Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 13 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Sağlık

Çocuğunuzun kulak ağrısını önemseyin

Özellikle bahar ve kış aylarında kendini gösteren ortakulak iltihabı, tedavi edilmediği takdirde kalıcı işitme kayıplarına yol açabiliyor. Ancak zamanında uzmana başvurduğunuz takdirde sorun büyümeden çözülebiliyor ve işitme kaybı normale dönebiliyor.

Ortakulak iltihapları, özellikle çocukluk çağında en sık rastlanan üst solunum yolu enfeksiyonlarından birisi. İstatistikler, 3 yaşına kadar olan çocukların 3’te 2’sinin en az bir kez ortakulak iltihabı geçirdiğini gösteriyor. Özellikle bahar ve kış aylarında kendini gösteren ortakulak iltihabı, tedavi edilmediği ve uzun sürdüğü takdirde işitme kayıplarına kadar varabilen ciddî sonuçlar doğurabiliyor. Anadolu Sağlık Merkezi KBB Hastalıkları ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Nesil Keleş, doğumdan sonraki ilk 6 ayda, bir çocukta ortakulak enfeksiyonunun görülmesinin, ileride tekrarlayıcı ortakulak enfeksiyonu geçirme riskini arttırdığını vurgulayarak şu bilgileri veriyor: “İlk 6 ayda bir çocuk ortakulak iltihabı geçirdiyse, ailenin sonraki dönemlerde daha dikkatli olması gerekiyor. Acilen ve etkili şekilde tedavi edilirse, sorun büyümeden çözülüyor ve işitme kaybı normale dönebiliyor. Bu nedenle ortakulak iltihabının belirtilerini tanımak ve gerekli tedaviyi uygulamak önem taşıyor. Ortakulak iltihapları sadece ilk 6 ayın değil, daha ileriki yaşların da problemi. Özellikle alerjisi olan, ana okuluna ve kreşe giden, anne ve babası sigara içen ve bu nedenle pasif içici durumunda olan çocuklarda ortakulak enfeksiyonları daha fazla görülüyor. Ortakulak iltihapları, erkek çocuklarda kız çocuklara oranla daha sık görülmekle birlikte, bunun nedeni tam olarak bilinemiyor.”

Anadolu Sağlık Merkezi KBB Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Anıl Güngör’ün verdiği bilgiye göre, çocuklardaki östaki borusunun kısa olması ve iyi çalışmaması sebebiyle genizdeki mikroplar da ortakulağa daha kolay ulaşabiliyor. Ayrıca çocukların yatarak, beslenmeleri bazı gıda maddelerinin ortakulağa ulaşmasını kolaylaştırıyor. Ortakulak iltihaplarına sebep olan bir diğer etken ise üst solunum yolu ve gıda alerjileri.

Ortakulak iltihabı belirtilerinin başında, ortakulakta biriken basınçlı sıvıya bağlı ağrı geliyor. Ayrıca işitmede azalma, basıncın fazla gelmesine bağlı kulak zarının delinmesi ve bunu takiben akıntının oluşması da en önemli belirtiler arasında sayılıyor. Çok küçük çocukların ağrılarını tam olarak tarif edememelerinden dolayı, ailelerin çocuklarını çok dikkatli gözlemlemeleri gerektiğini hatırlattı.

Yeni Asya / İZMİT

13.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Başlıklar

  Kan dolaşımını azaltan diyabet hastalığı en çok ayakları vuruyor’

  Çocuğunuzun kulak ağrısını önemseyin


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004