Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 02 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Bu yolu ben seçtim

Irak’ın Cumartesi şafak vakti idam edilen devrik lideri Saddam Hüseyin’in, infazından önceki son dakikalarında, cellatlarıyla ve idamı izleyenlerle tartıştığı ortaya çıktı.Burada getirildiği odada yargıç Münir Haddad, Saddam’a cezasını yüksek sesle tebliğ ederken Saddam Hüseyin de bağırarak, “Yaşasın halk, yaşasın cihad, yaşasın millet, kahrolsun İranlılar, kahrolsun Amerikalılar” diye bağırdı.

Washington Post gazetesinin, infazın bazı şehitlerinin anlattıklarına dayanarak verdiği habere göre, Saddam Hüseyin’in idamı söyle gerçekleşti: Bağdat havaalanı yakınındaki Amerikan üssünden helikopterle Yeşil Bölge’ye getirilen Saddam, burada Iraklılara teslim edildi. Saddam Hüseyin, ardından idamın gerçekleşeceği Hadimiye semtindeki eski askeri istihbarat binasına zırhlı konvoyla götürüldü.

Burada getirildiği odada yargıç Münir Haddad, Saddam’a cezasını yüksek sesle tebliğ ederken Saddam Hüseyin de bağırarak, “Yaşasın halk, yaşasın cihad, yaşasın millet, kahrolsun İranlılar, kahrolsun Amerikalılar” diye bağırdı.

Ardından Saddam, bir Sünni din adamıyla kısa süre özel görüştü. Bundan sonra Saddam, idamın infaz edildiği odaya alındığında içerideki maskeli kişilerden biri, “Irak’ı mahvettin” diye bağırdı. Saddam Hüseyin de cevap olarak, “Ben Irak’ı mahvetmedim, zengin ve güçlü bir ülke haline getirdim” dedi.

Bu noktada Saddam Hüseyin, elinde taşıdığı köyü yeşil renkli Kur’ân’ı, savcı Munkit el-Farun’a uzatarak, kendisi gibi idama mahkûm edilen isimlerden Avad Bender’in oğluna ulaştırılmasına istedi. El-Farun, “ya onu bulamazsam?” diye sorduğunda Saddam, “ailesinin bir ferdiyle karşılaşana kadar sizde kalsın” dedi.

Bir Iraklı yetkili “korkuyor musunuz?” diye sorunca da Saddam Hüseyin, “korkmuyorum, bu yolu ben seçtim” dedi.

Bunun ardından Saddam’i idam sehpasına taşıyan cellatlar, başının örtülmesini önerdiğinde Saddam bunu reddetti ve örtü boynuna sarıldı.

Olay anını hatırlayan el-Farun, “Saddam, korkmuyordu” dedi. Bu sırada, odada bulunanlardan bazıları, Saddam’ın düşmanı niteliğindeki Şii dini lider Muktada el-Sadr’i kastederek, “Muktada, Muktada” diye bağırdılar. Saddam da onlara dönerek, “Muktada, öyle mi?” dedi.

O anda maskeli kişilerde biri, Saddam’a “cehenneme git” diye bağırdı. New York Times gazetesine göre Saddam Hüseyin de “sen, cehenneme git” diye cevap verdi. Bunun üzerine savcı, Saddam’a sataşanları susturdu.

Ardından Saddam Hüseyin, kelime-i şehadet getirdi. Bunu ikinci defa yinelerken baş cellat, sessizlik istedi ve Saddam’i taşıyan platform çekilince devrik lider boşluğa düştü. Savcı Farun, Saddam’ın anında hayatını kaybettiğini söyledi. Saddam Hüseyin, ipte beş dakika kadar sallandıktan sonra indirildi ve yaşamadığı bir doktor tarafından doğrulandı.

Bu sırada, infaz odasında bulunanlardan bazıları sevinçlerini yüksek sesle dile getirdi. Ardında Saddam’in vücudu, kefene sarılarak, helikopterle Yeşil Bölge’ye götürüldü.

/ WASHINGTON

02.01.2007


 

Peretz: Müzakereler gizli yapılacak

İsrail Savunma Bakanı Amir Peretz, Haziran ayında Gazze Şeridi’nde Filistinli gruplarca kaçırılan İsrail askeri ile Filistinli mahkumların değiş tokuşuna ilişkin müzakerelerin gizlilik içinde yürütülmesini tavsiye etti.

Peretz, askeri radyoya yaptığı açıklamada, “Bu süreç sessizlik içinde yapılmalı. Her türlü yersiz açıklama, hepimizin arzu ettiği sonucun alınmasına hiçbir katkı sağlamaz” dedi. Hamas hareketinin sözcüsünün müzakerelerde önemli ilerleme kaydedildiği

yönündeki açıklamasının ardından bu tavsiyede bulunan Peretz, “Her ne kadar karşı taraftan gelen açıklamalara göre hareket etmeye çalışsak da, ne kadar az konuşursak o kadar iyi olur. Çünkü itidalli olmak durumundayız” dedi.

Mısır’ın arabuluculuğunda yapılan İsrailli asker Gilad Şalit’in serbest bırakılmasıyla ilgili müzakerelerde, serbest bırakılacak Filistinli mahkumların sayısı ele alınıyor.

/ KUDÜS

02.01.2007


 

Bush, 2007’de akıllı davranacak

ABD Başkanı George W. Bush, yayımladığı yeni yıl mesajında, ABD’nin 2007’de terörizme karşı savaşacağını ve “özgür ve birleşmiş bir Irak” için çalışacağını belirtti.

Bush, yeni yıl mesajında, “teröristleri ve aşırı uçtakileri yenmenin çağın mücadelesi olduğuna” değinerek, “tarihin çağrısına güvenle cevap vereceklerini ve özgürlük için bocalamadan mücadele edeceklerini” kaydetti.

Bush, Amerika’nın geçen yıl, “ümitsizliğe ve zorbalığa alternatif olarak özgürlüğü gerçekleştirmek, teröre karşı mücadele etmek ve bu savaşı kazanmak olan görevini sürdürdüğünü” de ifade etti.

ABD Başkanı Bush, “yeni yılda özgürlük düşmanlarına karşı saldırı durumunda kalacaklarını” belirterek, “Ülkemizin güvenliğini güçlendireceğiz ve özgür ve birleşmiş bir Irak için çalışacağız” dedi

/ CRAWFORD

02.01.2007


 

İsrail, kontrolleri hafifletiyor

İsrail Başbakanı Ehud Olmert ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın yaptığı görüşmeden sonra, İsrail, Filistinlilerin hayat şartlarını kolaylaştırma yönünde ilk adımlarını atıyor.

İsrail ordu sözcüsü, Filistin topraklarında hayat şartlarını iyileştirme yönünde karar verdikleri birçok tedbiri uygulamaya başladıklarını açıkladı. Sözcü, tedbirlerin 23 Aralıkta yapılan Olmert-Abbas görüşmesinde ele alındığını hatırlattı ve bu önlemlerin öncelikle çeşitli geçiş noktalarındaki sert kontrollerin hafifletilmesini içerdiğini söyledi. Sözcü, bu aşamada askeri barikatların kaldırılmasının ise söz konusu olmadığını kaydetti. Olmert-Abbas görüşmesi ertesinde İsrail Savunma Bakanı Amir Peretz, Batı Şeria’da İsrail tarafından kurulan 400 kadar askeri barikattan 27’sinin kaldırılmasına yönelik bir planı onaylamıştı. Askeri barikatlar, Filistinlilerin gündelik hayatını etkileyen olumsuzlukların en başında yer alıyor.

/ KUDÜS

02.01.2007


 

BM’de yeni atamalar

BM’nin yeni yılda göreve başlayacak olan yeni genel sekreteri Ban Ki-Moon, Hindistan’ın eski BM Daimi Temsilcisi Vijay Nambiar’ı yardımcısı olarak atadı.

Ban, BM Sözcülüğü aracılığıyla yaptığı açıklamada, uzun zamandır tanıdığı ve güvendiği Nambiar’ın, Kofi Annan’ın da özel danışmanlığı yaptığını ve bu göreve atanmadan önce Hindistan hükümetinde ulusal güvenlik danışman yardımcılığı görevinde bulunduğunu belirtti. Ban, açıklamasında ayrıca BM sözcüsü olarak Haitili ödüllü gazeteci Michelle Montas’ı atadığını bildirdi. Açıklamada, Montas’ın BM Radyo bölümünde Fransızca masa şefi olarak çalıştığı ve 2003 yılında da BM Genel Kurul Başkanlığı sözcülüğü yaptığı hatırlatıldı.

/ BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

02.01.2007


 

İdama karşılar, ama...

BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ın Irak Özel Temsilcisi Eşref Gazi, Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin’in idam edilmesiyle ilgili olarak, BM’nin ölüm cezasına karşı olduğunu, ancak Hüseyin davasında adalet isteğini anladığını belirtti.

Eşref Gazi, BM Sözcülüğü aracılığıyla yaptığı açıklamada, 2003 yılında iktidardan indirilen ve yaklaşık çeyrek yüzyıl Irak’ı terörle yöneten Saddam Hüseyin’in idam edilmesiyle ilgili olarak BM’nin çok sayıda Iraklının adalet isteğini anladığını, ancak BM’nin ölüm cezasına karşı olduğunu hatırlattı. Gazi açıklamasında, “BM, yaşam hakkına saygı ilkesinden hareketle, savaş suçlarında, insanlığa karşı işlenmiş suçlarda ve soykırım durumlarında bile ölüm cezasına karşı durmaktadır” dedi.

/ BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

02.01.2007


 

K. Kore’de yılın zaferi: Nükleer deneme

Kuzey Kore, 2006’da gerçekleştirdiği ilk nükleer silah denemesini “yılın büyük zaferi” olarak nitelendirdi.

Komünist devletin gazetelerinde yayımlanan ortak yazıda, “Nükleer caydırıcılığa kavuşmamız tarihimiz açısından çok hayırlı bir olaydır. Bu, Kuzey Kore halkının bir asırlık hayalinin gerçekleşmesidir. Kuzey Kore, bununla kimsenin meydan okuyamayacağı bir milli güç sahibi olmuştur” denildi.

Gazeteler, Kuzey Kore’nin, nükleer denemeyle Kuzeydoğu Asya’nın barış ve güvenliğine güçlü bir katkı yapacağını ve bağımsızlık yolunda bir zafer kazanacağını yazarak, askeriyenin ülkedeki önceliğine devam edileceğinin altını çizdi. 9 Ekim’deki deneme Birleşmiş Milletler, dünyanın önde gelen ülkeleri ve bölge ülkeleri tarafından kınanmıştı.

/ SEUL

02.01.2007


 

Tayland’da cami bombalandı: 1 yaralı

Tayland’ın başşehri Bangkok’ta yeni yıl öncesi düzenlenen bombalı saldırılardan sonra dün sabah, ülkenin kuzeyindeki Chiang Mai şehrinde bir camiye, benzer bir saldırı düzenlendi.

Saldırıda caminin temizlik görevlisi yaralanırken, olayla ilgili bir kişi gözaltına alındı. Önceki gece Bangkok’ta patlatılan tahrip gücü düşük 9 bomba; 3 kişinin ölümüne, 30 kişinin de yaralanmasına sebep olmuştu. Patlamalardan sonra akıllara, ülkenin güneyinde 3 yıldır devam eden şiddet olayları geldi. Fakat güvenlik güçleri, çelik bilyeler ve etki düzeyi düşük patlayıcılarla düzenlenen saldırının güneyde kullanılan patlayıcılara benzemediğini açıkladı. Chiang Mai’de kullanılan bombanın önceki gün Bangkok’ta patlayanlarla benzerliği konusunda açıklama yapılmadı.

/ CHİANGMAİ

02.01.2007


 

Talat: Almanya’nın izolasyonları kaldırmasını bekliyoruz

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, “Yeni AB dönem başkanı Almanya’dan beklentimiz, izolasyonların kaldırılmasıdır. Çünkü izolasyonların mantığı kalmamıştır” dedi.

Cumhurbaşkanı Talat, izolasyonların uygulanma gerekçesinin, geçmişte, Kıbrıslı Türklerin ayrılık yanlısı olması diye gösterildiğini, referandumla Kıbrıslı Türklerin ayrılık değil, adanın birleşmesinden yana olduğunun ortaya çıktığını kaydetti. Talat, “Bu nedenle gerekçesi ortadan kalkan izolasyonların uygulanmasının da hiçbir anlamı yoktur” diye konuştu.

Türkiye’deki seçimlere de değinen Talat, Türkiye’de Kıbrıs sorununun iç politika unsuru yapılmasının gelişmeleri etkileyeceğini savunarak, şunları söyledi:

“Benim temennim, Türkiye’de Kıbrıs sorununun iç politika unsuru yapılmamasıdır. Kıbrıs sorunu hem ulusal bir sorun, hem de Kıbrıs Türkünü yakından ilgilendiren en birinci sorun olduğu için, Türkiye’nin bunu Kıbrıslı Türklerin daha fazla çalışmasına bırakması ve bunun sonuçlarına saygı duyması, hem de ulusal bir konu olarak iç politika malzemesi yapmaması gerekir diye düşünüyorum. Ancak ne yazık ki, iç politika malzemesi olduğu da bir gerçek. Bu yüzden, seçimlerden etkilenecek ve seçimleri de etkileyecek gibi görünüyor. Bundan hoşnut değilim doğrusu... Ama yapacak da bir şey yok gibi gözüküyor.”

KKTC Cumhurbaşkanı, 2006’da güney Kıbrıs’ta ırkçı, milliyetçi yükselişte ciddi bir artış olduğuna da işaret ederek, bunun, Kıbrıs sorununun çözümüne son derece olumsuz etkileri olduğunu söyledi. Talat, “Rum yönetiminin uygulamalarından kaynaklanan milliyetçi yükselişin derhal durdurulması” gerektiğini kaydetti.

/ LEFKOŞA

02.01.2007


 

İskeçe Müftülüğüne Ahmet Mete seçildi

Batı Trakya’da 9 Eylül 2006 tarihinde vefat eden İskeçe seçilmiş Müftüsü Mehmet Emin Aga’nın yerine İskeçeli ilahiyatçı Ahmet Mete seçildi.

Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve Gümülcine seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, düzenlediği basın toplantısında, İskeçe’de dün yapılan müftü seçiminde halkın desteğinin büyük bölümünü alan Ahmet Mete’nin ‘’İskeçe’nin seçilmiş müftüsü’’ unvanına hak kazandığını açıkladı. Müftü Şerif, İskeçe bölgesinde önceki gün camilerde bayram namazı öncesinde el kaldırma usulüyle yapılan oylamaya 9 bin 567 kişinin katıldığını, bunlardan 5 bin 137’si tercihini Ahmet Mete’den yana yaparken, 4 bin 420 kişinin Ahmet

Hraloğlu’ndan yana oy kullandığını söyledi. Konuşmasında, ‘’İskeçe Türk halkının birlik ve beraberlik içerisinde hür iradeyle bir seçim yaptığını’’ belirten Şerif, ‘’Beklentimiz, Atina hükümetinin Türk azınlığın bu iradesine saygılı olarak, yıllardır sürüncemede bulunan müftülük sorununa kesin bir çözüm getirmesidir’’ dedi.

Toplantı sonunda düzenlenen kısa törende Ahmet Mete’ye müftülük cübbesini giydiren Şerif, ‘’İşte, Batı Trakya Türkünün hür iradesiyle seçilen İskeçe Müftüsü. Batı Trakya Türk azınlığına ve tüm İslam alemine hayırlı olsun’’ diye konuştu.

/ GÜMÜLCİNE

02.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004