Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 28 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Devletle, vatandaş mahkemelik

Devlet, bugüne kadar 543 bin 835 davada, vatandaşı ile karşı karşıya geldi. Halen 431 bin 105 dâvâ da, mahkemelerde sonuçlanmayı bekliyor. Maliye Bakanlığı Muhakemat Genel Müdürlüğü ve Baş Hukuk Müşavirliğinden alınan bilgiye göre, başlangıçtan bu güne kadar devletin vatandaşından, vatandaşın da devletten şikâyetçi olduğu 543 bin 835 anlaşmazlık, mahkemelerde dâvâ konusu edildi.

Bu dâvâların 112 bin 730’u bugüne kadar sonuçlandırıldı. Mahkemeler, söz konusu dâvâların 78 bin 827’sinde Hazineyi, 37 bin 903’ünde ise vatandaşı haklı buldu. Hazine lehine kesinleşen dâvâlardaki parasal büyüklük, 159 milyon 144 bin 157 YTL, vatandaş lehine kesinleşen dâvâlardaki parasal değer de 1 milyar 340 milyon 222 bin 561 YTL olarak hesaplandı.

431 BİN DÂVÂ SÜRÜYOR

Hazine ve vatandaşları karşı karşıya getiren 431 bin 105 dâvâ ise halen mahkemelerde devam ediyor. Bu dâvâların 323 bin 227’sini Hazine tarafından açılan dâvâlar oluşturuyor. Bu dâvâların parasal değeri de, 4 milyar 424 milyon 908 bin 947 YTL’yi buluyor. Vatandaşların Hazine aleyhine açtığı dâvâ sayısı 107 bin 878, bu davalardaki parasal ihtilaf tutarı da 873 milyon 298 bin 805 YTL olarak belirleniyor. Böylece devlet ile vatandaşı mahkemelik eden 431 bin 105 dâvânın parasal büyüklüğü 5 milyar 298 milyon 207 bin 752 YTL’ye ulaşıyor.

2004 yılında 780, 2005 yılında ise 878 olan Hazine avukatı sayısı, günümüzde bin 127’ye ulaştırıldı. Buna rağmen 1 Hazine avukatına düşen dava sayısı 383’ü bulurken, Muhakemat Genel Müdürlüğü, Hazine avukatı sayısının artırılması için sınavla 100 yeni avukat daha almaya karar verdi.

/ ANKARA

28.11.2006


 

Açlık sınırı 605 YTL’ye yükseldi

Türk-İş, 4 kişilik ailenin bu ayki ‘’açlık sınırını’’, 605 YTL 22 YKr, ‘’yoksulluk sınırını’’ ise bin 971 YTL 41 YKr olarak hesapladı.

Türk-İş’in hesaplamalarına göre, 4 kişilik ailenin dengeli ve sağlıklı beslenebilmesi için yapması gereken asgarî harcamayı ifade eden ve ‘’açlık sınırı’’ olarak da adlandırılan tutar, geçen aya göre yüzde 1.96 artarak 593 YTL 60 YKr’den 605 YTL 22 YKr’ye yükseldi.

Ailenin gıda harcamalarının yanı sıra, kira, ulaşım, yakacak, elektrik, su, haberleşme, eğitim, sağlık, iletişim, kültür gibi temel ihtiyaçları için gerekli olan ve ‘’yoksulluk sınırı’’ olarak da ifade edilen tutar ise aynı dönemde bin 933 YTL 55 YKr’den bin 971 YTL 41 YKr’ye çıktı.

Hesaplamalara göre, gıda harcaması tutarı, son bir yılda yüzde 8.58 yükseldi.

Asgarî ücretlinin hayatı günde 7 YTL pahalılaştı

Türk-İş’in ‘’açlık ve yoksulluk sınırına’’ ilişkin açıklamasında, çalışanların bugün, yılbaşına göre sadece gıda için 62 YTL, temel ihtiyaçları

için ise toplam 203 YTL daha fazla harcama yapmak durumunda bulundukları ifade edildi. Geçen yılın başında asgarî ücretin 30 YTL arttırıldığı kaydedilen açıklamada, ‘’Buna göre, asgarî ücretlinin yaşamı günde 7 YTL pahalılaşırken, gelir artışı 1 YTL ile sınırlı kalmıştır’’ denildi.

/ ANKARA

28.11.2006


 

Kurban tercihi danaya dönüyor

Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut, Türkiye’de ‘’Kurban’’ denince akla, ortada koyunun kesilmesini seyreden aile bireyleri gelmesine rağmen, son 3-4 yıldır ülke genelinde kurbanda küçükbaş hayvanın yerine, büyükbaşın tercih edildiğini söyledi.

Büyükbaş hayvanın küçükbaşa tercih edilmesinin en önemli sebebinin, kurbanda büyükbaş hayvan kesimine ortak olarak giren kişiye, aynı paraya daha fazla etin düşmesi olduğunu vurgulayan Karabulut, bir başka sebebinin de artık çoğu kişinin daha yağlı olan koyun eti yerine, yağ oranı düşük olan dana etini tercih etmesi olduğunu kaydetti. Karabulut, böyle gitmesi halinde zaten güç kaybetmekte olan koyun ve kıl keçisi yetiştiriciliğinin, artık devam ettirilemez duruma geleceğini sözlerine ekledi.

/ KONYA

28.11.2006


 

Maliye’den mükellefe ‘VIP’ uygulama

Maliye Bakanlığı, ekonomide söz sahibi kuruluşlara özel hizmet sunacak ‘’Büyük Mükellefler Vergi Dairesi’’ kurma çalışmalarını sürdürürken, Adana’da da ilk bin arasına girecek mükelleflere ayrıcalıklı hizmet sunulacağı bildirildi.

Adana Vergi Dairesi Başkanı Fatih Acar, Türkiye’nin, özellikle Avrupa Birliği’ne giriş süreciyle hızlanan değişim çabalarının Maliye Bakanlığında da büyük ölçüde kendini hissettirdiğini, merkezde Gelir İdaresi Başkalığı ve taşrada Vergi Dairesi Başkanlıklarıyla yeni bir dönem başladığını vurguladı.

Acar, şunları söyledi: ‘’Yeni bir uygulamayla, gelecek yıldan itibaren ilk bin mükellefimize ayrıcalıklı hizmet vermeye hazırlanıyoruz. İlk bin arasına giren mükelleflerimiz, vergi dairesi müdürleri tarafından ağırlanacak. (VIP) diye tanımladığımız bu mükellefler, herhangi bir konu için vergi dairesine gittiklerinde daire müdürünün odasında çaylarını içerken talepleri yerine getirilecek.’’

/ ADANA

28.11.2006


 

Yazılım pazarı 650 milyon dolara ulaşacak

Türkiye yazılım pazarı büyümesini sürdürüyor. 2005 yılında 540 milyon dolara ulaşan Türkiye yazılım pazar büyüklüğünün bu yıl yüzde 20 artışla 650 milyon dolara ulaşması bekleniyor.

İhracatı Geliştirme ve Etüd Merkezinin (İGEME) ‘’Yazılım Sektörü’’ araştırmasından derlediği bilgilere göre, 2,3 trilyon avroyu aşan dünya bilişim pazarında, yazılım sektörü yaklaşık yüzde 20-25’lik bir pazar büyüklüğünü temsil ederken, dünyadaki yazılım harcamasının da 2007 yılında 740 milyar doları aşacağı tahmin ediliyor.

/ ANKARA

28.11.2006


 

İtalyan ve İspanyol işadamları 4 Aralık’ta İstanbul’a gelecek

İtalyan ve İspanyol iş adamları, 4 Aralık 2006 tarihinde Türk firmalarıyla işbirliği görüşmeleri yapmak için İstanbul’a gelecek.

İstanbul Sanayi Odasından (İSO) yapılan açıklamaya göre, İSO bünyesinde faaliyet gösteren İstanbul Avrupa Yakası Avrupa Bilgi Merkezi tarafından yürütülen ‘’İtalya - İspanya - Türkiye KOBİ’ler Arası İşbirliği Projesi’’ kapsamında Türk firmaları, İtalyan ve İspanyol firmaları ile buluşacak. AB tarafından desteklenen proje kapsamında, İstanbul’a gelecek olan İtalyan ve İspanyol firmalar, makine, inşaat ve inşaat malzemeleri, gıda, plastik-kauçuk ve elektronik sektörlerinde faaliyet gösteren yerli firmalarla işbirliği imkânlarını görüşecek.

İkili görüşmeler, 4 Aralık 2006 Pazartesi günü saat 09.00-18.00 arasında, İstanbul Ceylan Intercontinental Otelinde gerçekleştirilecek.

/ İSTANBUL

28.11.2006


 

Enflasyonda tek hane umudu

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, yıl sonunda tüketici fiyatlarındaki artışın yüzde 9.8 olmasını beklediklerini söyledi.

Plan Bütçe Komisyonu’nda konuşan Şener, yıl sonunda ihracatın 88 milyar dolar, ithalatın da 135.5 milyar dolar olarak öngörüldüğünü kaydetti. İşsizliğin yıl sonunda yüzde 10.1 olarak tahmin edildiğini ifade eden Şener, büyüme hızının yüzde 6, kişi başına düşen gelirin de 5 bin 349 dolar olarak planlandığını söyledi. Şener, yıl sonunda cari açığın 30 milyar doları aşacağını sözlerine ekledi.

/ ANKARA

28.11.2006


 

İhracat 84 milyar dolara ulaştı

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, 17 Kasım tarihi itibariyle, 2005 yılı ihracat rakamının aşıldığını bildirdi. Tüzmen, 12 aylık ihracatın da 84 milyar dolara ulaştığını ifade etti.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, ihracat artış hızının geçen yıla oranla yüzde 16,5 olduğunu belirterek, bu yıl ihracatın 84 milyar doların üstünde olacağını ifade etti.

‘’2005 yılı ihracat rakamı olan 73,4 milyar dolarlık ihracatı 17 Kasım tarihi itibarı ile gerçekleştirmiş durumdayız’’ diyen Tüzmen, 1 Ocak-23 Kasım tarihleri arasında tarım ürünleri ihracatının 8,5 milyar dolar, sanayi ürünleri ihracatının 64,8 milyar dolar, madencilik ürünleri ihracatının da 1,8 milyar dolar olduğunu kaydetti.

/ ANKARA

28.11.2006


 

Türkiye’nin kotası daha da artacak

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, IMF'nin yeni hesaplama sistemiyle Türkiye’nin kotasının daha da artacağını söyledi.

Ekonomideki güncel gelişmeler konusundaki soruları cevaplayan Babacan, toplam gözden geçirme sayısını da dokuza indirmeye karar verdiklerini bunun için sadece dört gözden geçirme kaldığını ifade etti. Bundan sonra niyet mektuplarının bütçe-maliye politikaları ve para politikaları olmak üzere iki ana konusu olacağını da vurgulayan Babacan, gönderdikleri niyet mektubunda “Şu tarihte şu kadar zam geliyor diye bir şey yok”dedi.

Babacan, iki ay içinde olağanüstü bir durum olmazsa enflasyonun yıl sonunda tek haneli beklediklerini de belirtti.

/ ANKARA

28.11.2006


 

Konutta ‘Kayseri modeli’ uygulanacak

Kredi kullanamayacak kadar düşük ve sabit gelirlilerin ‘’etap kooperatifçiliği’’ modeliyle, daha kolay ve uygun şartlarda konut sahibi olabileceği belirtiliyor.

Kayseri’de başarı ile uygulanan ‘’etap kooperatifçiliği’’ modeli, üzerine, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, konut kooperatifleri ana sözleşmelerinde, uygulamayı kolaylaştırıcı, üyeleri koruyucu düzenlemeler yaptı. Bu düzenlemeler, bakan onayı ile uygulamaya kondu.

Verilen bilgiye göre, ‘’etap kooperatifçiliği’’ modeli, genellikle binden çok, 3 bin, 5 bin, 10 bin gibi çok sayıda üyesi bulunan kooperatiflerde uygulanıyor. Etap kooperatifçiliğinde, her yıl belli sayıda konutun inşaatı başlatılıyor. Bu konutlar bitirilince, 2’inci, 3’üncü etaplara geçiliyor. Bu sırada bütün üyeler aidat ödediği, üye sayısına göre daha az sayıda konuta başlandığı için de bu inşaatlar 1-2 yılda bitiyor.

/ ANKARA

28.11.2006


 

Beş İstanbul daha oluşturmalıyız

Sektörel Dernekler Federasyonu (SEDEFED) ve Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD)-Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu (REF) tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Rekabet Kongresi 2006’nın sonuç bildirgesi açıklandı.

Sonuç bildirgesinde, Türkiye’de ekonomik etkisi ve rekabet gücü şu an için en yüksek olan turizm, yazılım, ilâç, el sanatları, kimya, giyim-ayakkabı, otomotiv, gıda-içecek, demir-çelik, gemi inşa ve cam sektörlerinin lokomotif sektörler olabileceği bildirildi. Bildirgede ülkenin ekonomik gücünün dengeli bir biçimde dağıtılması, İstanbul gibi 5 adet daha büyüme platformu oluşturulması gerektiği kaydedildi.

/ İSTANBUL

28.11.2006


 

DASK’a ilgi arttı

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Yönetim Kurulu Üyesi ve Garanti Sigorta A.Ş Genel Müdürü Okan Utkueri, DASK’ın, 2000 yılı sonu itibariyle 159 bin olan poliçe sayısının bugün 2,5 milyona ulaştığını bildirdi.

DASK’ın kuruluşundan bugüne kadar toplam 142 depremde 17,5 milyar YTL tazminat ödemesinde bulunduğunu kaydeden Utkueri, her yıl sigorta yaptırılan bina sayısı artmasına rağmen, konut sayısına bakıldığında bu artışın yeterli olmadığını vurguladı.

/ BURSA

28.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004