Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 15 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Basından Seçmeler

Maaş tablolarında niye bazı meslekler görülmüyor?

Bir profesör maaşı yaklaşık bir tuğgeneral maaşı kadar idi, şimdi profesör maaşları hangi rütbeye eşitlendi?

Devlet memurları arasında bir protokol vardır ve bu protokolün en önemli göstergelerinden biri de maaş düzeyleridir.

Bilebildiğim kadarı ile bu nedenden de Başbakanlık Müsteşarı devlet memurları arasında en yüksek maaşı alan kişidir.

Bu hiyerarşik protokol içinde de generaller, hakim ve savcılar, profesörler, müsteşarlar, genel müdürler daima tepelerde ve birbirlerine oldukça yakın sıralarda yer almışlardır.

Sözkonusu maaş hiyerarşisi içinde dönem dönem yukarıya tırmananlar olmuştur ve bu tırmanma da aslında bu yukarıya yönelenlerin devlet hiyerarşisi içinde daha önemli hale geldiklerinin bir göstergesidir.

Çalışanlar maaş tablolarında askeriye

ve yargı niye yok?

Son üç gündür gazetelerin ekonomi sahifelerinde çalışan ve emekli memurların 15 Ocak'ta alacakları maaşlar ve emekli maaşları yer almaktadır.

İlk saptamamız bu maaşların, özellikle çok önemli görevler için çok yetersiz olduğudur, bu noktaya geri döneceğim ama bu yazıda esas işlemek istediğim konu bu değil.

Gazetelerde, çalışan ve emekli memurların 15 Ocak maaş düzeyleri, Anadolu Ajansı mahreçli olarak, ayrı ayrı yayınlandı ve bu tablolarda ilk gözüme çarpan şaşırtıcı şey emekli maaş tablolarında gördüğümüz bazı memuriyet meslek kategorilerinin halen çalışanların maaş tablolarında yer almadığı oldu.

Çalışanlar için düzenlenen maaş tablolarında göremediğimiz meslek kategorileri askeriye ve yargı.

Yargı geçen seneye kadar ‘1. sınıf hakim’, ‘Anayasa Mahkemesi Başkanı’ gibi kategorilerle gözüküyor idi, bu sene sadece emekli tablolarında var, çalışanlarda yok.

Keza askeriye yine Genelkurmay Başkanı, Kuvvet Komutanı, Orgeneral-Oramiral, Tuğgeneral-Tuğamiral gibi kategorilerle emekli maaş tablolarında mevcut ama çalışanlar arasında Genelkurmay Başkanı’ndan bir binbaşıya, bir teğmene kadar göremiyoruz.

Eskiden askeriye kategorileri de çalışanlar maaş tablolarında gözükür idi, bizler de bir general, bir albay, bir binbaşı, bir müsteşar, bir profesör ne kadar maaş alıyor görür ve mukayese edebilir idik. Son senelerde, muhtemelen de 28 Şubat sonrası bu mukayese olanağımız ortadan kalktı.

İlgilenenler gazete arşivlerinden bu gerçeği görebilirler.

Sözün özü

Asker maaşları gizli değil, bilgi edinme kanunu çerçevesinde ya da özel ilişkilerle herhalde öğrenilebilir ama önemli olan bu verilerin basına yansıtılmaması ve farklı meslek kategorileri ile mukayesesinin geniş kitleler için engellenmiş olması.

Çağımız yani muassır medeniyet daha çağdaş bir toplum için kaynakların ağırlıklı olarak bilgi toplumuna yönelik tahsisini gerektirir iken bizde silahlı bürokrasi ve mesela öğretmen, kütüphaneci maaşları karşılaştırması devlet tercihinin nasıl oluştuğunu gösteriyor.

Bir kuvvet komutanının, bir generalin maaşını sıradan bir gazete okuru göremiyor ama bendeniz bu maaş düzeyinin dahi TSK gibi devasa ve çok önemli bir örgütü yönetenler için çok yetersiz olduğunu biliyorum ama önemli olan devlet protokolü içinde nispi sıralamada son yıllarda yaşanan değişiklik.

Çok eskilerde, bir profesör maaşı yaklaşık bir tuğgeneral maaşı kadar idi, şimdi profesör maaşları hangi rütbeye eşitlendi doğrusu merak ediyorum.

Star, 14.1.2007

Eser KARAKAŞ

15.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Mustafa Kemal’in unutmak istediği mektup

  Solda türban simgesi

  Maaş tablolarında niye bazı meslekler görülmüyor?


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004