Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 24 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Sesli kütüphane, görme engellilerin gözü oldu

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, görme engellilerin de kütüphane hizmetlerinden yararlanmasını sağlamak amacıyla başlattığı “Sesli Kütüphane Projesi” kapsamında Adana’da açılan kütüphane, 2006 yılında 2 bin 500 görme engellinin gözü oldu.

2006 yılının başında Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç tarafından açılışı yapılan Görme Engelliler Çağdaş İl Halk Kütüphanesi, görme engellilerin dünyaya açılan penceresi oldu. İl Kültür ve Turizm Müdürü Zeki Yılmaz, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın görme engellilere yönelik başlattığı “Sesli Kütüphane Projesi” kapsamında Adana’ya da 2006 yılında kütüphane açıldığını söyledi. Yılmaz, Gazipaşa Caddesi’ndeki Görme Engelliler Çağdaş İl Halk Kütüphanesi bünyesinde son teknoloji kullanılarak oluşturulan “Sesli Kütüphane”nin, görme engelli vatandaşlara bir başkasına ihtiyaç duymadan kitap okuma (dinleme) ve araştırma yapma imkânı sağladığını ifade ederek, “Kütüphane bünyesinde son teknoloji kullanılarak oluşturulan ‘Sesli Kütüphane’, görme engelli vatandaşlara bir başkasına ihtiyaç duymadan kitap okuma ve araştırma yapma imkânı sağlıyor. Özellikle görme engelli öğrencilerin yaşıtlarından geri kalmaması için kütüphane çok faydalı oluyor. Kendileriyle ve toplumla barışık, okuma azmi olan bu çocukların ihtiyaçlarını karşılamak temel görevimiz. Bu düşünceyle ‘Sesli Kütüphane’yi oluşturduk” dedi.

Görme engelli vatandaşların kütüphaneden her türlü kitabı edinebileceklerine dikkat çeken Yılmaz, “Kütüphanede 2 bin 511 adet sesli kitap bulunmakta. İsterlerse burada dinliyorlar, isterlerse evde dinleyebiliyorlar. Sesli kitaplar arasında dünya ve Türk klasikleri yer alıyor. Vatandaşlarımız dersle ilgili araştırmalarını da kütüphanede yapabiliyor. Kendi kendilerine gelip burada teknolojiden yararlanabiliyorlar” diye konuştu.

Onların hayatlarını bir nebze de olsa kolaylaştırabilmenin kendilerini çok mutlu ettiğini vurgulayan Yılmaz, “Onların iyi yetişmeleri, üniversite mezunu olup hayata bir yerinden tutunmaları hepimizin müşterek gayesi. Kütüphanede 6 adet modern stüdyo ve ayrıca braille baskı ünitesi kurulmuş olup, görme engelli vatandaşlarımızın ihtiyacını duydukları materyallerin braille baskısı yapılmakta ve kitap seslendirme hızla devam etmektedir. Vatandaşlarımız bilgisayarlarda internet sayesinde dinleme yoluyla bütün bilgilere ulaşabilmekte. Öğrenciler bu sistemle ödevlerini burada hazırlayabilmekte. Amacımız Adana’da bulunan yaklaşık 10 bin görme engelli vatandaşımızın kütüphaneden yararlanmasıdır” diye konuştu.

Görmeyenler Kültür ve Dayanışma Derneği Adana Şube Başkanı Ediz Mut da, oluşturulan “Sesli Kütüphane”nin, kendilerinin görmeyen gözü olduğunu belirterek, “Görme engelli vatandaşlar kütüphaneye sahip çıkmalı. Kütüphaneye gelen bir görme engelli rahatlıkla bilgisayar kullanabiliyor, internete girebiliyor. Ayrıca yaklaşık 2 bin 511 adetlik dijital kitap koleksiyonundan da yararlanabiliyoruz. Bu sayede gören vatandaşlarla aynı seviyeye geliyoruz” şeklinde konuştu.

Görme engelli bireylere fikir ve san’at ürünlerini izlemede eşitlik sağlamak, onların eğitimlerine destek olmak amacıyla oluşturulan kütüphanedeki “Konuşan bilgisayar” sayesinde görmeyen kişilerin, bir başkasına gerek duymadan kitaplarını okuyabildiğini ifade eden Mut, şöyle devam etti:

“Bu sayede görme engelli arkadaşımız notlarını hazırlayarak internetten yararlanabilecek. Ayrıca ‘Braille Alfabesi’ne göre çalışan tarayıcıdan yazılarının çıktısını alabiliyoruz. Kütüphanede bulunan özel bir okuma makinesi sayesinde, bilgisayar bilgisi olan veya olmayan görme engellilerin okuma sorunu da ortadan kalkıyor. CD’ler bizlere ödünç olarak verilebilmekte, ayrıca bakanlığın web sayfasında internet ortamında dinlenebilmektedir.”

Mut, “Sesli Kütüphane” sisteminin görme engellilerin eli ayağı ve gözü olduğunu kaydederek, “Bu sistem sayesinde öğrenim görmekte çok zorlanan görme engellilerin hayatı çok kolaylaştı” dedi.

24.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Sesli kütüphane, görme engellilerin gözü oldu

  “Bediüzzaman’ın şahs-ı mânevî yönü”

  Nevşehir’de iki YASEM semineri

  Şairler buluştu

  Heyecanlı bekleyiş


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004