Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Filistin’de ateşkes diken üstünde

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, dün sabah saatlerinde yürürlüğe giren, ancak İslâmî Cihad ve Hamas’ın silahlı kanadının üstlendiği füze saldırısıyla tehlikeye giren ateşkese bir şans tanımak amacıyla İsrail’in önümüzdeki günlerde itidalli davranacağını söyledi. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas da, güvenlik yetkililerine, Gazze Şeridinde ateşkesi sağlama almaları emrini verdi.

Filistinli silahlı grupların, Başbakan İsmail Haniye başkanlığında yaptıkları toplantıda aldıkları ateşkes kararı doğrultusunda, İsrail’e roket saldırılarını durduracaklarını açıklamasına, İsrail’den olumlu tepki geldi.

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’a, Filistinli militanların taahhütlerine uymaları halinde, ordunun operasyonlarını sona erdireceklerini söyledi. Olmert ve Abbas, son gelişmeler üzerine bir telefon görüşmesi yaptı. Telefon görüşmesinde, Abbas, Olmert’e Filistinli grupların ateşkes önerileri konusunda bilgi verdi ve İsrail’in Gazze Şeridi ile Batı Şeria’daki operasyonlarını durdurması halinde, Filistinli militanların da Gazze Şeridi’nden roket saldırılarını durduracaklarını belirtti. Haaretz Gazetesi’nin internet sitesine göre, İsrail Başbakanı Ehud Olmert de Abbas’a, Filistinli militanların, roket saldırılarıyla ilgili taahhütlerine uymaları halinde, İsrail Silahlı Kuvvetleri’nin askeri operasyonlarını durduracağını söyledi. Filistinli 5 militan grup, Başbakan İsmail Haniye başkanlığında yaptıkları toplantıların ardından, İsrail’in saldırılarını durdurması şartıyla saldırılarını durduracaklarını açıklamışlardı. Abbas, Olmert’e Filistinli grupların ateşkese uyma sözü verdiklerini belirterek, İsrail’in de askeri operasyonları durduracağı ve askeri kuvvetlerini Gazze şeridi’nden çekeceğini umduğunu dile getirdi.Bu arada, İsrail ve Filistin arasında imzalanan imzalanan ateşkes, Gazze Şeridi’nde dün saat 06.00’da yürürlüğe girdi. İsrail ordusu yaptığı açıklamada, Gazze’deki tüm askerlerinin ateşkesin yürürlüğe girdiği saatten önce çekildiğini duyurdu. Ancak İsrail radyosu, ateşkesin yürürlüğe girmesinden bir saat sonra, Gazze’den atılan bir roketin İsrail topraklarına düştüğünü bildirdi. İsrail’e, ateşkesten sonra bu sabah düzenlenen roket saldırısının sorumluluğunu İslâmî Cihad ve Hamas üstlendi.

Filistin’de iktidardaki Hamas hükümetinin sözcüsü Gazi Hamad, taraflar arasında ilân edilen ateşkesin bu dün erken saatlerde yürürlüğe girmesine rağmen İsrail’i füze atılmasını kınadı.

Hamad, İsrail askeri radyosuna İbranice verdiği demeçte, “Hamas, El Fetih, İslâmî Cihad, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi ve Filistin Demokratik Kurtuluş Cephesi olarak bu anlaşmanın her türlü ihlâlini ele almamız gerekiyor” ifadesini kullandı. Hamad, demecinde, “Herkes tarafından imzalanan bu anlaşmaya herkes taraftır, buna İslâmî Cihad da dahildir, anlaşmaya uyulması için elden gelen bütün çabalar sarf edilmelidir” dedi.

Bu arada, anlaşmanın yürürlüğe girmesinden sonra İsrail’e ateş açılması üzerine İsrail Savunma Bakanı Amir Peretz, saldırıların sürmesi halinde Gazze Şeridi’nde yeniden operasyon başlatma tehdidinde bulundu.

Öte yandan, ABD, Filistin’de ilân edilen ve dün sabah saatlerinde yürürlüğe giren ateşkesten memnun olduğunu açıkladı.

Beyaz Saray sözcüsü Alex Conant, ateşkesin barışa doğru atılmış bir ilk adım niteliği taşıdığını belirttiği açıklamasında, “Ateşkes ilânını selâmlıyoruz ve bunu, barışa doğru atılmış olumlu bir adım olarak görüyoruz” ifadesini kullandı.

/ KUDÜS

27.11.2006


 

Vatikan Sözcüsü: Dinlerimiz barışa katkıda bulunmalı

Vatikan Sözcüsü Federico Lombardi, Papa 16. Benediktus’un Türkiye’yi ziyaretinin en önemli amaçlarından birinin dinler arası uyuma katkı sağlamak olduğunu kaydetti.

Vatikan Sözcüsü Federico Lombardi, hiçbir Papa’nın siyasi kişilerle yemek yemediğini söyledi. Papa’nın ziyareti öncesi soruları cevaplayan Lombardi, Papa 16. Benediktus’un Türkiye’yi ziyaretinin en önemli amaçlarından birinin dinler arası uyuma katkı sağlamak olduğunu kaydetti. Papa’nın ziyaretinin dinler arası karşılıklı güven ve anlayışı geliştirmeyi hedeflediğine işaret eden Lombardi, “Dinlerimiz barışa katkıda bulunmalı, şiddete değil” dedi. Papa’nın Türkiye’ye bir Türk dostu olarak geldiğini vurgulayan Lombardi, ziyaretin Müslüman dünyasıyla yakınlaşmak ve Türkiye ile Hristiyan dünyası arasında karşılıklı anlayışı artırmak için bir fırsat teşkil edeceğini söyledi. Kendilerini dinler arası diyaloğa adadıklarını ifade eden Lombardi, bu diyaloğun dünya barışına katkıda bulunacağını belirtti.

/ ROMA

27.11.2006


 

NATO’dan Afganistan baskısı

NATO üyesi ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarının, Riga zirvesinde Afganistan dosyasına ağırlık vermesi ve ittifak bünyesindeki uzlaşmazlıkları giderme çabasında bulunması beklenirken, bu “hassas ve hayatî” dosyada “Türkiye’nin önemli katkı ve katılımları” öne çıkarılıyor.

Kuzey Atlantik İşbirliği Teşkilâtı (NATO) üyesi 26 ülkenin devlet ve hükümet başkanlarını bir araya getirecek olan Riga zirvesi, NATO müttefikleri arasında uzlaşma sağlayarak “gelecek belirlemek” hedefiyle 28 Kasımda başlıyor. Letonya’nın başehri Riga’da, 28-29 kasımda yapılacak ve Türkiye’nin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdulah Gül, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül tarafından temsil edileceği zirvede müttefiklerin “NATO’nun siyasî ve askeri dönüşüm süreci”ni ele alması öngörülüyor. NATO’nun sivil ve askerî yetkilileri, ittifak için “gerçek bir sıkıntı kaynağı” olarak nitelendirilen Afganistan operasyonunun başarısının önemine değinirken, “eksikliklerin giderilmesi gereği” üzerinde duruyor ve “NATO ne pahasına olursa olsun Afganistan operasyonunu başarıyla sonuçlandırmalıdır. Aksi ittifakın sonu olur” görüşünü savunuyor. Askeri kanat, Afganistan operasyonunun başarısı için eksikliği hissedilen asker ve teçhizat açığının müttefiklerce kapatılması için siyasi kanatta yoğun çaba harcanmasında ısrar ediyor.

İttifak üyesi ülkelerin liderlerinin, Acil Mukabele Gücü (NRF) dosyasını da tamamlaması ve bu oluşumun “tam operasyonel” olduğunu ilân etmesi bekleniyor.

/ RİGA

27.11.2006


 

İngilizler: Birleşik Kraliyet lağvedilsin

İngiltere’de yayımlanan The Sunday Telegraph gazetesinin anketine göre, İngilizlerin yüzde 59’u, İskoçların ise yüzde 52’si Birleşik Krallığın son bulması ve İskoçya’nın bağımsız ülke haline gelmesini istiyor.

ICM araştırma kuruluşunun sınırın iki tarafında yaptırdığı ve Telegraph gazetesinde yayımlanan anketin sonuçlarına göre, giderek daha milliyetçi bir çizgi kazanan İngiliz halkının yüzde 68’i ayrıca İngiliz parlamentosunun sadece İngiliz milletvekillerinden oluşmasını, İskoçya’dan İngiliz parlamentosuna milletvekili gönderilmemesini istiyor. İngiliz halkının yüzde 48’i İngiltere’nin içindeki bütün “Birleşik Krallık” unsurlarından arınmasını desteklerken, bu çerçevede Kuzey İrlanda ve Galler’in de kendi yoluna gitmesi gerektiğini savunuyor.

/ LONDRA

27.11.2006


 

‘Papa’ya selâm, AB’ye devam‘

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Roma Katolik Kilisesi ruhanî lideri Papa 16. Benediktus’un Türkiye’ye yapacağı ziyareti İtalyan gazetelerinden Corriere della Sera’ya değerlendirdi.

Papa ile görüşmemek gibi bir yaklaşım içerisinde olmadığını belirten Gül, Türkiye’de 16. Benediktus’a yönelik protesto gösterilerine ilişkin bir soruya karşılık, “Azınlık konumundaki aşırılık yanlıları, ilerlemiş demokrasiler de dahil olmak üzere her ülkede mevcuttur. Küreselleşme, büyük imkânlar getirmekle birlikte, herkesi daha da alıngan kıldı. Papa her ne kadar İslâm’ı incitmek istememiş olduğunu birkaç kez izah etmiş olsa da ben, onun Almanya konuşmasını talihsiz bir mesaj olarak nitelemeye devam ediyorum” dedi. Gül, Avrupa Birliği dönem başkanlığının yakında Almanya’ya geçeceği ve Alman Papa Ratzinger’in Türkiye’nin AB’ye alınmasına karşı olduğu hatırlatılınca, “Almanya’nın dönem başkanlığıyla çok az şey değişecek. Papa, büyük bir dini lider. Ancak Avrupa Birliği, Türkiye gibi laik bir kurumdur” dedi. Papa’nın Ankara ziyareti sırasında NATO zirvesi için yurtdışında bulunacağını hatırlatan Gül, İstanbul’da 16. Benediktus ile yemekte bir araya gelme teklifinin Vatikan tarafından reddedildiğini belirtti. Türkiye’nin Papa’yı en iyi biçimde ağırlayacağını kaydeden Gül, Papa ile görüşemeyecek olmasının nedenini şu sözlerle özetledi:”30 Kasımda Riga’dan döneceğim. Papa 16. Benediktus’a, Fener Rum Patriği Bartholomeos, Ermeni Patriği ve diğer dini liderlerle birlikte bir akşam yemeği önerim olmuştu. Bence bu iyi bir fırsat olabilirdi. Ama Vatikan nezdindeki büyükelçiliğimiz bana bunun mümkün olamayacağını bildirdi. Sorun değil. Tekrar söylüyorum: Türkiye, ünlü konukseverliğini sergileyerek Papa’yı beklemektedir. Bu, önemli bir ziyaret, dinler ve kültürler arası diyaloğu perçinlemek, barış ve hoşgörüyü yaymak için önemli bir fırsattır”.

Dışişleri Bakanı Gül, AB ile bütünleşme çerçevesinde Türkiye’deki reform sürecinin devam edeceğini de belirtti.

/ ROMA

27.11.2006


 

Hizbullah, Lübnan hükümetini uyardı

Hizbullah, Lübnan hükümetinin, eski Başbakan Refik Hariri’nin 2005’teki suikastıyla ilgili şüphelilerin yargılanacağı uluslar arası mahkemenin kurulması planlarını onaylamasının ardından, “bir kara deliğe sürüklenme riskiyle karşı karşıya olduğu” konusunda hükümeti uyardı.

Hizbullah’ın meclisteki grup başkanı Muhammed Raad, Sanayi Bakanı Piyer Cemayel’in ölümümün ardından başlayan yas döneminin sona ermesinden sonra gösteri düzenleme tehditlerini yineledi. Raad, “Çoğunluk, yas döneminin sonuna kadar hala bir şansa sahip ve bu fırsatı kaçırmamalı, yoksa hükümet bir kara deliğe sürüklenir. Birkaç gün bekleyeceğiz ama yas döneminden sonra eyleme geçmeye kararlıyız” dedi.

/ BEYRUT

27.11.2006


 

İran, üçlü zirve iddialarını reddetti

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Muhammed Ali Hüseyni, Irak konusunda, İran, Irak ve Suriye devlet başkanlarının katılımıyla üçlü zirve yapılmasının gündemde olmadığını bildirdi.

Hüseyni, haftalık basın toplantısında, Irak Devlet Başkanı Celal Talabani ile Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın da Tahran’a gelip gelmeyeceğinin sorulması üzerine, böyle bir toplantının gündemde olmadığını söyledi. Irak konusunda üç ülke devlet başkanlarının bir araya gelmesinin iyi bir teklif olduğunu ifade eden Hüseyni, toplantı için herhangi bir takvim belirlenmediğini kaydetti. Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın Suriye Devlet Başkanı Esad’ı Tahran’a dâvet ettiğini ifade eden Hüseyni, Esad’ın ne zaman geleceğinin henüz belli olmadığını belirtti.

Irak Devlet Başkanı Talabani’nin ise Irak’ta son günlerde yaşananlar ve Bağdat havalimanının kapalı olması sebebiyle Tahran’a gelemediğini hatırlatan Hüseyni, Talabani’nin kesinlikle İran’ı ziyaret edeceğini vurguladı.

/ TAHRAN

27.11.2006


 

Afganistan ve Irak’ta 110 ölü

Afganistan’da görev yapan NATO Uluslararası Güvenlik Destek Gücü (ISAF), direnişçilere karşı düzenlenen operasyonda en az 55 kişinin öldürüldüğünü açıkladı. Bu arada çatışma sırasında ISAF bünyesinde görev yapan bir askerin de hayatını kaybettiği bildirildi.

Bu arada, Irak’ın batısındaki Anbar bölgesinde önceki gün çıkan çatışmada 55 El Kaide militanının öldürüldüğü bildirildi. Anbar bölgesindeki aşiretleri şemsiyesi altında toplayan Anbar Kurtuluş Konseyi, aşiret üyelerinin, 55 militanı önceki güh çıkan çatışmada öldürdüğünü kaydetti.

2 Amerikan askeri öldürüldü

Bu arada Irak’ta 2 Amerikan askerinin öldüğü bildirildi. Amerikan ordusundan yapılan açıklamada, Irak’ın El Anbar bölgesinde 2 Amerikan askerinin düşman ateşinde yaralandığını ve iki ayrı birliğe mensup askerlerin daha sonra öldüğü kaydedildi.

/ KABİL

27.11.2006


 

Olmert: Daha itidalli olacağız

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, dün sabah saatlerinde yürürlüğe giren, ancak İslâmî Cihad ve Hamas’ın silahlı kanadının üstlendiği füze saldırısıyla tehlikeye giren ateşkese bir şans tanımak amacıyla İsrail’in önümüzdeki günlerde itidalli davranacağını söyledi.

Olmert, İsrail’in güneyindeki Rahat’ta bir okul açılışında yaptığı konuşmada, “Önümüzdeki günlerde gereken itidalli davranışı sergileyeceğiz. Ateşkese bir şans tanımak için sabırlı olmak lâzım” ifadesini kullandı.

/ RAHAT

27.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004