Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 18 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Değişiklik yetmiyor

İnsan Hakları Ortak Platformu temsilcileri, başta 301. madde olmak üzere ifade özgürlüğünün önündeki kısıtlamalar konusundaki endişelerini paylaşmak için Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül’ü ziyaret etti. Görüşmeleri sırasında, 301. maddenin değiştirilmesinin sorunu çözmeyeceğini, maddenin tümüyle kaldırılması dışında bir alternatifin yeterli olmayacağını söyleyen heyet, Gül’den destek bulamadı.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 301. maddesinin “Türkiye’de şartların uygun olmadığı” gerekçesiyle kaldırılmasının mümkün olmadığını söyledi. Yeni Asya’ya konuşan insan hakları temsilcileri, 301’deki değişikliğin yeni bir kısırdöngüye girmekten başka bir şey ifade etmeyeceğine dikkat çekti.

İnsan Hakları Ortak Platformu (İHOP) kurucu örgütlerinin temsilcileri Türkiye’de başta TCK 301. madde olmak üzere ifade özgürlüğünün önündeki kısıtlamalar konusundaki kaygılarını paylaşmak için Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül’ü ziyaret etti. Dışişleri Konutunda gerçekleşen görüşmeye İnsan Hakları Derneği, İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği, Helsinki Yurttaşlar Derneği ve Uluslararası Af Örgütü temsilcileri katıldı. İHOP heyeti, Gül’e 301. maddenin değiştirilmesinin sorunu çözmeyeceğini, maddenin tümüyle kaldırılması dışında bir alternatifin yeterli olmayacağını söylediler.

Anayasa’da, yasalarda ve yönetmeliklerde 301. madde benzeri ifade özgürlüğünü engelleyen başka maddelerin olduğunu, bunlarla ilgili düzenlemelerin de yapılması gerektiğini ifade eden İHOP heyeti, Türkiye’deki genel insan hakları sorunlarına yönelik atılan adımlar, insan hakları savunucularına yönelik son dönemde açılan davalar ve sel felâketi sonrasında yardımların kısıtlanması ve engellemesi ile ilgili görüş ve uyarılarını iletti.

İHOP heyetinin görüşlerini genel anlamıyla desteklediğini ifade eden Dışişleri Bakanı Gül ise şiddete başvurulmadığı sürece ifadenin önünde hiçbir engelin kalmaması gerektiğini söyledi. TCK 301. maddesinin kaldırılması yönündeki istekleri “şartların oluşmadığı” düşüncesiyle mümkün olmadığını ifade eden Gül, Türkiye’de mantalite değişikliğine ihtiyaç olduğunu ifade etti. Gül şunları söyledi:

“Genel olarak Türkiye’de bir mantalite değişikliğine ihtiyaç var. Dolayısıyla da sadece yasaları iyileştirmek sorunu çözmeye yetmiyor. Bir iklim oluşması gerekiyor. Toplumun, yasaların AB’nin baskıları için değil Türkiye için, kendisi için yapıldığını anlaması yönünde bir iklim değişikliğinin olması gerekiyor. TCK 301. maddenin değiştirilmesi yönünde bir arayış ve tartışma var ama kaldırılması için şartlar uygun değil.”

Toplantıyı Yeni Asya’ya değerlendiren örgüt temsilcileri Abdullah Gül’e uyarı, endişe ve görüşleri ilettiklerini, uygulama konusunda bir kararlılığın oluşup oluşmadığını takip edeceklerini, TCK 301. maddenin değiştirilmesinin yeni bir kısırdöngüye girmekten başka bir anlam ifade etmeyeceğini vurguladılar.

Kemal BENEK / ANKARA

18.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Şûrâ’da geri adım: Katsayı kalıyor

  Değişiklik yetmiyor

  DYP: Katsayı adaletsizliğinin çözüm yeri Meclis

  Sezgin: Ağar tabuları yıktı

  Dink: Engel kalksın, ödül almayalım

  Mazeret üretmeyin, 301’i kaldırın!

  Avrupalılar Türkiye’yi tanımıyor

  Verheugen: Türkiye’ye yardımcı olmalıyız

  TEM yolunda büyük kaza

  CHP bildiğiniz gibi

  Özdağ'a mahkeme engeli

  Selzede çiftçinin borcu ertelenecek

  Uçurumdan düşen er şehit oldu

  Genelgelerle uğraşmak istemiyoruz

  Konya’dan Güneydoğu’ya yardım

  Mehmet Ali Ağca tahliyesini istedi

  Malikî memnun döndü

  Harçlıklar selzedelere

  Kampanyanın öncülüğünü yapan öğrenciler Çisem Gümüş ve Nilgün Özbulut, yaptıkları açıklamada, Güneyd

  Sokakta çalışan çocukların sorunları masaya yatırıldı

  Çocukların istismarına karşı birlik olalım çağrısı

  Dedeye niyet, torununa kısmet


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004