Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 06 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Bürokrasi büyümeye engel

Kayseri Ticaret Odası (KTO) Başkanı Hasan Ali Kilci, ‘’Yatırımcının, müteşebbisin önündeki bürokratik engeller Türkiye’nin daha hızlı büyümesini, daha çok mesafe almasını engelliyor’’ dedi.

Kilci, Erciyes Üniversitesi ve Rönesans Değişim Bilimleri Enstitüsü işbirliği ile düzenlenen Uluslararası Pazarlama ve Ticaret Eğitim Semineri’nin açılışında yaptığı konuşmada, ticaretin öneminin gittikçe arttığını söyledi. Küresel dünyada ticaretin şeklinin de değiştiğini ifade eden Kilci, şunları kaydetti: ‘’Türkiye’nin ticaret hacmi artıyor. Ancak, dünya da yerinde durmuyor, diğer ülkelerin de ticaret hacminde çok ciddî büyümeler oluyor. Bu nedenle dünyadaki gelişmeleri iyi takip etmeliyiz. Çünkü, kendini yenilemeyenler, çağa ayak uyduramayanlar, ister kişiler olsun ister kurumlar olsun yok olup gidiyorlar.’’

Kilci, AB sürecinin firmalar açısından yeni fırsatlar doğuracağını belirterek, bunun iyi değerlendirilmesi gerektiğine işaret etti. Türkiye’nin ‘’AB macerasının’’ uzun bir süreci kapsadığını dile getiren Kilci, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘’Maalesef Türkiye’ye çifte standart uyguluyorlar. AB’ye gireriz ya da girmeyiz, ama ülkemiz ve insanlarımız için o standartları yakalama mecburiyetimiz var. Aslında biz AB’deyiz. Oralara gidenler Türk insanının, Türk gençlerinin neler yaptığını göreceklerdir. AB ülkelerinde yaşayan Türk müteşebbisleri neredeyse ülkemizin ticaret hacmine yakın iş yapıyorlar. Bunlar küçümsenmeyecek boyutlardadır.

Zaten biz Türk özel sektörü olarak yapılması gereken bir çok işi devletten, hükümetten beklemiyoruz. Elbette onların da bizim rahat hareket edebilmemiz, önümüzün açılması için reformlar yapması gerekiyor. Özellikle siyasal alanda reformlar yapması lâzım. Yatırımcının, müteşebbisin önündeki bürokratik engeller Türkiye’nin daha hızlı büyümesini, daha çok mesafe almasını engelliyor. Zaten özel sektör olarak hükümetten talebimiz, ‘önümüzü açın ve bürokratik engelleri kaldırın’ demek oluyor.’’

/ KAYSERİ

06.12.2006


 

Vergi iadesi tarih oluyor

Ankara Serbest Muhasebeci Malî Müşavirler Odası (ASMMMO) Başkanı Ali Metin Polat, çalışanlar için de, gelişmiş ülkelerde olduğu gibi yıllık beyan sistemine geçilmesini istedi.

Polat, yaptığı açıklamada, vergi mükelleflerinin sadece yüzde 1’inin denetlenebildiği bir ortamda, vergi iadesi uygulaması kaldırılarak, vergide kayıp ve kaçağın önüne geçilemeyeceğini belirtti.

Vergi iadesinin belge düzenini sağlama ve kayıt dışılığı önlemede otokontrol sistemi olduğunu kaydeden Polat, vergi iadesini kaldırmak yerine, tüm mal ve hizmet alımlarını da kapsama alarak, iade oranlarını artırmak gerektiğini ifade etti. Polat, iade kalkacaksa, bu defa gelişmiş ülkelerde olduğu gibi ücretlilerde de yıllık beyan sistemine geçilmesini önerdi.

SAHTE FİŞ-FATURA UYARISI

İşçi ve memurların Ocak ayında son kez fatura-fiş vereceğine de dikkati çeken ASMMMO Başkanı, çalışanları, yanıltıcı belge fiş ve fatura konusunda da uyardı. Polat, vergi iadesi uygulamasının 2007 yılında son bulmasına güvenerek yanıltıcı fiş, fatura toplayan ücretlilerin 6 ay ile 3 yıl arasında hapis cezası ile karşı karşıya kalabileceklerini bildirdi.

/ ANKARA

06.12.2006


 

E-devletle 3 milyar dolar tasarruf

Türkiye, e-devlet konusunda son yıllarda atmaya başladığı hızlı adımların sonuçlarını görmeye başladı. Sosyal güvenliğe yapılan yatırım sayesinde sahteciliğin önlenmesi konusunda önemli mesafeler alınırken yıllık 3 milyar dolarlık tasarruf sağlandı. Vergi toplama maliyeti düşürüldü.

OECD’nin e-devlet konusundaki raporuna göre, sosyal güvenliğe yapılan 2,5 milyon dolarlık kamu yatırımı sayesinde, sahteciliğin önlenmesi (yıllık 1 milyar dolar) ve etkinliğin artırılmasında (yıllık 3 milyar dolarlık tasarruf) önemli mesafeler alındı.

Sosyal güvenlik prim tahsilatı 2003’teki 12,5 milyar dolar seviyesinden bugün 17,9 milyar dolara ulaşırken, bu başarı, e-devlet uygulamaları sayesinde ”daha iyi kontrol sistemlerinin” oluşturulmasıyla sağlandı.

Gelir vergisinin toplanması işleminin vergi daireleri yerine bankalar aracılığıyla yapılması sonucu da vergi toplama birim maliyeti 2 dolardan 0,35 dolara çekildi.

Buna karşılık, Türkiye’de bilgi toplumunun gelişmesinde dengesizliklerin devam ettiğine dikkat çekilen raporda, Türkiye’nin, yüzde 47 olan AB ülkelerindeki internet erişim oranında yüzde 14’ler seviyesinde kaldığına dikkat çekildi.

/ ANKARA

06.12.2006


 

Şirketlere ‘franchising’ fırsatı

Amerikan Başkonsolosluğu Ticaret Ataşeliği ve Türk-Amerikan İşadamları Derneği (TABA-Amcham), İstanbul’da “Amerikan Firmaları ile Franchising Fırsatları’’ başlığı altında franchising sektörünün tüm boyutlarıyla ele alınacağı bir seminer düzenliyor.

Cuma günü Hilton Oteli’nde gerçekleştirilecek seminerde, Türk firmalara franchising verecek Amerikan şirketler hakkında katılımcılara bilgiler verilecek. Seminerde fanchising yatırımlarında kullandırılan Amerikan Eximbank kredileri ve finans kaynakları da tanıtılacak.

Uluslararası Franchising Derneği Başkan Yardımcısı Marcel Portmann da Uluslar arası Franchising Derneği’ne üye olan ve uluslar arası pazarlarda iş ortağı arayan 500 Amerikan firmanın hangi alanlarda çalıştıklarını ve bu firmalarla nasıl irtibata geçilebileceği konusunda katılımcılara ayrıntılı bilgiler aktaracak. Seminer kapmasında gıda, kimya, sağlık ve ofis malzemeleri alanında Türkiye’de fanchising vermek isteyen bazı Amerikan firmaların yetkilileriyle birebir görüşme imkânı da bulunacak.

Yeni Asya / İSTANBUL

06.12.2006


 

Otomobiller, yeni yılda ucuzlayacak

Geçiş süreci 1 Ocak 2007’de bitecek olan Motorlu Taşıtlar Sektöründeki Dikey Anlaşmalar ve Uyumlu Eylemlere İlişkin Grup Muafiyeti Tebliğinin, araç fiyatlarında yüzde 10, yedek parça ve servis hizmetlerinde ise yüzde 30 düşüş sağlayacağı bildirildi.

Rekabet Hukukçuları Derneği Başkanı Prof. Dr. Arif Esin, şunları kaydetti: ‘’Tebliğin yürürlüğe girmesiyle uluslararası taahhütlerimizi de yerine getirmiş olacağız. Uygulama, tüketicilere büyük avantajlar sağlayacak. Grup muafiyeti tebliği ile özel bağımsız servisler de garanti kapsamında oto servis hizmeti verebilecek. Bu sayede oto servis ve yedek parça sektörü önemli bir rekabete sahne olacak. Tebliğ, araç fiyatlarında yüzde 10, yedek parça ve servis hizmetlerinde ise yüzde 30 düşüş sağlayacak. Bu durum tek haneli rakamlara düşen enflasyona da olumlu yönde yansıyacak.’’

/ ADANA

06.12.2006


 

Emekli çalışanın maaşı kesilecek

1 Ocak 2007 tarihinden itibaren uygulamaya girecek, emekli esnaf ve sanatkârlar, şirket ortakları ile çalışan emeklilerin, her ay asgari ücretin en az yüzde 33,5’i kadar destek primi ödemesi uygulamasına karşı tepki geldi.

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Zafer Çağlayan, “ karar, insanları kayıt dışına çıkaracak, yeni yöntemler aramaya zorlayacak, yan yollara saptırabilecektir. 30 yıla yakın SSK ve Bağkur’a prim ödeyerek emekli olan biri zaten 450 YTL aylık maaş alıyor. Bu parayla geçinmesi mümkün değilken böyle bir uygulamaya gidilmesi bu insanları nefsiyle karşı karşıya bırakabilir” dedi.

/ ANKARA

06.12.2006


 

Hyundai’den ‘dev kampanya’

Hyundai, başlattığı ‘Dev Aralık Kampanyası’nda, binek otomobilleri ve hafif ticarî araçları için faizsiz kredi ile 3.000 YTL’ye varan yakıt desteği sağlıyor.

İlk kez Kasım 2006’da uygulanmaya başlanan ve Hyundai’nin tüm modelleri için sunulan 20.000 YTL’ye 12 ay yüzde 0 (sıfır) faizle kredi imkânı, Aralık ayı boyunca da geçerli olacak. 10 farklı binek otomobiliyle tüketicilerin ihtiyaçlarına cevap veren Hyundai; Atos Prime, Getz, Accent Era, Matrix, Elantra, Sonata, Grandeur, Coupe, Tucson ve Santa Fe modelleri için 250 YTL ile 3.000 YTL arasında değişen yakıt indirimi sunuyor. Hyundai’nin hafif ticari araç yelpazesinde bulunan H100 Panel Van, H100 Kamyonet ve Starex için de model ve versiyonlara göre yine aynı şekilde 250 YTL ile 3.000 YTL arasında değişen yakıt desteği veriliyor.

2006’nın ilk 10 aylık döneminde yaklaşık yüzde 9 toplam pazar payı elde eden Hyundai, bu kampanyayla birlikte satış adetlerini yükseltmeyi hedefliyor.

Yeni Asya / İSTANBUL

06.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004