Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 13 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

 

Dünya seyirci kalmasın

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, ABD’nin Güvenlik Konseyinin Filistin konusundaki kararını veto etmesi ile ilgili olarak, “Dünyanın buna duyarsız kalmaması gerekir. Bunlar yanlış sinyaller veriyor bölgeye. Halbuki bölgede huzura ihtiyaç var. İki bağımsız devletin, yani İsrail ve Filistin bağımsız devletlerinin yan yana yaşayacağı ortamı oluşturmak lâzım” dedi.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül,’’Dünyanın Filistin konusuna duyarsız kalmaması gerekir. Bu, bölgeye yanlış sinyaller veriyor. Halbuki bölgede huzura ihtiyaç var” dedi. THY’nin tarifeli uçağıyla Ankara’dan İstanbul’a gelen Gül, Atatürk Havalimanı VIP Salonunda basın mensuplarının sorularını cevapladı.

ABD’nin BM Güvenlik Konseyinde İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki son operasyonunu kınayan karar tasarısını veto etmesini nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine de, şöyle konuştu: “İsrail ve Filistin devletlerinin yan yana yaşayabileceği ortamı oluşturmak lâzım. Bütün davranışlar ve özellikle İsrail’in güç kullanma ve tek taraflı adımlar atması, ne yazık ki bölgede beraber yaşama imkânını zedeliyor. Yeni nesiller nefret ve intikam duygularıyla yetişiyor. Bunlar da geleceği zora sokuyor. Halbuki, atılacak adımların, gelecekte hiç değilse iki devlet çözümünü kuvvetlendirici olması gerekir.’’

Gül, BM Genel Sekreter Kofi Annan’ın bugün İstanbul’da başlayacak ‘’Medeniyetler İttifakı Girişimi 4. Yüksek Düzeyli Grup Toplantısı’’na katılacağını söyledi. Gül, ‘’Kıbrıs dosyası onun elinde, giderken iyi bir dosya bırakmasını arzu ediyoruz’’ dedi. Kıbrıs ile ilgili son gelişmeler hakkında Annan’ı bilgilendireceklerini ifade eden Gül, ziyaretin bu sebeple de büyük önem taşıdığını bildirdi. Öte yandan Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Salim Uslu, İsrail’in Filistin’e yaptığı saldırılarda aleni olarak sivil yerleşim birimlerini hedef aldığını ifade ederek, “30’a yakın sivilin öldürülmesini kınıyor, bu katliama dünyanın seyirci kalmamasını bekliyoruz” dedi. Yazılı bir açıklama yapan Salim Uslu, İsrail’in Ortadoğu’da terör estirdiğini, Beyt Harun’daki saldırılarda sivillerin yaşadığı bir binanın hedef alındığını belirterek, “30’a yakın sivilin öldürülmesini kınıyor, bu katliama dünyanın seyirci kalmamasını bekliyoruz” dedi. İsrail’in Ağustos 2006’daki saldırılardan sonra dünya kamuoyundan gelen tepkiler üzerine ilan ettiği ateşkesin kalıcı olmayacağının önceden belli olduğunu vurgulayan Salim Uslu, yaptığı son saldırıların, İsrail’in askerî noktaları değil, aleni olarak sivil yerleşim birimlerini hedef oldığını gösterdiğini kaydetti. Salim Uslu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Hak-İş Konfederasyonu, 16 Ağustos 2006’da İsrail Büyakelçiliği önünde düzenlediği protesto mitinginde okunan metinde şöyle bir önsezi ve kaygıya işaret edilmişti: ‘İsrail yol kesti, nesil kesti, sözüm ona şimdi de ateş kesti. Bize göre bu yeni bir saldırı için bir nefesti.’ Bugün İsrail’in yaptığı saldırı, aslında bir suçüstü durumu olduğu kadar, dünyadaki barış girişimlerine de bir meydan okuma niteliğindedir. İsrail’i bu tutumundan dolayı kınıyor, ona destek veren ülkelere de bir çağrıda bulunmak istiyoruz; Unutmayın ki rüzgar eken fırtına biçer.”

/ İSTANBUL - ANKARA

13.11.2006


 

Selzedelere yardım eli

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde etkili olan sel felaketi için yardım kampanyası başlattı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, merkez ve taşra birimlerinde çalışanlar ile vatandaşların, selden etkilenenlere nakdi yardım sağlayabilmeleri için Vakıflar Bankası ve Ziraat Bankasında hesap oluşturulduğu belirtildi.

Bankalardaki hesap numaraları şöyle: ‘’Vakıflar Bankası Başkent Şubesi Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Bürosu Hesap no: 212121; Ziraat Bankası Yenimahalle Şubesi Hesap no:46754638-5001’’ Ayrıca 2 cep telefonu operatöründe kısa mesaj yardım hattı oluşturuldu. Selden etkilenen ihtiyaç sahibi vatandaşlara yardımda bulunmak isteyenler, Turkcell ve Avea hatlı cep telefonlarından 2911’e kısa mesaj göndererek, yardım yapabilecekler.

/ ANKARA

13.11.2006


 

Mecliste yoğun mesai

Meclis, yoğun gündemle çalışacağı yeni bir haftaya giriyor. TBMM Genel Kurulu, bu hafta ceza mevzuatına uyum amacıyla çeşitli yasalarda değişiklik yapan yasa teklifini görüşecek. AKP Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ ve 11 milletvekilinin yasa teklifi, temel yasa olarak iki bölüm halinde ele alınacak.

Teklif, fuhuş yaptırmak amacıyla kişileri ülkeye sokan veya ülke dışına çıkaranlara, 8 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası ve 10 bin güne kadar adli para cezası verilmesini öngörüyor. Teklife göre, Kasten yaralamanın, vücutta kemik kırılmasına veya çıkığına neden olunması halinde verilecek 3 yıla kadar ceza, kırık veya çıkığın hayatî fonksiyonlardaki etkisine göre yarı oranında artırılacak. Taksirle yaralama fiilinin kişi üzerindeki etkisinin basit bir tıbbi müdahaleyle giderilecek ölçüde hafif olması halinde, soruşturulması ve kovuşturulması, şikayete bağlı olacak. Suçun bilinçli taksirle işlenmesi halinde şikayet aranmayacak.

Uyuşturucu veya uyarıcı madde suçlarında, kişinin tedavi olmayı kabul etmesi ve ‘’denetimli serbestlik tedbirinin’’ gereklerine uygun davranması halinde, kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın almak, kabul etmek veya bulundurma suçlarından, hakkında ceza verilmemesini içeren teklif, TCK’nın etkin pişmanlık hükmünün, örgütlü suçlarda birden fazla uygulanmamasını öngörüyor.

Teklif ayrıca, kanunî temsilcisinin bilgisi ve rızası dışında evi terk eden çocuğu, rızasıyla da olsa ailesini veya yetkili makamları durumdan haberdar etmeden yanında tutan kişinin, şikâyet üzerine 3 aydan 1 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını; başkasına ait banka ve kredi kartlarını hukuka aykırı kullanarak haksız menfaat elde edenlerin, mal varlığına karşı işlenen suçlara ilişkin etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanabilmesini de içeriyor.

Bu teklifin yasalaşması halinde, toprak koruma ile 15 yeni üniversiteye MEB’in belirleyeceği 4 rektör adayının YÖK tarafından 2’ye indirilerek, Cumhurbaşkanına sunulmasını içeren yasa tekliflerinin de Genel Kurulda görüşülmesi planlanıyor.

Genel Kurul, bu hafta gece mesaisi yapacak. Genel Kurul 14 Kasım Salı günü 15.00-23.00, 15 Kasım Çarşamba günü 14.00-23, 16 Kasım Perşembe günü ise 14.00-21.00 saatleri arasında çalışacak.

Bütçe görüşmeleri sürecek

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, 2007 yılı bütçe görüşmelerine bu hafta da devam ediliyor. Komisyonda bugün TBMM, RTÜK, Sayıştay ve Cumhurbaşkanlığı, 14 Kasım Salı günü Dışişleri Bakanlığı, 15 Kasım Çarşamba günü Kültür ve Turizm Bakanlığı, 16 Kasım Perşembe ve 17 Kasım Cuma ise Milli Eğitim Bakanlığı, ÖSYM, YURTKUR, YÖK ve 68 üniversitenin bütçeleri görüşülecek.

TBMM’deki diğer ihtisas komisyonları da gündemlerindeki tasarı ve teklifler üzerinde çalışacak. Adalet Komisyonu, kaçakçılık kanununda yapılacak yasa tekliflerini görüşmek üzere yarın toplanacak.

Milli Savunma Komisyonu, Harp Akademileri Kanunu, Yedek Subaylar ve Yedek Askerî Memurlar Kanunu ile TSK Personel Kanununda değişiklik yapılmasına ilişkin yasa tasarılarını 15 Kasım Çarşamba günü görüşecek.

Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Kanunu, Gecekondu Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yasa Tasarısını 15 Kasım Çarşamba günü, Fikir ve Sanat Eserleri, Seyahat Acentaları Birliği ile Turizmi Teşvik kanunları ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin yasa tasarısını ise 16 Kasım Perşembe günü ele alacak. KİT Komisyonu; 14 Kasım Salı günü Milli Piyango, 15 Kasım Çarşamba günü Türkiye İş Kurumu ile İşsizlik Fonunun 2004 yılı hesaplarını inceleyecek.

/ ANKARA

13.11.2006


 

Verheugen: Yıl sonuna kadar Kıbrıs konusunda bir uzlaşmaya varılacak

AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Günter Verheugen, şimdiki aşamada AB içinde hiç kimsenin Türkiye’nin AB’ye yakınlaştırılması sürecinin kesilmesini istemediğini söyledi.

Verheugen, “Welt am Sonntag” gazetesine yaptığı açıklamada, “AB içinde hiç kimse Türkiye’nin AB’ye yakınlaştırılması sürecinin şimdi kesilmesini istemiyor. Türkiye de bunu istemiyor” dedi. Bu sebeple yıl sonuna kadar Kıbrıs konusunda bir uzlaşmaya varılacağına inandığını ifade eden Verheugen, “Bu amaçla Kıbrıs Türk toplumuna yönelik izolasyonun ortadan kaldırılmasını da içeren bir öneriler paketi üzerinde düşünülebilir” diye konuştu.

Verheugen ayrıca, Almanya’nın 1 Ocak 2007 tarihinde üstleneceği AB dönem başkanlığı sırasında enerji politikası ve AB’nin “derinleştirilmesi” konularında başarılı çalışmalar yapabileceğini belirtti.

/ BERLİN

13.11.2006


 

Plassnik: Türkiye’ye seçenek tanımalıyız

Avusturya Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik, AB Komisyonu’nun Türkiye İlerleme Raporu’na ilişkin, raporda AB üyeleri için somut eylem seçeneklerine yer vermemesinin kendisini üzdüğünü söyledi.

Aralık ortasında yapılacak olan Avrupa Konseyi toplantısında konuya değineceğini belirten Bakan Plassnik, “Konuya açıklık getirmemiz ve Türkiye için gerçekçi seçenekler tanımlamamız gerekir. Bunu yalnız kendimiz için değil, Türk ortaklarımız için de yapmak zorundayız. Bu yüzden önümüzdeki Pazartesi günkü dışişleri bakanları toplantısında bu konunun ayrıntılı bir şekilde ele alınması için ısrar edeceğim” dedi.

Plassnik, konu hakkında Viyana’da gazetecilere yaptığı açıklamada Türkiye’ye ilişkin olarak, Komisyon’un görüşü doğrultusunda, ifade özgürlüğü, gayri-müslim dini cemaatlerin hakları, kadın hakları, sendikal haklar, ordu üzerindeki sivil kontrol ve Kıbrıs sorunu konularında gözle görülür zorluklar olduğuna işaret etti.

/ VİYANA

13.11.2006


 

F-15’lerin gövdesi Türkiye’de üretilecek

Amerikan Savunma Bakanlığı tarafından, 1995 yılında Boeing ve Lockheed Martin firmaları ile ayrı ayrı imzalanan sözleşme çerçevesinde üretimi öngörülen F-35 yeni nesil savaş uçağı projesinde, Türk Havacılık ve Uzay Sanayi Şirketi (TAI) ‘’aktif’’ üretim görevi alacak.

Bu kapsamda yeni nesil F-35 ortak taarruz savaş uçaklarının (Joint Strike Fighter-JSF) projesiyle ilgilenen Türkiye’ye, yapılacak anlaşmalarla verilmesi planlanan 100 adetlik F-35 adet yeni nesil savaş uçaklarının ‘’orta gövde’’ parçaları, Türkiye adına TAI tesislerinde imal edilecek.

Türkiye’ye yaklaşık 6 ile 10 milyar dolarlık bir katma değer katkısı sağlayacak bu üretim paketiyle TAI’nin yanı sıra diğer savunma sanayi şirketleri yerli üretim katkısı verecek. Programa göre, Ekim 2001 tarihinde ABD Savunma Bakanlığının Lockheed Martin firması ile yaptığı kontrat ile start alan proje 2011 yılına kadar devam edecek Sistem Geliştirme ve Tasarım fazına İngiltere birinci seviye, Hollanda ve İtalya ikinci seviye, Kanada, Danimarka, Norveç, Türkiye ve Avustralya üçüncü seviyede katılım sağlayacak.

/ ANKARA

13.11.2006


 

Üst kurullar içinde ençok cezayı EPDK kesti

Üst kurullar içinde en çok ceza, EPDK tarafından kesilirken, en az ceza Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumunca uygulandı.

Anavatan Partisi Mersin Milletvekili Hüseyin Güler’in soru önergesine, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener’in verdiği yanıta göre, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) 30 Eylül 2006 tarihi itibariyle 1701 adet gerçek ve tüzel kişiye 1 milyar 783 milyon 124 bin 985 YTL idari para cezası uyguladı. EPDK, cezalardan 673 bin 49 YTL’yi tahsil etti.

Rekabet Kurumu ise 157 dosyada 1240 kişiye, 180 milyon 367 bin 312 YTL para cezası verdi. Kurum, 1 Ağustos 2003 tarihine kadar, bu tutarın 787 bin 551 YTL’sini tahsil etti. Bu tarihten sonraki cezalar bütçeye gelir kaydedildiği için yetkili kuruluş, Maliye Bakanlığı olarak belirlendi.

RTÜK, 10 yayın kuruluşuna 19 kez toplam 5 milyon 714 bin 473 YTL idari para cezası uyguladı. RTÜK, 2 yayın kuruluşundan 629 bin 367 YTL aldı.

Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumu ise Imperial Tobacco Sigara ve Tütüncülük Sanayi ve Ticaret A.Ş’ye 40 bin YTL idari para cezası verdi, ancak firma karara itiraz ettiği için henüz cezayı tahsil edemedi.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), 14 Mayıs 2002 ile Kabahatler Kanununun yürürlük tarihi olan 1 Haziran 2005 arasında 684 kişi ve kuruluşa 8 milyon 668 bin 897 YTL idari para cezası kesti. Bu tutarın, 7 milyon 489 bin 670 YTL’sini tahsil eden SPK’nın, kalan 1 milyon 179 bin 226 YTL’si için başlattığı yasal takip işlemleri sürüyor.

SPK, Kabahatler Kanunundan sonra 139 kişi ve kuruluşa 5 milyon 338 bin 112 YTL idari para cezası uyguladı, bu tutarın, 1 milyon 338 bin 856 YTL’si tahsil edilerek Hazine’ye aktarıldı.

SPK’nın kestiği cezalardan tahsil edilemeyen kısmından, 300 bin YTL’lik bölümü yargı kararıyla iptal edildi. Cezaların, 2 milyon 520 bin 684 bin YTL’lik kısmı tahsil edilmek üzere vergi dairelerine gönderilirken, 1 milyon 178 bin 571 YTL’lik kısmı ise yasal ödeme ve dava süreci tamamlandıktan sonra vergi dairelerine iletilecek.

/ ANKARA

13.11.2006


 

Karayalçın, Prodi’den ittifak dersi alacak

SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, İtalya Başbakanı Romano Prodi ile görüşmek üzere İtalya’ya gidecek. Karayalcın, İtalyan solunu iktidara taşıyan Zeytinağacı İttifakı ile ilgili Prodi’den bilgi alacak.

SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, İtalya Başbakanı Romano Prodi ile görüşmek üzere yarın İtalya’ya gidecek. Karayalçın, 14 Kasım Salı günü Roma’da Başbakanlık Sarayı’nda Zeytinağacı İttifakı’nın önderi Başbakan Prodi ile bir araya gelecek. Temaslarda SHP Genel Başkan Yardımcısı İlhan Göğüş ve parti kurucularından Şule Bucak’ın da hazır bulunacak.

Karayalçın-Prodi görüşmesinde 17 partinin oluşturduğu ve İtalya’da solu zafere ulaştıran Zeytinağacı İttifakı’nın ortaya çıkarttığı deneyimler ele alınacak. Karayalçın, ittifaka katılan diğer parti liderleri ile de görüşmelerde bulunacak. SHP heyeti 15 Kasım’da Türkiye’ye dönecek.

Karayalçın, genel seçimler öncesi Türkiye’de sol partilerin bir araya gelerek, İtalyan solunu Nisan 2006 seçimlerinde iktidara taşıyan Zeytinağacı İttifakı örneğinde olduğu gibi, seçim ittifakı yapmasını öneriyor. Karayalçın özellikle CHP, DSP ve SHP’nin ittifak yaparak seçime girmesi halinde solun iktidar olacağını savunuyor.

/ ANKARA

13.11.2006


 

Bakan Akdağ: Kurumlar arasında ayrım yapmıyoruz

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, muayene, teşhis ve tedavi hizmetlerinde yapılması tıbben zorunlu olan teşhis ve tedavi işlemlerinde, üniversite hastaneleri, resmi sağlık kurum ve kuruluşları bakımından herhangi bir sınırlama getirilmediğini bildirdi.

ANAVATAN Mersin Milletvekili Hüseyin Güler’in soru önergesine verdiği yazılı cevapta Akdağ, bakanlığın temel hedeflerinden birisinin, toplum ve insan sağlığından, hayatından ödün vermeden, bütçe kaynaklarının rasyonel kullanılmasını sağlamak olduğunu belirtti.

Akdağ, bu kaynaklardan optimum düzeyde yararlanarak, toplumun her kesimine eşit düzeyde, hakkaniyetli, ulaşılabilir ve etkin bir sağlık hizmeti sunmayı hedeflediklerini kaydetti. Sağlık alanındaki düzenlemelerin tamamen bu amacı taşıdığına işaret eden Akdağ, şöyle devam etti: “Muayene, teşhis ve tedavi hizmetlerinin sunumu sırasında yapılması tıbben zorunlu olan tetkik, tahlil ve benzeri teşhis ve tedavi işlemlerinde, ne üniversite hastahaneleri, ne de diğer resmî sağlık kurum ve kuruluşları bakımından herhangi bir sınırlama getirilmiştir. Bu kurumlarımızda görev yapan hekimlerimizin hastalarıyla ilgili yapacağı tıbbi işlemlerde herhangi bir kısıtlama da söz konusu değildir.’’

/ ANKARA

13.11.2006


 

17. Millî Eğitim Şûrâsı toplanıyor

Öğretmenler, Millî Eğitim Şûrâsına “yükseköğretime geçişte fakülte temelli tercih ve seçme sistemiyle liseler arası yatay ve dikey geçişlerin” sağlanmasını içeren teklif ve önerilerinin yer aldığı bir rapor sunmaya hazırlanıyor.

Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu tarafından hazırlanan bu konudaki rapor bugün başlayacak olan 17. Millî Eğitim Şûrâsında gündeme getirilecek. Raporda, bu zamana kadar alınan kararların uygulanmadığı ve istenen sonuçlara ulaşılamadığı kaydedilerek, eğitimde söz ve yetki sahibi kişilere göndermeler yapılıyor.

Raporda çözümlenmesi gerektiği vurgulanan sorunlar şöyle dile getiriliyor:

“Yükseköğretime geçişte fakülte temelli tercih ve seçme sistemi olmalı

Eğitimin temel işlevinin insanlaşma kavramı üzerine odaklanması

Her tür seçme ve kademeler arası geçiş uygulamasında otantik özelliklerin değerlendirilmesi

Okul kavramının fiziksel yapı olarak değil, eğitim sürecinin işletilebileceği her türlü ortam olarak algılanması

AB sürecinde ülkemizin birlik kriterlerini gerçekleştirmekten daha çok, birlik üyesi olmanın getireceği fırsatlara önem verilmesi

Okullar dizayn edilirken engellilerin her türlü engellerinin düşünülmesi

Meslekî eğitimde varolan sektörlere iş gücü kaynağı oluşturma uygulamasından vazgeçilerek sektörler arası süre ve tercih sınırlaması olmaksızın bireyin değişkenlik haklarının bulunması

Hayat boyu öğrenme için toplumun önünün açılması.”

/ ANKARA

13.11.2006


 

İlerleme Raporunda Türkiye’ye ‘enerji’ uyarısı

Avrupa Birliği Komisyonunun açıkladığı Türkiye İlerleme Raporu’nda, enerji sektörüne ilişkin değerlendirmelerde bulunulurken Türkiye’nin enerji alanında bazı ilerlemeler kaydettiği, ancak genel olarak uyumun dengeli olmadığı bildirildi.

Raporda, elektrik fiyatlarına değinilirken de ‘doğal gaz ithal fiyatlarının artmasına rağmen değişmeyen elektrik fiyatlarının, kısa vadede gerçek kapasite azalmasına yol açabileceği’ uyarısında bulunuldu.

AB Komisyonunun yayımladığı Türkiye 2006 yılı İlerleme Raporundan derlediği bilgilere göre, raporun ‘’enerji’’ başlığı altında, Türk enerji sektöründeki gelişmeler ve sorunlar sıralandı. Enerji alanında bazı gerekli düzenlemelerin henüz yapılmadığına işaret edilen raporda, bazı düzenlemeler ise eleştirildi.

Raporda, elektrik alanında, kaçak kullanım da dahil olmak üzere yüksek 4 elektrik kayıplarının devam ettiği belirtilirken, yapılan yeni bir düzenleme ile çapraz sübvansiyonlara ve dikey entegrasyona izin verildiği kaydedildi.

Temmuz ayında iki kez yaşanan altı saat süreyle yaşanan 13 şehri etkileyen elektrik kesintilerinin sebebinin, büyük ölçekli üretim kapasitesi sınırlamaları olduğu ifade edilen raporda, doğal gaz ithal fiyatlarının artmasına rağmen değişmeyen elektrik fiyatlarının, kısa vadede ciddî kapasite azalmasına yol açabileceğine işaret edildi.

Türkiye’nin henüz Enerji Nakli Koordinasyon Birliği üyesi olmadığına dikkat çekilen raporda, Türkiye’nin Güneydoğu Avrupa bölgesel enerji piyasası için Enerji Topluluğu Antlaşmasını da imzalamadığı kaydedildi.

Bu arada raporda, Türkiye’nin petrol stoklarının AB yöntemlerine göre hesaplanmadığı da belirtildi.

Türkiye’de, Enerji verimliliği alanında bir gelişme sağlanamaması da eleştirilen raporda, ‘’Türkiye bu konunun geliştirilmesine yönelik hukuki bir çerçeveye sahip değildir’’ görüşü savunuldu. AB raporunda, ilerlemelere örnek olarak da ‘’arz güvenliği konusundaki hazırlıklar, BTC hattının faaliyete geçmesi, elektrikte dağıtım özelleştirme sürecinin başlaması, doğal gaz dağıtım ihaleleri, nükleer enerji çalışmaları’’ gösterildi.

/ ANKARA

13.11.2006


 

Anneye son görev

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yazı İşleri Müdürü Mehmet Doğan’ın annesi vefat etti.

Doğan, Eyüpsultan Cami’nde kılınan cenaze namazından sonra ebedi yolculuğuna uğurladı. Mehmet Doğan’ı acı gününde dostları yalnız bırakmadı.

Cenaze merasimine Mehmet Doğan’ın yakınları ve çalışma arkadaşları katıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ve İmam Hatip Liseleri Mezunları Mensupları Derneği (ÖNDER) yönetimi de Doğan'ı yalnız bırakmadı. ÖNDER Genel Başkanı Yusuf Ziyaettin Sula ve eski başkan İbrahim Solmaz başta olmak üzere Yönetim Kurulu üyelerinden Hikmet Tekiroğlu, Muharrem Muhsin Aydın, Ali Akkaya, Süleyman Üçal ve diğer yönetim kurulu üyeleri katıldı.

Yeni Asya / İSTANBUL

13.11.2006


 

Özfatura’nın da annesi vefat etti

İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Burhan Özfatura’nın annesi Vahide Özfatura, hayatını kaybetti.

Özfatura (98), bir süredir tedâvi gördüğü Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Hastahanesinde dün öğle saatlerinde hayatını kaybetti.

Selanik’te doğan, üç çocuk annesi Özfatura’nın, 11 torunu, torunlarının da 15 çocuğu bulunuyor. Vahide Özfatura, bugün Hisar Camii’nde kılınacak öğle namazından sonra Karabağlar Paşa Köprüsü Mezarlığında toprağa verilecek.

/ İZMİR

13.11.2006


 

Ankara’da deprem

Ankara’da 4.4 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nden edinilen bilgide, dün saat 04.35’de merkez üssü Ankara’nın Kazan ilçesi olan 4.4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiği belirtildi. Düzce Depremi’nin yıldönümüne denk gelen sarsıntının ardından bazı vatandaşların evlerinden açık alanlara çıktığı görüldü. Ankara şehir merkezinde de hissedilen sarsıntıda herhangi bir can ya da mal kaybı olmadı.

/ ANKARA

13.11.2006


 

Mahkûmlar gazete çıkardı

Nevşehir E Tipi Kapalı Cezaevi’nde kalan mahkum ve tutuklular, “Umut” isimli gazete çıkartıyor. Aylık olarak yayınlanan gazetede, mahkumların kendi yazdıkları makale, şiir ve haberler yer alıyor.

Nevşehir Cumhuriyet Başsavcısı Necmettin Saygın, yaptığı açıklamada, E Tipi Cezaevi’nde kalan tutuklu ve hükümlülerin cezaevi idaresi yönetiminde ‘Umut’ adını verdikleri bir gazete çıkartmaya başladıklarını söyledi. Türkiye’deki cezaevleri arasında çıkarılan gazetenin bir ilk olduğunu belirten Cumhuriyet Başsavcısı Saygın, aylık olarak yayınlanan gazetenin cezaevinde kalan tüm tutuklu ve hükümlülerin yanı sıra onların ailelerine de dağıtıldığını kaydetti.

Cezaevinde amacın sadece mahkumların cezasını çekmesi olmadığını, onları topluma kazandırmak için çaba gösterdiklerini vurgulayan Saygın, “Sadece tutukluları içeride tutalım, süresi bitince dışarı bırakalım düşüncesinde değiliz. Amacımız onları ıslah etmek. Bu insanlar neticede bizim insanlarımız, onları en iyi şekilde topluma kazandırmak için çaba sarf ediyoruz. Çıkartılan gazete de bunun bir örneği. Gazete ceza infaz kurumu bazında ilk gazete. Yönlendirmeyi cezaevi yönetimimiz yapıyor. Gazetedeki tüm yazılar ise mahkumlara ait. Onlar yazdıktan sonra idareye teslim ediyor, burada değerlendirilen yazılar gazeteye konuluyor” dedi.

/ NEVŞEHİR

13.11.2006


 

AKP’nin MKYK'da vitrini değişti

AKP 2’inci Olağan Kongresi’nde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bin 330 oyla yeniden genel başkanlığa seçildi. Kongrede genel başkanlık için 81 il başkanı ve 353 milletvekilinin ortak önergesiyle Erdoğan, genel başkanlığa aday gösterildi. Kongre’de bin 460 delege oy kullandı.

Erdoğan, seçime katılan bin 332 delegenin, bin 330’un oyunu alarak yeniden gelen başkan olurken, 2 delegenin oyu geçersiz sayıldı. Başbakan Erdoğan, seçimden sonra kürsüye gelerek kısa bir teşekkür konuşması yaptı.

Erdoğan, ‘’daha çok yolumuz var. Önümüzde çok engeller var. Sizlerle beraber bu engelleri aşacağız, engel tanımayacağız” dedi. Parti yönetiminde başka bakanlara yer verilirken, Tarım Bakanı Mehdi Eker ile Devlet Bakanı Nimet Çubukçu liste dışı bırakıldı. Partisinin yeni dönem politikalarına yön verecek yönetim kadrosunu belirleyen Başbakan Erdoğan, mevcut Merkez Karar ve Yönetim Kurulu’nda (MKYK) 14 üyeyi liste dışı bıraktı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, parti vitrininde değişikliğe gitti. Erdoğan, mevcut Merkez Karar ve Yönetim Kurulu’nda (MKYK) 14 üyeyi liste dışı bıraktı. MKYK’da kadın sayısını 12’ye çıkaran Başbakan Erdoğan, 30 yaş altı 2 isme de kurulda görev verdi.

AKP’nin 2. Olağan Kongresi’nde 50 kişilik Merkez Karar ve Yönetim Kurulu üyelikleri için de seçim yapıldı.

Milletvekillerinin isteği doğrultusunda Ankara İl Başkanı Nurettin Akman ve İstanbul İl Başkanı Mehmet Müezzinoğlu’na yeni dönemde görev vermeyen Erdoğan, Meclis komisyonlarında başkanlık yapan Cevdet Erdöl, Nurettin Canikli ve Tayyar Altıkulaç’ı liste dışı bıraktı. Erdoğan, yeni MKYK’da 30 yaş altı 2 isme görev verdi. Erdoğan, yönetim kadrosuna 25 yaşındaki Çiğdem Özkan ile 26 yaşındaki Orhan Yeğin’i de aldı. Mevcut kuruldaki kadın sayısını yeterli bulmayan Erdoğan, 10 olan kadın üye sayısını 12’ye çıkardı.

Erdoğan, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyelerinden ve Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu üyesi Edibe Sözer, Çiğdem Özkal, Fatma Şahin, Güldal Akşit, Necla Hattapoğlu, Lale Ersoy ve Sema Özdemir’e yeni MKYK’da görev verdi. Mevcut MKYK’da 8 bakan görev alırken, Erdoğan Devlet Bakanı Nimet Çubukçu ile Tarım Bakanı Mehdi Eker’i de kurul dışına çıkardı. Erdoğan’ın dış politika danışmanı ve İstanbul Milletvekili Egemen Bağış da Erdoğan’ın listesinden MKYK’ya girdi.

/ ANKARA

13.11.2006


 

Demokratlar Bush'a nefes aldırmaz

Amerikan üniversitelerinde misafir öğretim üyeliği yapmış olan Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. Hasan Köni Yeni Asya’nın sorularını cevaplandırırken, “Senato‘nun kararlarını Bush geri çevirse bile, Demokrat senatörler yasayı tekrar Bush’a gönderirler ve istediklerini alırlar. Bush’a nefes aldırmazlar” dedi.

Richard Perle’ün, “Bush aptalca bir politika izledi. Olayları doğru düzgün götüremedi” sözünü hatırlatarak, Demokratların seçimi kazanması sonucunda, Amerikan siyasetinin Clinton dönemindeki daha insanî politikaya dönüş yapabileceğini belirten Koni, “Orayı burayı bombalama gibi bir olay olmayacak” dedi.

RÖPORTAJ BÖLÜMÜNÜ TIKLAYINIZ

Hasan Hüseyin Kemal

13.11.2006


 

Hayvanların da yönetmeliği var

Mayıs ayında yürürlüğe giren Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliği kapsamında, hayvanları terk etmenin cezası 183,15 YTL, kontrolsüz üretmenin cezası ise 305 YTL olmasına karşın bu konuda şu ana kadar ceza yazılan kişi olmadığı bildirildi.

Konya Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Daire Başkanı Ali Özer, ev ve süs hayvanlarına ilişkin düzenlemeler içeren “Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliği’’ 2006 Mayıs ayında çıktığını hatırlattı.

Yönetmeliğe göre hayvan sahipleri kendilerine ait köpek, kedi ve at gibi hayvanları kayıt altına aldıracağını, terk edemeyeceğini, sokağa bırakamayacağını ve onların yaşayabileceği şartları sağlayacağını ifade eden Özer, aynı yönetmelikle bahçede beslenen köpeğin kesinlikle bağlanacağını, hayvanlarını yavrulatmak isteyen kişinin belediyeye bildirecek, yavruları kesinlikle kayıt altına aldıracağını söyledi.

13.11.2006


 

Soba değil, bilgisizlik zehirliyor

Havaların soğumasıyla birlikte kömür sobalarının kullanılmaya başlanması “soba zehirlenmeleri”ni yeniden gündeme getirdi

Özellikle yatmadan önce kömür sobasının yakılarak uyunması sebebiyle daha önce birçok kişinin hayatını kaybetmesi, dikkatlerin yeniden soba kullanımı ve zehirlenmelere çevrilmesine neden oldu. Kömür sobası satıcıları, müşterilerini “Nasıl kullanılması gerektiği” konusunda uyarmalarına rağmen insanların yine bildiklerini okumaya devam ettiklerinden yakınıyor. Kömür sobası kullananlar ise soba alırken ve evde kullanırken ellerinden geldiğince dikkatli olmaya çalıştıklarını, ancak bazı durumlarda ihmalkâr davranabildiklerini söylüyor. 40 yıldır soba sattığını söyleyen Abdullah Çavuşoğlu’nun konuyla ilgili ilginç tesbitleri var. Çavuşoğlu, “Hatayı sobada ya da kömürde aramak yerine insanlar kendilerinde aramalı. İnsan önce tedbirli olacak. Soba öldürmez, kömür de öldürmez. İnsan kendi kendini öldürür. Tedbirini almadıktan sonra bu tip ölümlerin olmasından daha doğal bir şey olamaz” şeklinde konuştu.

/ İSTANBUL

13.11.2006


 

Kaçak elektrikten sonra kaçak ADSL

Türk Telekom’dan internet aboneliği alan bazı uyanıklar, paralel bağlantı kurarak apartmandaki komşularına kaçak olarak satıyor. Bu yolla kendi aboneliğini ‘bedavaya’ getiren açıkgözlü aboneler, arasında kâr edenler de var.

Bazı internet kafe sahipleri de benzer yöntemlerle para kazanırken, kimi apartman sakinleri anlaşıp bir kişi adına abone oluyor, diğerleri ise bu abonelikten faydalanıyor. Türk Telekom yetkilileri, “hafiye gibi insanların evini gözetleyip, kimin kaçak internet kullandığını araştıramayız” diyerek çaresizliklerini ifade ediyor. Vatandaşlar ise abonelik ücretlerinin düşürülmesiyle kaçak bağlantıların azaltılabileceğini düşünüyor.

Son günlerde artan kayıt dışı ADSL bağlantıları, Türk Telekom yetkililerini kara kara düşündürüyor. Yetkililer bir yandan kampanyalar düzenleyip, internet kullanıcı sayısını artırmaya çalışırken bir taraftan da ADSL’yi kaçak kullananlarla mücadele veriyor.

SÖZLEŞME NE DİYOR?

Telekom ADSL Sözleşmesi’nde; “Abone adına kayıtlı ADSL/G.SHDSL hizmetini amacı dışında kullanamaz. Türk Telekom’un yazılı izni olmadıkça başkalarına kullandıramaz. Aksi takdirde, Türk Telekom tek taraflı olarak, yazılı bildirimiyle Sözleşme’yi feshetmeye, Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunmaya ve 406 sayılı Kanunun 4502 sayılı Kanunla değişik 18’inci maddesi gereğince işlem yapılması için Telekomünikasyon Kurumu’na bildirimde bulunmaya yetkilidir.” ifadeleri yer alıyor.

/ KONYA

13.11.2006


 

Yerin 4 metre altında top mermisi bulundu

Gaziosmanpaşa Sultançiftliği’nde yapılan altyapı kazı çalışmalarında yerin 4 metre altında bir top mermisi bulundu.

Sultançiftliği İsmet Paşa Mahallesi 83. Sokak’ta İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin iş makineleri ile yapılan altyapı kazı çalışmalarında yabancı bir maddenin kepçeye takılması üzerine çalışma durduruldu. İşçilerin elleriyle bir süre üzerini temizledikleri ve kepçeye takılan cismin top mermisi olduğu anlaşıldı. Durumun emniyet mensuplarına bildirilmesi üzerine olay yerinde polis ekipleri inceleme başlattı. Bulunan merminin patlama riskine karşın bomba imha ekipleri de hazır bulundu. Bomba imha ekiplerinin inceleme çalışmalarının ardından top mermisinin detaylı incelenmek üzere askerî birimlere teslim edileceği kaydedildi. Olayla ilgili bilgi verilmezken konuyla ilgili soruşturmanın sürdürüldüğü bildirildi.

/ İSTANBUL

13.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004