Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 21 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

ABD’nin İran’ı vurma planı hazır

2005 başlarına kadar ABD Dışişleri Bakanlığı bünyesinde görev yapan Orta Doğu uzmanı Wayne White, ABD’nın elinde, İran’a karşı geniş çaplı saldırı düzenlenmesini öngören savaş planlarının bulunduğunu söyledi.

Ortadoğu Politika Konseyi adlı düşünce kuruluşunun toplantısında konuşan White, “Bu planlardan bazılarını gördüm. Bunlar, dar kapsamlı bir hava saldırısını değil İran’a karşı girişilebilecek ve Orta Doğu’yu yıllarca istikrarsızlaştıracak bir savaşı içeriyor” dedi.

Mart 2005’e kadar ABD Dışişleri Bakanlığının istihbarat ve araştırma bürosunda üst düzey Orta Doğu uzmanı olarak çalışan White, bahsettiği savaş planlarının, öncelikle temel hedeflerin imhasını engellemeye çalışacak olan İran hava kuvvetlerini, Kilo tipi denizaltılarını ve füze tesislerini tasfiye etmeyi amaçladığını anlattı.

Irak’taki iç savaşın, sonuçta bu ülkeyle sınırlandırılabileceğini savunan White, İran’ın nükleer altyapısını hedef alabilecek muhtemel ABD veya İsrail saldırılarından ise çok daha fazla kaygılandığını söyledi.

White, saldırıya uğraması durumunda İran’ın güçlü şekilde karşılık vereceğini belirtti.

/ WASHINGTON

21.01.2007


 

Ali Laricani: Saldırıya hazırlıklıyız

İran’ın nükleer konulardaki baş müzakerecisi Ali Laricani, İran ordusunun, nükleer tesislere yönelik tehditlere karşı hazırlıklı olduğunu söyledi. İran’ın Kum şehrinde din adamlarıyla bir araya gelen Laricani, “İran silahlı kuvvetleri, düşmanların muhtemel tehditlerine karşı koymaya tümüyle hazırdır” dedi.

İran’ın nükleer tesislerinin vurulma ihtimalinin çok zayıf olduğunu ifade eden Laricani, “Düşmanlarımızın böyle bir gücü yok. Düşmanlarımız nükleer çalışmalarımızdan geri adım atmamızı sağlamak için psikolojik bir savaş veriyor” dedi. Bu hafta bir açıklama yapan İran Atom Enerji Kurumu Başkan Yardımcısı Muhammed Sadi de, nükleer tesislere yönelik bir saldırı ihtimalinin hemen hemen olmadığını, ancak her şeye karşın İran’ın gerekli tedbirleri aldığını belirtmişti. Bununla birlikte ABD ve İsrail, atom bombası yapmaya çalıştığını iddia ettikleri İran’ın nükleer programına karşı askeri harekât opsiyonunu saklı tuttuklarını bildirmişti. Ancak ABD Savunma Bakanı Robert Gates hafta içinde yaptığı bir açıklamada, ülkesinin İran’la bir çatışma içine girmek istemediğini dile getirmişti.

21.01.2007


 

Fanatikler harekete geçti

ABD’deki radikal Ermeni kuruluşlarını bünyesinde toplayan Amerika Ermeni Ulusal Komitesi (ANCA), gazeteci Hrant Dink’in İstanbul’da uğradığı silâhlı saldırıda öldürülmesinden dolayı Türkiye’yi suçladı ve bu cinayeti, yeni ‘’soykırım’’ tasarısını ABD Kongresinden geçirme çabaları doğrultusunda kullanacağının işaretini verdi.

ANCA’nin icra direktörü Aram Hamparian, yayımladığı kınama mesajında cinayetin, ‘’Dink’in ‘Ermeni soykırımı’ üzerine yazılarını susturmak için resmî kovuşturmaların ve milliyetçi baskıların arttığı bir dönemde meydana geldiğini’’ savundu.

Açıklamada, ‘’Hrant Dink cinayeti, ‘soykırımın’ tanınmasını engellemek için inkâr, tehdit ve yıldırma politikalarına başvuran Türk hükümetinin, 90 yıl önce insanlığa karşı işlediği ilk suçuna yol açan nefret ve hoşgörüsüzlüğü sürdürdüğünün trajik bir kanıtı’’ ifadeleri kullanıldı. ANCA, Hrant Dink cinayetini, ABD Kongresinin alt kanadı Temsilciler Meclisine yakında resmen sunulacak olan sözde soykırım tasarısının kabul edilmesi yönündeki çabaları doğrultusunda kullanacağının işaretini de verdi.

Hamparian, ‘’Bu vahşi cinayet, Türk hükümetinin ‘soykırımı’ inkârına artık son verilmesi yönünde ABD ve tüm uluslararası topluluk için uyarı niteliğini taşıyor’’ dedi.

Öte yandan daha ılımlı bir kuruluş olan ABD-Ermenistan Kamu İlişkileri Komitesi (USAPAC) ise Hrant Dink’i, ‘’cesur bir demokrasi, barış, özgür düşünce ve gerçek adamı’’ ve ‘’Ermeni ve Türk toplumları arasında karşılıklı anlayışın geliştirilmesinin korkusuz savunucusu’’ olarak nitelendirdi.

USAPAC açıklamasında, Dink’ın öldürüldüğü mahalde ‘’hepimiz Hrant’ız, hepimiz Ermeniyiz’’ sloganları atarak gösteri yapanlara da destek verildi.

Daha önce açıklama yapan, nispeten ılımlı diğer Ermeni kuruluşlarını bir araya getiren Amerikan Ermeni Meclisi (AAA) de Dink’in, aldığı riskleri bilmesine karşın, karşılıklı anlayışı, hoşgörüyü ve diyaloğu hızlandırmak için hizmet verdiği yorumunda bulunmuştu.

/ WASHINGTON

21.01.2007


 

İranlı diplomat salıverilecek

İran’ın Bağdat Büyükelçisi Hasan Kazımî Kumî, Amerikan güçlerinin Erbil’de tutukladığı İranlıların bir hafta içerisinde serbest bırakılacağını bildirdi.

İran’ın resmî haber ajansı IRNA’ya açıklama yapan Kumî, “Irak hükümeti, Erbil’de kaçırılan 5 İranlı diplomatın hafta içerisinde serbest bırakılacağına dair teminat verdi” dedi. Diplomatların korunmasından ev sahibi ülkenin sorumlu olduğunu ifade eden büyükelçi, Irak hükümetinin de bu yöndeki çabalarını sürdürdüğünü bildirdi. Irak’ın Erbil kentindeki İran temsilciliği çalışanı 5 kişi, 11 Ocak’ta Amerikan askerlerinin düzenlediği baskın sonucu tutuklanmıştı. ABD Ordusu, tutuklanan kişilerin Irak’taki direnişçilere yardımcı olduğunu öne sürmüştü. Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Erbil’de tutuklanan 5 İranlının resmî görevli olduğunu, fakat baskın düzenlenen temsilcilik binasının konsolosluk özelliği taşımadığını söylemişti.

/ TAHRAN

21.01.2007


 

Chavez: Castro ölüm döşeğinde

Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, Küba lideri Fidel Casto’nun hayat mücadelesi verdiğini söyledi.

Güney Amerika liderleri toplantısı için Brezilya’nın Rio de Janerio şehrinde bulunan Chavez, Castro ile birkaç gün önce yaklaşık yarım saatlik bir görüşme yaptığını belirterek, Castro’nun iyileşme mücadelesini, 1950’lerde dağlarda gerillayken Küba hükümetini yıkmaya çalıştığı sürece benzetti. Chavez, “Fidel hayat mücadelesi için yine Sierra Maestra’da” diye konuştu.

“Bir doktor olmadığı için Küba liderinin sağlık durumu hakkında ayrıntılı bilgi veremeyeceğini” ifade eden Chavez, “Fidel’in ne zaman öleceğini bilmiyorum. Umarım 80 yıl daha yaşar, 100 yıl daha yaşar” dedi.

80 yaşındaki Castro, geçirdiği ameliyattan sonra geçici olarak devlet başkanlığı görevini 75 yaşındaki kardeşi Savunma Bakanı Raul’a devrettiğinin açıklandığı 31 Temmuz 2006’dan beri ortalıkta görünmüyor. Castro’nun sağlık durumu ile ilgili giz perdesi ortadan kalkmazken, Amerikalı yetkililer Küba liderinin ölümcül bir kanser türüne yakalandığını iddia ediyor, Kübalı yetkililerse iddiayı reddediyor.

/ RİO DE JANEİRO

21.01.2007


 

İran, ABD’yi BM’ye şikâyet etti

İran, Amerikan askerlerinin Erbil’deki temsilciliğine düzenlediği baskın sebebiyle ABD’yi Birleşmiş Milletler’e şikayet etti. BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’a bir mektup gönderen İran hükümeti, olayla ilgil acil ve güçlü bir cevap verilmesini istedi.

Mektupta, “Washington bir kez daha diplomatların aranmaları, yakalanmaları ya da tutuklanmalarını yasaklayan uluslar arası kuralları Erbil’deki 5 konsolosluk çalışanını kaçırarak açık bir şekilde ihlal etmiştir” ifadeleri kullanıldı. Konsolosluk çalışanlarının acilen serbest bırakılmasını isteyen İran, el konulan belge ve araçların teslim edilmesi ve sebep olunan zararın karşılanmasını istedi.

/ TAHRAN

21.01.2007


 

Hedef AB süreci

İspanyol El Pais gazetesi, Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayeti ile ilgili olarak, “Gazeteci Dink’in ölümü, Ankara’nın AB’ye yakınlaşmasını sabote etti” yorumunda bulundu.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesini, “Türkiye’nin AB yoluna taş koymak isteyenlerin işi” olarak değerlendirdi. Cinayetle ilgili yazılı bir açıklama yapan Yunanistan Dışişleri Bakanı Bakoyanni, açıklamasında, “Dink, ifade özgürlüğünü savunan bir insandı. Cinayetin arkasındaki kişiler, Türkiye’nin AB yolunda gösterdiği çabaları baltalamak istiyor” ifadelerine yer verdi. Yunanistan’ın her türlü terör eylemini kınadığını hatırlatan Bakoyanni, suçluların kısa sürede cezalandırılmasını umut ettiklerini ifade etti.

21.01.2007


 

‘Dink’in ölümü barış köprüsü olsun’

Kanada Ermeni Kongresi, Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesini kınadığını açıkladı. Kongre, Dink’in demokrasi, insan hakları ve ifade özgürlüğü için gayretli bir şekilde çalıştığını hatırlattı.

Kanada Ermeni Kongresi Başkanı Taro Alepian gazetelere verdiği ilanda, “bu talihsiz olayın Türkler ve Ermeniler arasında bir barış şansı doğurmasını umduğunu” belirtti. Cinayeti şiddetle kınadıklarını belirten Alepian, Dink’in öldüren radikallerin son sözü söylemesine izin verilmemesini istedi. Avrupa Ermeni Federasyonu da cinayeti kınadı. Federasyon Başkanı Hilda Tchoboian, “Bu nefret dolu cinayeti kınıyoruz.” dedi.

/ OTTOVA

21.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004