Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 14 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

GAP, Avrupa’yı doyuracak

Yapılacak tarımsal yatırımlarla GAP bölgesinin Avrupalıları doyuracak büyüklüğe ulaşılması hedefleniyor. STK Platformu Genel Başkanı, işadamı Hasan Ekşi, tarım-gıda alanında kamuözel sektör ve STK işbirliğiyle, uluslararası organizasyonlarla GAP bölgesinin organik tarım uygulanacak geniş ve bakir alanlarının değerlendirilmesini sağlayacaklarını bildirdi.

Başbakanlık GAP İdaresi Başkanlığı ile birlikte görüşmeler yürüten Türk ve İtalyan sivil toplum kuruluşları ile işadamları, İtalya’nın Milano şehrinde yapacakları görüşmeler sonrası Çerçeve İş Anlaşması imzalayacaklar. Görüşmeler 15 Ocak Pazartesi günü başlayıp 2 gün sürecek.

Türkiye Sivil Toplum Kuruluşları (STK) Platformu Genel Başkanı, işadamı Hasan Ekşi, yaptığı yazılı açıklamada, GAP İdaresi Başkanlığı yetkilileri ile ortaklaşa yapılan görüşmelerin ardından 14 Kasım 2006 tarihinde Avrupa Birliği Uzmanları Odası Başkanı Paolo Saba ile imzalanan Mutabakat Zaptı doğrultusunda çalışmalar yürüttüklerini anlattı.

Hasan Ekşi, tarım-gıda alanında kamu-özel sektör ve STK işbirliğiyle, uluslar arası organizasyonlarla GAP bölgesinin organik tarım uygulanacak geniş ve bakir alanlarının değerlendirilmesini sağlayacaklarını bildirdi.

Ekşi, şunları kaydetti: ‘’Üretilecek ürünlerin toplanması, paketlenmesi ve pazarlanması faaliyetlerini yürütmesi öngörülen GAP Tarım-Gıda Teknoparkı Üretim Kompleksi vasıtasıyla, Türkiye’nin, Avrupa’nın ve hatta daha geniş pazarların değerlendirileceği bir örnek yatırım bölgesi haline getirilmesini hedefliyoruz.

Bu gelişme, GAP bölgesinin bir üretim, gelir ve cazibe alanı durumuna dönüşmesini sağlayacaktır. Ayrıca, GAP bölgesinde sağlanacak başarının, Türkiye’nin diğer bölgelerindeki tarım-gıda üretim gücünü Avrupa ve dünya pazarlarına taşıma potansiyelimizi ve yeteneğimizi güçlendireceği de muhakkaktır.’’

Milano’da yapılacak görüşmelerde, GAP Tarım-Gıda Platformu’na Avrupa Birliği’nin mali desteğini sağlaması için gerekli kararlara dönük çalışmaların yapılması bekleniyor.

Görüşmelerin sonunda, İtalya’nın Tarım-Gıda Teknoparkı ile İtalya-AB Gıda Toptancıları ve Borsaları Odaları Birliği yetkilileriyle Türkiye Sivil Toplum Kuruluşları Platformu arasında bir Çerçeve İş Anlaşması imzalanması programlandı.

Çerçeve İş Anlaşmasının imzalanmasının ardından Türk ve İtalyan ortaklar tarafından kurulacak bir şirketin, Türk, İtalyan ve diğer uluslararası yatırımcıların 4 aşamadaki yatırımlarını yönlendirmesi ve yönetmesi öngörülüyor.

/ ANKARA

14.01.2007


 

Rekabet cezaları arttı

Rekabetin Korunması Hakkındaki Kanun’da düzenlenen idari para cezaları, yüzde 7,8’lik yeniden değerleme oranında artırıldı.

Rekabet Kurumunun konuya ilişkin tebliği, Resmî Gazete’de yayımlanarak, yılbaşından geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.

Buna göre, muafiyet, menfî tesbit ve birleşme veya devralma için izin başvurusu ile Kanunun yürürlüğe girmesinden önce yapılmış olan anlaşmalara ilişkin bildirim ve başvurularda yanıltıcı veya yanlış bilgi verilmesi halinde 3 bin 184 YTL olan ceza miktarı 3 bin 432 YTL’ye çıktı.

Kurul kararı ile bilgi isteme veya yerinde inceleme hallerinde hiç bilgi verilmemesi, eksik, yanlış veya yanıltıcı bilgi verilmesi halinde de 3 bin 184 YTL olan ceza 3 bin 432 YTL’ye yükseltildi.

Daha önce 1592 YTL olarak uygulanan, izne tabi birleşme veya devralma işlemlerinin Rekabet Kurulunun izni olmaksızın gerçekleştirilmesi halindeki ceza da 1716 YTL’ye çıkarıldı.

Kurulun verdiği muafiyet kararlarındaki yükümlülüklerin yerine getirilmemesi halinde de 1910 YTL olarak uygulanan ceza 2 bin 58 YTL’ye yükseldi.

/ ANKARA

14.01.2007


 

Turizme 40 bin yeni yatak

Turizm sektöründe gelişmesini sürdüren Türkiye, 2007 yılında 2’si KKTC’de olmak üzere 59 yeni konaklama tesisi kazanacak.

Turizm yayıncısı Ekin Yazım Merkezi’nin yaptığı bir araştırmaya göre, turizm yatırımcıları konaklama alanındaki yatırımlarını sürdürüyor. Geçen yıldaki kayıplara rağmen, sektöre inancını sürdüren turizm yatırımcıları, çoğunluğu Antalya ve İstanbul’da olmak üzere 40 bin yataklı 59 yeni tesis yaptırıyor.

Türkiye genelindeki tesis yatırımları artmaya devam ederken, yıllardır Antalya merkezli olan turizm sektöründeki büyüme, 2007’de bir ölçüde İstanbul’a doğru yön değiştirdi. Son yıllarda çeşitli faaliyetlerle canlanan İstanbul pazarında 2007 yılında 15 büyük tesis açılacak.

Bu yıl faaliyete geçmesi beklenen tesislerle 40 bin dolayında yatağın devreye girmesi planlanırken, bu tesislerle birlikte kapasite artırımları, yenilemeler de devreye girince yatak sayısındaki artışın 50 bini bulması bekleniyor.

/ ANTALYA

14.01.2007


 

Vize ücretleri el yakıyor

Ankara Ticaret Odasının (ATO) yaptığı ‘’Vize Ücretleri’’ araştırması, Türk iş adamları ve vatandaşlarına yönelik ‘’vize çilesi’’nin sürdüğünü ve vize ücretlerinin de el yaktığını ortaya koydu.

ATO’dan yapılan yazılı açıklamada, araştırmanın sonuçlarına yer verilirken, Avrupa Birliği’nin (AB) yeni güvenlik tedbirlerinin maliyetini karşılama gerekçesiyle, Schengen vizesine 1 Ocak’tan geçerli olmak üzere yüzde 71 oranında zam yaptığı hatırlatıldı.

Buna göre, 2006 yılında 35 Avro olan Schengen vizesi ücreti 60 Avroya yükseltildi. Altı yaşın altındaki çocuklar, öğrenim ve eğitim amacıyla öğretmenleri ile birlikte seyahat eden öğrenciler ve araştırma görevlileri Schengen vizesi harcından muaf tutuluyor.

Schengen vizesi alanlar, Schengen Anlaşması’na imza koyan Belçika, Danimarka, Almanya, Finlandiya, Fransa, Yunanistan, İzlanda, İtalya, Lüksemburg, Hollanda, Norveç, Avusturya, Portekiz, İsveç ve İspanya’da serbestçe dolaşabiliyor.

Schengen ülkeleri, 15 ülkede geçerli olan Schengen vizesi dışında sadece kendi ülkeleri için geçerli olan vize için de farklı ücretler talep ediyorlar. Meselâ, turistik ve ticari vize için Almanya, Finlandiya, Fransa, İsveç ve İtalya 60 Avro, Belçika ve Yunanistan 120 YTL, Norveç 115 YTL, Danimarka 110 YTL, Avusturya 35 Avro, Hollanda 67 YTL, Portekiz 66 YTL alıyor.

/ ANKARA

14.01.2007


 

Hazine, 573,4 milyon dolar borç ödeyecek

Hazine, gelecek hafta 573,4 milyon dolar genel bütçe ve hazine garantili dış borç servisi yapacak. Hazine haftanın en büyük dış borç geri ödemesini 185,7 milyon dolar ile 19 Ocak Cuma gününde yerine getirecek.

Hazine, 15 Ocakta 163,9 milyon dolar, 16 Ocakta 6,5 milyon dolar, 17 Ocakta 168,7 milyon dolar, 18 Ocakta 48,7 dış borç geri ödemesi gerçekleştirecek. Hazine, Ocak ayının ilk iki haftasında 431,1 milyon dolar dış borç ödemesi yapmıştı. 2002 yılında 9 milyar 567,9 milyon dolar, 2003’de 11 milyar 498,3 milyon dolar, 2004’de 11 milyar 749 milyon dolar ve 2005 yılında da 16 milyar 23,4 milyon dolar dış borç geri ödemesi yapan Hazine, bu çerçevede geçen yıl 18 milyar 7,6 milyon dolar ödeme gerçekleştirdi.

/ ANKARA

14.01.2007


 

Sıcak hava, ucuz petrol

Londra ve New York piyasalarında ham petrolün varil fiyatı 2005 yılı Mayıs ayından bu yana ilk kez 52 doların altına indi.

Geçen hafta hem petrole talep düştü, hem de petrol arzı arttı. Bu gelişmede, hava sıcaklığının mevsim normallerinin üstünde seyretmesi etkili oldu. Uzmanlar, ABD’de petrol ve doğalgaza talebin azaldığını söylüyor.

Meteoroloji uzmanları ise ülkede hava sıcaklığının Mart ayı ortasına kadar mevsim normallerinin üstünde seyredeceği tahmininde bulunuyor.

Bu arada Rusya’nın Avrupa’ya petrol akışını yeniden başlatmasının da petrol arzını artırdığı belirtiliyor.

Kremlin, Belarus’la yaşadığı sorunu çözmesinin ardından üç günlüğüne kestiği Drujba boru hattını dün yeniden açmıştı.

Geçen hafta petrol stoğunda 3 milyon 800 bin varillik bir artış vardı. 2006 yılı Temmuz ayında ham petrolün varil fiyatı rekor kırarak 78 dolar 40 sent düzeyine çıkmıştı. Bu rakam 2004’te 41 dolar, 2003’teyse 30 dolar seviyesindeydi.

‘Yine de artabilir’

Ancak tüm bu gelişmelere karşın petrol fiyatlarının yeniden yükselebileceğini söyleyen enerji uzmanları da var. Bu uzmanlardan biri Fimat şirketinden Antoine Haiff.

Antoine Haiff, bu tahminine gerekçe olarak petrol üreticisi ülkelerin oluşturduğu OPEC’in üretimi azaltmasını ve başlıca üreticilerden Nijerya’daki şiddet olaylarının artmasını gösteriyor.

/ LONDRA

14.01.2007


 

Ülker Ak Gıda’ya plaket

Ülker Ak Gıda, Merkezi Süt Sağım ve Soğutma Tesisi’ne verdiği destekten dolayı Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker’den teşekkür plaketi aldı.

Sağım faaliyetlerinde en üst düzeyde hijyen sağlamak amacıyla kurulan Merkezi Süt Sağım ve Soğutma Tesisi, Burdur İğdeli köyünde açıldı. Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker’in de katıldığı törende Ülker’e katkılarından dolayı verilen teşekkür plaketini Ak Gıda Genel Müdürü Hüseyin Avcı, Bakan Eker’in elinden aldı.

250 metrekarelik alana kurulan ve bilgisayar donanımlı sistem, aynı anda 16 ineğin sütünü sağabilecek alt yapı ve 2 adet 3 tonluk soğutma tankından oluşuyor. Tesis, sağım zamanı köylülerin ineklerini köy merkezindeki otomatik sağım ünitesine getirmesi ve burada sağılan sütün direk soğutma tankına boşaltılması şeklinde çalışıyor. Böylece daha kaliteli çiğ süt elde edilmesinin sağlanacağı uygulamada her inekten ne kadar süt elde edildiği de tespit edilebilecek.

Yeni Asya / İSTANBUL

14.01.2007


 

KIA, hedeflerine ulaştı

Kia 2006 yılında % 13,9 oranında daralan pazara rağmen pazar payını %2,4’ten, % 2,5’e çıkardı.

Yılı 15 bin 180 adet ile kapatan ve en büyük 10 otomotiv firması arasındaki yerini koruyan Kia, A ve SUV segmentindeki liderliğini de sürdürdü. Bu yıl 373 bin 219 adet ile geçen yıla gore % 14,9 daralan binek otomobil pazarında ise Kia, daralan pazara rağmen satışlarını % 1,8 oranında artırdı.

Yeni Asya / İSTANBUL

14.01.2007


 

Volkswagen rekor kırdı

Volkswagen Ticari Araç’ın dünya çapındaki satışları 2006 yılında % 10 oranında artarak 441.713’e ulaştı. Almanya’da 123.032 adetlik satış gerçekleştiren Volkswagen Ticari Araç yeni bir rekora da imza attı.

2005 yılında dünya çapında 401.004 adet araç satışı gerçekleştiren Volkswagen Ticari Araç, 2006 yılında % 10’lük bir büyüme ile 441,713 adetlik satış rakamına ulaşarak yeni bir rekora daha imza attı. Volkswagen Ticari Araç Almanya’da ise 2005 yılına oranla yaklaşık yüzde 9’luk artış oranı ike 123,032 adet ticari araç sattı. Marka, geçtiğimiz yıl Almanya pazarında 113.335 adetlik satış adedine ulaşmıştı. Avrupa’da üretilen Caddy, Transporter ve Crafter modellerinin önceki yıl 324.722 olarak gerçekleşen dünya çapındaki satışları yüzde 8.5 artarak 352,463 adede ulaştı.

Yeni Asya / İSTANBUL

14.01.2007


 

HepsiBir tarifesi ilgi gördü

GSM operatörü Avea’nın, abonelerinin ihtiyaçlarına uygun olarak sunduğu hizmetlerinden Faturalı HepsiBir Tarifesi satışları hızla artıyor

Avea, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek, tüm yönlere dakikası KDV dahil sadece 25 YKr olan faturalı HepsiBir tarifesi ile faturalı hat satışlarını yüzde 50 arttırdı. HepsiBir tarifesinin fiyatı, rakip operatörün en yaygın tarifesinin şebeke içi dakika fiyatının bile altında. Böylece abonelerin “operatörümü değiştirirsem, arama alışkanlıklarımı da değiştirmek zorunda kalırım” korkusunu ortadan kaldıran Avea’nın yeni tarifesi ile herkes, Türkiye’deki tüm GSM kullanıcılarını ve Türk Telekom hatlarını çekinmeden arayabiliyor.

Yeni Asya / İSTANBUL

14.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004