Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 13 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Meyve-sebze zamları kapıda

İhracatın artması, Kurban Bayramı ve yılbaşı tatilinin yaklaşması nedeniyle, üretim yerinde sebze ve meyve fiyatlarının artabileceği bildirildi. Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Halinden aldığı bilgiye göre, son haftalarda Rusya ve AB ülkelerine domates ve salatalık ihracatının başlaması fiyatlara da yansıdı.

Birinci kalite domatesin fiyatı, geçen haftaya göre artış göstererek, 1,25 ve 1,30 YTL’ye kadar yükseldi. Salatalık ise geçen haftaya göre fiyatı 70 YKr artarak, 1,70 YTL’den alıcı buldu.

Yetkililer, önümüzdeki günlerde, artan ihracat, Kurban Bayramı ve yılbaşı tatilinin de yaklaşmasıyla iç piyasada sebze ve meyve fiyatlarının daha da artabileceğini kaydettiler.

Antalya Toptancı Halinde birinci kalite ürünlerde, dolmalık biberin fiyatı 30 YKr, kapya biberin fiyatı 50 YKr, domatesin fiyatı 25 YKr, patlıcanın fiyatı 10 YKr, salatalığın fiyatı ise 70 YKr arttı.

Ispanağın fiyatı 20, kabağın 40, karnabaharın 10, kerevizin fiyatı 10 YKr düşerken, taze fasulye, sivri biber, marul ve topak patlıcan geçen haftaki fiyattan alıcı buldu. Antalya Toptancı Hali’nde birinci kalite dolmalık biber 1,50 YTL, Kaliforniya biberi 3,50 YTL, kapya biberi 4 YTL, muhacir ve sivri biber 1,30 YTL, brokoli 80 YKr, domates 1,25 YTL, taze fasulye 3,20 YTL, ıspanak 1 YTL, kabak 1,20 YTL, karnabahar ve kereviz 70 YKr, aysberg marul 1,50 YTL, düz marul 90 YKr, kıvırcık marul 75 YKr, patlıcan 1,50 YKr, topak patlıcan 2,60 YTL, salatalık 1,70 YTL’den işlem gördü. Tropikal meyveler de geçen haftaki fiyatlarını korudu. Tane ile satılan ananas 8 YTL, Hindistan cevizi 2,30 YTL, kivi 80 YKr, mango 6,50 YTL, papaya 9 YTL’den alıcı buldu.

İthal muzun kolisi 45 YTL, sarımsak kilogramı 7 YTL, zencefil ise 12,50 YTL’den işlem gördü.

/ ANTALYA

13.12.2006


 

Bu yıl külçe altına yatırım yapan kazandı

Bu yılın Kasım ayı ve yıllıkta finansal yatırım araçları arasında en yüksek reel getiriyi ‘’külçe altın’’ sağladı. Külçe altın Kasım ayında, üretici fiyatları (ÜFE) bazında enflasyondan arındırıldığında yüzde 6,11 , tüketici fiyatları (TÜFE) bazında ise yüzde 4,45 reel getirisiyle yatırımcısının yüzünü güldürdü.

Yıllık değerlendirmelerde ise yine külçe altın ÜFE bazında yüzde 28,15, TÜFE bazında da yüzde 30,26 ile yatırımcısına en yüksek reel getiriyi sağladı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), seçilmiş finansal yatırım araçlarının Kasım ayı itibariyle reel getiri oranlarını açıkladı. Buna göre Kasım ayında tüketici fiyatları (TÜFE) bazında enflasyondan arındırıldığında mevduat faizi yüzde 0,12 , borsa endeksi yüzde 0,11 reel getiri sağlarken, dolar yüzde 2,85 , avro yüzde 0,78 oranında yatırımcısına kaybettirdi.

Kasım itibariyle son bir yıla bakıldığında ise en fazla reel getiriyi, külçe altın sağladı. Bunu avro, mevduat faizi, borsa endeksi izledi.

Söz konusu bir yılda TÜFE bazında indirgendiğinde, külçe altın yüzde 30,26, borsa endeksi yüzde 0,95 , mevduat faizi yüzde 5,32 , avro yüzde 6,77 oranında yıllık reel getiri sağlarken, dolar yüzde 2,51 oranında yatırımcısına kaybettirdi.

/ ANKARA

13.12.2006


 

Ambalaj Endüstrisi Fuarı kapılarını açıyor

İstanbul Ambalaj Endüstrisi Fuarı, 13-17 Aralık tarihleri arasında Beylikdüzü TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezinde gerçekleştirilecek.

Bu yıl 12’ncisi düzenlenecek fuara, 36 ülkeden bin 260 firma ve firma mümessilliği katılacak. 60 bin metre kare alanda düzenlenecek ve 40 binden fazla ziyaretçinin beklendiği fuarın açılışında; Dünya Ambalaj Örgütü (WPO) Başkanı Keith Pearson bir konuşma yapacak.

Fuarda, Ambalaj Dernekleri Federasyonunun kuruluş imza töreni de yapılacak ve 2005 yılına ait Türkiye Ambalaj Sektörü Raporu açıklanacak. Avrupa’nın her yıl düzenlenen ambalaj fuarları arasında en büyüğü olma özelliğini taşıyan İstanbul Ambalaj Endüstrisi Fuarında, ambalaj ham maddeleri ambalaj ve ambalajlama işlemlerine yönelik mürekkep ve boyar maddeler, ambalaj makineleri sergilenecek.

Verilen bilgiye göre, 2005 yılında 1,35 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren sektör, 2009 yılı 2,5 milyar dolar ihracat hedefliyor. 60-85 bin dolayında istihdam oluşturan sektörde 2 bin 500 firma faaliyet gösteriyor.

13.12.2006


 

Yalçıntaş: Su ürünlerine uygulanan KDV düşürülsün

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, et ve sebze-meyve hallerinde uygulanan KDV’nin yüzde 1, su ürünlerindeki KDV’nin ise yüzde 8 olduğunu belirterek, ‘’Su ürünlerine uygulanan KDV diğer hallerle eşit duruma getirilmelidir’’ dedi.

Yalçıntaş, Kumkapı’da bulunan İstanbul Su Ürünleri Balık Halini gezerek, sektör mensuplarının sorunlarını dinledi.

Daha sonra büyük bir balıkçı teknesine çıkan Yalçıntaş, burada dümen başına geçti. Hali ziyaretinin ardından, bir değerlendirme yapan Murat Yalçıntaş, ihracat ve iç pazarda hızlı bir gelişme gösteren sektörün, en fazla önem verilmesi gereken sektörlerin başında geldiğini söyledi.

35 yıldan beri ilk defa bir ticaret odası başkanının hali ziyarete geldiğini aktaran Yalçıntaş, Türkiye’ni üç tarafının denizlerle çevrili olduğunu, ancak sektörle ilgili yapılması gerekenlerin yeterince yerine getirilemediğini kaydetti. Yalçıntaş, ‘’Bunları yerine getirirsek, sektör Türkiye’nin gözde sektörlerinden biri olacaktır’’ görüşünü dile getirdi.

/ İSTANBUL

13.12.2006


 

Damperli kamyon satışları arttı

İnşaat sektöründe son yıllarda görülen canlanma, kamyon satışlarını da artırdı. Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) verilerine göre, bu yıl Ocak-Kasım arasındaki 11 ayda 27 bin 42 adedi yerli, 9 bin 669 adedi ithal olmak üzere toplam 36 bin 711 adet kamyon satıldı.

6 yıldan bu yana yükseliş trendi devam eden kamyon satışlarında geçen yılın 11 aylık dönemine oranla yüzde 3,68’lik artış belirlendi. Bu yılki satış rakamı ayrıca 1997 yılının Ocak-Kasım dönemindeki 43 bin 785 adetlik satıştan sonraki en yüksek seviyeyi oluşturdu.

Önemli bir kamyon üreticisi ve ihracatçısı haline gelen Türkiye’de kamyon satışları içinde ithalatın oranının artarak yüzde 26’ya ulaşması da dikkat çekiyor. Geçen yıl aynı dönemde bu oran yüzde 22 düzeyinde bulunuyordu. Kamyon satışlarındaki gelişmeleri AA’ya değerlendiren OSD Genel Sekreteri Prof. Dr. Ercan Tezer, son yıllarda büyüyen inşaat sektörüne dikkat çekti. Tezer, “Gelişen taşımacılığın yanı sıra inşaat sektörünün büyümesi kamyon ihtiyacını önemli ölçüde artırdı. İnşaat sektöründeki yatırımların büyümesi, yerel yönetimlerdeki inşaat faaliyetleri gibi nedenlerle, özellikle damperli kamyona olan talep artışı, satışlarda önemli bir motivasyon unsuru haline geldi’’ dedi.

/ İSTANBUL

13.12.2006


 

Cari açıkta tehlikeli yükselme

Merkez Bankası, geçen yılın Ekim ayında 896 milyon dolar olan cari açığın, bu yıl aynı ayda yüzde 176,3 artışla 2 milyar 476 milyon dolar olduğunu açıkladı.

Ocak-Ekim dönemi cari açığı ise yüzde 67,1 artışla 28 milyar 21 milyon doları buldu.

Merkez Bankası, Ocak-Ekim dönemi Ödemeler Dengesi Gelişmeleri Raporunu açıkladı.

Buna göre Ekimde cari açıktaki artışın başlıca sebepleri arasında “dış ticaret açığının, ödemeler dengesi tablosunda yer aldığı şekliyle, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 45,4 oranında artarak 3 milyar 432 milyon dolara ulaşması, yatırım geliri dengesinin yüzde 15,5 artışla 372 milyon dolar açık vermesi ve hizmetler dengesindeki fazlanın da yüzde 29,7 azalarak 1 milyar 160 milyon dolara düşmesinin’’ sayılabileceği belirtildi.

Bunun sonucunda, 2005 yılı Ocak-Ekim döneminde 16 milyar 767 milyon dolar olarak gerçekleşen cari işlemler açığı, 2006 yılının aynı döneminde yüzde 67,1 artışla 28 milyar 21 milyon dolara ulaştı.

/ ANKARA

13.12.2006


 

Tombul: 2007 bütçesi IMF direktifleriyle hazırlandı

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, ‘’IMF direktifleriyle hazırlanan 2007 bütçesi, faiz ödemelerine verdiği öncelik ve kamu harcamalarını aşağı çekmek amacıyla önceki bütçelerin bir kopyasıdır’’ dedi.

Tombul, 14 Aralık Perşembe günü hizmet üretmeyeceklerini söyledi.

Tombul, Gaziosmanpaşa’daki IMF temsilciliği önünde yaptığı basın açıklamasında, 2007 bütçesi içinde faiz ödemelerinin giderek yükselmesinin, nitelikli mal ve hizmet üretimini imkânsızlaştırdığını, üretime dayanmayan oransal bir artışa sebep olduğunu ifade etti. Tombul, ‘’Konsolide bütçenin önemli bir kısmını oluşturan faiz ödemeleri ve askeri harcamalar, devletin çok yüksek faizlerle borçlanarak, rant geliriyle beslenen çok küçük bir azınlığa para transfer etmesi işlevini görmüştür’’ dedi.

Büyük sermaye çevrelerinin gelirlerinin önemli bir kısmının üretime değil faiz gelirlerine dayandığını öne süren Tombul, bütçe içindeki faiz döngüsünün rant geliri elde edenleri beslediğini, halkın eğitim ve sağlık gibi kamu hizmetlerinden mahrum olmasına yol açtığını savundu.

IMF’nin, kamu emekçilerinin, emeklilerin, işçilerin ve çiftçilerin üzerine yıktığı ağır vergilerle özel sektöre kaynak aktardığını ve vergi indirimi sağladığını ileri süren Tombul, sosyal devlet yerine yurttaşı dilenci konumuna düşüren bir yapı oluşturulmaya çalışıldığını iddia etti.

/ ANKARA

13.12.2006


 

Yerli mal ve hizmet üretimi geriledi

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, tüketicinin yüksek oranda ithal mal ve hizmetleri tercih etmesiyle yerli mal ve hizmet üretiminin gerilediğini belirterek, ‘’İthal mal tercih edilmesi sonucunda vatandaşımız işsiz, aşsız kalmakta ülke ise borçlanmaktadır’’ dedi.

Kaliteli ve ucuz yerli üretimi teşvik amacıyla biraraya gelen OSTİM Organize Sanayi Bölgesi, Türk-İş, Türkiye ve odalar Borsalar Birliği, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlârı Konfederasyonu, Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Ankara Sanayii Odası, Ankara Ticaret Odası ve Türkiye Kamu-Sen, ‘’Yerli Malı Kampanyası’’ başlattı.

Kampanyanın tanıtımı için Çıraklık Eğitim Vakfı konferans salonunda bir toplantı düzenlendi. Toplantıda, kampanyaya destek veren kuruluşlar adına bir konuşma yapan Kamu-Sen Genel Başkanı Akyıldız, sadece 2006 yılının 10 ayında 44.5 milyar dolar kaynağın yurt dışına aktığını, Türkiye’nin cari açığının 32.6 milyar dolar olduğunu söyledi.

/ ANKARA

13.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004