Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 19 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Mevlânâ dünyayı birleştirdi

Konya’daki 733. Vuslat Yıldönümü törenleri, binlerce Mevlânâ aşığının akın ettiği Mevlânâ Kültür Merkezi’ndeki Şeb-i Arus töreni ile son buldu. Değişik ırk ve dinden insanları bir araya getiren törenlerde, Mevlânâ’nın hoşgörü ve sevgi mesajı tüm dünyaya yayıldı.

Her sene 17 Aralık tarihinde Hz. Mevlânâ’nın ölümü dolayısıyla düzenlen Şeb-i Arûs törenlerine bu yıl yüksek bir katılım gerçekleşti. Mevlânâ’nın ‘gel’ çağrısına uyan yüzlerce ırk ve dinden Mevlânâ aşığı, Hz. Mevlânâ’yı, ölümünün 733. yıldönümünde yalnız bırakmadı. Bu seneki törenlere devlet erkânı da büyük ilgi gösterdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Konya Mevlânâ Kültür Merkezi’nde düzenlenen törende bir konuşma yaptı. Konuşmasına dâvetlileri selâmlayarak başlayan Erdoğan, Mevlânâ’nın ‘gel’ çağrısına uyarak, farklı illerden ve farklı ülkelerden pek çok insanın törenlere gelen Mevlânâ dostlarına ‘’Hoşgediniz.’’ dedi.

G. Antep’te de kutlama yapıldı

Gaziantep’te, Konya Mevlânâ Sema Grubu’nun Hz. Mevlânâ’nın 733. Vuslat Yıldönümü dolayısıyla sunduğu gösteri ilgiyle izlendi. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin kültür faaliyetleri kapsamında Kâmil Ocak Spor Salonu’nda düzenlenen gösteriye, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanvekili Önder Büdeyri, Gaziantep Sanayi Odası Meclis Başkanı Abdülkadir Konukoğlu ve Şehitkâmil Belediye Başkanı Metin Özkarslı’nın da aralarında bulunduğu çok sayıda dâvetli katıldı. Önder Budeyri, gösteri öncesinde yaptığı konuşmada, Hz. Mevlânâ’nın büyük bir Türk düşünürü olduğunu ve geniş hoşgörüsüyle tüm dünyanın ilgisini İslâmiyete çektiğini söyledi. İlâhî okunarak başlayan gece, Konya Mevlânâ Sema Grubu gösterisiyle sürdü.

Minik semazenler ilgiyle izlendi

Osmaniye’de düzenlenen “Mevlânâ’yı anma” faaliyetlerinde yaşları 8 ile 9 olan öğrencilerin yaptığı sema gösterisi ilgiyle izlendi. UNESCO tarafından ‘Mevlânâ yılı’ olarak ilân edilen 2007’ye girerken, minik semazenlerin yaptıkları gösteri büyük beğeni topladı. Programda ayrıca Gaziantep’den gelen 6 kişilik ilâhî grubu “Sana Geldim Ey Allah’ım” adlı albümlerinden ilâhîler seslendirdi. Sunuculuğunu Mehmet Atalay’ın yaptığı program, Büyük Cami İmamı Doğan Alçı Hoca’nın Kur’ân’ı Kerim tilâvetiyle başladı. Programa Hoşgörü Koleji 2. sınıf öğrencilerinin yaptığı sema gösterisi damgasını vurdu. Önce dâvetlileri selâmlayan minik semazenler daha sonra sahnede bir daire oluşturdular. Daha sonra üflenen ney eşliğinde kendi etraflarında dönmeye başladılar. Minik semazenler gösterilerini Mevlânâ’nın güzel sözlerini tek tek söyleyerek tamamladılar.

Sivas’ta 1. Şeb-i Arûs Kutlamaları

programı düzenlendi

Sivas’ta, Hz. Mevlânâ’nın 733. Vuslat Yıldönümü dolayısıyla Sivas 1. Şeb-i Aruz Kutlamaları programı düzenlendi.

Programa eşi Sıdıka Dalmaz ve çocuklarıyla katılan Sivas Valisi Veysel Dalmaz, yaptığı konuşmada, tüm Türkiye’nin ve tüm dünyanın Mevlânâ’nın vuslatını andığını belirterek, Sivas Mevlânâ Tasavvuf Kültürü Sema Derneği’nin böyle bir programı düzenleyerek şehirde bir ilki gerçekleştirdiğini kaydetti. Dalmaz, insanların sevgiye, hoşgörüye, paylaşmaya, dayanışmaya, merhamete, güleryüze ve böyle manevî muhtevalı programlara ihtiyacı olduğunu ifade ederek, tüm insanlara sevgiyi aşılamak gerektiğini vurguladı. Dalmaz, ‘’Çocuklarımızla, ailemizle insanlar arasında eğer sevgiyi tesis edememişsek, sevgiyi hakim kılamamışsak, onun karşısında kanunla, otoriteyle, polis zoruyla durmamız mümkün değil. Ve arkasından uyuşturucu geliyor, terör geliyor veya insanın canına kast etme geliyor. Tüm bunların arkasında sevgi, hoşgörü ve merhamet eksikliğini görüyoruz’’ diye konuştu.

Binlerce kişi duâya katıldı

Mevlânâ’nın 733. Vuslat Yıldönümü Etkinlikleri çerçevesinde Mevlânâ Müzesi’ne akın eden binlerce ziyaretçi, burada yapılan duâya eşlik etti. Konya’da Mevlânâ’nın 733. Vuslat Yıldönümü Etkinlikleri’nin son gününde, Mevlânâ Müzesi’nde duâ edildi.

Yerli ve yabancı binlerce turist, saatler öncesinde duâya katılmak için müzeye geldi. Mevlânâ’nın kabrinin başında yapılan duâya katılmak isteyenler zaman zaman izdihamlara sebep oldu. Müze içinde izdiham sebebiyle zor anlar yaşayan bazı yaşlı ziyaretçiler, oturdukları yerde duâya katıldı. Okunan Kur’ân-ı Kerim’in ardından duâya katılan ziyaretçilerden bazılarının gözyaşlarına hakim olamadığı görüldü.

Mevlânâ’yı tanımayan kalmadı

Mevlânâ’nın ‘Ne olursan ol yine gel’ çağrısı, binlerce kişiyi bir araya getiriyor. Her yaştan, her sınıftan insan sema ile kendini buluyor, ilâhî aşka koşuyor. Amerika, Kanada, Uzakdoğu, İran gibi dünyanın dört bir tarafından insanlar aylar öncesinden tören için Konya’ya geldi. Mevlânâ’nın “Allah’a tekrar tekrar yemin ederim ki, bu mânâ, güneşin doğduğu yerden battığı yere kadar bütün dünyayı kaplayacak ve bütün ülkelere gidecektir.” sözü gerçek oldu.

Kutlamalar yalnızca Mevleviliğin merkezi sayılan Konya’da değil Türkiye’nin her köşesinde, Avrupa’da hatta Amerika’da da yapıldı. Yurtiçinden ve yurtdışından ziyaretçi akınına uğrayan Mevlânâ törenleri bu yıl ilk kez 17 gün kutlandı. Turistlerin önemli bölümü akşam saatlerinde Mevlânâ Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen sema programını izlemek ve Mevlânâ Müzesi’ni ziyaret etmek için Konya’ya geldi. Faaliyetlerin gerçekleştirildiği salonun günde 300’ü protokol toplam 2 bin 400 kişilik kapasitesi her gün dolup taştı.

Törenleri izlemek için dünyanın dört bir köşesinden gelen ziyaretçiler gönüllerinde Mevlânâ sevgisi ile Konya’dan ayrıldı.

Avustralya’da ilâhîler okundu

Mevlânâ’nın 733. Vuslat Yıldönümü faaliyetlerinin son günü olan Şeb-i Arûs töreni, Avustralya’da da düzenlendi.

İngilizlerin oluşturduğu Avustralya Mevlevî Grubunun Melbourne şehrindeki Prahran City Hall’de düzenlenen töreni, çoğu Türk bin kişilik bir grup izledi. Kur’ân-ı Kerim okunarak başlanan törende, Avustralya Mevlevî Grubunun İngiliz başkanı işadamı Abdül Aziz, Şeb-i Arûs’un anlamı ve Sema Töreni ile ilgili bilgi verdi. Daha sonra Sufi İlâhîlerin okunduğu törende Mevlânâ’nın şiirlerinden örnekler, sunucular tarafından İngilizce okundu. Programın son bölümünde dokuz yabancı kökenli Mevlevî Sema gösterisi sundu. Yaklaşık üç saat süren törene Avustralya Türk Mevlevî Müzik grubunun bazı üyeleri de müzikleriyle katıldı.

19.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Demokrasiyi Koruma Platformu

  Başörtüsüyle meclis üyesi seçildi

  28 Şubat süreci tekrarlanmaya çalışılıyor

  Yeni Asya’ya bir destek de Mazlum-Der’den

  Erdoğan yine ABD'de

  Anayasa’da eş kriteri yok

  Şener’den tuhaf sözler

  Üyelik için din engel olamaz

  Vanhanen: Tren ne durdu, ne de rayını değiştirdi

  Türkiye’nin, AB vizyonu tehlikede

  AB’yi isteyenlerin oranı yüzde 54

  Türkiye denge unsuru olabilir

  Anayasa Mahkemesi esnafı üzdü

  Kar uyarısı

  Kâbe’ye 24 saat servis

  Mevlânâ dünyayı birleştirdi

  Bütçe görüşmelerinde AKP-CHP gerginliği

  İklim alarm veriyor

  Antalya’da hafif şiddetli deprem

  Saakaşvili bugün Türkiye’ye gelecek

  Öksürük hayat kurtarıyor


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004