin, seçimi, Demokrat Parti'ye karşı yitirileceği anlayışında olduğuna işaret edeceği için taktik olarak böyle bir yanıt verdi. Gözlemcilere göre Bush yönetimi, en azından Temsilciler Meclisi'nde kontrolün Demokrat Parti'ye geçeceğini, geçen haftadan beri kabul etmiş durumdaydı.

/ WASHINGTON

10.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Katilam şoku

  Sorumluğun çoğu bende

  Senata do Demokratların

  Rumsfeld “2009’a kadar görevdeyim diyordu

  Bir dönemin sonu

  Ara seçimler Ermenileri memnun etti

  Fransız bataryası İsrail uçağına kilitlendi

  Belçika camileri resmen tanıyacak

  Amerikan avcısının internet şovu

  Jirinovski: Apo’ya sahip çıkamadık!

  Mahatır hastahaneye kaldırıldı

  “İsrail, Allah’a saygısızlık ediyor”


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004