Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 15 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Enflasyon düştü faizler hâlâ yüksek

Çorum Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Güney, 2-3 yıl önce enflasyon ve faizin aynı oranda yüksek gösterge arz etttiğini belirterek, “Şu an enflasyon tek haneli rakamlarda seyretmesine rağmen, halen reel faiz oranlarının bir düşüş gösterememiş olması düşündürücüdür” dedi.

Çorum Ticaret Borsası Başkanı Güney, yaptığı yazılı açıklamada, 1990’lı yıllarda 1 trilyon dolara ulaşan dünya ticaret hacminin, 2000’li yıllarda yaklaşık 6 trilyon dolara yükseldiği söyledi. 2005 yılında ise dünya ticaret hacminin, yüzde 13 artarak, 11 trilyon dolara ulaştığını kaydeden Güney, şunları söyledi: “Bu süre zarfından, ülkemizin dünya ticareti içindeki payı da, artmaya devam etmiştir. 1980’ların başında, ülkemizin dünya ticaretin aldığı pay binde 2 civarındayken, bu oran 1990’da binde 5’e, 2000’de binde 6’ya ulaşmıştır. Son 3 yılda ise dış ticaret hacmindeki artışla birlikte, payımız binde 9’un üzerine çıkmıştır. Ülkeler sıralamasındaysa Türkiye, geçen yıl, 117 milyar dolarlık ithalatla, dünyada 23. sıradayken, 73 milyar dolarlık ihracatla 34. sıradadır. Türkiye ekonomisi, son 3 yılda, son derece hızlı bir ticari entegrasyon sürecine girmiştir. 90’lı yıllar boyunca, Türkiye’nin dış ticaret hacmi, yıllık ortalama yüzde 9 artmıştı. Hâlbuki 2002–2005 arasında dış ticaret hacmindeki artış yüzde 30 civarındadır. Bu artışın anlamı şudur; Ülkemizin küresel ekonomiye ticarî entegrasyonu, inanılmaz bir biçimde hızlanmıştır. Türkiye hızla, dünya ekonomisinin daha önemli bir partneri, daha önemli bir parçası haline gelmeye başlamıştır.”

TÜRKİYENİN EN BÜYÜK SORUNU İŞSİZLİK

Ömer Güney, tüm bu verilerin olumlu olmasına karşın, halen Türkiye’nin en büyük sorununun istihdam ve onun sonucu olarak da kaçınılmaz olan işsizlik olduğunu belirtti. Güney, her yıl yaklaşık 1.5 milyon işsizin bu çoğunluğa katıldığını ve en acısının da bu çoğunluğun içinde üniversite mezunlarının bulunması olduğnu ifade etti.

Halen ülkenin yüzde 29’unun yoksulluk sınırlarında yaşadığını, okuma yazma oranın da özellikle kırsal bölgelerde düşük olduğnu kaydeden Güney, şöyle devam etti:

“Yine, özellikle de Anadolu’da, küçük sanayi esnafının yaşadığı sıkıntılar yadsınamaz boyuttadır. Üst üste yaşanan ekonomik krizler, kredi kullanarak ayakta durmaya çalışan esnafı olumsuz etkilemiştir. Hala da bu olumsuzluklar atlatılamamaktadır. Bunun en önemli nedenlerinden biri, hiç şüphesiz, reel faiz oranlarındaki yüksekliktir. 2-3 yıl öncesinde, enflasyon yüzde 80-90’lar civarındayken, reel faiz oranları da ,bu orana orantılı olarak yüksek bir gösterge arz etmekte iken, şu an enflasyon tek haneli rakamlarda seyretmesine rağmen, halen reel faiz oranlarının bir düşüş gösterememiş olması da düşündürücüdür.”

Yeni Asya / ÇORUM

15.01.2007


 

Ali Coşkun: Avrupa Türkiye’siz olamaz

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, yeni yılda sıfır faizle ihracat, bilişim teknolojisi ve yeniden yapılanma kredisi verdiklerini söyledi. Sinop Sanayi ve Ticaret Odası’nda işadamlarıyla biraraya gelen Ali Coşkun, yaptığı konuşmada, Türkiye’nin sıkıntılı dönemleri geride bıraktığını bildirdi.

Coşkun, ülkede uygulanan yanlış politikalar nedeniyle bir dönem fabrikaların durduğunu, 420 bin kepengin kapandığını ve işsizliğin arttığını anlattı.

Kendilerinin 3.5 yılda 870 bin esnafa kredi kullandırdıklarını kaydeden Coşkun, bunun yeterli olmadığını, ancak imkânların kısıtlı olduğunu anlattı. Coşkun, Türkiye’de ekonomiyi güçlendirmeye çalışırken bir taraftan da dış borçlarla uğraştıklarını belirterek, ‘’Biz, hem eski alınan borçların taksitlerini, hem de faizleri ödüyoruz. Bu yıl 52 katrilyon lira faiz ödeyeceğiz. Bu faiz, işletmelere piyasalara dönmüyor’’ diye konuştu.

İŞADAMLARINA UYARI

Yeni yılda sıfır faizle ihracat, bilişim teknolojisi ve yeniden yapılanma kredisi verdiklerini ifade eden Coşkun, işadamlarını uyararak, ‘’Eğer 2007 yılında muhasebe düzeninizi kuramazsanız, yeniden yapılanamazsanız, bankadan kredi almak bir tarafa çek defteri bile alamayacaksınız’’ dedi.

Konuşmasında AB ile ilgili ilişkilere de değinen Coşkun, Türkiye’nin AB’ye değil, AB’nin Türkiye’ye muhtaç durumda olduğunu söyledi. Türkiye’nin önüne diğer aday ülkelerden farklı zorluklar çıkarılmasına karşın AB kriterlerini yerine getirmenin Türkiye’nin yararına olacağını ifade eden Coşkun, ‘’Avrupa Türkiye’siz olamaz. Onun için AB bizi, süre tamamlandığında birliğe kabul edecektir. Biz doğru yolda hiç şaşmadan hiçbir şeyin etkisi altında kalmadan kendimize çekidüzen veriyoruz’’ dedi.

/ SİNOP

15.01.2007


 

İkinci el otoda fiyatlar dipte

İkinci el otomobil fiyatları, normal değerlerinin en az 2-3 bin YTL altında seyrediyor, ancak galericiler durgunluktan şikâyetçi.

Konya’da 2. el otomobil alım satımı yapan Ferhat Can, ikinci el otomobil piyasasının taban yaptığını, fiyatların oldukça aşağı seviyelere düştüğünü, bunda yeni otomobil alımında faiz oranlarının düşük olmasının önemli rol oynadığını vurguladı.

Otomobil fiyatlarının, bugünlerde olması gereken 2. el değerlerinin en az 2-3 bin YTL altında olmasına rağmen, beklenen hareketliliğin bir türlü gerçekleşmediğini anlatan Can, ‘’Örneğin 2000-2001 Ford Focus, 20 bin YTL’nin üzerinde olması gerekirken, bu araçlar 15-17 bin YTL’den alınabilir’’ dedi.

2. elin en gözde otomobilleri arasında bulunan 2000-2001 model Wolksvagen Bora’nın 20-22 bin YTL’nin üzerinde olması gerekirken 18-18,5 bin YTL’ye alınabildiğini anlatan Can, şunları kaydetti: ‘’Ekonomik gücü yeni otomobil almaya yetmeyen vatandaşlarımıza, bu uygun fiyatlardan yararlanarak otomobil almalarını tavsiye ediyoruz. Durgunluğa rağmen ikinci el piyasada en hızlı giden otomobil markalarını Toyota ve Wolksvagen’ler oluşturuyor. Şu an Konya Otomobil Pazarı otomobil dolu, hatta satışa getirilen araçlara pazarda yer bulmak bile zor ancak yeterince alıcı yok.’’

/ KONYA

15.01.2007


 

TCDD’de yeni düzenleme

T.C. Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğünün yeniden yapılandırılması çalışmaları doğrultusunda, TCDD’nin banliyö işletmeciliği hizmetlerinin belediyelere devri gündeme geldi.

Edinilen bilgiye göre, Avrupa Birliği ve Dünya Bankasının talepleri doğrultusunda yeniden yapılandırma süreci devam eden TCDD’de, ileri aşamada hızlı tren işletmeciliğinin de özel sektöre devri düşünülüyor. İlk etapta, önemli güzergahlarda hizmet veren ana hat trenlerinde restoran hizmetlerini özel sektöre açarak, bu yolda ilk adımı atan ve atıl duran taşınmazlarını da satarak finansman yapısını güçlendiren TCDD Genel Müdürlüğünün, bu yolla küçülerek etkinliğini daha da arttırması hedefleniyor.

Halen bazı büyükşehir belediyeleri tarafından hizmet veren metro ve hafif raylı sistemle birlikte banliyö hatlarının işletmeciliğinin de belediyelere devri halinde, yolcu taşıma ücreti fiyatlarında da eşitlik sağlanması amaçlanıyor.

/ ANKARA

15.01.2007


 

Enerjide yerli kaynağa dönüş

Enerjide yerli kaynağa dönüş hızlanıyor. Bu doğrultuda yerli enerji kaynakları potansiyelinin harekete geçirilmesi konusundaki çalışmalara ağırlık verilecek.

Edinilen bilgiye göre, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının talimatı doğrultusunda, Türkiye’nin yer altı enerji potansiyelinin harekete geçirilmesi konusunda çalışmalarını sürdüren MTA, TKİ, Maden İşleri Genel Müdürlüğü başta olmak üzere, enerji üretimine katkı sağlayan kuruluşların yürüttüğü ortak çalışmaların bu yıl sonuna kadar tamamlanması programlandı. Maden, jeotermal ve su kaynakları başta olmak üzere, yer altı enerji kaynaklarının Türkiye genelinde bir envanteri çıkarılacak.

/ ANKARA

15.01.2007


 

Güler Sabancı: 10 yıl sonra başka Türkiye olacak

İspanya’nın Katalonya bölgesi gazetelerinden El Periodico’ya demeç veren Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Türkiye’nin AB’ye girişinin yarın değil 8-10 yıllık bir süreç alacağının altını çizerek, Avrupa halkına ‘’10 yıl sonra başka bir Türkiye olacak. İkna etmek için bize zaman verin’’ mesajını yolladı.

İspanya’nın Katalonya bölgesi gazetelerinden El Periodico’ya demeç veren Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Türkiye’nin AB’ye giriş süreciyle ilgili yöneltilen bir soruya, ‘’Türkiye’nin AB’ye girmesi gerektiğinin en büyük savunucularındanım. Ama bu uzun bir süreç. Kasım ayında olanlar küçük bir geri adım. Bunun birzaman kaybı olmamasını umarım. Kıbrıs gibi konuların, baskısız ve takvimsiz çözümlenmesi gerekir. Yolumuzda ilerliyoruz. Kimi zaman yol kaderdendaha önemli’’ açıklamasını yaptı.

Sabancı ayrıca, Türkiye’nin AB’ye girişinin yarın değil 8-10 yıllık bir süreç alacağının altını çizerek, Avrupa halkına ‘’10 yıl sonra başka bir Türkiye olacak. İkna etmek için bize zaman verin’’ mesajını yolladı.

/ MADRİD

15.01.2007


 

Hazır giyim ihracatı arttı

Türkiye’nin hazır giyim ve konfeksiyon ihracatının 2006 yılında yüzde 2,1’lik bir artışla, 13 milyar 987 milyon dolar seviyesine ulaştığı bildirildi.

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İthalatçıları Birliği (İHKİB) tarafından hazırlanan 2006 yılı Hazır Giyim Sektör Performans Raporu açıklandı. Rapora göre, hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı geçen yıl yüzde 2,1’lik bir artışla, 13 milyar 987 milyon dolar seviyesine ulaştı. Bu rakamın yüzde 30’lar düzeyinde düşüş beklentisine ve yılın ilk dört ayındaki gerilemeye rağmen yakalandığı vurgulandı.

/ İSTANBUL

15.01.2007


 

Mısırda ithalat hazırlığı

Türkiye Yem Sanayicileri Birliği (TÜRKİYEM-BİR) Başkanı Ülkü Karakuş, bu yıl üretimde düşüş yaşanan mısırda fiyatın 40 YKr’nin üzerine çıkması nedeniyle, yem ve hayvancılık sektörünün mağduriyetinin önlenmesi için ithalat hazırlıklarının başladığını bildirdi.

Karakuş, sektörün uzun süredir mısır konusunda yaşadığı sıkıntı üzerine, konunun, geçen hafta, Toprak Mahsulleri Ofisi’nde (TMO)gerçekleştirilen toplantıda değerlendirildiğini söyledi. Karakuş: ‘’TMO yetkilileri, mısır fiyatlarındaki artışın, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de mısır rekoltesindeki düşten, dünya mısır fiyatlarındaki artıştan ve kanatlı sektöründeki kapasite artışından kaynaklandığını belirtti. Bu konunun en kısa sürede Bakanlar Kurulu’nun gündemine sunulacağı belirtildi’’ diye konuştu.

/ ANKARA

15.01.2007


 

Kepez’e yeni tesis

Çanakkale merkeze bağlı Kepez beldesinde, Kepez Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tarafından kurulacak boylama, paketleme ve soğuk hava tesisinde yıl boyunca sebze ve meyve işlenecek.

Kooperatif Başkanı Bahadır Ay, temeli atılan ve Haziran ayında tamamlanması planlanan tesisin 2 bin 200 metre kare kapalı alana sahip olacağını, 1100 metre karesinin soğuk hava, 700 metre karesinin ise boylama ve paketleme tesisi olarak kullanılacağını söyledi. Ay, 2 milyon 500 bin YTL’lik tesisin maliyetinin yüzde 20’sinin öz kaynaklarından, yüzde 80’inin ise Tarım ve Köyişleri Bakanlığından alınması planlanan destekleme yatırım kredilerinden karşılanacağını bildirdi.

Yaz aylarında şeftali ve kayısı gibi meyvelerin, kış aylarında ise çeşitli sebzelerin işleneceği tesisin üreticiye 1 yerine 2 kazandıracağını belirten Ay, “Bu tesis, yöre üreticisi için büyük önem taşıyor. Burada, ürünler AB standartlarına uygun olarak işlenecek. Tamamen hijyenik şartllarda saklanıp, paketlenecek. Sofralara öyle gelecek’’ dedi.

/ ÇANAKKALE

15.01.2007


 

TOKİ’nin gözü karayolları arazilerinde

Uyguladığı gelir paylaşımı projeleri ile arazilerin değerinin en az 4-5 kat artmasını sağlayan Toplu Konut İdaresi (TOKİ), gözünü, özelleştirme kapsamında satışa çıkarılacak Karayolları Genel Müdürlüğünün İstanbul-Zincirlikuyu’daki bölge müdürlüğü arazisine dikti.

TOKİ, Başbakanlık, Bayındırlık ve İskan ile Maliye bakanlıklarına birer yazı göndererek, ‘’kanun gereği, hazine, belediye, özel idare ve Vakıflar Genel Müdürlüğü mülkiyetindeki arazi ve arsaların satış muamelesine tevessül etmeden önce İdarenin görüşünün alınmasının gerektiğini’’ bildirdi. İdare, ‘’köylerdeki araziler dahil, her metre kare arazinin atışı konusunda kendisine bilgi verilmesi gerektiğini’’ vurguladı.

/ ANKARA

15.01.2007


 

Türk Hava Yolları rekora uçuyor

Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Temel Kotil, Avrupa’da ortalama yüzde 5 civarında olan büyümeye karşılık THY’nin özellikle son 3 yılda yıllık yüzde 20’ye yakın büyüme gerçekleştirdiğini belirtti.

Kotil, ‘’Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ) verilerine göre, 2006 yılının Ocak-Eylül döneminde tarifeli dış hat seferleriyle Türkiye’ye 10 milyon 113 bin yolcu taşınırken, bunun 4 milyon 750 bini THY’yi tercih etti’’ dedi. Avrupa’da ortalama yüzde 5 civarında olan büyümeye karşılık THY’nin özellikle son 3 yılda yıllık yüzde 20’ye yakın büyüme gerçekleştirdiğini belirtin Kotil, “Bu, havacılık sektöründe normal değildir, çok önemli bir büyümedir, havacılık sektöründe rekordur. Hem koltuk kapasitesini artırıp, hem yolcu sayısını katlayıp, hem de karlılığını devam ettiren dünya havacılığının yükselen yıldızı olarak adımızdan söz ettiriyoruz. Dış hat seferlerini kullanarak ülkemize gelen yolcular, 2006’da dünyanın önde gelen hava yolu şirketleri yerine Türk Hava Yolları ile uçmayı tercih etti. 2006 yılının ocak-eylül döneminde tarifeli dış hat seferlerinde ülkemize toplam 10 milyon 113 bin yolcu taşınırken bunun 4 milyon 750 bini THY’yi tercih etti’’ diye konuştu.

/ İSTANBUL

15.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004