Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Bush’a askerleri çek çağrısı

Demokrat Parti’nin Senato çoğunluk lideri Harry Reid ile Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Bush’a yazdıkları mektupta, Irak’a ek asker göndermekten ziyade, gelecek 6 ay içinde bu ülkedeki Amerikan güçlerinin aşamalı olarak çekilmeye başlanması çağrısında bulundu.

ABD’de 7 Kasım seçimleri sonucu oluşan ve yeni dönem çalışmalarına önceki gün başlayan Demokratların çoğunluğundaki Kongrenin önde gelen iki Demokrat lideri, Başkan George Bush’a, Irak’taki Amerikan askerlerinin sayısını artırmaması çağrısında bulundu.

Demokrat Parti liderleri Harry Reid ile Nancy Pelosi, Bush’a yazdıkları mektupta, Irak’taki muharebe askeri sayısının artırılmasının sadece daha fazla Amerikalıyı tehlikeye atacağını ve orduyu, stratejik bir kazanım getirmeyecek şekilde büyüteceği kaydedildi.

Reid ve Pelosi, Washington’ın yeni Irak stratejisini belirleme hazırlıklarını sürdüren Bush’a mektuplarında, ‘’önlerindeki bir sonraki adımın, Irak’a ek asker göndermekten ziyade, gelecek 6 ay içinde bu ülkedeki Amerikan güçlerinin aşamalı olarak çekilmeye başlanması ve Amerikan güçlerinin ana misyonunun çatışma yerine eğitim, lojistik destek, koruma ve terörle mücadele olarak değiştirilmesi olduğuna inandıklarını’’ bildirdi.

ABD’de Kongre’nin iki kanadının da kontrolünü eline geçiren muhalefetteki Demokratlar’ın Irak savaşındaki tutumunu eleştirdiği George Bush’un, gelecek hafta açıklaması beklenen yeni Irak stratejisinde, Irak’ta istikrarın sağlanması için bu ülkedeki Amerikan askeri sayısının kısa dönemli olarak artırılmasının yer alabileceği belirtiliyor. ABD’nin Irak’ta halen 140 bin askeri bulunuyor.

/ WASHINGTON

07.01.2007


 

Türkmenler büyük risk altında

ABD siyasetinin önemli isimlerinden Cumhuriyetçi senatör John McCain, Irak’ta işlevini yerine getiren bir hükümetin bulunmaması durumunda Türkmenlerin ve bazı diğer azınlıkların büyük risk altına gireceğini söyledi.

American Enterprise Institute adlı muhafazakâr düşünce kuruluşunda düzenlenen Irak paneline katılan McCain’den Irak’taki azınlıkların durumunu yorumlaması istendi. Senatör McCain, işlevini yerine getiren bir hükümetin görev başında olması durumunda azınlıkların, istikrarlı bir ortamda diğer vatandaşlar gibi korunacağını belirtti.

McCain, “Ancak bu olmazsa açıktır ki, Türkmenler ve Irak’taki birçok azınlık, büyük risk altına girer. Mesele, bizim bildiğimiz gibi sadece Şiilere karşı Sünniler meselesi değil. Bir ölçüde mesele, aşırılık yanlılarının gözünde, etnik temizlik” dedi.

Cumhuriyetçi senatör McCain, Irak’ın Kerkük şehrinin geleceği için bu yıl yapılması öngörülen referandumun ertelenmesi önerisine katılarak, bu konuda Türkiye’nin görüşüne destek verdi. Başta Mesud Barzani olmak üzere Kürt liderlerle her görüştüğünde bu konunun konuşulduğunu anlatan McCain, Kerkük konusunda halen büyük görüş ayrılıklarının bulunduğunu söyledi.

McCain, “Biz, bu meselenin oldukça adilane çözümü için elimizden geleni yapmak zorundayız. Bu, çok, çok zor olacak, çünkü birbiriyle çatışan hak iddiaları, halen pek tarafsız olmayan hakemler tarafından karara bağlanmaya çalışılıyor” dedi. McCain, “Bana kalsa (referandumun) belki biraz ertelenmesini tercih ederim. Çünkü merkezi hükümet ne kadar güçlenirse adalet o kadar güçlü şekilde yerini bulabilir” diye konuştu. McCain, 2008 başkanlık seçimide Cumhuriyetçi Parti içinde başkanlık yarışının en iddialı isimleri arasında görülüyor.

/ WASHINGTON

07.01.2007


 

Bağdat’ta Amerikan baskılar sürüyor

Irak’ın başşehri Bağdat’ta Amerikan askerlerinin bomba uzmanlarını yakalamak için düzenlediği baskınlarında 4 kişi öldü. Amerikan ordusundan yapılan açıklamada, askerlerin, kendilerinden kaçarak bir binaya sığınan 4 kişiyi öldürdüğü belirtildi.

Askerlerin bir kişiyi de gözaltına aldığı kaydedildi.

Öte yandan Irak’ın başşehri Bağdat’ta, üst düzey bir emniyet müdürünün konvoyunu hedef alan saldırıda bir sivil öldü, 6 kişi yaralandı. Polisin verdiği bilgiye göre, park halindeki bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıdan emniyet müdürlerinden Ali El Yasiri yara almadan kurtuldu. Karaddah semtindeki saldırıda yoldan geçen bir yaya ölürken aralarında Yasiri’nin 3 korumasının da bulunduğu 6 kişi yaralandı. Bu saldırıdan kısa süre önce Bağdat’ın doğusunda yol kenarına yerleştirilen bombanın patlamasıyla da bir sivil yaralandı. Hille şehrinde de eski bir Baas partisi üyesi silâhlı kişilerce öldürüldü.

/ BAĞDAT

07.01.2007


 

Washington, Irak’taki komutanları değiştiriyor

Beyaz Saray, Irak’taki Amerikan askerlerinin komutanlarının değiştirileceği haberlerini doğruladı.

ABD Başkanı George Bush’un Orta Doğu’daki Merkez Kuvvetler Komutanı General John Abizaid’in yerine Pasifik’teki Amerikan güçlerine komuta eden Amiral William Fallon’u, Irak’taki Amerikalı askerlerin komutanı General John Casey’nin yerine de General David Petraeus’u atayacağı belirtildi. Beyaz Saray sözcüsü Tony Snow, “Başkan, bu tavsiyeleri kabul etti” dedi.

Tony Snow, Bush’un bu adayları sunacağını ve bunu yapmaktan memnun olacağını söyledi. Bush, eski Bağdat Büyükelçisi ve Ulusal İstihbarat Direktörü John Negroponte’yi de Dışişleri Bakanlığı yardımcılığına atadı. ABD Başkanı Bush’un Irak’la ilgili yeni stratejisiyle birlikte değerlendirilen bu atamalar, prosedür gereği Senato tarafından onaylanmak zorunda.

/ WASHINGTON

07.01.2007


 

ABD, bir imamı sınır dışı etti

ABD’de, terörist örgüt listesine alınan İslâmî Cihad ile ilişkileri hakkında yalan söylediği için suçlu bulunan bir imam, sınır dışı edilerek Batı Şeria’ya gönderildi.

ABD Göçmenlik Bürosu sözcüsü Tim Counts, Ohio eyaletinin en büyük camisi olan Parma’daki Cleveland İslâm Merkezi’nin imamı Favaz Damra’nın (46), doğum yeri Batı Şeria’ya gönderildiğini söyledi. 1980’lerin ortasında ABD’ye göç eden Damra, 1994’te vatandaşlık için başvuru yaptığı sırada İslâmî Cihad ile ilişkilerini gizlediği gerekçesiyle 2004 Haziran’ın da suçlu bulunarak tutuklanmış, daha sonra hakkında başka ithamlarda da bulunulmuştu. Damra, hakkında geçen yıl başında sınır dışı kararı verilmişti.

/ DETROIT

07.01.2007


 

Keşmir’de toprak kayması: 15 ölü

Pakistan’ın Keşmir eyaletinde şiddetli yağışların yol açtığı toprak kaymasında çamur kütlesi yolcu dolu kamyoneti yuttu.

Felâkette ilk belirlemelere göre 15 kişi öldü. Polis, 3 kişinin de yaralandığı olayın Kotli kasabasının 50 kilometre kadar uzağındaki dağlık bölgede meydana geldiğini belirtti. Kurtarma çalışmalarının devam ettiği, kamyonette kaç kişinin olduğu bilinmediği için ölü sayısının artabileceği kaydedildi.

/ MUZAFFERABAD

07.01.2007


 

İngiliz ordusunda asker sayısı azaldı

Sınır ötesi operasyonlar sebebiyle mevcudu azalan İngiliz ordusunda asker sayısını artırmak için çeşitli tedbirler alınıyor. Bu çerçevede, orduya katılım için getirilen ve 26 olan üst yaş sınırı 33’e yükseltildi.

Savunma Bakanlığı, kamuoyundaki yaygın görüşün aksine, bu kararın, orduda azalan asker sayısını artırmak için alınmadığını belirtiyor. Basın ise sadece 2006 yılında 14 bin 500 kişilik personelin ordudan ayrıldığını duyurdu. Yeni kararla ordudan emekli olma yaşı da 48’den 55 çıktı. Orduya giriş yaşı ise 16,5 olarak kaldı. Ancak orduya giren gençler 18 yaşına kadar cepheye gönderilmiyor ve operasyonlara katılmıyor.

/ LONDRA

07.01.2007


 

Talat: Niye istifa edeyim ki, beni halk seçti

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Lokmacı’daki köprünün kaldırılması konusunda askerî makamlarla görüş ayrılığına düştüğü ve istifanın eşiğinde olduğu haberlerini yalanladı. Talat, “Niye istifa edeyim ki? Beni Kıbrıs Türk halkı seçti. Eğer bir makamla anlaşmazlığa düşersem, bunu çözmenin yolu istifa değildir. İstifa, zayıflık belirtisi olur” diye konuştu.

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Lokmacı'daki köprünün kaldırılması konusunda askeri makamlarla görüş ayrılığına düştüğü ve istifanın eşiğinde olduğu haberlerini yalanladı. Talat, ''Niye istifa edeyim ki? Beni Kıbrıs Türk halkı seçti. Eğer bir makamla anlaşmazlığa düşersem bunu çözmenin yolu istifa değildir. İstifa, zayıflık belirtisi olur'' diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Talat, Ankara dönüşünde Ercan Havaalanı'nda yaptığı açıklamada, gelişmelerle ilgili basına yansıyanların doğru olmadığını, Türkiye'yle anlaşmazlık ve tartışmaları bulunmadığını ifade ederek, ''Lokmacı'daki köprünün kaldırılmasının prensip olarak durduğunu, Rumların talep ettiği sembollerin kalkmasının ise gündemlerinde bulunmadığını ve Rumların bunlar hakkında söz söyleme hakları da olmadığını'' vurguladı. Talat, köprünün kaldırılmasının kapının açılmasına yeterli olup olmayacağı konusunda ise ''Emin değilim'' ifadesini kullandı. Çeşitli değerlendirmelerden, tartışmalardan ortaya çıkan görüşlerin basına yansıdığını ama bunların doğru lmadığını ifade eden Cumhurbaşkanı Talat, ''Türkiye'yle bu konuyla ilgili bir anlaşmazlık, tartışma söz konusu değil. Böyle bir şey olmadı. Ancak bir değerlendirme, istişare çalışmasıydı yaptığımız. Bu bakımdan Türkiye'yle, Barış Kuvvetleri'yle veya askeri makamlarla bazı çelişkiler olduğu yönünde çıkan haberler doğru değil. Gerçeği yansıtmıyor'' diye konuştu.

Talat, Lokmacı'daki köprü kaldırılmazsa istifa edeceği yönünde bir gazetede yayımlanan köşe yazılarının hatırlatılarak, sorulması üzerine şu karşılığı verdi:

''Niye istifa edeyim ki? Beni Kıbrıs Türk halkı seçti ve bu göreve getirdi. İstifa edeyim diye getirmedi. Bu göreve, kendinin verdiği görevleri yerine getirmem için getirdi. Dolayısıyla böyle bir şey söz konusu değil. Herhangi bir makamla anlaşmazlığa düşersem, bu anlaşmazlığı çözme yolu istifa değildir diye düşünüyorum. İstifa etmek ancak bir zayıflık belirtisi olur. Böyle bir şey kesinlikle söz konusu değil.''

/ LEFKOŞA

07.01.2007


 

Almanya izolasyonlara karşı

Almanya’nın Avrupa Konularından Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Gunther Glozer, Kıbrıslı Türklere uygulanan ambargoların son bulması gerektiğini söyledi.

Glozer, Yunan To Vima gazetesine verdiği mülakatında, Türkiye’ye imzaladığı Ankara Protokolü’nden doğan yükümlülüklerini yerine getirmesi konusunda mesaj verildiğinin açıkça belli olduğunu söyledi. Ancak, önemli olanın, AB kapısının Türkiye’ye açık kalması olduğunu belirten Glozer, “AB, Kıbrıslı Türklere yardım etmek ve izolasyonlarına son verme imkanlarını aradığını açıkça ifade etmiştir. Dönem Başkanı Almanya, bu amaçla üye devletlerle, özellikle de Kıbrıs Cumhuriyeti ile görüşmelerde bulunacak. Biz ambargonun son bulması gerektiğine inanıyoruz” dedi. Glozer, “Türkiye’nin AB sürecini önümüzdeki dönemde nasıl görüyorsunuz” şeklindeki soruyu ise şöye cevapladı:

“Başta da açıkça ifade ettiğimiz gibi bu uzun bir süreç olacak. Vatandaşların anlaması için bunu ilk baştan beri söyledik. Türkiye’nin, yaptığı reformları uygulaması da gerekir. AB’ye katılım bir ikramdı ve bir ikramı reddetmek herkesin hakkıdır. Bunu Türk halkının da anlamasını istiyoruz, çünkü Ankara’nın uygulaması gereken reformlar birçok noktada kendi vatandaşlarının da yararınadır. Türk vatandaşlarının daha fazla insan haklarına sahip olmaları, Türk mahkemelerin gerçekten devlet hukukunu uygulamaları gerekir. Bunun, sadece Türkiye-AB ilişkileri açısından değil, Türkiye’nin kendisi için de önemli olduğunu vurgulamak isterim. Yapılması gereken değişiklikler, kendi vatandaşlarına yardım edecek, bunu Türklerin anlamaları gerekir. Konuyu görüşme yöntemi çok önemlidir. Bu nedenle biz politikacıların çok dikkatli olması gerektiğine inanıyorum.”

/ BERLİN

07.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004