Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 29 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Vergi ve harçlara yüzde 7,8 zam

Maliye Bakanlığı, 2006 yılının yeniden değerleme oranını yüzde 7,8 olarak açıkladı. Dünkü Resmi Gazetede yayınlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğine göre, yüzde 7,8’lik oran, bu yıla ait son geçici vergi dönemi için de uygulanacak.

Vergi Kanunları uyarınca, Bakanlar Kurulu’nun yetkisini kullanmaması halinde, motorlu taşıtlar vergisi, maktu damga vergisi, harçlar, işyerleriyle ilgili çevre temizlik vergisi ve vergi cezaları, 2007 başında, 2006’nın yeniden değerleme oranı kadar artacak. Böylece söz konusu vergiler, yeni yılda yüzde 7,8 oranında zamlanacak.

Bu durumda 1-3 yaş grubundaki motor silindir hacmi 1300 cm3’e kadar olan otomobillerin halen 305 YTL olan motorlu taşıtlar vergisi, yılbaşında 329 YTL’ye çıkacak. Motor silindir hacmi 1301 cm3 ile 1600 cm3 arasındaki otomobillerin vergisi de 487 YTL’den 525 YTL’ye yükselecek. Bu gruptaki otomobillerin en yüksek vergisi de 10 bin 988 YTL’den 11 bin 845 YTL’ye çıkacak.

Harçların da aynı oranda zam görmesi ile birlikte 1 yıllık pasaport harcı 136,5 YTL, silâh taşıma vesikası harcı her yıl için 329 YTL, silâh bulundurma vesika harcı da 526,4 YTL olacak. İş yerlerinden alınan çevre temizlik vergisinde de en düşük tutar 14 YTL, en yüksek tutar da 1.656 YTL’ye yükselecek.

Bu arada vergi cezaları da, yeniden değerleme oranı çerçevesinde yılbaşında zamlanacak. Fatura, gider pusulası, müstahsil makbuzu vermeme ve almamanın cezası 10 YTL artışla 139 YTL’ye çıkacak.

Emlak vergisine tabi değerler de, önümüzdeki yıl yeniden değerlemenin yarısı kadar, yani yüzde 3,9 oranında artış görecek.

/ ANKARA

29.11.2006


 

Paralar yatırım yerine faize gidiyor

KESK Araştırma Birimi’nin 2007 yılı bütçesine ilişkin yaptığı araştırma sonucunda, OECD ülkelerinde kamu harcamalarının Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH) içindeki ortalaması 41,3’ü bulurken, Türkiye’de bu oranın 32,4’te kaldığı bildirildi.

Türkiye’deki bu oranın, faiz harcamaları ayrı tutulduğunda ise yüzde 24’e, kadar gerilediği kaydedildi.

KESK’ten yapılan açıklamada, KESK Araştırma Birimi’nin 2007 yılı bütçesine ilişkin yaptığı araştırmanın sonuçlarına yer verildi.

Araştırmada, OECD ülkelerinde kamu harcamalarının GSMH içindeki ortalamasının 41.3’ü bulduğu, Türkiye’de ise bu oranın 32.4’te kaldığı belirtildi. Türkiye’deki bu oranın, faiz harcamaları ayrı tutulduğunda yüzde 24’e, askeri harcamalar düşüldüğünde ise yüzde 21’e kadar gerilediği kaydedilen araştırmada, OECD ortalamasında bu oranın 34,8’ü bulduğu ifade edildi. Kamu harcamalarının GSMH’ya oranı bakımından Türkiye’nin OECD ortalamasının çok gerisinde kaldığı belirtilen araştırmada, Türkiye’nin üyesi olmayı hedeflediği AB ülkelerinde ise kamu harcamalarına OECD ortalamasının üzerinde pay ayrıldığı ifade edildi.

Araştırmada, kamu harcamalarına yeterli kaynak aktarılmamasının, okul, hastahane, doktor, öğretmen, iş ve fabrika sayısının yetersiz kalmasına yol açtığı savunuldu. KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, başta eğitim, sağlık gibi tüm yurttaşlara eşit, ücretsiz ve nitelikli olarak ulaştırılması ve sunulması gereken hizmetlerin, ticari amaçlara, kâr güdüsüne teslim edilmeyecek kadar önemli olduğunu belirtti. Tombul, bu alanların bugün kademeli olarak paralılaştırıldığını ve niteliğinin düşürüldüğünü öne sürdü.

/ ANKARA

29.11.2006


 

Asgarî ücret Euro karşısında eridi

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, gelecek yıl geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için 30 Kasımda toplanıyor. Bu yılın başında 332 Euro’ya karşılık gelen brüt asgari ücret 276 Euro’ya geriledi. Türk-İş asgarî ücretin en az 605 YTL olmasını istiyor.

Asgarî Ücret Tespit Komisyonu, 5’i işçi, 5’i işveren, 5’i de hükümet temsilcisi olmak üzere, toplam 15 kişiden oluşuyor. Komisyonda işçi tarafını Türk-İş, işveren tarafını ise TİSK temsil ediyor.

ASGARÎ ÜCRET 56 EURO AZALDI

Komisyonun, bu yıl 16 yaşından büyükler için brüt 531 YTL olarak belirlediği asgarî ücret, yıl başında 332 Euro’ya karşılık gelirken, döviz fiyatındaki artışla birlikte bu miktar 56 Euro azalarak 276 Euro’ya düştü. Bu arada, kayıtlı işçilerin yüzde 43’üne karşılık gelen 3 milyon kişi asgarî ücretli görünüyor. Kayıt dışı çalışanlarla bilikte bu rakamın 5,5 milyonu bulduğu belirtiliyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç, ‘’Asgarî ücret yaklaşık 685 YTL olan en düşük devlet memuru maaşına ya da net asgari ücret, en az 605 YTL olan açlık sınırına çekilmeli’’ dedi. Asgari ücret, halen 18 yaşından büyükler için brüt 531 YTL, net 380.46 YKr olarak uygulanıyor.

/ ANKARA

29.11.2006


 

Bank Asya, 88 şubeye ulaştı

Bank Asya Kasım ayı sonunda hizmete giren Sivas ve Manisa şubeleriyle, yurt genelindeki şube sayısını 88’e yükseltti.

Bank Asya Genel Müdürü Ünal Kabaca, Sivas ve Manisa şubelerinin açılışı ile ilgili yaptığı açıklamada: “Bugüne kadar, reel ekonomiye sayısız finansman ve üretim desteği sağladık. Hizmet verdiğimiz işletmelerin başarı öykülerine ortak olduk. Şimdi bu deneyimimizi Sivaslı ve Manisalı işadamlarıyla da paylaşarak bu başarı öykülerine yenilerini eklemek istiyoruz.” dedi.

Bank Asya’nın 2006 yılı 3. çeyreğinde özkaynaklarını 584 milyon YTL’ye, aktif toplamını 3.799 milyar YTL’ye, net kârını ise 95,6 milyon YTL’ye yükselttiğini belirten Kabaca, “Kârlılık ve büyüklük anlamında yıl sonu hedeflerimize şimdiden ulaşmış durumdayız. Amacımız, hız ve kaliteyi daha da artırarak hizmet yelpazemizi genişletmek ve global ölçekte bir finansal aktör olabilmek. Bu doğrultuda, şubeleşme çalışmalarına hız kesmeden devam edeceğiz.” dedi.

Yeni Asya / İSTANBUL

29.11.2006


 

As Çimento Avrupanın en büyüğü olacak

As Çimento, Türkiye ve Avrupa’nın 2’inci en büyük fabrikasını kurmak amacıyla Credit Suisse ve Bank Pozitif’le Yatırım Finansmanı Anlaşması imzaladı. 110 milyon dolarlık toplam yatırımın 80 milyon dolarlık büyük kısmı, bu anlaşma ile karşılanacak

Anlaşmanın imza töreninde konuşan As Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Adem Sak, günlük 8 bin tonluk üretim kapasiteli Türkiye ve Avrupa’nın en büyük hattını kurarak, 2’inci en büyük fabrika durumuna geçeceklerini açıkladı.

Yeni yatırımın tamamen ihracat amaçlı olacağını kaydeden Sak şöyle devam etti; “2005 yılındaki 5 milyon dolarlık ihracatımızı, 2008 yılında 15 kat artırarak 75 milyon dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Antalya limanına en yakın tesise sahip olduğumuz için hedefimiz Akdeniz havzasında bulunan ülkelere çimento vermektir. İhracatta hedefimiz önümüzdeki yıllarda Güney Avrupa ve Kuzey, Batı Afrika ülkeleri olacak”

Türkiye üretimindeki paylarının yatırımdan sonra yüzde 2.5’dan, yüzde 6’ya yükseleceğini anlatan Adem Sak, Antalya limanının yüzde 30’unu kendilerinin kullanacaklarını ifade etti.

Yeni Asya / İSTANBUL

29.11.2006


 

Bolu Dağı Tünelinde sona doğru

Bolu Dağı tünelinde açılışa dönük son hazırlıklar sürerken, Karayolları Genel Müdürü Mehmet Cahit Turhan, ‘’Bolu Dağı Tünelinin İstanbul-Ankara yönünü 15 Aralık 2006 tarihinde ulaşıma açabileceğiz’’ dedi.

Karayolları Genel Müdürü Turhan, Bolu Dağı tüneline gelerek, yetkililerden yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Bolu Dağı geçişinin İstanbul-Ankara yönünü 15 Aralık 2006 tarihinde açabileceklerini ifade eden Turhan, açılan yolun devamlı ve düzgün bir işlevi olmayacağını, buradaki amaçlarının mevcut ulaşıma hizmet veren yoldaki trafiğin azalması için, bir ‘servis yolu’ amacıyla da olsa, ulaşımı sağlamak niyetiyle burayı hızlı şekilde hazırladıklarını belirtti.

Tünelin inşaatını Karayolları Genel Müdürlüğü adına denetleyen Yüksel Proje Kontrol Teşkilâtı Başkanı Faik Tokgözoğlu ise, ‘’Yıl sonunda idareye yolun sağ tarafını bitirdik diyebileceğiz. İdarede trafiğe açmak için tarih konusunda kararını verecek. Diğer yolda da çalışmalar durmadı. Havalar iyi giderse 2007 yılının ilk yarısında yolu tamamen bitirip, otoyolu tam otoyol sıfatı ile teslim etmiş olacağız’’ dedi.

/ BOLU

29.11.2006


 

Denizli, sera vadisi olacak

Denizli Ticaret Borsası (DTB) Başkanı İbrahim Tefenlili, jeotermal kaynakların ısıtmada kullanılmasıyla kurulması planlanan ‘’Organize Sera Bölgelerinin’’ Denizli’yi Türkiye’nin ‘’sera vadisine’’ dönüştüreceğini belirtti.

Tefenlili, Denizli’nin bir sanayi ve turizm kenti olmasının yanı sıra tarımda da önemli bir potansiyele sahip olduğunu, ancak bunu katma değere dönüştürecek yatırımlara ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Denizli’nin jeotermal bakımından zengin bir kaynağa sahip olduğuna işaret eden Tefenlili, ‘’Denizli’deki jeotermal kaynaklar, 10 bin dekar alanı ısıtacak kapasitede. Bunun seracılıkta kullanılması tarım sektöründe sıçrama oluşturacaktır. Denizli, Türkiye’nin sera vadisi olacaktır’’ dedi.

/ DENİZLİ

29.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004