Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 03 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Merkel yeni şart peşinde

Alman Der Spiegel dergisi, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in, AB’nin Türkiye ile sürdürdüğü üyelik müzakerelerinde daha sert tavır takınmasını istediğini yazdı. Derginin bugün yayımlanacak sayısında yer alan haberde, Merkel’in, Türkiye’nin Kıbrıs konusundaki tutumu sebebiyle yeni bir şart koyarak, üyelik müzakerelerini zorlaştırmak isteği ifade edildi.

Habere göre, Merkel’in koymak istediği yeni şart, “Türkiye Kıbrıs sorunuyla ilgili tutumunu değiştirse bile, AB’ye üye 27 ülkenin, 12 ya da 18 aylık bir süre sonunda Türkiye ile müzakerelerin yeniden başlaması için ortak bir karar almasını” öngörüyor. Merkel’in bu planını Riga’da yapılan NATO zirvesi sırasında açıkladığı ve kendisine Yunan ve Kıbrıs Rum hükümetlerinin destek verdiği bildirildi.

Haberde Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier’in ise “Türk dostu” bir tavır içinde olmakla birlikte Merkel’le yaptığı bir görüşmede, Yunanistan ve Kıbrıs Rum kesiminin baskıları yüzünden, müzakerelere “yeni şart” getirilmesini muhtemel gördüğünü söylediği belirtildi.

Ancak Steinmeier’in, Merkel’den farklı olarak, Türkiye ile müzakerelerin daha da zorlaştırılmasının Almanya aracılığıyla olmasına karşı bir tutum içinde bulunduğu ifade edildi.

/ BERLİN

03.12.2006


 

Irak, Vietnam’dan beter

ABD’deki 16 istihbarat örgütünün koordinatörü Ulusal İstihbarat Direktörü John Negroponte, Irak’taki savaşta var olan belirsizliklerin, Vietnam’daki savaş sırasındaki belirsizliklerden çok daha fazla olduğunu söyledi.

Eski ABD Dışişleri Bakanlarından Henry Kissinger’ın bir dönem danışmanlığını da yapan, Vietnam’da 1960’lı yıllarda diplomat olarak görev alan, ABD’nin Bağdat eski büyükelçilerinden Negroponte, ‘’Irak ve Vietnam savaşları arasındaki farkların, benzerliklerinden daha fazla olduğunu’’ da kaydetti. Bir televizyon programında soruları cevaplayan Negroponte, ‘’meselâ Vietnam’da karşımızda belirli bir düşman, yani SSCB’nin desteklediği Kuzey Vietnam vardı’’ dedi.

Vietnam’daki savaş sırasında, Irak’tan farklı olarak, şehirlerde güvenliğin hakim olduğunu kaydeden Negroponte, ‘’ben Vietnam’da silâhsız bir sivil olarak, ülkeyi baştan başa dolaşabilirdim. Irak’ta ise başşehir Bağdat bile tamamen güvensiz. Hatta başşehir, belki de ülkenin en güvensiz yeri’’ diye konuştu.

Iraklıların, kendi güvenlikleri için daha fazla sorumluluk üstlenmeleri gerektiğini kaydeden Negroponte, şöyle devam etti: ‘’Anahtar, şiddetin en yaygın olduğu Bağdat’ın güvenliğidir. Irak’taki sorun gün geçtikçe Amerikalıların değil, Iraklıların sorunu haline gelmeye başladı. İlerleyen aylarda bizim güçlerimiz önder rol oynamak yerine, Iraklılara destek, o güçlerin eğitimine katkı rolü üstlenmeliler.’’

/ WASHINGTON

03.12.2006


 

Ahmedinejad: İsrail yok olma yolunda

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Filistin Başbakanı İsmail Haniye’ye İsrail’in yok olmaya doğru gittiğini söyledi. İran basını, Ahmedinejad’ın, Haniye’ye, “Siyonist rejim yok olma eğilimindedir. Filistin halkının özgürlük hareket ve mücadelesi her geçen gün daha da başarılı oluyor” dediğini aktardı.

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, ABD’yi Irak’taki Şiî, Sünnî ve Kürtler arasında bölünmeyi kışkırtmakla suçlayarak, bu ülkedeki sorunun nedeninin, Washington yönetimi olduğunu ifade etti.

Ahmedinejad, Asya Oyunları’nın açılışı için geldiği Katar’ın başşehri Doha’da El Cezire televizyonunda yaptığı söyleşide, İran’ın ABD’nin Irak’taki askerleri geri çekmesi yönündeki çağrılarını yineleyerek, ABD ve İngiltere’ye hitaben, “Iraklılar kendilerini nasıl yöneteceklerini ve güvenliklerini nasıl sağlayacaklarını biliyor. Sorunun sebebini sizsiniz. Irak’tan çıkın ve Irak halkını yalnız bırakın” dedi. Ahmedinejad, ABD’yi Irak’taki mezhep çatışmalarını kışkırtmakla suçlayarak, bu ülkenin, bağımsız bir Irak’tan korktuğunu savundu.

NEJAD: İSRAİL, YOK OLMAYA DOĞRU GİDİYOR

Bu arada, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, Filistin Başbakanı İsmail Haniye’ye İsrail’in yok olmaya doğru gittiğini söyledi. İran basını, Ahmedinecad’ın, dün Asya Oyunları’nın açılış töreni için Katar’ın Doha şehrinde bir araya geldiği Haniye’ye, “Siyonist rejim yok olma eğilimindedir. Filistin halkının özgürlük hareket ve mücadelesi her geçen gün daha da başarılı oluyor” dediğini aktardı. İran Cumhurbaşkanı, ayrıca tüm Müslümanların Filistinlilere destek vermesinin dinî bir vazife olduğunu dile getirdi.

/ DOHA

03.12.2006


 

‘Papa’nın gezisi başarılıydı’

Alman Katolikleri Merkez Konseyi Başkanı Hans-Joachim Meyer, Papa’nın Türkiye gezisinin çok başarılı geçtiğini söyledi.

‘’Deutschland Radio’’ya konuşan Meyer, ‘’Papa’nın Türkiye gezisi çok başarılıydı. Hatta gezi öncesi yapılan yürüyüşler göz önünde bulundurulduğunda beklenenden de başarılı olduğu söylenebilir’’ dedi.

Gezinin ana amacının Fener Patriği’ne yapılan ziyaret olduğunu söyleyen Meyer, ‘’Bu kesinlikle Papa için ön planda olan konuydu. Ancak dinlerin barışa katkısı da ön plandaydı. Papa, bu konuda başarılı oldu’’ diye konuştu.

Papa’nın Türkiye ziyaretinin, bu ülkenin AB’ye üyeliği için destek olarak anlaşılamayacağını savunan Meyer, ‘’Ben bunu böyle yorumlamazdım. Ancak Türkiye’nin AB’ye yaklaşması bu ülkedeki Hristiyan azınlıkların dinî özgürlükler elde etmesi için önemli bir adım’’ ifadesini kullandı.

Öte yandan Alman gazeteleri de Papa’nın Türkiye ziyaretini ‘’çok başarılı bir ziyaret’’ olarak nitelendirdiler. Die Welt gazetesi, Türk gazetelerinin Papa’nın ziyaretinden memnuniyetle bahsettiklerini yazarak, ‘’Papa Türkleri kendisine hayran bıraktı’’ şeklinde bir ifade kullandı. Berliner Morgenpost gazetesiyse Papa’nın İslâma karşı sergilediği tutum sebebiyle Türkiye’de aylarca eleştirildikten sonra, ziyaret sonrası Müslümanlardan övgü aldığını yazdı.

/ BERLİN

03.12.2006


 

Hekim fiilî durumdan yana

Irak’ta önde gelen Şiî lideri Abdülaziz El Hekim, BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ın Irak konusunda bir uluslararası konferans düzenlenmesi teklifini “gerçekçi değil” diyerek reddetti.

ABD Başkanı George Bush ile gelecek hafta Beyaz Saray’da bir araya gelecek olan Irak İslâm Devrimi Yüksek Konseyi (IİDYK) lideri El Hekim, Amman’da düzenlediği basın toplantısında, Irak’ın sorunlarının ülke içinde çözülmesi gerektiğini söyledi.

El Hekim, Irak halkıyla ilgili konuların uluslar arası konferansta ele alınmasının mantıklı ya da doğru olmadığını savundu ve bu yöndeki teklifinin “gerçek dışı, yanlış ve geçersiz olduğunu” ifade etti. Irak’taki çatışmaların mezhep ayrılığından ziyade siyasî olduğunu da söyleyen El Hekim, mezhep ayrılığına dayalı şiddete karşı olduğunu ifade etti.

Mezhep ayrılığına dayalı cinayetlerle ilgili olarak suçlanan gruplar arasında IİDYK’ye bağlı silâhlı Şiî milis grubu Bedr Tugayı da bulunuyor. Partisi, Nuri El Maliki başkanlığında, Şiilerin liderliğindeki koalisyon hükümetinin önde gelen ortağı olan El Hekim, Irak’taki soruna sadece seçilmiş Maliki hükümetinin çözüm bulabileceğini, çözümün dışarıda konferanslarda değil, Irak içinde bulunması gerektiğini kaydetti.

/ AMMAN

03.12.2006


 

KGB ajanının son şahidi müşahade altında

İngiltere’nin başşehri Londra’da öldürücü polonyum-210 maddesiyle zehirlenerek öldürülen eski KGB ajanı Aleksander Litvinenko’yu son gören kişi olan ve kendisinde de radyoaktif madde tesbit edilen İtalyan Mario Scaramella’ya daha ileri testler yapılacağı açıklandı.

Scaramella’nın halen polonyum-210 maddesinin oluşturduğu rahatsızlıkların tümünü yaşamadığına dikkat çeken doktorlar, ancak bu kişinin bedeninde bulunan polonyum miktarının kaygı oluşturacak düzeyde olduğunu bildirdi.

/ LONDRA

03.12.2006


 

Irak’ta kamyon yolcuların üzerine gitti

Irak’ta bir kamyonun, otobüs durağına dalması sonucu 20 kişi öldü.

Polis, başkent Bağdat’ın 35 kilometre güneyindeki El Vahada kasabasında bir kamyonun, başşehre gitmek için otobüs bekleyenlerin arasında büyük bir hızla daldığını, 20 kişinin öldüğü olayda 15 kişinin de yaralandığını belirtti. Kamyon şoförünün akıbeti hakkında bilgi vermeyen polis, kamyonda kazaya yol açabilecek herhangi bir mekanik arızaya rastlanmadığını, bu yüzden olayın kaza olduğunun sanılmadığını kaydetti.

/ BAĞDAT

03.12.2006


 

İran parmak iznini yasalaştırdı

İran Anayasayı Koruyucular Konseyi (AKK), ülkeye giriş yapan Amerikan vatandaşlarından parmak izi alınmasına ilişkin olarak mecliste kabul edilen yasayı onayladı.

AKK sözcüsü Abbas Ali Kethudai, konseyin kabul edilen yasayı incelediğini, anayasaya ve şeriata aykırı bulmadığını açıkladı. Yürürlüğe giren yasaya göre, bundan sonra İran’a giriş yapan her Amerikan vatandaşından ya vize aldığı yerde ya da İran’a girişte parmak izi alınacak. İran meclisi, geçen ay Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın karşı çıkmasına rağmen yasayı kabul etmişti. Ahmedinejad, meclisteki muhafazakârlar tarafından ABD’nin İranlılardan parmak izi almasına misilleme kabul edilen yasaya karşı çıkmış ve kendilerinin Amerikan halkıyla sorunları bulunmadığını söylemişti.

/ TAHRAN

03.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004