Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 30 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

İran’dan 1 milyar euroluk kaynak teklifi

İran’ın Türkiye’den bu ülkeye yönelik ihracatın finansmanında kullanılmak üzere, Türkiye’ye 1 milyar avro kaynak aktarmayı teklif ettiği bildirildi.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, konuyla ilgili soru üzerine, olayı doğrularken şu görüşleri dile getirdi: “İran tarafı, Türkiye’den İran’a yapılacak ihracatı finanse etmek için ilk etapta Türkiye’ye 1 milyar avro tutarında özel hesap açtırmayı önerdiler. Bu rakamın 3 milyar avroya kadar yükseltilebileceğini bildirdiler. Biz bu kaynak için, Eximbank’ın devrede olmasını istedik, kabul ettiler. İran’ın bu önerisi heyetler arası görüşme tutanağına girmiş ve taraflarca imza altına da alınmıştır. Biz İran’ın bu önerisini inceliyoruz. İran önerisiyle ilgili teknik çalışmalara hemen başlıyoruz. Önümüzdeki günlerde DTM ve Eximbank yetkililerinden oluşan bir heyet, İran’a giderek ilgililerle görüşmelere başlayacaklar.’’

İran ile ticaret hacminin 6 milyar doları aştığını belirten Bakan Tüzmen, ‘’Eğer İran ile anlaşabilirsek, İran’ın ihracatın finansmanı için teklif ettiği kaynağı kullanırsak, İran ile ticaret açığını önemli ölçüde dengeleriz. İran’ın teklifi gerçekleşirse Türkiye’den İran’a ihracatı hızla arttırır’’ dedi.

İran’ın ithalatının önemli bir bölümünü Türkiye’den yapmak istediğini de ifade eden Bakan Tüzmen, bu konuda da teknik çalışmaların yapılacağını belirterek, “Bu çerçevede İran’ın Türkiye’ye yönelik gümrük tarifelerini aşağı indirmesi ve Türk ihracatçısının İran pazarına girişinin kolaylaştırılması konusunda da önemli mesafe alacağımıza inanıyorum’’ dedi.

/ ANKARA

30.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Terörü, eğitim ve yatırım önler

  İran’dan 1 milyar euroluk kaynak teklifi

  Selzede çiftçinin borcuna erteleme

  Asgarî ücrette ilk toplantı bugün

  İstanbul’da taksi ücretlerine zam

  Vergi kimlik numarası kalkıyor

  KİT çalışanına enflasyon zammı

  Serbest bölgede yatırım azaldı


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004