Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

‘Bölünme şiddeti körükler’

ABD Başkanı George Bush, Irak’ın bölünmesinin sadece şiddeti artıracağı konusunda Irak Başbakanı Nuri El Maliki ile hemfikir olduğunu söyledi. Bush, El Maliki ile Amman’da görüştükten sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, Amerikalı yetkililerin daha önce yetersizlikle suçladığı Irak Başbakanını, “güçlü lider” sözüyle övdü.

Görüşmede, Irak güvenlik kuvvetlerinin eğitiminin artırılması konusunun ağırlıklı olarak ele alındığını belirten Bush, Maliki’nin, “Irak’ın bölünmesinin, sadece şiddeti artıracağı” endişesini dile getirdiğini söyledi. Irak’ın bölünmemesi ve yarı özerk bölgelere ayrılmaması konusunda Maliki ile fikir birliğinde olduklarını ifade eden Bush, “Başbakan, ülkesinin, Irak halkının isteği dışında bazılarının istediği şekilde bölünmesinin, sadece mezhepler arasındaki şiddeti artıracağı şeklindeki düşüncesini iletti. Ben de aynı kanıdayım” dedi. Bush, Irak hükümetine desteğini vurguladı ve Bağdat yönetimi istediği ve görevlerini yerine getirinceye kadar Irak’ta kalacaklarının teminatını verdi. ABD Başkanı, Irak’taki Amerikan askerlerini geri çekme sürecinin bir an önce başlamasını istediğini, ancak Irak’taki durumu göz önüne alınca konuya gerçekçi yaklaşabildiğini ifade etti. El Maliki de açıklamasında, İran ile Suriye’nin, Irak’taki şiddetle mücadelede rol alabilmeleri için açık kapı bıraktı ve “Irak’ta ulusal birlik hükümetiyle işbirliği yapmanın gerekliliğine inanan herkesle, özellikle komşularımızla beraber çalışmaya hazırız” dedi.

Bush ile El Maliki’nin yapmaları beklenen görüşme, açıklık kazandırılmayan gerekçelerle ertelenmişti. Iraklı Şii lider Mukteda Sadr’ın yandaşları, Maliki’nin Bush ile görüşmesini protesto amacıyla parlamentodaki üyeliklerini askıya almış, Amerikalı yetkililerin, Maliki’nin yetersiz olduğu şeklindeki fikirlerinin basına yansıması görüşmeye gölge düşürmüştü.

/ AMMAN

01.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Türkiye: Yavaşlatma acele bir karar

  ‘Bölünme şiddeti körükler’

  Şiîlere karşı cihad çağrısı

  Nasrallah’dan ‘hükümet gitsin’ kampanyası

  Basra’da Sünnî konvoyuna saldırı


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004