Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 28 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Zatürre, yaşlılar için daha tehlikeli

Ondokuzmayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Meftun Ünsal, halk arasında zatürre olarak bilinen pnömoniye bağlı ölümün, yaşlılarda gençlere oranla 3 kat fazla olduğunu bildirdi.

Doç. Dr. Ünsal, zatürrenin özellikle risk grubu hastalarda ölümle sonuçlanabilecek ciddî bir akciğer hastalığı olduğunu belirtti.

Zatürrenin belirtilerinin yüksek ateş, öksürük ve çoğu zaman pas renginde olan koyu kıvamlı balgam çıkarma olduğunu bildiren Doç. Dr. Ünsal, yaşlılarda hastalığın bazen sinsi seyrettiğini ve zatürre izlenimi vermeyebildiğini söyledi. ‘’Halk arasında zatürre olarak bilinen pnömoniye bağlı ölüm oranı, yaşlılarda gençlere göre 3 kat fazladır’’ diyen Doç. Dr. Ünsal, yaşlılarda zatürre gelişiminin daha sık görüldüğünü kaydetti. Yaşlılarda öksürük refleksinin, solunum sisteminin ve diğer savunma mekanizmalarının yetersiz olması sebebiyle pnönomi gelişiminin daha sık görüldüğünü belirten Doç. Dr. Ünsal, sıvı alınımının azalmasının da enfeksiyona karşı riski arttırdığını vurguladı.

Doç. Dr. Ünsal, şöyle devam etti: ‘’Altta yatan başka hastalıklar ve kullandığı ilaçlar hastalığın klinik tablosunu maskeleyebilir. Örneğin sürekli ağrı kesici ilaç kullanan yaşlılarda, ateş baskılanmış olabilir. Çok yaşlı hastalarda öksürük pek az olabilir, hiç balgam çıkmayabilir. Ancak hasta yorgun görünür ya da bilinci bulanıklaşır. Vücut ısısı düşer ve şok tablosu ortaya çıkabilir.’’

Hastahaneye yatan yaşlılarda zatürre gelişme riskinin normal kişilere göre 2 kat fazla olduğunu kaydeden Doç. Dr. Ünsal, ayrıca sigara içen yaşlılarda zatürre bulgularının altında bir akciğer kanserinden de şüphelenilebileceğini söyledi.

Aralık ayında aşı

Doç. Dr. Meftun Ünsal, zatürreye karşı pnömokok aşısının aralık ayı sonuna kadar yapılabileceğini bildirdi. Zatürreye yakalanma ihtimali yüksek kronik hastalığı olanlar ile 65 yaş üzerindekilerin pnömokok aşısı yaptırmaları gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Ünsal, hastalığın daha hızlı yayıldığı huzurevi gibi kalabalık alanlarda yaşayan yaşlılarla sağlık çalışanlarının da aşı yaptırmaları gerektiğini sözlerine ekledi.

/ SAMSUN

28.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  AB: Kıbrıs’ta yine sonuç yok

  ZİYARETİN AMACI

  Tsunami yetimleri unutulmadı

  Merkel yan çizdi

  Lübnan Irak olmasın

  Erdoğan, bugün Letonya yolcusu

  ADAG: Rektör patron değildir

  Nüfus sayımı başladı

  En pahalı su İstanbul’da

  Polisten Papa provası

  AB yolundaki engeller reformlarla aşılır

  Kinay’dan “şiddete son” projesi

  TBMM’nin gündemi avukatlık sınavı

  Yüce Divan’da Koray Aydın’ın duruşması var

  Başkan Saatçı kaza geçirdi

  Antep’in fıstığı, Malatya’nın kayısısı

  Bilgisayar oyunları şiddeti arttırıyor

  Zatürre, yaşlılar için daha tehlikeli


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004