Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 13 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

‘ABD, Irak mezaliminden yargılanmalı’

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, ABD hükümetinin Irak’ta yaptıkları nedeniyle yargılanmasını istedi. Barış İçin Asya Parlamentolar Birliği’nin 7. Genel Kurulu, İran’ın başkenti Tahran’da başladı.

Toplantının açılışında konuşan Ahmedinejad, bugün dünya genelinde, özellikle Asya ve Ortadoğu’da birçok sorun olduğuna dikkat çekti ve “Dünyada güvensizlik gittikçe artmaktadır. Bu da bağımsız milletleri tehdit etmekte ve kimliklerini çiğnemektedir” dedi. Ahmedinejad, Filistin’de yaşananlara değinirken de “Bugün dünyada Filistin trajedisinden daha hazin bir olay yoktur. Filistin, dünyadaki zalimane ilişkilerin bir sembolüdür” diye konuştu. “Filistin topraklarında 60 yıl önce sahte bir rejim kurdular” diyen Ahmedinejad, şöyle devam etti: “Dünya orada 60 yıldan beri tecavüz ve katliam gördü. Batılılar, soykırımı bahane ederek sahte İsrail rejimini bu topraklara yerleştirdiler. Bu toprakların asıl sahibi olan Filistin halkını da kendi topraklarından kovdular. Yalan vaatlerle başka yerlerden bu topraklara Yahudileri getirip Asya milletlerini tehdit etmek için sahte siyonist rejimini kurdular. BM Güvenlik Konseyi bu güne kadar maalesef Filistin milletinin hakkını korumak için hiçbir olumlu adım atamadı. İsrail ise BM kararlarına hiçbir zaman uymadı. Bunun yanında bazı büyük güçler veto hakkını kullanarak bu sahte rejimi desteklemeye devam ediyorlar. BM Güvenlik Konseyi’nde veto hakkı varken bu bölgede hiçbir zaman güvenlik ve barış sağlanamaz. Böyle zorba ve büyük güçler varken, dünyada güven ve barışı beklemek sadece bir hayaldir.”

Ahmedinejad, Irak konusuna değinirken de işgalden sonra bu ülkede güvensizliğin arttığını belirterek, “Terörün artması İngiltere ve ABD’nin Irak halkına hediyesidir” dedi. Toplantıya Türkiye’den, AK Parti Elazığ Milletvekili Abdulbaki Türkoğlu katılıyor.

/ TAHRAN

13.11.2006


 

10 üye kabul oyu verdi

BM Güvenlik Konseyinde, İsrail’in Gazze Şeridindeki son operasyonunu kınayan ve İsrail’in operasyonları sona erdirmesini isteyen karar tasarısını ABD veto etti. Konseyin 10 üyesi tasarının kabul edilmesi için oy kullanırken, Japonya, Danimarka, İngiltere ve Slovakya çekimser oy verdi. Daimî üye ABD’nin tasarıyı veto etmesi üzerine, karar konseyden geçemedi. ABD’nin BM Daimî Temsilcisi Büyükelçi John Bolton, karar tasarısının dengeli olmadığını iddia etti.

ABD, BM Güvenlik Konseyi'nde, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki son operasyonunu kınayan ve İsrail'in askeri operasyonlarını sona erdirmesini isteyen karar tasarısını veto etti.

Konseyin 10 üyesi, tasarısının kabul edilmesi için oy kullanırken, Japonya, Danimarka, İngiltere ve Slovakya çekinser oy verdi. Konseyin daimi üyesi ABD'nin tasarıyı veto etmesi üzerine, karar konseyden geçmedi.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi John Bolton, yaptığı açıklamada, karar tasarısının dengeli olmadığı yorumunda bulunarak, ABD'nin, Arap ülkeleri tarafından desteklenen bu karar tasarısının İsrail'e karşı önyargılı olmasından ve siyasal amaçlar gütmesinden rahatsız olduğunu söyledi.

Bolton, tasarının Gazze'de son dönemde olanları tarafsız bir biçimde yansıtmadığını, ayrıca İsrail-Filistin barış sürecinin gelişmesine yardımcı olmadığı düşüncesini savundu.

Daha sonra söz alan Filistin'in BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansur ise konseyin bu karar tasarısını kabul etmemesinden büyük düş kırıklığı duyduklarını kaydetti.

Konseyin bu kararı çıkaramamasının bölgeye 2 yanlış mesaj gönderdiğini savunan Mansur, öncelikle ilk yanlış sinyalin İsrail tarafına ve özellikle de İsrail içindeki aşırı uçlara gittiğini vurguladı.

Mansur, İsrail tarafına sanki yaptıklarının hukukun üstünde olduğu mesajını verdiğini, Filistin tarafına ise Konsey'in Filistin'e karşı adil bir tutum içinde olmadığı gibi yanlış bir mesaj verdiğini söyledi.

Toplantıdan sonra gazetecilere de konuşan Mansur, 5 aydır Gazze'de olanların sona ermesi gerektiğini belirtirken yine de Filistin tarafı olarak umutlarını yitirmediklerini ve adalet aramaya devam edeceklerini söyledi.

Mansur, yarın Arap Birliği'nin temsilcilerinin, Mısır'ın başkenti Kahire'de bir toplantı yapacaklarını ve bundan sonra nasıl bir tutum izleyeceklerine bu toplantıda karar vereceklerini bildirdi.

Fransa'nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Jean-Marc De La Sabliere ise, kararın çıkmamasından dolayı üzüntü duyduklarını ve Fransa olarak metnin dengeli olduğuna inandıklarını dile getirdi.

Sabliere, kararın geçmemesinin sanki BM Güvenlik Konseyi'nin Gazze'de olanlar karşısında tepkisizmiş gibi bir izlenim yarattığına dikkati çekerek, gerçekte durumun böyle olmadığını, konseyin, sivillerin ölümünden endişe duyduğunu vurguladı. Fransız büyükelçi, ''Umarım bu kararın kabul edilmemesi bölgedeki gerilimi yeniden artırmaz'' diye konuştu.

Konseyin daimi olmayan üyesi Katar tarafından sunulan karar tasarısında İsrail, Filistin topraklarındaki askeri operasyonlarına son vermeye ve iki taraf ise aralarında süren şiddet olaylarını ve askeri faaliyetleri sona erdirmeye çağrılmıştı.

İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki askeri operasyonlarının özellikle de Beyt Hanun saldırısının kınandığı karar tasarısında, Filistin tarafından da İsrail'e karşı düzenlediği roket saldırılarına son vermesi istenmişti.

Karar tasarısında ayrıca, Beyt Hanun saldırısını soruşturmak üzere bir BM heyetinin bölgeye gönderilmesi de talep edilmişti.

/ NEW YORK

13.11.2006


 

Karara büyük tepki var

ABD’nin, İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki son operasyonunu kınayan BM Güvenlik Konseyi karar tasarısını veto etmesi, tepkilere yol açtı.

Filistin Hükümet Sözcüsü Gazi Hamad yaptığı açıklamada, ‘’Hükümetimiz ABD’yi şiddetle kınıyor’’ dedi. ABD’nin bu kararıyla, ‘’masum Filistinli sivillere yönelik yeni katliâmların görmezden gelineceği sinyali verildiğini’’ belirten sözcü, bunun, Orta Doğu’ya insan hakları ve demokrasi getireceğini belirten ABD için bir utanç olduğunu kaydetti. Arap Birliği de ABD’nin kararının büyük bir şaşkınlığa yol açtığını açıkladı. Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa yaptığı açıklamada, ‘’şaşkınlık ve hayal kırıklığı içerisinde olduğunu’’ belirterek, ‘’Bu veto, öfkenin daha da artmasından başka bir sonuç doğurmaz. Vetonun, İsrail’in sivilleri hedef alan tutumuna arka çıkmak amacıyla kullanılmasının izahatı olamaz’’ dedi.

/ KAHİRE

13.11.2006


 

Olmert'ten İran'a tehdit

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Washington ziyareti öncesi yaptığı açıklamada, “Korkmaya başlamalı” dediği İran'ın, nükleer programını askıya almaması halinde başına gelecekleri göze alması gerektiğini söyledi.

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Washington’da ABD Başkanı George W. Bush ile biraraya gelecek. Görüşme öncesi açıklamada bulunan Olmert, “İran korkmaya başlamalı” mesajı verdi. İsrail Başbakanı Ehud Olmert, resmi temaslarda bulunmak üzere Washington’a geliyor. Olmert, ziyareti öncesi yaptığı açıklamada, “İran kormaya başlamalı” ifadesini kullanarak, nükleer programını askıya almaması halinde başına gelecekleri göze alması gerektiğini söyledi. Olmert, “İran lideri Mahmud Ahmedinecad, insanlığa karşı suç işlemeye hazır biri ve durdurulmalı” şeklinde sürdürdüğü açıklamalarına, İran’ın herhangi bir uzlaşma yoluna gitmeyeceğine inandığını belirterek devam etti. “İran’ın uzlaşmaya gitmemesi, korkmaları için iyi bir neden. Başka bir deyişle İran, korkmaya başlamalı” şeklinde konuşan Olmert, ABD’deki temasları çerçevesinde İran’a uygulanacak yaptırımların da ele alınacağını söyledi. İran’ın nükleer programını durdurmaması halinde askeri bir operasyon düzenlenmesine ilişkin görüşleri sorulan Olmert, İsrail’in bir çok seçeneği olduğunu belirterek, bunun henüz düşünülmüş bir durum olmadığını vurguladı, ancak İran’ın nükleer bir tehdit unsuru olarak kabul edilemeyeceğini sözlerine ekledi.

13.11.2006


 

İran: İsrail saldırırsa cevabını veririz

İran, İsrail’in saldırması durumunda bu ülkeye hızla cevap vereceğini bildirdi. İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Muhammed Ali Hüseyni, “Eğer İsrail aptalca bir adım atar ve saldırırsa İran ve Devrim Muhafızlarının cevabı hızlı, sağlam ve yıkıcı olacak ve cevap birkaç saniye içinde verilecek” diye konuştu.

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Muhammed Ali Hüseyni, düzenlediği basın toplantısında, “Eğer İsrail aptalca bir adım atar ve saldırırsa İran ve Devrim Muhafızları’nın cevabı hızlı, sağlam ve yıkıcı olacak ve cevabımız birkaç saniye içinde verilecek” diye konuştu.

Hüseyni, uranyum zenginleştirme programlarını geliştirme planlarını hızlandırmakta olduklarını da kaydetti. Başta ABD olmak üzere Batılı ülkeler ve İsrail, Tahran yönetiminin uranyum zenginleştirme çalışmalarının amacının nükleer bomba yapmak olduğunu iddia ediyor, İran ise iddiayı her defasında reddediyor.

İsrail Savunma Bakan Yardımcısı Efraim Sneh, Jerusalem Post gazetesine verdiği demeçte, İran’ın nükleer silâha sahip olmasını önlemek için bu ülkeye yönelik önleyici bir eylemi göz ardı etmediğini söylemişti.

Sneh, “İran’a karşı önleyici bir askerî eylemi övmüyorum ve bunun olabilecek bütün sonuçlarının da bilincindeyim. Bunu bir son çare olarak değerlendiriyorum ama bazı durumlarda son çare tek çaredir” demişti.

/ TAHRAN

13.11.2006


 

ABD’den İran ve Hizbullah’a terör suçlaması

ABD, İran yönetimini ve Lübnan’daki Hizbullah grubunu, küresel çapta terör eylemleriyle bağlantılı olmakla suçladı.

Beyaz Saray sözcüsü Tony Snow, Arjantin’in başkenti Buenos Aires’de Yahudi topluluğuna ait bir merkezin 1994 yılında bombalanması konusunda bir Arjantin mahkemesinin perşembe günü aldığı kararla ilgili açıklama yaptı.

Sözcü, mahkemenin aldığı, İran eski Cumhurbaşkanı Haşimi Rafsancani ve 8 yetkili hakkında tutuklama kararını memnuniyetle karşıladığını açıkladı.

İran’ı, ‘’dünyada terörizmin önde gelen destekçisi bir devlet’’ olarak tanımlayan Snow, bu ülkenin, dünyanın çeşitli yerlerindeki terör eylemlerinde yüzlerce masum sivilin ölümünden sorumlu olduğunu savundu. Sözcü, bu suçlamasıyla ilgili ayrıntıya girmedi. İran’ın, Lübnan’daki Hizbullah grubuna malî ve askeri desteğinin, bu grubun dünya çapında daimî bir şiddet uygulamasını sağladığını belirten sözcü, ‘’İran ve Hizbullah, terörizm ile tehlikeli ve küresel çapta bağlantı içindedir’’ dedi. Snow, tüm ülkeleri Arjantin’e destek olmaya davet ederek, ‘’Bu teröristler ve onların destekçisi devletlere, adaletten kaçamayacaklarını göstermek gerekli’’ dedi.

/ WASHINGTON

13.11.2006


 

Müşerref militan demekte ısrarlı

Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref, geçen ay sonunda hava bombardımanıyla vurulan medresede çoğu çocuk yaklaşık 80 sivilin öldüğü iddialarını yalanlayarak, bu kişilerin militanlar olduğunu belirtti.

Müşerref, Pencap’da bir yol açılışında yaptığı konuşmada, “Televizyon, radyo ya da başka bir yerde, ölenlerin medrese öğrencileri olduğunu anlatanlar yalan söylüyor” dedi. Pervez Müşerref, hava saldırısı düzenlenmeden önce yetkililerin 1 yıl boyunca militanları izlediğini anlattı. “Onların tümü teröristti” diyen Müşerref, masum kişiler zarar görmeden teröristleri vurmak için diğer insanlardan uzak, yalıtılmış bir bölgede bulunmalarını beklediklerini söyledi.

/ İSLAMABAD

13.11.2006


 

Lübnan hezimetine general dayanmıyor

İsrail ordusu, bu yaz Hizbullah gerillalarıyla yapılan savaşın komutanlarından Tuğgeneral Gal Hirsh’in istifa ettiğini bildirdi.

İsrail askeri sözcüsü, savaş sırasında İsrail’in kuzeyinde devriye görevini üstlenen Celile Tugayları’nın komutanı Hirsh’in istifa ettiğini açıkladı, ancak ayrıntılı bilgi vermedi. İsrail medyası ise 2 İsrail askerinin 12 Temmuz’da kaçırılmasıyla ilgili açılan soruşturmada Hirsh’in görevini iyi yapmadığı sonucuna varıldığını duyurdu. Askerî soruşturmada, güvenlik prosedürlerinin izlenmesinde başarısızlık olduğu, Ehud Goldwasser ve Eldad Regev adlı askerlerin kaçırılmasının önüne geçilebileceği ifade edildi.

/ KUDÜS

13.11.2006


 

CIA, İngiltere’de korsan operasyon yapıyor

İngiltere’de yayımlanan Mail on Sunday gazetesi, Amerikan ajanlarının İngiltere’de, ABD’ye iadesi istenen suçlularla ilgili operasyonlar yaptığını öne sürdü.

Amerikan ajanlarının en son operasyonunda, alıcı gibi davranarak, İran’a gece görüş dürbünleri satmak isteyen bir şebekeyle temasa geçtiklerini iddia eden gazete, ABD ajanlarının daha önce hiçbir dönemde İngiltere’de bu tür operasyonlara kalkışmadığını yazdı. İngiliz hükümetinin söz konusu operasyonlar hakkında bilgi sahibi olup olmadığının bilinmediğini de belirten gazete, “Eğer İngiliz hükümetinin bu operasyonlar hakkında bilgisi varsa yabancı ajanların kendi topraklarında suçlulara tuzak kurması konusunda sorulara muhatap olacaktır.

/ LONDRA

13.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004