Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 02 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

İtalya askerlerini Irak'tan çekti

Irak’taki son İtalyan askerî birliği, denetimindeki üssü dün Irak güvenlik güçlerine teslim ederek ülkeden ayrıldı. Irak’taki İngiliz güçlerinden yapılan açıklamada, son İtalyan askerlerinin ülkenin güneyindeki Nasıriye’de bulunan üssü Irak kuvvetlerine teslim etmesinin ardından Kuveyt üzerinden ülkelerine dönecekleri belirtildi.

İtalya Başbakanı Romano Prodi, 27 Kasımda yaptığı açıklamada, Irak’taki son 60-70 İtalyan askerinin 1 ve 2 Aralık tarihlerinde ülkelerine döneceklerini bildirmişti. Merkez-sol koalisyonun lideri Prodi, Nisandaki genel seçimler sırasında, Irak’taki İtalyan askerlerinin tamamının geri çekilmesini seçim kampanyasının odağına oturtmuştu.

Amerikan yönetiminin Avrupa’daki en önemli müttefiklerinden Silvio Berlusconi’nin başkanlığındaki önceki hükümet, Irak’ın güneyine Haziran 2003’te 3 bin asker göndermişti.

/ BAĞDAT

02.12.2006


 

Savaş suçlusu Sırp'a ömür boyu hapis

Hollanda’nın Lahey kentinde eski Yugoslavya için kurulan uluslararası temyiz mahkemesi, 2003’te 20 yıl hapse mahkûm edilen Saraybosna kuşatmasının (1992-1994) Bosnalı Sırp komutanı Stanislav Galiç’i, ömür boyu hapse mahkûm etti.

Oturuma başkanlık eden yargıç Fausto Pocar, temyiz mahkemesinin, 2003’te verilen 20 yıl hapis cezasını az bulduğunu ve Galiç’in ömür boyu hapse mahkûm edildiğini açıkladı. Böylece mahkeme, kurulduğundan bu yana ilk kez statüsünün öngördüğü verebileceği en ağır cezayı nihaî olarak vermiş oldu. Uluslar arası Savaş Suçları Mahkemesi, 2003’te Galiç’i 20 yıl hapis cezasına çarptırmıştı.

/ LAHEY

02.12.2006


 

Filistin devleti kurulmadan Orta Doğu’ya barış gelmez

Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Baki İlkin, Filistinlilerin meşru istekleriyle ilgilenilmedikçe Orta Doğu’da arzu edilen barış ve güvenliğin sağlanamayacağını söyledi.

İlkin, BM Genel Kurulunda Orta Doğu’daki durumun tartışıldığı bir toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin konuyla ilgili görüşlerinin AB’nin görüşüyle aynı paralelde olduğunu belirtti.

İlkin, son dönemde Gazze Şeridi’nin savaş alanına döndüğünü ve son Lübnan krizinin büyük kayıplara yol açtığını hatırlattı. Filistin ve Lübnan’daki son olaylar dolayısıyla insanların çektiklerini, acıların bir kez daha askeri tedbirlerin ya da tek taraflı hareketlerin, adil ve kapsamlı çözüm gerektiren sorunların çözümünde çare olamayacağını gösterdiğini belirten Büyükelçi İlkin, bu çerçevede İsrail ile Filistin’in güvenli ve uluslar arası toplumca kabul edilmiş sınırlara sahip yanyana iki devlet olarak yaşaması görüşünün bir hayâl değil, gerçekçi bir hedef olduğunu söyledi.

İlkin, tüm bölge ve insanları için geçerli olacak siyasî bir vizyona ihtiyaç duyulduğunu kaydederek Türkiye’nin “güvenli ve uluslar arası alanda tanınmış sınırlara sahip olan ve yanyana yaşayan iki devlet vizyonunun bir serap değil gerçekçi bir hedef olduğuna inandığını” belirtti.

İlkin, bu hedefe ulaşmak için tarafların, Orta Doğu Dörtlüsü’nün yol haritası, ilgili anlaşmalar ve BM kararlarında öngörülen yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğini vurgulayarak, uluslar arası toplumun da tarafları işbirliğine ve böylece kalıcı barışa götürmek için cesaretlendirmeleri gereğine işaret etti. TÜRKİYE ATEŞKESTEN MEMNUN Türkiye’nin, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in Gazze Şeridi’nde ateşkes konusunda anlaşmasından memnuniyet duyduğunu bildiren Büyükelçi İlkin, iki liderin diyalog ve uzlaşı isteğinin son derece yerinde olduğunu dile getirdi. Ateşkesin Batı Şeria’yı da kapsamasının bölgedeki gerginliği daha da yatıştıracağını kaydeden İlkin, Türkiye’nin iki liderin bu yeni ve yapıcı tutumunu ileriye götürerek barış sürecini canlandıracak samîmî bir diyaloğa girmelerini arzu ettiğini ifade etti. Büyükelçi İlkin, Türkiye’nin Orta Doğu sorununun çözümüne yönelik her türlü çabayı desteklediğini hatırlatarak tüm taraflarla yakın ilişkilere sahip bir ülke olarak diyalog ve işbirliğini desteklediğini belirtti. Baki İlkin, Türkiye’nin bu çerçevede bölgedeki diğer sorunlarla da ilgilenilmesi gerektiğine inandığını vurgulayarak, Orta Doğu’da barış sürecini yeniden başlatma amacına yönelik tüm uluslar arası çabalara katkıda bulunmaya hazır olduğunu dile getirdi. Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Baki İlkin, sözlerini, “Orta Doğu’nun tüm insanları barış içinde, güvenli ve refah bir yaşam sürmeyi hak ediyor” diyerek bitirdi.

/ BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

02.12.2006


 

El Beşir, Annan’a mektup gönderdi

Sudan Devlet Başkanı Ömer Hasan El Beşir’in BM Genel Sekreteri Kofi Annan’a bugün bir mektup gönderdiği bildirildi. BM Sözcüsü Stephane Dujarric, gazetecilerin birkaç gündür beklenen mektupla ilgili soruları üzerine Annan’ın, Beşir’den Sudan’ın Darfur bölgesine gönderilmesi planlanan BM-Afrika Birliği karma barış gücüyle ilgili bir mektup aldığını belirtti.

Dujarric mektubun açıklanıp açıklanmayacağı sorusuna ise mektubun önce İngilizce’ye tercüme edileceğini, inceleneceğini ve sonra BM’nin buna nasıl bir cevap vereceğinin kararlaştırılacağını söyledi. Sözcü, mektubun BM Güvenlik Konseyi üyelerine de dağıtılabileceğini belirtti. Dujarric, Genel Sekreter Annan’ın Nijerya’nın Abuja kentinde Darfur ile ilgili olarak dün düzenlenen toplantıya da bir mesaj göndererek Darfur’da karma barış gücünün bir an önce etkili bir şekilde konuşlanması gerektiğini söylediğini bildirdi.

Sudan’ın Darfur bölgesine gönderilmek üzere BM ile Afrika Birliği askerlerinden oluşturulması planlanan yeni karma barış gücünde 17 bin asker ve 3 bin polisin bulunması öngörülüyor.

Bu arada gazetecilerin Haiti ve Liberya’da BM barış gücü personelinin çocuklara cinsel tacizde bulunduğuna yönelik haberleri hatırlatmaları üzerine Dujarric, bu tür davranışların kabul edilemez olduğunu ve BM’nin bu konuda ‘’sıfır tolerans’’ politikası izlediğini hatırlattı. BM’nin bu konularda personelini eğitme ve önceden bu tür davranışları engelleme konusunda bir strateji yürüttüğünü belirten Dujarric, ancak, barışı koruma personelini disiplin altında tutma ve yargılama konusunda üye devletlerin sorumluluk taşıdıklarını hatırlattı. Dujarric ayrıca 2004 yılının başından beri BM’nin barış koruma operasyonlarında görev alan 319 personeliyle ilgili soruşturma yaptığını, 18 sivil görevliyi görevden aldığını, 17 polis ve 144 askeri personeli ise kendi memleketlerine geri gönderdiğini vurguladı.

/ BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

02.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004