Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 28 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Paris’e ikinci kan dâvâsı

Ruanda Devlet Başkanı Paul Kagame, Fransa’nın desteklediği Hutu komutanların 1994 yılında eski devlet başkanını taşıyan uçağı vurarak düşürdüğünü ve böylece soykırımı amaçlayan şiddet olaylarının başladığını söyledi.

Fransa’nın, 9 yardımcısı hakkında uluslararası tutuklama kararı çıkartmasına tepki gösteren Kagame, Paris yönetimini, 800 bin Tutsi’nin ölümünden sorumlu tutulan eski hükümet yetkililerine ve siyasî açıdan ılımlı Hutulara yataklık yapmakla suçladı. Kagame, “Ruanda Uluslararası Suç Mahkemesi (ICTR), eski Devlet Başkanı Juvenal Habyarimana’nın uçağının düşürülmesinde, eski komutanların da aralarında bulunduğu Hutulara Fransa’nın destek sağladığı bilgisine sahiptir” dedi. Paris büyükelçisini çekme kararı almasının ardından verdiği demeçte kızgın olduğu gözlenen Kagame, Fransız yargıcın, 9 yardımcısı hakkında tutuklama kararı çıkartmasına kuşkuyla baktığını söyledi. Fransız askerlerin, Habyarimana’nın öldürülmesiyle ilgili soruşturmayı yürüten BM yetkililerinin uçağın enkazının bulunduğu bölgeye girmelerini engellediğine ilişkin iddiaları hatırlatan Kagame, “Fransa, uçağı gerçekte kimin düşürdüğünü biliyor. Sorumlu onlar olmalı” diye konuştu.

Ruanda’da Hutuların öncülük ettiği yönetimin kilit öneme sahip destekçisi olan Fransa, katliamda pay sahibi olduğuna dair iddiaları yalanlıyor. Fransız parlamentosu bünyesinde oluşturulan komite, 1998 yılında, soykırıma dahil olmakla suçlanan Paris yönetimini aklamış, ancak “stratejik hatalar” yapıldığını kabul etmişti. Habyarimana’yı taşıyan uçakta bulunan ve saldırı sonucu ölen Fransız mürettebat üyelerinin aileleri tarafından yapılan başvuruları değerlendiren Fransız hakim, geçen hafta, aralarında Ruanda genelkurmay başkanının da bulunduğu Kagame’nin 9 yardımcısının tutuklanmasını istemiş, tepki gösteren Ruanda, Paris büyükelçisini geri çekmişti.

/ KİGALİ

28.11.2006


 

AB’den Lübnan hükümetine destek

AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana, Suriye yanlısı muhalefet gruplarından baskı gören Lübnan hükümetini desteklediklerini söyledi.

Solana, Avrupa-Akdeniz Süreci toplantısının düzenlendiği Finlandiya’nın Tampere kentinde gazetecilere yaptığı açıklamada, AB’nin, bu zor dönemde büyük bir itibarla çalışan Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora hükümetini destekleyen tutumunun değişmediğini ifade etti.

Beyrut hükümetinin, İsrail-Hizbullah çatışmasından sonra ülkenin yeniden imarıyla ilgili Paris’te Ocak ortasında bir konferans yapılmasına yönelik çok önemli bir taahhüdünün bulunduğunu hatırlatan Solana, Lübnan hükümetinin bu konferansı hazırlamak gibi önemli bir görevinin bulunduğunu, konferansın çok iyi hazırlanması gerektiğini söyledi. Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora, geçen Salı günü düzenlediği basın toplantısında, Suriye yanlısı 6 bakanın istifa etmesinden sonra her geçen gün gerginleşen hükümet-muhalefet ilişkilerin düzeltilmesi için diyalog çağrısında bulunmuştu. Sinyora, muhalefet kanadıyla yapılan görüşmelerin sonuç vermemesiyle gündeme gelen sokak gösterilerini engellemek için her türlü diyaloğa hazır olduğunu da belirtmişti.

/ TAMPERE

28.11.2006


 

Meşal İntifada tehdidini geri çekti

Hamas’ın Şam’daki siyasî büro şefi Halid Meşal, Filistin devletinin 6 ay içinde kurulmaması halinde üçüncü İntifada’yı başlatacakları tehdidini geri çekti.

Ancak Meşal, müzakerelerin yapılmaması halinde Filistinlilerin “kendi mücadelelerine devam edeceklerini” söyledi.Mısır devlet televizyonundaki bir programa katılan Meşal, programa telefonla bağlanan Filistin Enformasyon Bakanı Nebil Şaat’ın bir sorusuna cevap verirken, “6 ay demiştim, ama 6 aydan daha fazla zaman mı istiyorsunuz? Belki 8 ay veya 1 yıl olabilir” dedi. Ancak Meşal, “Eğer kapılar kapatılırsa ve (bir Filistin devleti kurulması konusunda) ufkumuzu göremezsek, o vakit başka bir seçenek aramak durumunda kalırız. Siyonist düşmana ve uluslararası topluma kendi isteğimizi empoze ederiz” diye konuştu. Hamas lideri, Filistin halkının haklarından vazgeçmeyeceğini, teslim olmayacağını, mücadelesine devam edeceğini söyledi. Meşal, cumartesi günü yaptığı açıklamada, Filistin devletinin kurulmasıyla ilgili müzakereler 6 içinde sonuçlanmazsa, üçüncü İntifada’yı başlatacakları tehdidinde bulunmuştu.

/ ANKARA

28.11.2006


 

Katsav yolun sonunda

Cinsel taciz suçlamalarıyla karşı karşıya kalan İsrail Cumhurbaşkanı Moşe Katsav’ın görevini askıya alması bekleniyor.

Katsav’ın avukatları, dün İsrail’in en yüksek yargı organı konumundaki Adalet Yüksek Mahkemesinde yaptıkları açıklamada, soruşturmada Başsavcı Menahem Mazuz’un dosyasını mahkemeye intikal ettirme kararı alması halinde, Katsav’ın görevini askıya alacağını belirttiler. Avukatları, mahkemenin yargılama sürecini başlatma kararı alması halindeyse Katsav’ın derhal istifa ederek ifade vermeye hazır olduğunu da kaydettiler. Bu konudaki açıklamalar, savcı Yossi Fuchs’un, yüksek Mahkemeye başvurarak, Katsav’ın ya görevini askıya alması ya da hemen istifa etmesi talebi üzerine geldi.

/ TAMPERER

28.11.2006


 

İran’da askerî uçak düştü

İran’ın başşehri Tahran’da Mihrabad havaalanından kalkışından kısa süre sonra düşen Devrim Muhafızlarına ait askeri uçaktaki 38 kişinin öldüğü bildirildi.

Devlet televizyonu, kazada 35 devrim muhafızıyla mürettebattaki 3 kişinin öldüğünü duyurdu. Mihrabad havaalanından bir yetkili de devlet radyosuna yaptığı açıklamada, uçaktakilerin tamamının kazada öldüğünü kaydetti, ancak uçakta kaç kişi olduğunu belirtmedi. Devlet televizyonu daha önce, Tahran’daki Mihrabad havaalanından başşehrin güneyindeki Şiraz kentine havalanan İran Devrim Muhafızlarına ait Antonov 74 tipi askerî uçağın kalkıştan kısa süre sonra havaalanına düştüğünü, ölenlerin arasında üst düzey subayların da bulunduğunu bildirmişti. Kazayla ilgili başka ayrıntı verilmedi.

/ TAHRAN

28.11.2006


 

ABD, İran ve Suriye ile diyalog kurmalı

Amerikan The New York Times gazetesine göre, Irak Çalışma Grubu için hazırlanan bir taslak raporda, İran ve Suriye ile doğrudan diyalog kurulması çağrısında bulunuluyor.

Habere göre, ABD’nin Irak politikasına ilişkin seçenekleri değerlendiren Grubun, rapordaki, ABD’nin Irak’ın komşuları İran ve Suriye ile diyalog kurmasına ilişkin tavsiyeleri büyük ihtimalle kabul etmesi bekleniyor.

28.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004