Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Dolaylı vergiler azaltılmalı

KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, ‘’Gelir dağılımında adaletsizliğe sebeb olan vergi gelirleri içindeki dolaylı vergilerin payının azaltılmasını’’ istedi. Tombul, yaptığı yazılı açıklamada, vergi kaçırmayı özendiren ve ödüllendiren, yüksek gelir gruplarının lehine olan vergi aflarına son verilmesi gerektiğini de ifade etti.

Türkiye’de dolaylı vergilerin toplam vergi gelirine oranının 2007 bütçesinde yüzde 70 civarında olduğunu belirten Tombul, şunları kaydetti: ‘’Gelir dağılımında adaletsizliğe sebeb olan vergi gelirleri içindeki dolaylı vergilerin payı azaltılmalıdır. Finansal işlemler, faiz gelirleri üzerindeki vergiler artırılmalıdır. Emekçiler ve küçük esnaf üzerindeki vergi yükü azaltılmalı, sermaye üzerindeki vergi yükü artırılmalıdır. Asgarî ücret, yoksulluk sınırı dikkate alınarak belirlenmeli ve vergiden muaf tutulmalıdır. Zenginlere servet vergisi uygulanmalıdır. Bütçenin hazırlanmasında demokratik süreçler işlemeli, sendikalar, demokratik kitle örgütleri bütçe hazırlık süreçlerinde yer almalıdır. Halkın, bütçe öncelikleri konusunda kararlara katılımını sağlayacak mekanizmalar geliştirilmelidir.’’

/ ANKARA

01.12.2006


 

Unakıtan: Bizim bütçemiz onlardan iyi

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Türk ekonomisinin geliştiğini, güven ve istikrar kazandığını belirterek, ‘’Bizim bütçemiz; Fransa, İngiltere, Macaristan, İtalya, Belçika, Yunanistan ve daha bir çok ülkeden çok daha iyi...’’ dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, bütçe politikasından taviz vermediklerini ve mali disipline riayet ettiklerini kaydeden Unakıtan, bu nedenle 40 milyar YTL olan bütçe açığının süratle düşürüldüğünü ve diğer hedefleri de tutturduklarını ifade etti.

Enflasyonunun tek sebebinin bütçe açığı olduğuna işaret eden Unakıtan, şöyle konuştu: ‘’Bütçe açığı her yıl süratle indi. 2006 yılı sonunda GSMH’nin yüzde 1’nin altında olacak. Avrupa ülkelerinde en fazla yüzde 3 olacak ama yüzde 3’ü aşan birçok ülke var. Bizim bütçemiz; Fransa, İngiltere, Macaristan, İtalya, Belçika, Yunanistan ve daha bir çok ülkeden çok daha iyi... Bütçe açığı inmeseydi enflasyonu indiremez, sürdürülebilir kalkınmayı sağlayamaz, Kurumlar ve KDV’de indirim yapamazdık.”

“2007’DE VERGİ ORANLARI ARTMAYACAK’’

2006 yılında vergi gelirlerinin tahminlerin üzerinde gerçekleştiğini açıklayan Unakıtan, 2007 yılı için hedefledikleri vergi gelirini de mutlaka tutturacaklarını kaydetti. Unakıtan, yeni yılda vergi oranlarında bir artışa gidilmeyeceğini de bildirdi. Maliye Bakanı Unakıtan, stopaj ve Banka Sigorta Muamelesi Vergisinde de bir artışa gitmeyeceklerini ifade ederek, ‘’Bankaların aracılık maliyetleri ile ilgili vergilerin bazılarını düşüreceğiz, çok küçük olan bazılarını da tamamen kaldıracağız. Çünkü, bankacılığımızı rekabete açmak istiyoruz. Kredi kullananlar içinde kredi maliyetlerini düşüreceğiz’’ diye konuştu.

/ ANKARA

01.12.2006


 

Asgarî ücrette 2. raund 15 Aralık’ta

Asgarî Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısında ekonomik ve sosyal göstergelerle ilgili bilgi istenmesine karar verdi.

İkinci toplantı 15 Aralık’ta TİSK’te yapılacak. Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Mustafa Türkel, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından ayrılırken yaptığı açıklamada, komisyonun Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Devlet Planlama Teşkilâtı (DPT) ve Maliye Bakanlığından ekonomik ve sosyal göstergelerle ilgili bilgi istenmesine karar verdiğini bildirdi.

Türkel, komisyonun ikinci toplantısının 15 Aralık saat 12.00’de TİSK’te yapılacağını kaydetti. Daha sonraki toplantının Türk-İş’te yapılacağını anlatan Türkel, dünkü toplantıda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu’dan, asgari ücretten alınan vergilerin azaltılmasına yönelik Maliye Bakanlığı çalışmasının gelecek toplantıda kendilerine ulaştırılmasını talep ettiklerini bildirdi. Türkel, bu çalışmayı önemsediklerini vurgulayarak, görüşlerini, konuyla ilgili taslağı inceledikten sonra belirteceklerini söyledi.

/ ANKARA

01.12.2006


 

AB’den 3 yılda 1.6 milyar Euro hibe

Avrupa Birliği (AB) tarafından Türkiye’ye, 2007-2009 dönemini kapsayan 3 yıl için toplam 1 milyar 602 milyon avro fon tahsis edildi.

2007-2013 dönemini kapsayacak bütçeden daha fazla pay alma umudu taşıyan Türkiye, gelecek yıl 497 milyon avro, 2008 yılında 538 milyon avro, 2009 yılında ise 566 milyon avro tutarında hibe kullanabilecek. Buna göre bu yıl 500 milyon avroya yakın hibe kullanacak olan Türkiye’nin, önümüzdeki 3 yılda alacağı kaynak pek değişmeyecek.

Ayrıca, yeni dönemde hibe kullanımında ‘proje bazlı’ yaklaşımdan ‘program bazlı’ yaklaşıma geçilecek.

/ ANKARA

01.12.2006


 

Çin, KOBİ’leri işbirliğine zorladı

Çin ve Asya’nın oluşturduğu rekabet tehdidi Türk, İtalyan ve İspanyol KOBİ’lerini işbirliğine zorladı.

İstanbul Sanayi Odası bünyesinde faaliyet gösteren Avrupa Bilgi Merkezi “İtalya-İspanya-Türkiye KOBİ’ler arası işbirliği projesi” kapsamında üç ülkenin işadamlarını İstanbul’da buluşturuyor. 4 Aralık 2006 tarihinde Ceylan Intercontinental otelinde gerçekleşecek olan ikili görüşmeler, projeye katılan Sanayi ve Ticaret Odalarının bulunduğu İstanbul, Gaziantep ve Kocaeli illerinde ve ilgili sektörlerde faaliyet gösteren firmaların katılımına açık olacak.

İbrahim DOĞRU / ANKARA

01.12.2006


 

Emekliler de enflasyon farkı istiyor

Türkiye İşçi Emeklileri Derneği (TİED) Genel Başkanı Kazım Ergün, memurların, memur emeklilerinin, işçilerin, sözleşmeli personelin ‘’enflasyon kayıpları karşılanırken işçi ve BAĞ-KUR emeklilerinin unutulup, görmezden gelindiğini’’ söyledi.

Yaptığı açıklamada bütün memur ve emeklilerin enflasyon kayıpları için yapılan ücret artışının işçi ve BAĞ-KUR emeklilerine uygulanmamasına tepki gösteren TİED Başkanı Kazım Ergün, hükümetten taleplerinin işçi ve BAĞ-KUR emeklilerine de Temmuz 2006 itibariyle hak ettikleri enflasyon farklarının ödenmesi olduğunu kaydetti.

/ ANKARA

01.12.2006


 

Sözleşmeliye de sendika yolu açıldı

Sözleşmeli personele sendika üyesi olabilme yolu açıldı. Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Sağlık-Sen) tarafından Ankara 2. İş Mahkemesine açılan dâvâda mahkeme sendikanın talebini yerinde bularak 4/b statüsündeki sözleşmeli personelin sendikalara üye olabilmelerinin yolunu açtı.

Mahkemenin verdiği kararda “Devlet Memurları Kanunu’nun 4/b maddesi hükmüne göre, sözleşmeli olarak çalışan kamu görevlilerinin 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu doğrultusunda memur sendikalarına üye olabilecekleri” ifade edildi.

Ahmet TERZİ / ANKARA

01.12.2006


 

TOBB’dan şirketlere Suriye çağrısı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türk şirketlerine, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Suriye’deki belediyelerin modernizasyonu projelerine katılmaları çağrısında bulundu.

TOBB’dan yapılan yazılı açıklamada, Avrupa Birliği’nin, Suriye’nin yerel idarelerinin modernizasyonuna yönelik projelere 18 milyon avro kaynak aktardığı hatırlatılarak, Türk şirketlerinin söz konusu projeden büyük payı almasının mümkün olduğuna işaret edildi. Açıklamada, Odalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun, projenin Türk şirketlerine tanıtılması amacıyla amacıyla, 9-10 Aralık 2006 tarihlerinde Şam’da düzenlenecek 1. Türkiye-Suriye Yerel Yönetimler Kongresi’ne katılarak bir konuşma yapacağı belirtildi.

/ ANKARA

01.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004