Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 13 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Asıl sömürgecilik, kültüreldir

Entelektüeller Edward Said anısına İstanbul’da buluştu. Kahire Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Hasan Hanefi: “Sömürgecilik sadece askerî değildir, aynı zamanda kültüreldir. Özne güçlüyse nesnesini güçsüzleştirir.”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür İşleri Daire Başkanlığı’nın Edward Said Anısına düzenlediği Uluslararası Oryantalizm Sempozyumu 9-10 Aralık tarihlerinde Cemal Reşit Rey Konser Salonunda gerçekleştirildi.

Sempozyum 08 Aralık 2006 Cuma akşamı Prof. Dr. Şerif Mardin’in Feshane Uluslararası Kongre ve Kültür Merkezi’nde yaptığı açılış konuşmasıyla başladı. Sempozyumda yer alan konuşmacıların yanı sıra çok sayıda akademisyen, gazeteci, yazar ve yayıncı açılışa katıldı. Konuşmasına Türk misafirperverliğine vurgu yaparak başlayan Mardin, Said’in başarılarını değil fikirlerini dinleyicilerle paylaştı. Mardin, Said’in Batının tek taraflı kendi kendine olan diyaloğuna ışık tuttuğunu ve Batı dışında kalan tüm toplumlara kendi kültürlerini okumalarını işaret ettiğini söyledi.

Dünyaca ünlü entelektüellerin Edward Said anısına bir araya geldikleri sempozyuma Hasan Hanafi, Robert J. C. Young, Reina Lewis, Pervez Manzoor, Boby S. Sayyid gibi önemli isimlerin yanı sıra Türkiye’den de Şerif Mardin, Jale Parla, Fuat Keyman, Turgut Cansever, Korkut Tuna gibi Türk düşünce hayatına yön veren değerli akademisyenler ve araştırmacılar katıldı. Katılımcıların tümünün hazır bulunduğu sempozyumun ilk gününde Antoine-Ignace Mellign’in İstanbul’da yaptığı oryantalist gravürlerin yer aldığı sergi izleyicilerle buluştu.

Sergi açılışından sonra konuşan Edward Said’in kurduğu bölümün şu an başkanlığını yapan Columbia Ünivsitesinden Hint asıllı Prof. Dr. Gayatri C. Spivak, konuşmasına “Şu an konuşan Edward Said’in arkadaşıdır” sözleriyle başladı. Oryantalizm kavramının, Batının doğuyu tanımlamak ve kontrol altına almak için oluşturulduğunu ama bugün gelinen noktada doğu toplumlarını tanımlamak için yetmediğini ve batının doğuyu kontrol etmekte zorlandığını söyledi. Spivak, batının ötekini tanımlarken ötekinin gerçek durumuna ait hakikatlere dayanmadan siyasî tarafgirlik tavrı içinde olduğunu belirtti.

Yaklaşık bin dinleyicinin katıldığı Uluslararası Oryantalizm Sempozyumu’nun ilk oturumunda Prof. Robert J. C. Young, Prof. Fuat Keyman, Dr. Pervez Manzoor, Doç Dr. Mahmut Mtman ve Doç Dr. Uğur Kömeçoğlu Edward Said’i ve şarkiyatçılığı konuştular. Said evsizdi, Amerika’da da kendini evinde hissetmedi diyen Prof. Young, “O kaybettiği memleketi üzerine yazmadı. Yeni yerleştiği ülke üzerine, batı üzerine yazdı. Diğer sürgün yaşayan akademisyenler gibi yapmadı” dedi.

Siyaset Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı Genel Koordinatörü Dr. İbrahim Kalın ‘Seyyah Olup Şu Alemi Gezerim’ Avrupalı Seyyahların Oryantalist Söyleme Katkıları konulu konuşmasında, Avrupa’nın iki farklı yüzüne dikkat çekti ve bu yüzlerden birinin “medeniyet ve ilerlemenin merkezi olan Avrupa”, diğerinin ise “sömürgeci Avrupa” olduğunu söyledi.

“Karılaşmalar: Şarkiyatçılık Ekseninde Medeniyetler Arası İlişki” oturumunda konuşan Kahire Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Hasan Hanefi yaptığı konuşmada “Oryantalizm kendi zihninden doğuya ait imajları yansıtarak gerçekmiş gibi gösterdi ve analitik metotlar kullandı. İnsanların günlük hayatlarına girdiler. Detaylara girdiler. Sömürgecilik sadece askeri değildir, aynı zamanda kültüreldir. Özne güçlüyse nesnesini güçsüzleştirir” dedi.

Son oturumunda şarkiyatçı sanatların konuşulduğu sempozyum iki gün boyunca yaklaşık 2000 kişi tarafından takip edildi.

13.12.2006


 

Engelleri resimle aşıyor

Beş yaşındayken, her iki kolunu buğday helezonuna kaptıran 20 yaşındaki Ayşe Işık, usta ressamları aratmayacak resimler yapıyor.

Bakırköy İspirtane’de resim dersi alan Ayşe Işık ayak parmakları ile 2,5 seneden bu yana resim yapıyor. Ayşe Işık “Ellerim olmadan her iş bana ilkin bana zor geliyordu, annem sayesinde her şeye göğüs gerdim. Annem en büyük destekçim oldu. Annemin maddî, manevî desteği sayesinde, resim yeteneğimi de geliştirdim.

Ben hayatımdan gülüşümü hiç eksik etmedim ve fiziksel eksikliğin hayatımızın eksikliklerini gidermekte engel olmadığını ve bunun için tüm özürlülere örnek olmak ve fiziksel olarak sağlam olan insanlar gibi her işi başarabileceğimizi kanıtlamak adına, resim yapıp sergiliyorum” dedi.

Ali KARABİBER

13.12.2006


 

Odunpazarı’nda şiir dinletisi

Radyo 7 yapımcıları ve Odunpazarı Belediyesi tarafından ortaklaşa hazırlanan söyleşi ve şiir dinletisi Pazar günü gerçekleşti. Yunus Emre Kültür Merkezi’nde 450 kişinin izlediği program katılımcılardan yoğun ilgi görürken, san’atçılar kitap ve kasetlerini imzalayarak konuklara armağan ettiler.

Kültürel faaliyetlerinin ilerleyen günlerde devam edeceğini belirten belediye yetkilileri, 28 Aralık 2006 Perşembe günü Ticaret Odası Konferans Salonu’ nda Mehmet Akif Ersoy’u vefatının 70. yıl dönümünde anacaklarını belirttiler. “Mehmet Akif Ersoy’ u Anlamak” isimli panelin ve ardından Odunpazarı Belediyesi Konservatuarı Müzik Bölümü öğrencileri tarafından hazırlanan şiir dinletisinin sunulacağı program saat 19:30 da başlayacak.

13.12.2006


 

Demiryolu ile tarihe yolculuk

“Demir Yolu ile Tarihe Yolculuk’’ fotoğraf sergisi, TCDD Ankara Garında açıldı.

Serginin açılışında konuşan TCDD 2. Bölge Müdürü Mustafa Babal, Devlet Demir yollarının kuruluşunun 150. yılının kutlandığını belirterek, sergide bugüne kadar hiç yayınlanmamış fotoğrafların bulunduğunu söyledi. Fotoğrafların çeşitli kaynaklardan derlenerek hazırlandığını ifade eden Babal, manevi değerlerinin yüksek olduğunu kaydetti.

Babal, bugün de demir yolu inşaatlarının hızla devam ettiğini belirterek, ‘’Bu inşaatlar tamamlandığında, demir yollarımız lâyık olduğu seviyeye gelecektir’’ dedi.

Daha sonra, TCDD’nin düzenlediği 150. yıl faaliyetlerinde görev alan personele plaket verilerek, serginin açılış kurdelesi kesildi.

Sergi, 22 Aralık Cuma gününe kadar açık kalacak.

13.12.2006


 

“Kültür dostlarına” vergi indirimi

Kültür ve Turizm Bakanlığının yeni projesine göre “kültür dostları”, yaptıkları her türlü bağış ve yardımların tamamını kurumlar vergisi ile gelir vergisinden düşebilecek.

Bakanlık desteklenen ve yürütülen kültürel faaliyetlerin sürdürülmesi ve teşvik edilmesi için iş birliği yapmak ve malî kaynak oluşturmak amacıyla “Kültür Dostu” projesi hazırladı.

Söz konusu proje ile 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamındaki taşınmaz kültür varlıklarının bakımı, onarımı, yaşatılması, rölöve, restorasyon, restitüsyon projeleri yapılması ve nakil işleri ile kurtarma kazıları, bilimsel kazı çalışmaları ve yüzey araştırmalarının desteklenmesi planlanıyor. Buna göre, “kültür dostu” olmak isteyen kişi ve kurumlar, kültür varlıklarının korunmasını, yaşatılmasını ve sergilenmesini destekleyerek, hem kültür mirasının gelecek nesillere aktarılmasına katkı sağlayacak hem de kültür varlıklarıyla birlikte kendi isimlerini ölümsüzleştirecekler.

Kültür Dostu olmak isteyen kişi veya kurumlar, bakanlık tarafından hazırlanan örnek projelere yönelik ihtiyaç listesinden istediği bir başlığı seçerek, internet üzerinden ya da yazılı olarak bakanlığa başvuruda bulunacak.

Başvurunun ilgili birimce değerlendirilmesinin ardından, kültür dostu olmak isteyen kişi ya da kurumlar söz konusu ihtiyaca göre malî ya da aynî yardımda bulunacak. Yardımın yapılabilmesi için taraflar arasında Destek Sözleşmesi imzalanacak. Ancak belli oranlar altındaki mali yardımlar için destek sözleşmesi yerine belge düzenlenecek. Destekleyici kişi veya kurum, taahhüt ettiği işleri yerine getirdiğinde “Kültür Dostu” olmaya hak kazanacak.

13.12.2006


 

Eskişehir Şehir Tiyatroları Tunus yolcusu

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, dâvet üzerine Tunus’ta düzenlenecek “Dünya Çocuk Tiyatroları Festivaline” katılarak “Kral Aranıyor” adlı oyunu sahneleyecek.

Şehir Tiyatrolarından yapılan yazılı açıklamaya göre, Eskişehir’de oynanan oyunlar, Eskişehir halkının yanı sıra İstanbul ve Ankara gibi tiyatroların yoğun olduğu büyük şehirlerde de ilgi görüyor. Bu sezon Bursa, Yalova ve Bilecik’te sahnelenen oyunlar, 2007 yılında da Afyonkarahisar, Kütahya, İstanbul ve Ankara’ya yapılacak turne kapsamında izleyiciyle buluşacak.

Şehir Tiyatrolarında sahnelenen oyunlar, yurt dışındaki tiyatro festivalleri ve şenliklerinden de çeşitli dâvetler alıyor. Bu kapsamda Kültür ve Turizm Bakanlığının talebi üzerine Yunanistan’ın Selanik şehrinde yapılan “Uluslararası Çocuk Oyunları” şenliğine katılan Şehir Tiyatroları, burada “Kral Aranıyor” adlı oyunu sahnelemişti. Çocuk oyunu “Kral Aranıyor” 17-23 Aralık tarihleri arasında Tunus’ta yapılacak “Dünya Çocuk Tiyatroları Festivaline” de özel olarak dâvet edildi. Şehir Tiyatroları Avrupa’dan sonra Afrika ülkesi Tunus’ta da Türkiye’yi tiyatro adına temsil edecek.

13.12.2006


 

Lübnanlı çocuklar yararına sergi

“Görüp görmezden, duyup duymazdan gelemezdik. Bir damlada siz olun” konulu resim sergisi, İzmir’de 28 Aralık’ta açılıyor.

Fotoğrafçılar Derneği, 100 eserle Lübnan’daki çocuklar yararına sergi açıyor. Dernek İstanbul, Ankara ve Bursa’dan sonra dördüncü sergiyi İzmir’de, Konak Belediyesi Alsancak Kültür San’at Merkezi’nde düzenleyecek. Dernek adına konuşan Birol Üzmez, “Fotoğrafa gönül vermiş insanlar olarak çevremizde olana bitene duyarsız kalamazdık.” dedi.

Özellikle çocuklar sözkonusu olunca kayıtsız kalamayacaklarını belirten Üzmez, “En son Lübnan’da çocuklar mağdur oldu savaştan. Neden savaşıldığından habersiz, patlamamış bombaları oyuncak sanıp oynayacak kadar masum çocuklar.” diye konuştu.

/ İZMİR

13.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004