Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 14 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Kutlular: Kaybolan değerlerimizi doğru yerde aramalıyız

Şanlıurfa’da yayın yapan Radyo Mega söyleşi günlerinin ikincisini Belediye Şair Nabi Kültür Merkezinde gerçekleştirdi. ‘Değişen Dünyada, Gelişen Türkiye’ başlıklı söyleşinin konuğu Yeni Asya İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular idi. Söyleşi öncesinde Radyo Mega’da düzenlenen basın toplantısında Mehmet Kutlular, basın mensuplarının güncel konularla ilgili sorularını cevaplandırdı.

Daha sona Şair Nabi Kültür merkezinde başlayan söyleşide Kutlular; cumhuriyet, demokrasi, insan hakları, din ve vicdan özgürlüğü, Avrupa Birliği, demokratikleşme süreci ve sancıları gibi güncel konulara değinerek, toplum olarak ekseriyetin insanca ve Müslümanca yaşamak istediğini, bunun ise bir bedel gerektirdiğini ifade etti.

Osmanlının son döneminden bu yana cumhuriyet ve demokrasinin tesisi adına pek çok çaba sarf edildiğini belirten Kutlular, kaybolan değerleri doğru yerde aramak gerektiğini vurguladı. Cumhuriyet sonrasında, ülkemizde demokrasinin bazı güç odaklarınca, zaman zaman kesintiye uğratıldığını, bu duruma toplum olarak, özellikle din ve vicdan özgürlüğünü savunan basın mensupları olarak karşı çıkmamız gerektiğini ifade etti. Demokraside meydana gelen bu kesintilerle tüm kazanımların heba olduğunu, özellikle siyasî arenada olanların kesinlikle İslâm referansı ile siyasete soyunmaması gerektiğini, aksi halde atılan her adımda, söylenilen ve yaşanılan her durumda kendi yanlışlarımızın faturasının mukaddes değerlerimize çıkacağını söyledi.

Yaşanılan 28 Şubat süreci ile ülkenin bir açmaza götürüldüğünü, bunun hiçbir kesime fayda sağlamadığını ifade eden Kutlular, mevcut hükümetin halkın reyleriyle ve millî iradenin temsili adına cumhuriyet tarihinde ilk defa bu kadar sayısal çoğunlukla iktidara geldiğini, bu emaneti ise toplum için değerlendirmek zorunda olduğunu söyledi. Kutlular; ‘amacımız siyaset yapmak değil, iktidara soyunan siyasilere yol göstermek ve hataya düşenleri ise ikaz etmektir’ dedi.

Ülkemizin tapusunun tüm milletin üzerine olduğunu vurgulayan Kutlular, "Bu ülkenin insanları İstiklâl Savaşında birlikte mücadele vermiş, birlikte şehit ve gazi olmuştur" dedi. Yol ayrımındaki ülkemizin dünyaca vazgeçilmez bir vasfa sahip olduğunu, bu güzel ülkeyi daha güzele ve daha mükemmele götürmek için, birlik beraberlik içinde hakka taraftar olmamız, haksızlıklara meşrû tepkimizi göstermemiz ve yapılan yanlışlıklara alkış tutmamamız gerektiğini ifade etti.

Kutluların konuşması salonda bulunanlarca sık sık alkışlarla kesildi. Programın sonunda, Şanlıurfalı miniklerin oluşturduğu Dolunay İlâhi grubu tarafından sunulan ilâhiler izleyicilere duygusal anlar yaşattı.

İhsan S. YILMAZ / ŞANLIURFA

14.11.2006


 

Vakıf ruhuna uygun hareket edilmeli

BSF Akademi Sinema-Tv Okulu Genel Koordinatörü Yusuf Kaplan, kâr amacı gütmemesi gereken vakıf üniversitelerinin vakıf ruhuna uygun hareket etmediğini söyledi.

Beyoğlu’ndaki BSF (Bilim Sanat ve Felsefe) Akademi’nin bu haftaki konuğu Sabancı Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ekrem Şimşek oldu. Şimşek,“Türk Yüksek Öğretim Sisteminde Vakıf Üniversiteleri” başlıklı bir konferans verdi.

Konuşmasında vakıf üniversitelerinin önemine dikkat çeken Şimşek, vakıf üniversitelerinin önemli katkısının, sağladığı geniş imkânlar ve araştırma çalışmalarına verdiği desteklerle Türkiye’de beyin göçünü tersine çevirdiğini ifade etti. Şimşek konuşmasını şöyle sürdürdü: “Vakıf üniversiteleri teknolojik gelişmeleri yakından takip eden ve uygulayan kaliteli akademisyenleri ile yurt içinden ve yurt dışından pek çok öğrenciye fikirlerini rahatça ifade edebileceği özgür bir ortamda eğitim imkânı sağlıyor.”

Bu avantajlarının yanı sıra çeşitli problemler de yaşanıyor. Türkiye’ye tam anlamıyla katkı sağlayabilecek üniversitelerin sadece birkaç taneyle sınırlı olduğunu ifade eden BSF Akademi Sinema-Tv Okulu Genel Koordinatörü Yusuf Kaplan, kâr amacı gütmemesi gereken bu okulların vakıf ruhuna uygun hareket etmediğini söyledi. Kaplan, bu konuda daha hassas davranılması gerektiğine işaret etti.

Maddî kaygıların akademisyen sirkülasyonunda etkili olduğunun altını çizen Şimşek, bu kaygıyla dürüstlüğe aykırı, eğitimle bağdaşmayan çeşitli uygulamaların sözkonusu olduğunu belirtti. Vakıf üniversitelerini tercih edenler arasında 1997 yılında yapılan ankette Vakıf Üniversitelerini aylık 179 YTL geliri olanlar tercih ediyorlar. Devlet üniversitelerini tercih edenlerin aylık geliri ise 74 YTL. Öğrencilerin Vakıf Üniversitelerini tercih ediş sebeplerini arasında daha iyi eğitim ve araştırmaya önem vermesinden kaynaklanıyor. Ekrem Şimşek, BSF gibi kurumlara ihtiyaç olduğuna dikkat çekerek Üniversiteden mezun olduktan sonra kişinin bilgilerini tazelemesi gerektiğini işaret etti. Şimşek, BSF gibi kurumların sayısının arttırılması gerektiğini ifade ederek şöyle konuştu: “Teknoloji devamlı yenileniyor, yenilendikçe yeni bilgilere de ihtiyaç doğuyor. Mezun olduktan sonra bu tip kurumlardaki kurs ve seminerlere devam ederek kişi aynı zamana kendini de geliştirmiş oluyor.”

14.11.2006


 

“Altın Kaz” başladı

“Avrupa Filmleri Festivali-Gezici Festival” kapsamında Kars’ta düzenlenen “1. Uluslararası Altın Kaz Festivali”nde Zeki Demirkubuz’un “Kader” adlı filmi gösterildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kars Belediyesi, Ankara Sinema Derneği, Norveç Petrol ve Doğalgaz Şirketi Statoil ile Aras Kargo’nun katkılarıyla düzenlenen ve Gürcistan ile Azerbaycan’ın programa alındığı 12. Avrupa Filmleri Festivali-Gezici Festival, ikinci durağı olan Kars’ta sinemaseverlerle buluştu. Festival için Kars Şehir Sineması’nda düzenlenen törene, Vali Mehmet Ufuk Erden, Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, Ankara Sinema Derneği Başkanı Ahmet Boyacıoğlu, ünlü sinema san’atçısı Hülya Koçyiğit, Yönetmen Zeki Demirkubuz, ses sanatçısı Cahit Berkay ile çok sayıda sinemasever katıldı.

Festivalin açılış töreninde konuşma yapan sinema san’atçısı Hülya Koçyiğit, “Çok mutluyum, ama çok şey kaybetmişim bugüne kadar. Çünkü Kars’a ilk kez geliyorum. Kars’ta da bu kadar san’atseveri bir arada görmek gerçekten çok büyük haz verdi bana bu akşam. Belediye Başkanı ve san’atseverler bu şevkle böylesine önemli bir kültürel olayı kazandırdılar, siz sahip çıkacaksınız ve çok uzun yıllar Türk sineması ve dünya sinemasıyla buluşacaksınız. Festivalin başarılı geçeceğini umut ediyorum” dedi.

Gezici Festival kapsamında 1. Uluslararası Altın Kaz Film Festivali’nin de gerçekleştirildiğini söyleyen Belediye Başkanı Alibeyoğlu, “Kaz gerçekten çok önemli bir hayvan. Kazların çok örgütlü ve dayanışmacı bir toplum olduğunu biliyor muydunuz? Acaba bunu bizler gerçekleştirebiliyor muyuz? Kazlar da o maharet var, o yetenek var” diye konuştu. Bu arada Alibeyoğlu’nun kazlarla ilgili konuşması salonda gülüşmelere sebep oldu.

14.11.2006


 

Terzibaba Mezarlığı emsal olacak

Erzincan Belediyesi ve Terzibaba Mezarlığı Koruma ve Yaşatma Derneği tarafından Terzibaba Mezarlığı’nda yapılan çalışmalar içerisinde yer alan ve inşaası devam eden külliyenin Türkiye’de örnek külliyeler arasında yer alacağı belirtildi.

Özellikle son yıllarda yapılan çalışmalar ile Türkiye’nin örnek sayılacak birkaç kabristanından birisi haline gelen Terzibaba Mezarlığı’nda külliye çalışmaları devam ediyor. Çevre düzenlemeleri, mezarların kayıtlarının bilgisayar ortamına geçirilmesi ve yapılan kapı girişleri ile insanların sıkca uğradığı Terzibaba Mezarlığı’nın giriş bölümüne yapılan külliyenin çalışmaları devam ediyor.

Külliyenin abdest alma yerleri, şadırvan ve tuvalet bölümlerinin tamamlanma aşamasına gelindiğini ifade eden Belediye Başkan Yardımcısı Ünal Tuygun, vatandaş desteği ile yapılan külliyede, taziye evi, cenaze malzemeleri satış yeri, kitap satış mağazası ve ana binanın da kaba inşaatının tamamlanma aşamasına geldiğini vurguladı. 2007 yılının ortalarında tamamlanması düşünülen külliyenin bitirilmesi ile birlikte birçok mezarlığa örnek olacağını belirten Tuygun, Terzibaba Mezarlığı’na özellikle Cuma günleri olmak üzere ziyaretçilerin akın ettiğini ve her geçen zamanda bu sayının arttığını vurguladı. Mezarlığa bir külliyenin artık şart olduğunun altını çizen Tuygun, “Bizde böyle bir çalışma başlattık. Hayırsever vatandaşların desteği ile külliyeyi yapıyoruz. Külliyenin yanı sıra, mezarlığın karşısında bulunan tarlayı satın alarak, küçük bir cami, vatandaşların oturacağı bir alan, otopark ve yeşil alan yapılması yönünde çalışmalar yapılması planlanıyor” diye konuştu.

14.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004