Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 11 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Halk kültürüne hizmet ödülü

Türk Halk Kültürü Araştırmaları Kurumu, Muğla Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Sultan Tulu’ya, ‘’Türk Halk Kültürüne Hizmet Ödülü’’ verdi.

Doç. Dr. Tulu, yaptığı açıklamada, geçen ay Türk Halk Kültürü Araştırmalar Kurumunun gönderdiği yazıda, seçici kurulun teklifi doğrultusunda ve yönetim kurulunun onayıyla kurumun her yıl verdiği ‘’Türk Halk Kültürüne Hizmet Ödülü’’ne lâyık görüldüğünün belirtildiğini ve ödülü dâvet edildiği Ankara’da aldığını söyledi.

Bu ödülün 1981 yılından bu yana Türkiye ve Türkiye dışında Türk Halk Kültürü ile ilgili değerli ve kalıcı çalışmalar yapan kişi ve kuruluşlara verildiğini hatırlatan Tulu, şöyle konuştu:

‘’Eskiden Folklor Araştırmalar Kurumu olan bu kurumdan ödül alanlar belki de sadece halk bilimcilerin bu tür ödülleri almaları gerektiğini düşüneceklerdir. Ancak, kurum, yeni başlığıyla isabetli bir ad değişikliğine giderek, Türk kültürüne hizmet eden bütün kurum ve kişileri hedef almıştır. Bunun içinde elbette Türkologlar ve düşün adamları da bulunmaktadır.’’

Tulu, ‘’Bu tür ödüllerin, gerek filoloji gerekse halk bilimi alanındaki disiplinlerarası çalışmalara örnek oluşturacağını ve teşvik edici olacağını düşünmekteyim, zira filoloji ve halk bilimi bir bütündür ve birbirine yakın disiplini oluşturmaktadır’’ dedi.

Türk kültürüyle ilgili yurt dışında yaptığı çalışmalardan ötürü bu ödüle layık görülen Tulu, İran’da Türk folkloruyla ilgili yaptığı çalışmalarda, bu ülkede haberleşme ve eğitimdeki modernleşmeyle birlikte birçok Türk lehçe ve ağızlarının yok olduğuna tanıklık ettiklerini söyledi.

İran’ın tek resmi dilinin Farsça olması nedeniyle eğitim ve haberleşmenin, Farsçalaşmayı da beraberinde getirdiğini vurgulayan Tulu, şöyle konuştu:

‘’Dolayısıyla gelecekte Türk kültürünün sözlü ve yazılı ürünlerinin yitme tehlikesiyle karşı karşıyayız. Bu yüzden son zamanlarda yapılan dil ve folklor derlemeleri bizim için bilimsel açıdan büyük önem taşımaktadır. Türk dünyasının kültür ve ruh hazinesini, ancak onun folkloru ve dilinde bulmak ve tanımak mümkündür.’’

Yakın zamana kadar bu kültür hazinesinden bilim adamlarının siyasal engeller yüzünden çok kısıtlı faydalanabildiğine dikkati çeken Tulu, sözlerini şöyle tamamladı: ‘’Günümüzde ise eski Sovyetlerdeki Türk Cumhuriyetlerinin dünyaya açılması, orada yazılmış eserlere biraz daha rahat ulaşmamızı sağlamıştır.

Türk halk hikâyeleri kültür hazinemizin en değerli ürünlerindendir. Bütün Türk dünyasında yaygın olan bu hikayeler Anadolu dışında da tanınmaktadır. Öyle ki, bunların değişik biçimlerine Çin’e dek rastlamaktayız. Bu tür hikâyelere Köroğlu, Emrah, Aslı-Kerem, Karacaoğlan gibi hikâyeleri örnek gösterebiliriz.’’

/ MUĞLA

11.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Kuşbakışı İstanbul

  İshakpaşa’da yarım asırlık hata

  İklimler’e bir ödül de Tallinn’den

  Filistin’deki Osmanlı karargâhı Türk Kültür Merkezi oldu

  Halk kültürüne hizmet ödülü

  Bursa Devlet Korosundan Mevlevî merasimi

  ‘Karikatürlerle İnsan Hakları’


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004