Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 24 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

On binler uğurladı...

Hrant Dink için yapılan cenaze törenine, Türkiye’nin her yerinden ve toplumun her kesiminden on binlerce kişi katılırken, Ermenistan, diaspora ve çok sayıda ülkenin temsilcileri de törende hazır bulundu. Bazı grupların, Dink’in vasiyetine rağmen attıkları sloganların bile bozamadığı olgun ve vakur bir sessizlik içinde yürüyen kalabalık, hem teröre, hem bu suikastı gerekçe göstererek soykırım iddialarını sürdüren fanatiklere, hem de cinayete zemin hazırlayan ırkçı zihniyete en anlamlı cevabı verdi.

Uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürülen Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink düzenlenen törenle toprağa verildi.

Dink için ilk tören, genel yayın yönetmenliğini yaptığı ve önünde öldürüldüğü Şişli’deki Agos Gazetesi’nin bulunduğu Halaskargazi Caddesinde yapıldı. Törende yapılan anonsta, Türkiye’de binlerce, onbinlerce, milyonlarca Hrant Dink’in bulunduğu, ancak sadece birinin alındığı belirtilerek, ‘’Dink’in idealleri, ülkesi ve onun özlediği dünya ile Türkiye için 2 dakikalık saygı duruşunda bulunulması’’ çağrısı yapıldı. Bu saygı duruşunun ardından aile adına konuşma yapmak üzere Hrant Dink’in eşi Rakel Dink, kızları Sera ve Delal, oğlu Ararat ve gelini Karolin ile midibüsün üstünde oluşturulan kürsüye çıktı. Rakel Dink, burada yaptığı konuşmada, ‘’bugün çok acılı ve onurlu olarak burada bulunduğunu’’ belirterek, bu sessiz sevginin kendilerine biraz olsun güç kattığını, kederli bir sevinç yaşattığını söyledi. Rakel Dink, konuşmasını şöyle sürdürdü: ‘’Sevgili dostlar, bugün bedenimin yarısını, sevgilimi, çocuklarımın babasını, sizin kardeşinizi uğurluyoruz. Sağdakine, soldakine, öndekine, arkadakine rahatsızlık, saygısızlık vermeden, sloganlar atmadan, pankartlar açmadan, sessiz bir saygı yürüyüşü gerçekleştiriyoruz. Bugün sessizlik ile büyük bir ses yükselteceğiz. Bugün derinliklerin ışığa yükseldiği günün başlangıcıdır. Yaşı kaç olursa olsun 17 veya 27. Katil kim olursa olsun, bir zamanlar bebek olduklarını biliyorum. Bir bebekten bir katil yaratan karanlığı sorgulamadan hiçbir şey yapılamaz kardeşlerim.’’

Rakel Dink, Hrant’ın doğruluğa, şefaflığa ve dostuna olan sevgisinin onu buraya getirdiğini ve korkuya meydan okuyan sevgisinin de onu büyüttüğünü söyledi. Dink için ‘’O büyük bir adamdı’’ denildiğini hatırlatan Rakel Dink, ‘’Size sorarım, o büyük mü doğdu? Hayır. O da bizim gibi doğdu. O gökten değildi. O da topraktandı. Bizim gibi çürüyen bir beden, fakat yaşayan ruhu, yaptığı iş, kullandığı üslup, gözlerindeki, yüreğindeki sevgi onu büyük yaptı. Evet o büyük oldu. Çünkü büyük düşündü, büyük söyledi. Bugün buraya gelerek hepiniz büyük düşündünüz, sessizce büyük konuştunuz. Siz de büyüksünüz. Bugünle kalmayın, bu kadarla yetinmeyin’’ diye konuştu.

“ARAMIZDAN AYRILDIN

ÜLKENDEN AYRILMADIN”

Dink, eşinin bugün Türkiye’de milat yaptığını belirterek, ‘’Sizler de mührü oldunuz. Onunla manşetler, onunla konuşmalar, onunla yasaklar değişti. Onun için dokunulmazlar veya tabular yoktu. Büyük bir bedel ödedi. Bedellerin ödendiği gelecekler Hrantlar’ı severek, Hrantlar’a inanarak olur. Nefretle, hakaretle, kanı kandan üstün tutarak olmaz. Bu yükseliş karşısındakini kendin gibi görerek, kendin gibi sayarak olur’’ dedi.

Rakel Dink, konuşmasını şöyle sürdürdü: ‘’Hitusun yardımıyla yarattığı ev cennetinden ayırdılar. Göksel ve ebedi cennete kanat açtırdılar. Gözleri daha yorulmadan, bedeni daha yaşlanmadan, daha hasta olmadan, sevdiklerine doymadan kanat açtırdılar göksel cennete. Biz de geleceğiz sevgilim. Biz de geleceğiz o eşsiz cennete. Ben de sana yazdım aşk mektubunu sevgilim. Bana da ağır oldu bedeli sevgilim. Sevdiklerinden ayrıldın, çocuklarından, torunlarından ayrıldın, burada seni uğurlayanlardan ayrıldın, kucağımdan ayrıldın, ülkenden ayrılmadın.’’

“HEPİMİZ HRANT DİNK’İZ”

Rakel Dink’in konuşmasını, aralarında Alman Birlik 90/Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudia Roth ile tören alanında bulunanların büyük bir bölümü gözyaşları içinde dinledi. Çocuklarıyla birlikte siyah takım elbise giyen ve beyaz atkı takan Rakel Dink, konuşmasının ardından kızları, oğlu ve geliniyle birlikte barış sembolü olan beyaz güvercin uçurdu. Burada toplanan vatandaşlardan bir bölümü, Türkçe, Ermenice ve Kürtçe ‘’Hepimiz Hrant Dink’iz’’ yazılı dövizler taşırken, bir kısmı da aynı yazının yer aldığı yelekler giydi.

Tören alanında alınan geniş güvenlik önlemlerine, havadan uçuş yapan bir polis helikopteri ile binaların çatılarına yerleştirilen keskin nişancılar da destek verdi.Törene, Dink’in ailesi ve yakınları ile DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, Alman Birlik 90/Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudia Roth Claudia Roth, Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk ile gazeteciler, sivil toplum örgütü temsilcileri kalabalık bir grup katıldı.

RADİKAL GRUPLAR SLOGAN ATTI

Cenaze töreninde slogan atılmaması taleplerine rağmen bazı radikal grupların slogan attıkları görüldü. Kortej, Harbiye’den geçerken arka sıralarda bulunan gruplardan slogan sesleri yükselmeye başladı. “Kahrolsun katil devlet, faşizme karşı omuz omuza, faşizmin sonu ölüm” şeklinde sloganlar atan grup, kortej boyunca bu tutumlarını sürdürdü. Ancak korteje katılanların büyük çoğunluğu slogan atan gruplara destek vermedi ve sessizce yürüyüşlerini sürdürdü. Slogan atan gruplara polisin müdahale etmediği dikkatlerden kaçmadı.

KRİZ MERKEZİ OLUŞTURULDU

Hrant Dink’in cenazesinin toprağa verilmesi nedeniyle alınan güvenlik önlemlerinin koordinasyonu amacıyla İstanbul Emniyet Müdürlüğünde kriz merkezi oluşturuldu. Vatan Caddesi üzerindeki emniyet yerleşkesinin A blokunun 5. katında İstanbul Vali Yardımcısı Ergün Göngör başkanlığında faaliyet gösteren kriz merkezinde, Mobil Elektronik Sistem Entegrasyonu’nun (MOBESE) caddelerde yer alan sabit kameraları ve seyyar mobil araçlardan elde edilen görüntüler izlendi. Kriz merkezinde, polis, jandarma, MİT, belediye ve sağlık müdürlüğünden temsilciler de yer alıyor.

FERİBOT SEFERLERİ İPTAL EDİLDİ

Hrant Dink’in cenaze töreni sebebiyle Taksim-Yenikapı ve sahil yolunun bir kısmı trafiğe kapatıldığı için Yenikapı-Yalova feribot seferleri de iptal edildi. Ayrıca, sadece yolcuları için (11.30) Yenikapı-Yalova, (12.45) Yalova-Yenikapı ek seferlerinin düzenlendiği, diğer iç ve dış hat deniz otobüsü seferlerinin tarifeye uygun olarak yapıldığı ifade edildi. Kortejdekiler 8 km yol yürüdü Dink’in cenazesi Agos Gazetesi’ndeki törenin ardından kortej eşliğinde Elmadağ’a getirildi. Daha sonra kortejden ayrılan cenaze aracı, çan sesleri ve alkışlarla saat 13.00’de Meryem Ana Kilisesi’ne ulaştı. Omuzlara alınan Dink’in cenazesi, kilisenin orta kısmında hazırlanan katafalka konuldu ve tabutun üzerine beyaz karanfillerle süslü haç şeklinde çelenk bırakıldı. Bu sırada eşi Rakel ve çocukları tabuta dokunarak yerlerini aldılar. Bu arada, cenaze aracının kilisenin bulunduğu sokağa girişi sırasında vatandaşlar karanfiller attılar. Agos Gazetesi önünden yürüyen ve Halaskargazi Caddesi boyunca Cumhuriyet Caddesi’nden Taksim’e gelen kortejdekiler, yaklaşık 8 kilometre yürüyerek Hrant Dink’i taşıyan cenaze aracının ayrılmasının ardından, Tarlabaşı’ndan Unkapanı Atatürk Köprüsü, Saraçhane, Aksaray güzergâhını izleyerek Yenikapı’ya ulaştı.

Naciye KAYNAK / İSTANBUL

24.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Bolu Tüneli gönül yolu

  On binler uğurladı...

  Mutafyan: Gerçek diyalog hepimizi mutlu eder

  Manevî boşluk kötülüğe itiyor

  Medya şiddeti teşvik ediyor

  Çüngüş’te çığ düştü: 1 ölü

  Bakan Akdağ: İşsiz gençleri sağlık çalışanı olarak yetiştirelim

  Siyasî Partiler ve Seçim Kanunu değişsin

  İl emniyet müdürleri biraraya geliyor

  BAV dâvâsına beraat kararı

  Silâh satışları azaldı

  Pakistanla kültür köprüsü kuruldu

  Yağışlı hava geliyor

  Her bin bebekten biri tek böbrekli dünyaya geliyor


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004