Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 30 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Mevlânâ törenleri için 3 dâvetiye

Mevlânâ’nın 733.’ncü vuslat yıldönümü törenleri için Türkiye’deki Müslüman, Hıristiyan ve Musevi olmak üzere üç dinin temsilcileri davet edilecek. Konya Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, 1- 17 Aralık tarihleri arasında yapılacak olan Mevlânâ’nın 733.’ncü Vuslat Yıldönümü faaliyetlerinin temel amacının, medeniyetler arası diyaloğ çerçevesinde, Mevlânâ’nın ve eserlerinin, ayrım yapmadan tüm insanları kucaklayan, uzlaşma ve hoşgörüye dayanan yaklaşımını dünya kamuoyuna duyarmak olduğunu söyledi.

Yarar, Hz. Mevlânâ’nın 733. Vuslat Yıldömü için yapılan çalışmaların ve programların tanıtımı için Konya Valisi Atilla Osmançelebioğlu ve Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek’in katılımıyla basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Yarar, faaliyetleri Mevlânâ, eserleri ve Konya’nın tanıtımına katkı sağlamak, mevlevi kültürü ve sema ilkelerini dünya insanlığına tanıtmak olduğunu söyledi.

Düzenleyecekleri programlarla tüm insanları, özellikle de genç nesilleri Mevlânâ’nın ilkelerine doğru çekmek istediklerini belirten Yarar, “NESCO’nun, Birleşmiş Milletler’in genel merkezlerinin bulunduğu şehirlerde sema programları yapılacak. Türkiye’de bulunan üç dinin temsilcilerine davet gönderilecek. Dünya merkezlerinde kültür, sanat ve din merkezi olarak bilin 16 büyükşehir kentinde Hz. Mevlânâ ile ilği proğramlar düzenlenecek. Dört gün sürecek olacak olan uluslararası bir sempozyom çalışması yapılacak. Bu sempozyum iki gün İstanbul’da, iki gün Konya’da Başbakan Tayip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirilecek” ifadelerini kullandı.

Mevlânâ’nın 733. Vuslat Yıldönümü törenlerinin, uluslararası platformda Türkiye’nin tanıtımını sağlayacağını dile getiren Yarar, törenlerin Konya’nın ve Mevlânâ’nın uluslararası boyutta bir kez daha anılması istedikleri belirtti. Törenlerin Konya’da ve Türkiye’nin çeşitli illerinde yapılacağını belirten Yarar, bu yıl yapılan Mevlânâ’yı Anma Törenleri’nin, yurt dışında da gerçekleştirilecek olan 2007 Mevlânâ törenleri için bir anlamda provası anlamında düşünüldüğünü ifade etti. Hz. Mevlânâ’nın dünyaca tanınmış olmasının Türkiye’nin vazgeçilmezi olduğunu anlatan Yarar, Mevlânâ törenlerinin 1 Aralık Cuma günü Mevlânâ sevgi ve hoşgörü yürüyüşü ile başlayacağını söyledi. Yarar, törenlerin tanıtımı ve bildirilmesi için Konya’da otobüslerde, duraklarda ve kavşaklarda Türkçe, Almanca, İngilizce, Fransızca, İtalyanca, Rusca, Farsca, İspanyolca, Japonca, Arapça afişler astıklarını belirtti. Törenlerin yurt dışanda da duyurulması ve tanıtılması için 10 Eylül 2006 tarihinde 35 ayrı ülkedeki Kültür Bakanlığında bulunan bulunan ateşelikleri gönedirildiğini söyledi.

TÖRENLERDE YAPILACAK FAALİYETLER

Mevlânâ’nın 733 Vuslat Yıldönümü için çalışmalarının devam ettiğini belirten Yarar, törenlerde insanların okumaları için Hz Mevlânâ’nın eserlerinde bir set oluşturdukların ifade etti. Yarar, Hz. Mevlânâ ve Mevlevilik’le ilgili olarak hazırladıkları kitapları İngilizce, Türkçe, Rusca, Özbekce, İtalyanca, Rusca, Arapça, Farsça, Azerice, Türkmence, Bosnakça gibi dillerde baskılarının tamamlanarak okuyucularla buluşturacaklarını kaydetti.

733. Vuslat Yıldönümü faaliyetlerinin, 732. Vuslat Yıldönümü 2005 yılına göre yüzde 65 oranında artığını belirten Yarar, “1-17 Aralık’taki sema gösterilini yaklaşık 70 bin kişi seyredecektir. Türkiye, Bosna Hersek, Güney Kore, Azerbaycan, Özbekistan, Rusya ve İran’dan gelecek olan mistik müzik grupları yer alacak. Elimizdeki imkanlar doğrultusunda yer konusunda ve herhangi bir sorun yaşanmaması için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.

Konuşmaların ardından basının sorularını yanıtlayan Yarar, ıÜüFener-Rum Patriği Bartholomeos’un Mevlânâ törenlerine davet edilip edilmediği yönündeki bir soruya, şu ana kadar Fener-Rum Patriği Bartholomeos’a davetiye gönderilmediğini, ancak ilerleyen günlerde patriğe 17 Aralıktaki Şeb-i Arus törenine katılması için davetiye göndermeyi düşündüklerini söyledi.

30.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Mevlânâ törenleri için 3 dâvetiye

  Dâvâsını ifade eden kazanır

  Manisa’da YASEM toplantısı


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004