Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 24 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Nejad tahrikçinin teki

İran’da muhalif din adamlarından “Büyük Ayetullah” Ali Muntazıri, Devlet Başkanı Mahmud Ahmedijad’ın iç ve dış politikasını üstü kapalı dille eleştirdi. Devrim lideri Humeyni’nin eski sağ kolu Muntazıri, “Amerika’ya ölüm, diyoruz, ama ABD geniş imkânlara sahip bir güç. İzlediği politika kendi çıkarlarına da hizmet etmiyor. Vietnam gibi, Irak’ta da başarısız oldu” dedi.

Liberal muhaliflerle bir araya gelen Muntazıri, Ahmedinejad’a gönderme yaparak, “Ama düşman karşısında akıllı davranmalı, onu tahrik etmemeli.

Aşırılıklar halkın yararına hizmet etmez. Düşmanı kışkırtmamak gerek” diye konuştu. Muntazıri, “Her gün bunun hakkımız olduğu söyleniyor. Tamam, hakkınız. Ama bir hakkı, sorun çıkarmadan ve başkalarına ülkemize baskı yapmak için bahane bulma imkânı vermeden de elde edebiliriz” dedi.

Anmedinejad, nükleer program konusunda dünyaya meydan okuyan açıklamalar yaptığı için muhafazakâr çevrelerce de son zamanlarda eleştiriliyor.

/ TAHRAN

24.01.2007


 

Nejad: ABD ve İsrail yok olmak üzere

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, ABD ve İsrail’in Orta Doğu’daki varlığının yok olmak üzere olduğunu söyledi.

Devlet televizyonunun haberine göre, resmî ziyaret için iki gündür Tahran’da bulunan Suriye Dışişleri Bakanı Velid El Muallim’i kabul eden Ahmedinejad, genel olarak Orta Doğu’daki sorunlara değindi, ABD ve İsrail’i ağır ifadelerle eleştirdi. “ABD, Orta Doğu’daki planlarında peş peşe hüsrana uğradı” diyen Ahmedinejad, Arap ve İslâm ülkelerinden uyanık olmalarını, direniş, birliktelik ve tutarlı bir işbirliğiyle bölgedeki bağımsız hükümetlerinin güçlendirilmesinin istedi. ABD Başkanı George Bush’un yeni Irak stratejisinin hedefinin, kendi hükümetinin imajını düzeltmek olduğunu ifade eden Ahmedinejad, “ABD, kendi varlığının devamı ve sömürgeci hedeflerine ulaşmak için bölgedeki bağımsız hükümetler arasında güvensizlik ve çatışma çıkarıyor. Ancak ABD ve İsrail’in Orta Doğu’daki varlıkları yok olmak üzere” dedi.

24.01.2007


 

Karsız kış Allah’ın cezası

Moskova Patrikhanesi Basın Sekreteri Mihail Dudko kilisenin kar için duâ eden yeni bir birim kurduğunu belirterek, “Karsız bir kış Tanrı’nın inananları cezalandırmasıdır.” dedi.

Dudko Interfax’a yaptığı açıklamada Moskova’nın yeniden beyaza bürünmesi için inananları dua etmeye çağırdı. Dudko, “Yağmurun yağmaması ya da sel felâketlerinde olduğu gibi, karsız bir kış da Tanrı’nın iradesi dahilindedir. İnsanlar yağmur ve güzel hava için duâ ettikleri gibi uzun ve karlı bir kış için de duâ edebilir. Tanrı’nın samimî istekler karşısında bu durumu değiştirmesi büyük ihtimal dahilindedir.” dedi.

Dudko çocukların kar topu oynaması ve hafta sonu buz üzerinde kayarak eğlenmeleri için duâ ettiklerini belirtti. Din adamı iklimde görülen anormal değişiklerin insanlar ve hayvanlar üzerinde olumsuz etkileri olduğuna işaret ederek, “Sürekli yağan yağmur ve çamur evlerimizin içine kadar girdi. Yılbaşı kutlamalarını karsız kutlamak Moskova’nın kültüründe hiç olmadı. Bu Tanrı’nın cezasından başka bir şey değildir.” yorumunda bulundu. Haftalardır gri gökyüzü ve yağmurla yaşayan Moskova’ya Pazar günü yağan kar bir gün sonra yeniden başlayan yağmurla birlikte eridi. Yüz yıl öncesine kadar böyle bir kış yaşamamış olan Moskova’lılar sıcak havalardan memnun değil. Sosyal Araştırmalar Merkezi Levada Center’ın yaptığı çalışmaya göre olağandışı sıcak geçen kıştan Moskovalıların sadece yüzde 26’sı memnun. Ocak ayının ortasında ölçülen artı 8 ve artı 10 dereceler meteoroloji uzmanlarını da şaşırtıyor. Geçen yıl Ocak ayında eksi 35’leri yaşayan Moskova son yılların en soğuk kışını yaşayarak rekor kırmıştı. Sıcak geçen kışın Moskovalıları genelde Rusya’yı üzmesinin temel sebepi ekonomik. Havaların ısınması ile birlikte enerjiye azalan talep fiyatların düşmesine sebep oldu. Her yıl Ocak ayında 1,7 olarak gerçekleşen aylık enflasyon rakamları bu yıl aynı ayda tüketim taleplerinin azalması ile birlikte 1,3’lere kadar geriledi. Rusya’nın ticaret fazlasında azalmaya yol açan küresel ısınma girdilerde de azalmaya sebep oldu. Geçen yıl Ocak ayında 5 milyar dolardan fazla istikrar fonuna para aktaran enerji piyasası, bu yıl ancak 3 milyar dolar aktarabilecek.

İş hayatında da önemli kayıplara sebep olan sıcak havalar özellikle tekstil sektöründe olumsuz etkileri oldu. Kaban, kürk ve bot satışlarında yüzde 50’den fazla düşüş yaşanırken, araçlarda kullanılan kışlık malzemeler, evlerde ısınma için kullanılan elektronik eşyaların satışında da büyük oranda düşüş yaşandı. Marketleri ve alışveriş merkezlerini dolduran kışlık ürünler karın yağması ve soğuk havaların gelmesini bekliyor. Uzmanlar güneşsiz ve karsız Moskova günlerinin insanlarda psikolojik rahatsızlıklara yol açtığına da işaret ediyor.

/ MOSKOVA

24.01.2007


 

Zevahiri’den Bush'a: Ordunu da al gel

Terör örgütü El Kaide’nin iki numaralı ismi Eyman El Zevahiri, internette yayımlanan bir video bandında, ABD Başkanı George W. Bush’a meydan okuyarak, Bush’tan tüm Amerikan ordusunu Irak’a göndermesini istedi.

Zevahiri, bir internet sitesinde yayımlanan, yaklaşık 15 dakika süren video kaydındaki konuşmasında, ‘’Bush son konuşmasında saçmalıklardan bahsederken Irak’a 20 bin asker göndereceğini söyledi. Ona soruyorum: Neden sadece 20 bin asker gönderiyorsun? Neden 50 ya da 100 bin değil?’’ ifadesini kullandı. Usame bin Ladin’in sağ kolu olan Eyman El Zevahiri, ‘’Bilmiyor musun ki Irak’taki köpekler askerlerinizin leşlerini parçalayarak yemek için sabırsızlanıyor. Aslında, mücahitlerin yok etmesi ve tüm dünyanın senin kötülüğünden kurtulması için tüm ordunu göndermelisin. Hilâfet ve cihat ülkesi Irak, senin ordularından 10’una mezar olabilecek durumda’’ diye konuştu.

/ DUBAİ

24.01.2007


 

ABD’den ‘İran’a uyarı: Basra Körfez’inden uzak dur

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Nicholas Burns, ikinci bir Amerikan uçak gemisinin Basra Körfezine gönderilmesinin “İran’a, bölgeyi hakimiyetine alma çabalarından vazgeçmesi için bir çeşit uyarı” olduğunu söyledi.

ABD’nin siyasî ilişkilerden sorumlu bakan yardımcısı Burns, merkezi Dubai’de bulunan düşünce kuruluşu Körfez Araştırma Merkezinde yaptığı konuşmada, Orta Doğu’nun İran’ın hükmedeceği bir bölge olmadığını, bu nedenle ABD’nin ikinci bir savaş gemisini bölgeye gönderdiğini söyledi. İran’la doğrudan müzakerelerin söz konusu olmadığını belirten Burns, İran uranyum zenginleştirme faaliyetlerini durdurmadığı sürece Washington ile Tahran arasında yeni bir yaklaşımın mümkün olmadığını kaydetti. Burns, “İran’ın, ABD’ye karşı gelmesi durumunda Washington’ın kendi menfaatlerini koruyacağını mutlaka anlaması gerektiğini” de ifade etti.

Amerikan savaş gemisi USS John C. Stennis, halihazırda körfezde bulunan savaş gemisi USS Dwight D. Eisenhower’a katılmak üzere körfeze doğru yola çıkmıştı. Geminin gelecek ayın sonlarında körfeze ulaşması bekleniyor.

/ DUBAİ

24.01.2007


 

Lübnan grevinde kan çıktı

Lübnan’ın kuzeyinde, genel grev çağrısı yapan muhalefet ile hükümet yanlıları arasında çıkan çatışmada, hükümet yanlısı bir kişinin öldüğü bildirildi.

Güvenlik kaynakları, kuzeydeki Helba köyünde, hükümet yanlısı Gelecek hareketi ile Suriye yanlısı Sosyal Milliyetçi Parti yanlıları arasında karşılıklı ateş açıldığı belirtildi.

Kaynaklar, çıkan olaylarda ilk bilgilere göre 1 kişinin öldüğünü, 4 kişinin yaralandığını söyledi. Lübnan’da muhalefet, Başbakan Fuad Sinyora hükümetini düşürmek için ülke çapında protesto eylemleri ve genel grev düzenliyor.

Genel grev sebebiyle bazı uluslar arası havayolları şirketleri Beyrut seferlerini askıya almıştı.

/ TRABLUS

24.01.2007


 

Etiyopya askerleri Somali’den çekiliyor

Somali’nin geçici hükümetine İslami militanlarla mücadelesinde yardımcı olan Etiyopya askerlerinin başşehir Mogadişu’dan ayrılmaya başladığı bildirildi.

Hükümet sözcüsü Abdurrahman Dinari, yaptığı açıklamada, dünden itibaren Etiyopya birliklerinin Somali’den çekilmeye başladığını belirterek, ülkede yasa ve düzenin yeniden sağlanmasındaki önemli rollerinden dolayı askerlere teşekkür etti.

/ MOGADİŞU

24.01.2007


 

Kurnaz skandalı Almanya’yı çalkalıyor

Guantanamo üssünde yaklaşık 4,5 yıl tutulduktan sonra serbest bırakılan Murat Kurnaz’ın neden daha önce serbest bırakılmadığını araştırmakla görevli komisyonun üyelerinden Sol Parti Milletvekili Wolfgang Neskovic’in bürosunda bazı teknik cihazların bulunduğu bildirildi.

Alman Haber Ajansı (DPA), Neskovic’in bürosunda bulunan teknik cihazların dinleme cihazı olup olmadığının araştırıldığını belirtti. Birlik partilerinin (CDU/CSU) Federal Meclis Grubu Genel Sekreteri Norbert Röttgen ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) Meclis Grubu Genel Sekreteri Olaf Scholz, bu olay sebebiyle meclisin kontrol komisyonunun gelecek hafta özel bir toplantı için bir araya gelmesini talep ettiklerini açıkladılar.

/ BERLİN

24.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004