Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 10 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Bir dönemin sonu

Amerikan The New York Times gazetesi dünkü baş yazısında Kongre ara seçim sonuçlarının belli olmasından hemen sonra Savunma Bakanı Donald Rumsfeld’in istifa etmesine dikkat çekerek seçmenin verdiği oylarla Başkan George W. Bush’a Irak’tan çıkış stratejisini sunduğunu kaydetti.

Rumsfeld’in istifasını kabul eden Bush’un, “Sayın Rumsfeld büyük bir iş yaptı” sözünün “saçma” olduğunu savunan gazete, ancak herkesin bu istifanın yeni bir dönemin başlangıcı olması temennisinde bulunduğunu belirtti.

Savunma Bakanı Rumsfeld’in istifasına karşılık olarak en iyi davranışın sadece alkışlamak olabileceğini kaydeden The New York Times (NYT), Başkan Bush’un Rumsfeld’in istifasına neyin yol açtığını anlamasından ziyade Irak stratejini yeniden düşünmeye hazırlanmasının çok daha önemli olacağını vurguladı.

Bush’un kendisi ve Amerikan halkı için Irak’tan zafer kazanmadan çekilmeyi onaylamayacağı ısrarının endişe verdiğini kaydeden NYT; Bush’un Irak stratejisinin siyasi problemin ötesinde bir şey olduğunu anlaması gerektiğini vurguladı. Rumsfeld’in üst seviye generallerin önerdiği asker sayısının yarısı ile Irak’ta değişimin sağlanabileceğinden tamamen emin olduğunu, fakat yanıldığını ve bunun üzerine görevini kaybedenin Rumsfeld değil ordunun en üst generali olduğuna işaret eden Amerikan gazetesi, savaşın planlanması ve yeniden yapılanma sözleşmelerinde de benzer gülünç durumların yaşandığını yazdı.

Bazı durumlarda öfkesi veya intikamından çekindiklerini için insanların Rumsfeld’e gerçekten nelerin yaşanmakta olduğunu söylemekten çekindiklerini yazan NYT, göreve yeni atanan Robert Gates’in en acil yapması gereken işin ordu, istihbarat ve olayların içindeki dışişleri bakanlığı profesyonelleri ile gerekli bütün haberleşme kanallarını yeniden açmak olması gerektiğini savundu.

IRAKLILAR SEVİNÇLİ

Bu arada, Iraklılar ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld’in istifasına sevinirken, Rumsfeld’i Irak ile ilgili siyasî hatalar yapmak ve ülkede mezhep çatışmalarının patlak vermesine yardım eden skandallara imza atmakla suçladılar. Başkent Bağdat’ta çok sayıda kişi, Rumsfeld’in istifasıyla birlikte ABD’nin Irak konusundaki yaklaşımının değişmesini beklediğini belirtirken, Petrol Bakanlığında çalışan 44 yaşındaki İbrahim Ali, “Rumsfeld’in istifası ABD’nin Irak’ta sebep olduğu kargaşanın boyutunu gösteriyor. Amerikalı siyasetçilerin hatalarını gizleme yönündeki çabaları artık işe yaramıyor” yorumunu yaptı.

Usame Ahmet ise ABD Savunma Bakanının başta Ebu Garib’teki Iraklı mahkûmlara yapılan kötü muamele olmak üzere Amerikan askerlerinin Irak’ta işlediği suçlardan sorumlu tutulması gerektiğini belirterek, “Rumsfeld’in istifası yeterli değil. Ebu Garib’de işlenen suçlar ve Amerikan askerlerinin Iraklı vatandaşlara yönelik tecavüz ve cinayetlerindeki sorumluluğuyla ilgili olarak hakkında soruşturma açılmalı” diye konuştu.

Iraklılar, Rumsfeld’i Irak’ta Sünnî direnişçilerle Şiî milisler arasında çıkan mezhep çatışmalarından da sorumlu tutarken, Bağdat’ta bir bakkal sahibi olan Şiî Luay Abdül Hüseyin (48), “Rumsfeld’in istifasından memnunum çünkü eski Irak ordusunun dağıtılmasında büyük rol oynadı. Mezhep temeline dayalı yeni ordunun inşasında görev aldı” diye konuştu.

Öte yandan ABD’nin Irak savaşına en büyük desteği verenlerden Avustralya Başbakanı Johnn Howard, Irak savaşı mimarlarından Donald Rumsfeld’in ABD Savunma Bakanlığı’ndan istifasının politikalarını değiştirmeyeceğini söyledi.

/ NEW YORK

10.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Katilam şoku

  Sorumluğun çoğu bende

  Senata do Demokratların

  Rumsfeld “2009’a kadar görevdeyim diyordu

  Bir dönemin sonu

  Ara seçimler Ermenileri memnun etti

  Fransız bataryası İsrail uçağına kilitlendi

  Belçika camileri resmen tanıyacak

  Amerikan avcısının internet şovu

  Jirinovski: Apo’ya sahip çıkamadık!

  Mahatır hastahaneye kaldırıldı

  “İsrail, Allah’a saygısızlık ediyor”


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004