Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 19 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Kâbe’ye 24 saat servis

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Fikret Karaman, Türk hacı adaylarının Mekke’de daha çok Mesfele ve Mina yakınlarındaki Mahpes ve Aziziye bölgesinde konuşlandıklarını belirterek, hacı adaylarının Kâbe’ye rahat ulaşabilmeleri için 24 saat ulaşım hizmeti verdiklerini bildirdi.

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Fikret Karaman, gazetecilere yaptığı açıklamada, hacı adaylarının Türkiye’den 22 Kasımdan itibaren gelmeye başladıklarını, genelde ilk gelişlerin Medine olduğunu, buradan Mekke’ye intikal ettiklerini söyledi. Aralık ayının başından itibaren Medine ve Cidde olmak üzere iki koldan hacı adaylarının Mekke’ye geldiğini anlatan Karaman, hacı adaylarının yüzde 75’inin mukaddes topraklara ulaştığını, hem hava hem kara yoluyla gelen hacılar için 25 Aralıkta gümrüklerin kapanacağını kaydetti. Türk hacı adaylarının Mekke’de daha çok Mesfele ve Mina yakınlarındaki Mahpes ve Aziziye bölgesinde konuşlandıklarını kaydeden Karaman, hacı adayları için 24 saat ulaşım hizmeti verdiklerini, açtıkları 17 mutfak ile de bütün hacı adaylarına günlük sıcak yemek sunduklarını kaydetti.

‘’Bu yıl belki de hac tarihinde, Diyanet ve Türkiye açısından hacımızın en rahat ettiği bir yıldır’’ diye konuşan Karaman, özellikle eskiden yemek, temizlik gibi işlerden ibadet zamanlarını kısıtlamak zorunda kalan bayan hacı adaylarının artık çok rahat olduğunu ifade etti.

Hedeflerinin yemekli sistemi temelli hale getirmek ve yerleştirmek olduğunu anlatan Karaman, bu sistemi Umre’ye de yaymak istediklerini vurguladı. Mekke ve Medine’de hastaların ihtiyaçlarına cevap veren birer hastahaneleri olduğunu, bunun dışında Mekke’de hacı adaylarının tahlil ve teşhislerinin yapıldığı 3 sağlık merkezi ile 7 tane sağlık ocağı bulunduğunu ifade eden Karaman, hacıların ikamet ettiği binaların altında 17 tane de sağlık kabini olduğunu söyledi.

Karaman, hacı adaylarının şehirde daha çok boğaz enfeksiyonu gibi sorunlarla karşılaştığını, olağanüstü durumlarda, rahatsızlanan hacı adaylarının Arap hastahanelerine kaldırılabildiğini belirtti.

UMRECİLER SIKINTI OLUŞTURDU

Özellikle Ramazan ayında umre için gelen ve daha sonra haccı da geçirmek için kaçak yollarla Mekke’de kalan vatandaşların sıkıntı oluşturduklarını anlatan Karaman, bu yolla bu sene burada kalan ve yakalanan 300-500 kadar umrecinin şartları iyi olmayan Telhir bölgesinde tutulduktan sonra sınır dışı edildiğini anlattı.

Önceki yıllarda Türkiye’den gelen hacı adaylarının yaş ortalamasının 68 olduğunu, bu yıllarda bu ortalamanın 56’ya kadar düştüğünü söyleyen Doç. Dr. Karaman, bu yıl Mina’da yapılan düzenlemeyle hacı adaylarının vazifelerini daha rahat yerine getirebileceklerini anlattı.

13 HACI ADAYI HAYATINI KAYBETTİ

Kutsal topraklara gelen Türk hacı adaylarından 13’ünün hayatını kaybettiği bildirildi. Hayatını kaybeden hacı adayları şöyle:

Medine: Kadir Bal (Samsun 3. kafile), Yahya Algaç (Sabiha Gökçen 6. kafile), Dursune Demir (Raja turizm), Mustafa Ünal (Dalaman 1. kafile), Sürmani Boncuk (Kayseri 1. kafile)

Mekke: Hüseyin Aydoğmuş (Tempora turizm), Zehra Kaplan (Gaziantep 5. kafile), Yasin Topkaya (Intra tur), Mecit Koç (Tentur), Hasan Burç (Kesit tur), Kemal Demiraslan (Intra turizm), Filit Kubay (Kesit tur), Raşit Yıldırım (Kemer turizm)

MÜSTAKİL ODALI SİSTEM MÜJDESİ

Karaman, şu bilgileri verdi: “Hedefimiz haccı müstakil odalı sisteme getirmek. Yani otel tipi. Biraz lüks olabilir ama müstakil odalı biraz daha makul. Kişi akrabasıyla, eşiyle aynı odayı paylaşabilecek. İçerisinde temizlik mekânları var ama evin kapısı da anahtarı da kendisine ait. Belki çok lüks hizmet değil ama hac şartlarıyla yeterli bir hizmet olarak algılıyoruz. Bu sisteme bizim geçmemiz lâzım. Ancak bu sistem için de Mekke’de alt yapı yeterli değil. Şu anda bu sistemle 8 bin 400 hacı getiriyoruz. Ama kendimizi önümüzdeki yıl biraz daha zorlayacağız. Yeni evler yapılıyor. Bunların bir kısmı müstakil odalı tipe göre yapılıyor.’’

Ahmet GÖNÜLLÜ / MEKKE

19.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Demokrasiyi Koruma Platformu

  Başörtüsüyle meclis üyesi seçildi

  28 Şubat süreci tekrarlanmaya çalışılıyor

  Yeni Asya’ya bir destek de Mazlum-Der’den

  Erdoğan yine ABD'de

  Anayasa’da eş kriteri yok

  Şener’den tuhaf sözler

  Üyelik için din engel olamaz

  Vanhanen: Tren ne durdu, ne de rayını değiştirdi

  Türkiye’nin, AB vizyonu tehlikede

  AB’yi isteyenlerin oranı yüzde 54

  Türkiye denge unsuru olabilir

  Anayasa Mahkemesi esnafı üzdü

  Kar uyarısı

  Kâbe’ye 24 saat servis

  Mevlânâ dünyayı birleştirdi

  Bütçe görüşmelerinde AKP-CHP gerginliği

  İklim alarm veriyor

  Antalya’da hafif şiddetli deprem

  Saakaşvili bugün Türkiye’ye gelecek

  Öksürük hayat kurtarıyor


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004