Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Newsweek: Askerler AB’den rahatsız

Newsweek dergisinde yayınlanan Hudson Enstitüsü’nden Zeyno Baran imzalı makalede, Türkiye'de askerlerin AB’den rahatsız oldukları öne sürüldü. Makalede şöyle denildi: “Gerçek sorun, AB’nin esas talebidir: sivillerin askerler üzerindeki kontrolünün artırılmasıdır. Üst düzey subaylar bunun kaçınılmaz olarak İslamcı bir Türkiye’yi ortaya çıkaracağını söylüyorlar. Onlara göre, ülkenin, laik demokrasi olarak geleceğini teorik açıdan sağlamlaştıracak, ancak gerçekte tehlikeye atacak konularda AB’ye uyma lüksleri yok.”

Newsweek dergisince yayınlanan, Hudson Enstitüsünden Zeyno Baran imzalı bir makalede, Türkiye’deki askeri yetkililerin AB sürecinden rahatsız oldukları ileri sürüldü. Haber7.com’da yer alan habere göre askerlerin boşuna konuşmadıkları da belirtilen makalede Türkiye’deki gelişmelerde etkili faktörün AB’nin talepleri olduğu savunuldu.

Etkili Newsweek dergisinin son sayısında ABD’de önde gelen düşünce kuruluşlarından Hudson Enstitüsü’nün kıdemli uzmanlarından Zeyno Baran’ın, Türkiye’de yeniden bir müdahale olabileceğini öne sürdü.

Kıbrıs ve insan hakları reformlarının o kadar önemli olmadığı iddia eden Baran, şu yorumu yaptı: “Gerçek sorun, AB’nin esas talebidir: sivillerin askerler üzerindeki kontrolünün artırılmasıdır. Üst düzey subaylar bunun kaçınılmaz olarak İslâmcı bir Türkiye’yi yaratacağını söylüyorlar. Onların bakışına göre, ülkenin, laik demokrasi olarak geleceğini teorik olarak sağlamlaştıracak ancak gerçekte tehlikeye atacak konularda AB’ye uyma lüksleri yok.”

Türk askerlerinin AB’nin kendi İslâmcı sorununa yaklaşımı ile mutabık olmadığı belirtilirken Türk askerlerinin Türkiye’yi AB yolunda tutma ihtiyacını artık hissetmeyebilecekleri öne sürüldü. Bu arada, ABD’nin artık, kısmen Irak ve PKK sebebiyle Türk askerlerine engel olacak konumunda olmadığı savunulurken şöyle devam edildi:“Elbette ki askerler, güce başvurmadan etkinliğini kullanabilir. Ve eğer bir darbe olacaksa bu demokratik olmayan bir Türkiye’ye yol açmayabilir. Büyük bir ihtimal ile sadece Türkiye’nin mevcut ‘İslâmî tecrübesi’nin sonu ve daha muhafazakâr bir hükümet – evet katı bir biçimde laik ancak yine demokratik – anlamına gelir. İronik olarak bu Türkiye, nihayet bugün Türkiye’sinden daha iyi bir Avrupa üyesi gibi görülebilir.”

ERBAKAN DÖNEMİ HATIRLATMASI

Baran, Türkiye’de 2007 yılında bir askerî darbe olması ihtimalinin “50-50” olduğu, Necmettin Erbakan’ın iktidardan uzaklaştırıldığı dönemini şartlarının yeniden ortaya çıktığı öne sürüldü.

Baran, makalesinde askerlerin 10 yıl önce dönemin başbakanı Necmettin Erbakan’ı iktidardan uzaklaştırdıklarını belirterek,“Bana göre, Türkiye’de 2007 yılında bir askerî darbe olması şansı 50-50” diye yazdı. Türklerin çoğunluğunun Başbakan Erdoğan’ın Erbakan’dan daha ılımlı olduğunu düşünmesine karşın, Erdoğan’ın yine de bir “İslâmcı” olduğu öne sürülen makalede, Cumhurbaşkanı Sezer ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt’ın uyarılarına dikkat çekiliyor. Makalede şöyle devam edildi:“Son haftalarda Türkiye’nin en üst düzey subaylar ile konuştum. Hepsi, demokrasine ara verilmesini arzulamadıklarını ancak askerlerin yakında laikliği -ki onun olmadan çoğunluğu Müslüman olan bir ülkede demokrasi olamaz- korumak için harekete geçmek zorunda kalabileceklerini açık bir biçimde dile getirdiler.”

Yeni Asya / İSTANBUL

27.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Düşünce hâlâ özgür değil

  İKİNCİ VATİKAN KONSİLİ

  Papa’nın sözlerini Katolikler de sorguluyor

  Yayla’ya hukukçu desteği

  Erdoğan: Irak’ta en fazla kayıp veren ikinci ülkeyiz

  Newsweek: Askerler AB’den rahatsız

  Piyasanın gözü Kıbrıs'ta

  Babacan AB turuna çıkıyor

  Öğretmenlere dört dörtlük hediye

  Tasfiyeler, manevî değerleri hedef aldı

  Meclis yoğun bir haftaya giriyor

  Papaya ‘Gelme’ dediler

  Sosyal patlama ikazı

  Uzmanlar hacı adaylarını uyardı

  Hafız annenin sevinci

  Mersin'de toprağa saygı yürüyüşü

  Büyük mağazalara yeni düzenleme teklifi


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004